Plyo box kopen: de beste opties. Zelf maken? Gebruik dit gratis ontwerp!

Plyo box kopen - CrossMaxx LMX1296Een plyo box is een houten of metalen verhoging, die je kunt gebruiken voor sprongtraining (plyometrics). Met plyometrics train je de explosieve kracht van de beenspieren.

De voornaamste oefening is de zogenaamde ‘box jump', waarbij je uit stand met twee benen op de plyobox springt. Hoe hoger de box waar je op springt, hoe beter je sprongkracht. Box jumps zijn een onderdeel bij CrossFit, en een goede opwarming voor veel (lowerbody) krachtoefeningen.

Plyo box: kopen of zelf maken?

Je kunt een plyo box kopen of zelf maken. Het kopen van een plyobox heeft als voordeel dat je veel tijd kunt besparen, en je zeker weet dat je een product hebt van hoge kwaliteit en goede afwerking. Koop je een houten plyobox, dan hoef je de geleverde onderdelen alleen nog maar in elkaar te schroeven. Het nadeel van kopen zijn de kosten: de meeste beschikbare plyoboxes kosten ruim 100 euro. Daarnaast kun je kiezen voor metalen plyoboxes, die per stuk zo tussen de 50 en 150 euro kosten.

Door zelf een houten plyobox te maken van 18 mm multiplex, kun je geld besparen. Afhankelijk van de kwaliteit multiplex, zijn de materiaalkosten voor één plyo box dan zo'n 25-60 euro. Wel moet je hier de tijd voor nemen, en heb je een zaagtafel en/of cirkelzaag nodig om het multiplex snel en nauwkeurig in de juiste maat te zagen. Hoewel dit met een beetje handigheid en het juiste gereedschap niet zo'n uitdagende klus is, is het ontwerp van een goede plyobox iets ingewikkelder dan simpelweg een houten doos. Een goede plyo box is namelijk zo ontworpen dat deze stevig genoeg is om op te kunnen springen, op welke manier je deze ook neerzet. Onderaan in dit artikel staan de instructies en een ontwerp voor het maken van een plyo box.

Plyo box kopen

Wil je een plyo box kopen, dan zijn er veel verschillende opties beschikbaar. Hieronder bespreek ik waar je op moet letten bij het kopen van een plyobox.

Houten plyobox of metalen plyobox?

Er zijn twee verschillende typen plyo box te koop: houten, en metalen plyoboxes.

Het meest voorkomende type is de houten plyobox. Deze zijn zo ontworpen dat je ze neer kunt zetten op drie verschillende manieren, waardoor er met één plyobox drie verschillende hoogten beschikbaar zijn om op te springen. Dit heet daarom ookwel een 3-in-1 plyobox. Het voordeel op de metalen versie is dat de houten 3-in-1 plyobox een relatief goedkope optie is waarmee je meteen drie verschillende hoogtes hebt voor je plyometrische training.

Metalen plyo boxMetalen plyoboxes zijn zo uitgevoerd dat deze onder elkaar neer te zetten zijn bij opslag, en daarmee minder ruimte innemen. Een set metalen plyoboxes bestaat meestal minimaal uit 4 verschillende hoogtes. Sommige sets hebben zelf 7 verschillende hoogtes. Het belangrijkste voordeel op de houten ply box, is dat er meer hoogte-opties beschikbaar zijn. Als je slechts drie verschillende hoogtes nodig hebt, zijn de metalen plyoboxes wel een stuk duurder.

Welke afmetingen?

Plyoboxes zijn beschikbaar in verschillende hoogten en afmetingen. Doe je aan CrossFit, dan wordt er bij WOD's vaak gebruik gemaakt drie verschillende standaard hoogtes: 20 inch, 24 inch, en 30 inch. Dit staat gelijk aan 50.8 cm, 61 cm, en 76.2 cm. De houten 3-in-1 plyoboxes bestaan daarom vaak uit deze drie hoogtes.

Ook worden er plyoboxes verkocht waarbij voor ronde getallen is gekozen in centimeters, zoals 50×60×70 cm. Wil je box jumps uitvoeren op een grotere hoogte, dan kun je bijvoorbeeld rubberen tegels op de plyobox leggen, of meerdere plyoboxes opstapelen. Daarnaast zijn de hoogste metalen boxes veelal hoger dan de houten uitvoering op de hoogste stand.

Overige eigenschappen

Bij houten plyoboxes is het handig als er een handvat/handgreep in het hout zit. Verder wordt er soms een maximaal gebruiksgewicht aangegeven, maar vaak ook niet. Wil je de box verder kunnen vergelijken op stevigheid, dan kun je ook kijken of de dikte van het multiplex wordt aangegeven. Daarnaast wordt het gewicht van de box zelf ook vaak aangegeven. Hoe hoger het gewicht van de box zelf, hoe beter deze bestendig is tegen omkiepen. Het gewicht is afhankelijk van het gebruikte multiplex, en de extra verstevigingen die er aan de binnenkant van de box zijn toegepast. Een andere handige eigenschap die een plyobox kan hebben is dat de hoogte van de verschillende zijden wordt aangegeven. Zo weet iedere gebruiker meteen zeker dat de juiste hoogte wordt gebruikt bij de workout.

Plyoboxes vergelijken

Wil je een plyo box kopen, dan kun je hieronder de beschikbare optie vergelijken.

Houten Plyoboxes vergelijken

Wil je een houten plyo box bestellen, dan zijn er binnen Nederland en België veel verschillende opties beschikbaar. De CrossMaxx LMX1296 is de beste optie. Deze box heeft de juiste hoogtes voor Crossfit, maakt gebruik van 20 mm dik multiplex, en gebruikt een verstevigende kruiscontructie aan de binnenkant. Ook staan de hoogtes van de box aangegeven op het hout. Verder heeft deze box handvaten voor het verplaatsen, en is het hout netjes afgewerkt.

In onderstaande tabel kun je zien waar je deze, en andere plyboxen kunt bestellen.

  Hoogte: Breedte: Diepte: Gewicht: Dikte hout: Prijs:
(vanaf)
Bestellen:
CrossMaxx
LMX1296
30 inch 24 inch 20 inch ? 20 mm € 149,00  Fitnesskoerier

Betersport.nl

Gymstick houten
Plyo box 3-in-1
76 cm 60 cm 50 cm 25 kg 18 mm € 149,00 Athleteshop.nl

Bol.nl

PTessentials
Plyopower
30 inch 24 inch 20 inch ? ? € 109,95 Fitnesskoerier
ATX 3-in-1 70 cm 60 cm 50 cm 25 kg 19 mm € 139,00 Fitness-seller
Gorillasports
plyobox
75 cm 60 cm 50,5 cm 24 kg ? € 94,95 Gorillasports
Pivot Fitness
PM176
24 inch 20 inch 16 inch 14,85 kg 18 mm € 95,90 Bol.com 
Pivot Fitness
PM178
30 inch 24 inch 20 inch 24 kg 18 mm € 100,00 Bol.com
Sportsandmore
Cube plyo box
76 cm 61 cm 51 cm 25 kg 18 mm € 169,95 Bol.com

Metalen plyoboxes vergelijken

  Hoogte: Prijs: Bestellen
Gymstick metalen plyobox (rood) 15, 30, 45, 60, 75 cm € 99,95 – € 179,90
per stuk
Fitnessapparaat.nl
Gymstick metalen plyobox (zwart) 15, 30, 45, 60, 75 cm € 99,95 – € 179,90
per stuk
Fitnessapparaat.nl
InSPORTline CF050  30, 45, 60, 76 cm € 292,60
(hele set)
Bol.com
Powermark Deluxe Plyo 12, 18, 24, 30 inch  € 60,90 – 93,90
per stuk 
Bol.com

Zelf een houten plyo box maken – ontwerp en instructies

Wil je zelf een plyo box maken? In deze video zie je hoe je zelf een plyobox maakt met een stevig ontwerp. Met dit ontwerp leunt elke plank op vier andere planken. Dit is hetzelfde ontwerp als er gebruikt wordt bij veel plyoboxen die je online kunt bestellen.

Het ontwerp uit de video is veel steviger dan andere ontwerpen die er gebruikt worden in doe-het-zelf-video's. Bij veel ontwerpen zitten sommige planken alleen vast tussen andere planken met schroeven en lijm.

Hoewel het ontwerp uit de video stevig is, raad ik aan om ter versteviging een extra plank te plaatsen aan de binnenkant van de box. Deze plank plaats je halverwege, over de breedte. Voornamelijk bij gebruik van hout van mindere kwaliteit kan dit nodig zijn.

Hieronder het uiteindelijke ontwerp dat je nodig hebt. Dit ontwerp is voor een plyobox van 50.8 × 61 × 76.2 cm, wat gelijk staat aan 20×24×30 inch. Alle delen kun je uit één grote plaat multiplex van 244 × 122 cm zagen.

Plyobox maken ontwerp
Plyo box ontwerp uit één plaat multiplex. Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

Je zaagt bij dit ontwerp eerst de grote planken uit de multiplex plaat. Daarna zaag je de inkepingen (lichtgrijs op de afbeelding). De inkepingen zijn allemaal 1,8 cm diep, even diep als de multiplex plaat. Door deze inkepingen vallen alle alle planken als puzzelstukken in elkaar. Dit ontwerp zorgt ervoor dat elke plank op minimaal vier andere planken steunt. Gebruik op de verbindingspunten houtlijm, en schroef de delen aan elkaar.

De extra plank (D) aan de binnenkant schroef je vanaf de buitenkant vast in de box. Hieronder nog een 3D plaatje, waar alleen nog de bovenplank moet worden geplaatst:

Plyo box 3d

Eventueel kan je van het stuk resthout nog extra verstevigingen maken voor aan de binnenkant van de box, zoals een balk over de lengte, zodat ook plank C beter wordt ondersteunt. Test de gemaakte plyo box eerst goed op z'n stevigheid voor je deze gebruikt bij het trainen.

Welk soort hout?

Het hout dat je nodig hebt om een plyo box te maken, is 18mm dik multiplex. Multiplex wordt veelal verkocht in grote platen van 244×122 centimeter. Eén plaat is voldoende voor een volledige plyobox. Let op: gebruik geen MDF of OSB platen: deze zijn niet sterk genoeg.

Wat je plyobox uiteindelijk zal kosten, is voornamelijk afhankelijk van de kwaliteit multiplex waarvoor je kiest. Dit zijn de twee voornaamste opties:

Vurenhout/pine (elliotis). Dit is een relatief zacht type hout, en de goedkoopste optie. Dit hout is enigszins gevoelig voor water en kromtrekken, en qua belastbaarheid niet het stevigste type. Een plaat van 244×122 cm kost zo'n €25-30 euro.
Onder andere hier beschikbaar bij de Gamma, en hier beschikbaar bij de Karwei. Gebruik je dit type, dan raad ik aan om voor de zekerheid meer verstevigingen te plaatsen aan de binnenkant van de box dan aangegeven op het bovenstaande ontwerp.

Hardhout multiplex. Dit hout is zwaarder belastbaar en minder gevoelig voor water en kromtrekken. Wel is het een stuk duurder: zo'n €50 voor een plaat van 244×122 cm.
Onder andere hier beschikbaar bij de Gamma, en hier bij de Karwei. Wil je een stevige plyo box maken, dan kun je het beste kiezen voor dit type hout.

Overige benodigdheden

Behalve de plaat multiplex, heb je de volgende materialen nodig:

 • schroeven
 • pot houtlijm.

Om de box te maken, heb je de volgende gereedschappen nodig:

 • Cirkelzaag of zaagtafel. Aangezien er veel en accuraat gezaagd moet worden, is het aan te raden om gebruik te maken van een cirkelzaag of zaagtafel. Heb je alleen een handzaag, dan is deze klus niet aan te raden.
 • Boor/schroefmachine. De boor/schroefmachine heb je nodig om de schroeven vast te draaien, en om een gat te boren voor een handvat.
 • Figuurzaag of gatenzaag (optioneel). De figuurzaag heb je nodig om het handvat te zagen, vanuit een gat dat je eerder hebt geboord. Het handvat is wel optioneel, en is ook te maken door herhaaldelijk gebruik te maken van een gatenzaag op de boor/schroefmachine.
 • Schuurmachine/schuurpapier (optioneel). Om het hout netjes af te werken kun je gebruik maken van schuurpapier en/of een schuurmachine. Ook kan het nodig zijn de platen bij te schuren als deze in eerste instantie niet precies passen.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Zelf een plybox gekocht of gemaakt? Laat me weten hoe deze bevalt!

10 gedachten over “Plyo box kopen: de beste opties. Zelf maken? Gebruik dit gratis ontwerp!”

 1. Helaas zit er een foute maat voor D in de tekening. D moet de breedte hebben van C minus 2x 1,8 cm = 50,8 minus 3,6 = 47,2 gedeeld door 2 delen = 23,6 i.p.v. 28,7.
  Jammer van het rekenfoutje (moet ik weer extra zagen) maar verder een mooie handleiding om zelf zo’n box te maken.

  Beantwoorden
  • Hoi Mark,

   Ik denk dat dat met geleiding wel mogelijk is, maar ik heb daar zelf geen ervaring mee.
   In ieder geval succes met het maken van de plyo box toegewenst! Hoor graag of het gelukt is, en hoe ‘ie bevalt!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Hoi,

  Ik wil deze box ook gaan maken. Ik zie alleen in de tekening dat er geen rekening is gehouden met de zaagsnede. Oftewel, de dikte van het zaagblad. Als ik mij niet vergis wordt de maat van 61 cm dus kleiner. Dat geld dat voor A en C.
  Of zie ik iets over het hoofd..??

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend