Vetpercentage berekenen met huidplooimeting – Gebruik deze calculators!

Door | 9 december 2016

Een huidplooimeting is een simpele, goedkope, en redelijk accurate manier om je vetpercentage te schatten. Dit is een goede methode om bij te houden of je werkelijk vet (en geen spiermassa) verliest tijdens een dieet om vetmassa te verliezen (bodybuilders noemen dit ‘cutten’). Door bijvoorbeeld eens per week een huidplooimeting uit te voeren, krijg je een goed beeld of je huidige dieet werkt, en hoe snel.

Bij een huidplooimeting gebruik je een huidplooimeter, ook wel een ‘caliper’; een simpel apparaat waarmee je de dikte van een huidplooi meet. Dit doe je door een stuk huid, inclusief onderhuids vet, vast te knijpen, en omhoog te trekken. Vervolgens gebruik je de huidplooimeter om de dikte van deze ‘huidplooi’ te meten.

Er zijn drie methodes die veel worden gebruikt, de metingen en formules van Jackson & Pollock:

 • De 3-punts meting
  Bij mannen meet je hierbij een huidplooi op de borst, buik (abdomen), en bovenbeen. Bij vrouwen meet je andere punten, namelijk de triceps, boven de heup (suprailiac), en het bovenbeen.
 • De 4-punts meting
  Hierbij meet je voor mannen en vrouwen dezelfde 4 huidplooien: de buik (abdomen), boven de heup (suprailiac), de triceps, en het bovenbeen.
 • De 7-punts meting
  Hierbij meet je voor mannen en vrouwen dezelfde 7 huidplooien: de borst, buik (abdomen), bovenbeen, triceps, boven de heup (suprailiac), onder de oksel (axill), en onder het schouderblad (subscapular).

Over het algemeen geldt dat hoe meer punten je meet, hoe accurater de schatting. Iedereen heeft namelijk een net iets andere vetverdeling. Bij de metingen met weinig punten, kan het dus mogelijk zijn dat er een punt met veel vetopslag zo juist wel, of juist niet, binnen de meting valt.
Het voordeel de 3-punts meting en de 4-punts meting is dat deze sneller zijn uit te voeren, en dat je hierbij alle punten zelf kunt meten, zonder hulp.

Er zijn nog twee alternatieve methodes, die minder vaak gebruikt worden. Dit is een alternatieve 4-punts meting van Durnin-Womersley, en een 9-punts meting van Parillo. Deze twee methoden worden in dit artikel buiten beschouwing gelaten.

Instructies voor het correct uitvoeren van alle benodigde huidplooimetingen vind je hier. Heb je de waarden gemeten, dan kun je de calculators op deze pagina gebruiken voor het berekenen van je vetpercentage.

Huidplooimeting calculator en formules (Jackson-Pollock, Siri)

Hieronder de calculators voor alle mogelijke metingen. De calculators gebruiken verschillende methoden om een vetpercentage te berekenen. Er worden verschillende methoden gebruikt:

 • Bij de 3-punts meting voor mannen wordt er met een formule van Jackson & Pollock eerst de lichaamsdichtheid berekend. Vervolgens wordt er met de Siri-formule het vetpercentage berekend aan de hand van de lichaamsdichteid. Voor vrouwen wordt er met een formule van Jackson & Pollock direct het vetpercentage berekend.
 • Bij de 4-punts meting wordt er met een formule van Jackson & Pollock direct het vetpercentage berekend.
 • Bij de 7-punts meting wordt er met een formule van Jackson & Pollock eerst de lichaamsdichtheid berekend. Vervolgens wordt er met de Siri-formule het vetpercentage berekend aan de hand van de lichaamsdichtheid.

De Jackson-Pollock formule voor de lichaamsdichtheid gebruikt verschillende constante waarden bij verschillende metingen (de 3-punts, en 7-punts meting), en verschillende constanten voor mannen en vrouwen. De Jackson-Pollock formule voor het vetpercentage bij de 4-puntsmeting gebruikt verschillende constanten voor mannen en vrouwen.
Bij al deze formules is de variabele de som van alle gemeten huidplooien in millimeter, en a de leeftijd van de proefpersoon in jaren.

De Siri formule is altijd hetzelfde: vetpercentage = (495 / lichaamsdichtheid) – 450

Bij de 3- en 7-punts meting zijn in de calculator beide formules verwerkt, zodat deze in één keer meteen het vetpercentage berekenen.

3-punts meting calculator (mannen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = 495 / (1.10938 – (0.0008267 * s) + (0.0000016 * s * s) – (0.0002574 * a)) – 450

3-punts meting calculator (vrouwen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = (0.41563 * s) – (0.00112 * s * s) + (0.03661 * a) + 4.03653

4-punts meting calculator (mannen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = (0.29288 * s) – (0.0005 * s * s) + (0.15845 * a) – 5.76377

4-punts meting calculator (vrouwen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = (0.29669 * s) – (0.00043 * s * s) + (0.02963 * a) + 1.4072

7-punts meting calculator (mannen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = 495 / (1.112 – (0.00043499 * s) + (0.00000055 * s * s) – (0.00028826 * a)) – 450

7-punts meting calculator (vrouwen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = 495 / (1.097 – (0.00046971 * s) + (0.00000056 * s * s) – (0.00012828 * a)) – 450

Vetmeter / huidplooimeter kopen

Wil je huidplooimetingen uitvoeren, maar heb je nog geen huidplooimeter? Dan geef ik hier een kort overzicht van de verschillende opties, en de voor- en nadelen hiervan.

Een goede huidplooimeter is accuraat, makkelijk in gebruik, en gaat lang mee. De goedkoopste huidplooimeters kosten slechts een paar euro. Het probleem met deze meters is dat ze van dun plastic zijn gemaakt. Dit maakt de meter ietwat buigbaar, waardoor de meting minder accuraat wordt.

De meeste huidplooimeters zijn analoog. Dit houdt in dat je zelf de waarden moet bekijken, opschrijven, bij elkaar moet optellen, en daarna de formules moet gebruiken. Digitale huidplooimeters kunnen gemeten waarden onthouden, en bij elkaar optellen.

Goedkope huidplooimeter. Een zeer goedkope huidplooimeter is deze van Body & Fitshop. Nadeel is dat deze van dun plastic is gemaakt, en daarmee minder nauwkeurig, en niet bepaald stevig. Dit product is op het moment van schrijven in de aanbieding, en kost je slechts €2,95. >> Bestellen

Accurate, analoge huidplooimeter. Dit model heet de ‘Slimguide C-120’, en is een stevig uitgevoerde analoge huidplooimeter, met een grote, gemakkelijk afleesbare schaal. Deze is wel van redelijk groot formaat, en wat duurder dan de simpelste huidplooimeters. >> Bestellen

Digitale huidplooimeter. Deze digitale huidplooimeter heeft de mogelijkheid waarden op te slaan, en bij elkaar op te tellen. Zo hoef je de waarden niet meer te noteren en handmatig bij elkaar op te tellen. Hiervoor gebruik je de ‘Hold’-functie op dit apparaat. >> Bestellen

Harpenden huidplooimeter (professioneel). De Harpenden huidplooimeter is nauwkeurige huidplooimeter, die veel professioneel wordt gebruikt. De gemeten waarden zijn af te lezen op een analoog display. De meter uitgevoerd in staal, en daarmee veel steviger dan de plastic huidplooimeters. De meter wordt geleverd in een houten opbergdoos.

Bronvermelding

De calculators zijn gebaseerd op de formules van deze webpagina. Op die pagina vind je ook verdere verwijzing naar de wetenschappelijke onderzoeken waaruit deze formules zijn afgeleid.

Guido
Auteur: Guido

Al ruim 10 jaar doe ik aan krachttraining, voornamelijk met een focus op powerlifting. Mijn persoonlijke records bij powerlifting zijn een 210kg squat, 140kg bench press, en 240kg deadlift. Op Krachttraining.info wil ik zoveel mogelijk lezers helpen met krachttraining aan de hand van mijn kennis en ervaring. Zie ook de about-page voor meer informatie, of neem contact met me op via het contactformulier.

2 reacties op “Vetpercentage berekenen met huidplooimeting – Gebruik deze calculators!

  1. GuidoGuido Post author

   Hoi Yves,

   Ik heb de calculators gebaseerd op de formules zoals die op deze pagina staan. Daar staan ook de oorspronkelijke onderzoeken geciteerd. De Jackson-Pollock formule voor de 4-puntsmeting berekent dus direct het vetpercentage (zonder siri-formule).

   Als je de siri-formule toepast op de uitkomst van de Jackson-Pollock 4 formule krijg je erg vreemde waarden. Zou je de siri-formule bijvoorbeeld toepassen op de waarden van het standaard ingevulde voorbeeld (mannen, som van de 4 huidplooien = 80 mm, leeftijd 25 jaar), dan kom je uit op -423,139. Dat klopt uiteraard niet. Ik denk daarom dat de site die je noemt een fout heeft gemaakt.

   De calculators op deze pagina geven de juiste uitkomst.

   Groet,
   Guido

   Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *