Deadlift grip varianten

Bij bijna iedereen die voor het eerst vastloopt op de deadlift, zijn gripproblemen de oorzaak. Dat is meestal niet de bedoeling; de deadlift wordt voornamelijk getraind om grotere en sterkere been-, bil-, en rugspieren te krijgen.

Gelukkig zijn er meer manieren om de stang vast te pakken dan de standaard overhandse grip, waardoor je meer grip krijgt op de barbell. Er zijn drie alternatieven die voor een betere grip op de stang zorgen, waardoor je weer verder kan met progressie maken. Alle vier manieren om een grip te nemen op de barbell, met de bijbehorende voor- en nadelen worden in dit artikel behandeld.

Dit zijn de vier soorten grip die je kan nemen op de stang:

  1. Overhandse grip
  2. Mixed grip
  3. Hook grip
  4. Grip met straps

1. Overhandse grip

Met deze greep wijzen beide handpalmen naar achteren. De dubbel overhandse grip is hoe iedereen begint; dit is het meest instinctief. Dit is wel de manier waarop je het minste grip op de stang hebt; de stang kan met deze greep uit de handen rollen. Dit maakt het wel de meest uitdagende manier van trainen, en effectiever voor het ontwikkelen van de gripkracht en de onderarmen. Ook als je je maximale sets met een andere greep gaat uitvoeren, kan je de overhandse grip blijven doen om onderarmen sterker te maken.

2. Mixed grip

Bij een mixed grip pak je de stang met een hand overhands, en met de andere hand onderhands (handpalm wijst naar voren). Hierdoor klem je de stang in; hij kan niet één kant op uit je handen rollen, zoals bij de overhandse grip. Dit zorgt meteen voor veel meer grip op de stang. De grip zal hierbij in de meeste gevallen niet meer limiterend zijn voor de gewichten die je kan deadliften.

Een nadeel is de scheve houding waar je in zit bij de mixed grip. Bij het onderhands draaien van de onderarm komt de hand verder van je lichaam af te staan.  Dit komt puur door de anatomie van de arm. Je moet de hand dus weer verder naar binnen brengen wil je een gelijke grip hebben op de stang. Dit zorgt dat je in een onnatuurlijke, ietwat scheve houding zit met je hele bovenlichaam.

Advertentie

3. Hookgrip

Bij de hookgrip grijp je bar overhands vast, met je duim onder je vingers. Hier een instructiefilmpje. Dit zorgt voor een stevigere grip dan de dubbel overhandse grip, én de mixed grip. Met een goed uitgevoerde hookgrip zal grip nooit meer je zwakke schakel zijn.

Een nadeel is dat deze grip, vooral als je er meteen zware gewichten mee gaat tillen, erg pijnlijk is voor de duim. Als je hier eenmaal aan went is dit minder, maar het zal altijd pijn blijven doen. Wel blijft je lichaam in dezelfde rechte, natuurlijkere houding, net als bij de overhandse grip.

4. Grip met straps

Bij het gebruik van straps zal de grip nooit limiterend zijn voor je deadlift. Hier een complete uitleg over straps. Met straps blijf je met je lichaam in dezelfde houding als bij de overhandse grip. Ook is het deadliften met straps, in tegenstelling tot de hook grip, pijnvrij.

Dat het bijna geen moeite meer kost om de stang vast te houden is natuurlijk ook weer een nadeel; je traint je onderarmen hierdoor nauwelijks. Een ander nadeel is dat ze niet toegestaan zijn bij powerlifting wedstrijden. Wil je powerliften, dan moet je een andere gripvariant gebruiken om de stang vast te houden, waarmee je nog steeds je zwaarste gewichten vast kan houden.

Heb je nog geen straps? Hier kan je ze kopen.

Samenvattend:

Hierbij een makkelijk overzicht van de verschillende soorten grip bij de deadlift, inclusief alle voordelen en nadelen:

grip-bij-deadlift2

Er is dus niet één type die altijd het beste is voor alle doeleinden. Het belangrijke is om hiervan op de hoogte te zijn, en daar rekening mee te houden in je training. Zo kan je de beste keuze kan maken voor je trainingsdoeleinden. Je kan natuurlijk ook afwisselen van de soort grip bij je training.

Plaats een reactie