Whey concentraat, isolaat, en hydrolisaat – wat is het verschil?

Whey eiwitpoeder is een populair voedingssupplement bij krachttraining en bodybuilding. Door shakes met dit poeder te drinken kun je gemakkelijk je dagelijkse eiwitinname verhogen.

Bij krachttraining is een verhoogde eiwitinname gewenst, omdat dit de bouwstoffen zijn voor spiermassa. Whey is goedkoop, bevat alle belangrijke eiwitten die nodig zijn spieropbouw, en wordt goed opgenomen door het lichaam.

De keuze voor whey eiwitpoeder ligt dus voor de hand. Maar wanneer je op zoek gaat naar een whey eiwitpoeder, dan zul je snel merken dat er veel verschillende keuzes zijn. Eén van de belangrijkste onderscheidingen tussen verschillende whey poeders, zijn de drie verschillende typen – whey concentraat, whey isolaat en whey hydrolisaat.

Voor welke van deze drie soorten moet je kiezen? In dit artikel leg ik de verschillen tussen deze drie soorten uit, en de voor- en nadelen van elk type.

Wat is Whey (wei)?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat alle verschillende soorten whey afkomstig zijn uit melk. Melk bevat ongeveer 3.5 gram eiwit per liter. Alle eiwitten uit melk heten samen ‘melkeiwit'. Melkeiwit bestaat voor ongeveer 80% uit caseïne, en voor 20% uit whey eiwitten.

Whey is een bijproduct dat overblijft bij de productie van kaas. Wanneer er stremsel wordt toegevoegd aan melk, splitst de melk zich op in klonten, de wrongel, en vloeibare wei. De wrongel bevat de caseïne-eiwitten, en wordt verder verwerkt tot kaas. De vloeibare wei bevat de whey-eiwitten en een aantal anders stoffen, en wordt onder andere gebruikt om eiwitsupplementen van te maken.

Whey Concentraat

Om whey concentraat te maken wordt de vloeibare whey gefilterd en ingedroogd tot poeder. De meeste whey concentraat poeders bestaan voor zo'n 80% uit eiwit. De overige stoffen in whey concentraat zijn melksuikers (lactose), overgebleven vetten, vitamines, en mineralen.

Omdat whey concentraat gemakkelijk is te produceren, is dit het goedkoopste type eiwitpoeder. Dat is het belangrijkste voordeel van whey concentraat. Voor de meeste sporters is whey concentraat een prima keuze. Zelf vind ik Perfect Whey Protein een goede whey concentraat.

Whey Isolaat

Met extra verwerkingsstappen kan er van whey concentraat whey isolaat gemaakt worden. Het whey concentraat wordt dan verder gefilterd zodat er minder vetten en suikers overblijven. Whey Isolaat poeder bevat meestal zo'n 90% eiwit.

Er zijn twee verschillende manieren om tot whey isolaat te komen; de zogenaamde ion-exchange methode, en de cross flow microfiltratie-methode (CFM).

De ion-exchange methode filtert het poeder aan de hand van de elektrische lading van onafhankelijke moleculen. De microfiltratie-methode gebruikt een zeer fijn filter waar de meeste vetten en koolhydraten niet doorheen kunnen, en de eiwitten wel.

Met de ion-exchange methode krijg je whey isolaat poeders met een hogere concentratie aan eiwit. Het nadeel is wel dat er een paar specifieke eiwitmoleculen verloren gaan bij dit filterproces.

Vergeleken met whey concentraat is het voordeel van beide soorten whey isolaat dat de concentratie eiwitten hoger is. Ook is daarmee de concentratie lactose lager, een voordeel als je daar gevoelig voor bent. Een nadeel is dat whey isolaat duurder is dan whey concentraat.

Whey hydrolisaat

Whey hydrolisaat bestaat uit kortere eiwitketens. De bedoeling van whey hydrolisaat is dat deze door het lichaam sneller opgenomen kunnen worden. Dit kan vooral vlak na de krachttraining gunstig zijn.

Whey hydrolisaat kan worden gemaakt uit whey concentraat én whey isolaat, door hier bepaalde enzymen aan toe te voegen. De langere eiwitketens die van nature in whey concentraat en isolaat zitten, worden dan al gedeeltelijk voorverteerd, waardoor kortere eiwitketens ontstaan.

Het geclaimde voordeel van whey hydrolisaat is de hogere opnamesnelheid. Een nadeel is dat de kortere eiwitketens in whey hydrolisaat voor een wat bittere smaak zorgen, en dat dit type vaak nog iets duurder is dan whey isolaat.

Mix; mengsel van de drie soorten

In sommige eiwitsupplementen, bijvoorbeeld Whey Perfection van Body&Fit, wordt eer een mix gemaakt van de bovenstaande drie soorten whey poeders. Dit wordt door producenten van eiwitsupplementen gedaan om specifieke verhoudingen tussen bepaalde stoffen te krijgen, vaak met de overtuiging dat deze mix voor een beter resultaat zorgt.

Whey concentraat en isolaat hebben beiden echter al een volledig eiwitprofiel, en een hoge biologische waarde, dus welke specifieke verhouding tussen deze twee poeders er in je supplement zit zal niet veel invloed hebben op de werking.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over de drie verschillende soorten whey eiwitpoeder? Of opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Je kunt hieronder een reactie achterlaten!

Laatste update: 15 juni 2019. Oorspronkelijk gepubliceerd op 2 juli 2016.

3 gedachten over “Whey concentraat, isolaat, en hydrolisaat – wat is het verschil?”

  1. Hallo Guido,
    Mijn man heeft kanker en heeft veel moeite met eten. ons is eiwitdrankjes te nemen. Echter wat aangeraden werd was gedoe met smaakjes en suiker. Hij is echter suikerpatient en vanwege de kanker heeft hij geen smaak meer, dus wil ik het echte spul zonder suiker en smaakjes. Ik ben gestuit op jouw site en vraag me nu af wat te moeten bestellen want ik kom er niet uit wat in zijn geval het beste zou zijn.

    Beantwoorden
    • Hoi Geertie,

      Dan lijkt me Pure Whey Isolaat 97 van Bulk Powders een goede optie. Daar zit 0 gram koolhydraten (en dus ook suikers) in, zeer veel eiwit, en een kleine hoeveelheid vet. Dit poeder heeft geen toegevoegde smaakjes. Een ander voordeel van dit poeder is de relatief lage prijs.

      Groet,
      Guido

      PS. ik ben geen dokter en dit is geen medisch advies.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend