Vetpercentage berekenen met huidplooimeting – Gebruik deze calculators!

Een huidplooimeting is een simpele, goedkope, en redelijk nauwkeurige manier om je vetpercentage te schatten. Door regelmatig een huidplooimeting uit te voeren, kun je goed bijhouden of je werkelijk vet verliest met je dieet (‘cutten'). Als je gewicht verliest weet anders namelijk niet goed of het alleen vetmassa is, of dat je ook veel spiermassa verliest.

Om een huidplooimeting uit te voeren gebruik je huidplooimeter, ofwel een ‘caliper', om de dikte van een huidplooi te meten. Dit doe je door een stuk huid, inclusief het onderhuidse vet, vast te knijpen, en omhoog te trekken. Vervolgens gebruik je de huidplooimeter om de dikte van deze ‘huidplooi' te meten.

Om aan de hand van huidplooimeting je vetpercentage te schatten, zijn er drie verschillende veelgebruikte methodes. Dit zijn de metingen en formules van Jackson & Pollock:

 • De 3-punts meting. Bij mannen meet je hierbij een huidplooi op de borst, buik (abdomen), en bovenbeen. Bij vrouwen meet je andere punten, namelijk de triceps, boven de heup (suprailiac), en het bovenbeen.
 • De 4-punts meting. Hierbij meet je voor mannen en vrouwen dezelfde 4 huidplooien: de buik (abdomen), boven de heup (suprailiac), de triceps, en het bovenbeen.
 • De 7-punts meting. Hierbij meet je voor mannen en vrouwen dezelfde 7 huidplooien: de borst, buik (abdomen), bovenbeen, triceps, boven de heup (suprailiac), onder de oksel (axill), en onder het schouderblad (subscapular).

De metingen met meer meetpunten zijn, indien juist uitgevoerd, nauwkeuriger. Waar je lichaam vet opslaat, verschilt namelijk van persoon tot persoon. Door meer punten te meten compenseer je voor dat verschil. Het voordeel van de 3-punts meting en de 4-punts meting is dat deze sneller gedaan zijn. Ook kun je hierbij alle punten zelf meten, zonder hulp.

Er zijn nog twee alternatieve methodes, die minder vaak gebruikt worden. Zo is er een alternatieve 4-punts meting van Durnin-Womersley, en een 9-punts meting van Parillo. Deze twee methodes worden in dit artikel buiten beschouwing gelaten.

Instructies voor het correct uitvoeren van alle benodigde huidplooimetingen vind je hier. Heb je de metingen uitgevoerd? Gebruik dan de calculators op deze pagina voor het berekenen van je vetpercentage!

Huidplooimeting calculator en formules (Jackson-Pollock, Siri)

Hieronder vind je de calculators voor alle mogelijke metingen. De calculators gebruiken verschillende methoden om een vetpercentage te berekenen:

 • Bij de 3-punts meting voor mannen wordt er met een formule van Jackson & Pollock eerst de lichaamsdichtheid berekend. Vervolgens wordt er met de Siri-formule het vetpercentage berekend aan de hand van de lichaamsdichteid. Voor vrouwen wordt er met een formule van Jackson & Pollock direct het vetpercentage berekend.
 • Bij de 4-punts meting wordt er met een formule van Jackson & Pollock direct het vetpercentage berekend.
 • Bij de 7-punts meting wordt er met een formule van Jackson & Pollock eerst de lichaamsdichtheid berekend. Vervolgens wordt er met de Siri-formule het vetpercentage berekend aan de hand van de lichaamsdichtheid.

De Jackson-Pollock formule voor de lichaamsdichtheid gebruikt verschillende constante waarden bij verschillende metingen (de 3-punts, en 7-punts meting), en verschillende constanten voor mannen en vrouwen. De Jackson-Pollock formule voor het vetpercentage bij de 4-puntsmeting gebruikt verschillende constanten voor mannen en vrouwen.
Bij al deze formules is de variabele de som van alle gemeten huidplooien in millimeter, en a de leeftijd van de proefpersoon in jaren.

De Siri formule is altijd hetzelfde: vetpercentage = (495 / lichaamsdichtheid) – 450

In de calculators voor de 3- en 7-punts meting hieronder zijn beide formules (Jackson-Pollock én Siri) verwerkt. Zo berekenen deze dus meteen het vetpercentage aan de hand van je gegevens.

3-punts meting calculator (mannen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = 495 / (1.10938 – (0.0008267 * s) + (0.0000016 * s * s) – (0.0002574 * a)) – 450

3-punts meting calculator (vrouwen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = (0.41563 * s) – (0.00112 * s * s) + (0.03661 * a) + 4.03653

4-punts meting calculator (mannen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = (0.29288 * s) – (0.0005 * s * s) + (0.15845 * a) – 5.76377

4-punts meting calculator (vrouwen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = (0.29669 * s) – (0.00043 * s * s) + (0.02963 * a) + 1.4072

7-punts meting calculator (mannen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = 495 / (1.112 – (0.00043499 * s) + (0.00000055 * s * s) – (0.00028826 * a)) – 450

7-punts meting calculator (vrouwen)

Deze calculator gebruikt de formule:
Vet% = 495 / (1.097 – (0.00046971 * s) + (0.00000056 * s * s) – (0.00012828 * a)) – 450

Vetmeter / huidplooimeter kopen

Wil je huidplooimetingen uitvoeren, maar heb je nog geen huidplooimeter? Dan geef ik hier een kort overzicht van de verschillende opties, en de voor- en nadelen hiervan.

Een goede huidplooimeter is accuraat, makkelijk in gebruik, en gaat lang mee. De goedkoopste huidplooimeters kosten slechts een paar euro. Het probleem met deze meters is dat ze van dun plastic zijn gemaakt. Dit maakt de meter ietwat buigbaar, waardoor de meting minder accuraat wordt.

De meeste huidplooimeters zijn analoog. Dit houdt in dat je zelf de waarden moet bekijken, opschrijven, bij elkaar moet optellen, en daarna de formules moet gebruiken. Digitale huidplooimeters kunnen gemeten waarden onthouden, en bij elkaar optellen.

Goedkope huidplooimeter. Een zeer goedkope huidplooimeter is deze van Body & Fitshop. Nadeel is dat deze van dun plastic is gemaakt, en daarmee minder nauwkeurig, en niet bepaald stevig. Deze huidplooimeter kost slechts €5,90. >> Bestellen

Accurate, analoge huidplooimeter. Dit model heet de ‘Slimguide C-120', en is een stevig uitgevoerde analoge huidplooimeter, met een grote, gemakkelijk afleesbare schaal. Deze is wel van redelijk groot formaat, en wat duurder dan de simpelste huidplooimeters. >> Bestellen

Digitale huidplooimeter. Deze digitale huidplooimeter heeft de mogelijkheid waarden op te slaan, en bij elkaar op te tellen. Zo hoef je de waarden niet meer te noteren en handmatig bij elkaar op te tellen. Hiervoor gebruik je de ‘Hold'-functie op dit apparaat. >> Bestellen

Harpenden huidplooimeter (professioneel). De Harpenden huidplooimeter is een nauwkeurige huidplooimeter voor professioneel gebruik. De gemeten waarden zijn af te lezen op een analoog display. De meter uitgevoerd in staal, en daarmee veel steviger dan de plastic huidplooimeters. De huidplooimeter zit in een houten opbergdoos. Bestel je deze huidplooimeter, dan krijg je ook toegang tot de BodyTracker Software. Met deze software kun je meetgegevens opslaan en bijhouden, en rekent automatisch het vetpercentage uit. >> Bestellen

Bronvermelding

De calculators zijn gebaseerd op de formules van deze webpagina. Op die pagina vind je ook verdere verwijzing naar de wetenschappelijke onderzoeken waaruit deze formules zijn afgeleid.

Oorspronkelijk gepubliceerd: 9 december 2016. Laatste update: 15 september 2020.

2 gedachten over “Vetpercentage berekenen met huidplooimeting – Gebruik deze calculators!”

  • Hoi Yves,

   Ik heb de calculators gebaseerd op de formules zoals die op deze pagina staan. Daar staan ook de oorspronkelijke onderzoeken geciteerd. De Jackson-Pollock formule voor de 4-puntsmeting berekent dus direct het vetpercentage (zonder siri-formule).

   Als je de siri-formule toepast op de uitkomst van de Jackson-Pollock 4 formule krijg je erg vreemde waarden. Zou je de siri-formule bijvoorbeeld toepassen op de waarden van het standaard ingevulde voorbeeld (mannen, som van de 4 huidplooien = 80 mm, leeftijd 25 jaar), dan kom je uit op -423,139. Dat klopt uiteraard niet. Ik denk daarom dat de site die je noemt een fout heeft gemaakt.

   De calculators op deze pagina geven de juiste uitkomst.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend