Gouden Grip handknijpers review: goede grippers?

Handgrippers kopen? Naast de bekende Captain of Crush en Heavy Grip grippers, is er nu een alternatief bij van Nederlandse bodem: de Gouden Grip grippers.

Maar zijn de grippers van Gouden Grip ook een goed alternatief? Ik heb voor je uitgezocht!

Om dit te testen, kreeg ik van Gouden Grip een volledige set met alle zes grippers.

Gouden Grip Grippers Unboxing

De prijs van deze volledige set grippers is €79.95, waarmee ze een stuk goedkoper zijn dan de zowel de Captains of Crush als Heavy Grip grippers. Maar zijn ze ondanks de lagere prijs even goed, of zelfs beter?

In dit review lees je mijn ervaring met de Gouden Grip grippers, en alles dat je moet weten als je overweegt om deze te kopen. Ook vergelijk ik ze met de Captains of Crush (CoC) en de Heavy Grips (HG) die ik in huis heb.

Gouden Grip handknijpers/grippers: de eigenschappen op papier

Handknijpers ofwel handgrippers zijn een stuk trainingsmateriaal dat wordt gebruikt voor het trainen van de genaamde ‘crushing grip'; de kracht om iets maximaal fijn te knijpen. Dat is een goede training voor verschillende onderarmspieren.

Een handgripper bestaat uit twee handvatten, die met een torsieveer uit elkaar worden gehouden. Door de handvatten in je hand te plaatsen en te knijpen, duw je deze naar elkaar toe. Als deze elkaar aanraken, heb je één herhaling gemaakt. Hoe dikker de torsieveer, hoe meer weerstand er wordt geleverd bij het sluiten van de gripper.

Op dit moment heeft Gouden Grip 6 verschillende handgrippers beschikbaar om je crushing grip mee te trainen, met elk een verschillend weerstandsniveau.

Alle Zes Gouden Grip Grippers

Gouden Grip geeft deze weerstandsniveaus aan als verschillende ‘Levels'. Hieronder vind je de 6 Levels, en de hoeveelheid weerstand die ze zouden moeten geven:

 • Level 1: 50 lb – 23 kg
 • Level 2: 100 lb – 45 kg
 • Level 3: 150 lb – 68 kg
 • Level 4: 200 lb – 90 kg
 • Level 5: 250 lb – 112 kg
 • Level 6: 300 lb – 135 kg

Wil je dat vergelijken met de Captains of Crush en de Heavy Grip grippers, zie dan de onderstaande tabel:

Weerstand: Gouden Grip Heavy Grips Captains of crush
50 lb Level 1
60 lb Guide
80 lb Sport
100 lb Level 2 HG100 Trainer
120 lb No. 0.5
140 lb No. 1
150 lb Level 3 HG150
167.5 lb No. 1.5
195 lb No. 2
200 lb Level 4 HG200
237.5 lb No. 2.5
250 lb Level 5 HG250
280 lb No. 3
300 lb Level 6 HG300
322.5 lb No. 3.5
350 lb HG350
365 lb No. 4

Let wel: dit zijn wel de niveau's die de fabrikanten zelf opgeven, en daarmee alleen een indicatie. Zo is mijn Captains of Crush No. 2.5 in de praktijk bijvoorbeeld zwaarder dan mijn Heavy Grips HG250.

Wel valt het aan de bovenstaande tabel op dat de serie van Gouden Grip grippers lichter begint en eindigt dan de serie van Heavy Grips, die ook uit 6 niveaus bestaat. Daarnaast bieden Captains of Crush de keuze uit de meeste verschillende weerstandsniveau's: 11 in totaal.

Toch zullen ook geavanceerde krachtsporters de hoogste niveaus van zowel de Heavy Grips als Captains of Crush nooit nodig hebben voor hun training. Zo kreeg ik op mijn sterkste zelf de Captain of Crush No. 2.5 namelijk nog nét niet dicht voor 1 herhaling, en gebruikte ik vooral de No. 2 in mijn training.

Bijna niemand krijgt de Captain of Crush #3 ooit dicht. Zo staan er op deze lijst van IrondMind, de fabrikant van de Captains of Crush, slechts 2 Nederlanders die hebben bewezen de Captain of Crush No. 3 te kunnen sluiten. Kortom is de kans dus erg groot dat je de Captains of Crush No 3, 3.5, en 4 dus niet nodig hebt. Hetzelfde geldt voor de HG300 en HG350.

Dat de Gouden grip zowel op een lager weerstandsniveau begint en eindigt, maakt ze zelfs toegankelijker voor de gemiddelde sporter.

Fysieke eigenschappen

De set gouden grip grippers werd geleverd met een korte handleiding waarin in 5 stappen wordt uitgelegd hoe je ze gebruikt, een catalogus, en een aantal stickers met het logo van Gouden Grip.

Gouden Grip Grippers Unboxing 2

De 6 grippers zijn verdeeld over twee doosjes van drie, en zaten goed verpakt tussen verpakkingspapier. Ook de individuele grippers zitten ter bescherming bij het verzenden nog verpakt in plastic. Ze worden dus goed beschermd verstuurd.

Eenmaal uit de verpakking, valt meteen de gouden kleur van de handvatten op. De aluminium grepen van de grippers hebben een ietwat donkere goudkleur, en zien er daardoor wat mij betreft erg goed uit. Deze kleur is niet afkomstig uit een laagje verf, maar zit verwerkt in het metaal zelf. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken dat de goudkleur met verloop van tijd verloren gaat.

Op de uiteinden van de handvatten staat op het ene handvat het logo van Gouden grip, en op de andere handvat welk ‘level' het is.

Gouden Grip Grippers Detail

Een voordeel van de gouden grip grippers is dat de veer een zwarte coating heeft, net als de Heavy Grips. Dat voorkomt dat deze gaat roesten. De Captains of Crush hebben deze coating niet, en zijn in mijn geval uiteindelijk ietwat gaan roesten. Op het uiterlijk na is dat gelukkig geen echt probleem.

Verder valt me op dat de handvatten van de gouden grip grippers íets dunner zijn dan zowel die van de CoC als Heavy Grips. Het verschil is ongeveer 1 millimeter in doorsnede.

Gouden Grip Gripper Vs Captain Of Crush Gripper

Ook staan de handvatten dichter bij elkaar. Tussen de handvatten zit namelijk 60 mm. Dat is flink minder dan bij de Captains of Crush (71 mm), en iets minder dan bij de Heavy Grips (64 mm).

Hier is bij de Gouden Grip Grippers één uitzondering op, namelijk de Gouden Grip Level 6. Hierbij staan de handvatten op 71 mm uit elkaar: net zover als bij de Captains of Crush. Behalve dat dit de zwaarste gripper is, zal deze dus ook minder goed in de hand liggen. Dat maakt deze gripper nog moeilijker om te sluiten.

Een laatste belangrijke eigenschap is de knurling. De diamantvormige knurling van de Gouden Grip grippers is afgevlakt, en daardoor minder scherp dan die van de Captains of Crush, waarbij het grip-patroon eindigt in een scherpe punt.

De praktijk: hoe bevallen ze?

Bij het uitproberen van de grippers valt het me meteen op dat de Gouden Grip grippers door de kleinere diameter handvat, en de kleinere afstand tussen de handvatten, erg goed in de hand liggen. Daarmee vind ik ze fijner in gebruik dan de CoC en HG grippers.

Voor context: volgens tabellen op het internet heb ik precies de gemiddelde maat mannenhanden.

De Gouden Grip Level 1, 2, en 3 speel ik bij het proberen meteen uit. Voor Level 4 moet ik eerst magnesium op m'n handen doen om wegglijden te voorkomen. Vervolgens lukt het me om hier 5 herhalingen mee te maken. Voor mij is dit dus een goede gripper om werksets mee te maken.

Wat me opvalt, is dat de Level 4 lichter aanvoelt dan de Captains of Crush No. 2, terwijl deze volgens de opgegeven weerstand juist zwaarder zou moeten zijn.

De volgende gripper dan, de Level 5. Hierbij lijkt de veer precies even dik als die van m'n HG250 gripper. Beide grippers zouden dan ook 250 lb. aan weerstand moeten leveren. Bij de eerste poging om de Level 5 te sluiten, krijg ik deze nét niet dicht. Bij de tweede poging zit ik er zelfs verder vanaf.

Na wat meer rust en het opnieuw toepassen van magnesium, lukt het me bij de derde poging uiteindelijk om de Level 5 gripper te sluiten.

Ter vergelijking probeer ik daarna ook nog eens mijn Heavy Grips HG250 te sluiten. Dat lukt me na meerdere pogingen steeds niet. Na veel mislukte pogingen op de HG250, lukt het me vervolgens wél weer om nogmaals de Gouden Grip Level 5 te sluiten.

Daarmee is de Level 5 in de praktijk dus lichter dan m'n HG250. De weerstand van beide grippers zou gelijk moeten zijn, maar bij de Gouden Grip Level 5 heb ik het idee meer kracht te kunnen zetten, omdat deze beter in m'n hand ligt.

Ook probeer ik nog de Gouden Grip Level 6: de ‘eindbaas'. Dat is helaas meteen ‘game over'. Hier krijg ik echt nauwelijks beweging in, en eerlijk gezegd denk ik dat het me nooit zal lukken om deze gripper te sluiten. In mijn geval is het dus een beetje jammer dat er geen Level 5.5 is, want dan zou ik nog iets hebben om naartoe te werken.

Een laatste punt dat me opvalt bij het testen van deze grippers, is dat de minder scherpe knurling van de Gouden Grip grippers in de praktijk gewoon prima is. Ook bij de Gouden Grip Level 5 had ik, na het toepassen van magnesium, niet het idee dat de gripper ging glijden in m'n hand.

Conclusie: prima grippers!

Kortom kan ik de Gouden Grip grippers ronduit aanbevelen. Het zijn serieuze handgrippers om je grip mee te trainen, en ze liggen zelfs beter in de hand dan de Captains of Crush en Heavy Grip grippers.

Ondanks de goede kwaliteit, zijn ze ook flink goedkoper dan de Captains of Crush en de Heavy Grips grippers.

Wel zou ik het persoonlijk fijn vinden als er nog meer weerstandsniveaus beschikbaar zouden zijn, zodat je meer mogelijkheden hebt om te trainen en om doelen te stellen.

Gouden Grip grippers kopen: opties, advies, en onze kortingscode!

Hierbij nog meer informatie als je geïnteresseerd bent in het kopen van de Gouden Grip grippers. Je kunt deze bestellen op Goudengrip.nl, in verschillende samenstellingen.

Zo kun je een enkele gripper naar keuze bestellen, voor €19,97. Wel ben je voordeliger uit met een ‘set' van meerdere grippers. Er worden sets van 3 grippers verkocht, en een volledige set met alle 6 grippers.

Een set van 3 grippers kost €49,97. Dit zijn de beschikbare sets van drie grippers:

 • Beginner set: Level 1, 2 en 3
 • Medium set: Level 2, 3, en 4
 • Pro set: Level 3, 4, en 5
 • Expert set: Level 4, 5, en 6

De volledige set met alle 6 grippers heet de ‘Premium set‘, en kost op dit moment €79,97. Bij bestelling van de Premium set krijg je tijdelijk gratis deze vinger-extensie elastieken, ten waarde van €7,49.

Aankoopadvies

Mijn advies is om niet een enkele gripper te kopen, maar om te kiezen voor een set van minimaal drie grippers van verschillende weerstanden. Probeer te kiezen voor een set waarbij je één gripper kunt gebruiken om op te warmen, één gripper om werksets mee te maken, en één gripper waar je naartoe werkt om deze te kunnen sluiten.

Hieronder mijn advies voor de keuze van de juiste set van drie grippers.

 • Ga je voor het eerst naar de sportschool, en ben je van nature niet uitzonderlijk sterk? Dan is de beginner set de juiste optie.
 • Doe je al een jaar of meer aan gerichte krachttraining, dan is de Medium set waarschijnlijk de juiste keuze.
 • Doe je al jaren aan zware krachttraining, en/of gerichte griptraining? Dan is de Pro set waarschijnlijk de juiste keuze.
 • Alleen als je al jaren aan zware specialistische griptraining doet is de Expert set aan te raden.

Wil je zeker weten dat je genoeg keuzes hebt voor je griptraining, en hier ook in door kunt groeien, dan is de volledig ‘Premium set‘ met alle 6 grippers de beste keuze. Dit is ook de voordeligste keuze als het gaat om de prijs per gripper.

Gouden Grip kortingscode: GAINS voor 10% korting!

Goed om te weten: speciaal voor lezers van Krachttraining.info heeft Gouden Grip een kortingscode beschikbaar gesteld, waarmee je 10% korting krijgt op je bestelling!

Wil je korting op je bestelling, vul bij het afrekenen dan onze kortingscode: GAINS in, en klik op ‘Toepassen'. Daarna wordt er meteen 10% korting toegepast op je bestelling op Goudengrip.nl!

Goudengrip Kortingscode Gains

Bij elke bestelling krijg je daarnaast op dit moment ook een gratis E-book over griptraining (13 pagina's). Verder geeft Gouden Grip altijd een levenslange garantie op de grippers.

Bestellingen boven de €20 verzend Gouden Grip gratis. Als je voor 15:00 besteld, wordt je bestelling dezelfde dag nog verzonden. Zo zul je de grippers waarschijnlijk de volgende dag al in huis hebben.

De grippers van Gouden Grip worden ook verkocht op Bol.com. Op het moment van schrijven is een enkele gripper daar iets duurder (€22,97), maar hebben de sets van 3 en 6 stuks dezelfde prijs. Op Bol.com kun je onze kortingscode alleen niet toepassen, dus ook ben je op de sets daar uiteindelijk nog 10% duurder uit.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog verdere vragen of opmerkingen over deze grippers? Laat het weten door hieronder je reactie achter te laten!

Plaats een reactie

Send this to a friend