Suspension trainer van TRX kopen? Lees dit eerst!

TRX kopen? Met een TRX suspension trainer kun je veel verschillende bodyweight oefeningen uitvoeren. In dit artikel lees je alles over de verschillende suspension trainers van TRX: de TRX Home, TRX Pro, en de TRX Force. Zo kom je te weten voor welke set je het beste kunt kiezen, en waar deze het goedkoopst kunt bestellen.

TRX kopenNaast de TRX zijn er een aantal alternatieve suspension trainers te koop, die in veel opzichten vergelijkbaar zijn, maar een stuk goedkoper. Deze suspension trainers vergelijk ik met de TRX.

Ook vind je hier meer informatie over het nut van de suspension trainer in het algemeen, en welke oefeningen je hiermee kunt uitvoeren.

Suspension trainer: de voordelen en nadelen

Een suspension trainer, soms ook een ‘sling trainer' genoemd, is een stuk trainingsmateriaal dat aan één kant vastzit aan een ankerpunt. Aan de andere kant zitten twee handvatten, die elk via banden van nylon webbing verbonden zijn met het ankerpunt. Door deze opstelling kunnen de handvatten in verschillende richtingen bewegen, wat veel oefeningen mogelijk maakt. Ook is het hierdoor mogelijk om de oefeningen lichter of zwaarder te maken door de hoek waaronder je traint te veranderen.

Hieronder de voor- en nadelen het trainen met van een suspension trainer:

Voordelen:

 • Maakt veel bodyweight oefeningen mogelijk. Omdat de handvatten in veel verschillende richtingen zijn te bewegen, worden er veel oefeningen mogelijk.
 • Overal trainen; thuis en op reis. Een belangrijk voordeel van TRX is dat deze op veel verschillende locaties gebruikt kan worden. Door de verschillende manieren van verankeren, is er overal wel een plek te vinden om deze op te hangen. De TRX zelf is lichtgewicht en gemakkelijk te vervoeren.
 • Neemt weinig ruimte in. In tegenstelling tot ander fitnessmateriaal, neemt een TRX suspension trainer erg weinig ruimte in. Om thuis te kunnen trainen, hoef je zo niet een hele kamer te reserveren als fitnessruimte. Wil je trainen, dan hang je de TRX aan het ankerpunt. Ben je klaar met trainen, dan kan je de TRX loskoppelen en aan de kant leggen, en neemt het geen ruimte meer in. Ook past de TRX gemakkelijk in een rugzak of koffer, als je deze meeneemt op reis.
 • Goede training voor stabiliserende spieren. De handvatten van de TRX kunnen in elke richting bewegen. Dit betekent dat er bij het uitvoeren van de oefeningen meer kracht nodig is van stabiliserende spieren om deze op de juiste plek te houden. Dit in tegenstelling tot fitnessapparaten en halterstangen, waarbij dit niet nodig is. Door te trainen met de TRX train je automatisch de stabiliserende spieren. Dit zorgt ook voor een verbeterde coördinatie.

Nadelen:

 • Gelimiteerde intensiteit. Bodyweight oefeningen in het algemeen, en daarmee ook TRX oefeningen, zijn moeilijk zwaarder te maken. Wanneer je eenmaal sterk genoeg bent om tientallen TRX pushups of bodyweight rows te maken, zal het trainen van deze oefeningen je niet meer sterker maken in maximale spierkracht, en ook niet meer zorgen voor spiergroei. Om te zorgen dat je sterker en gespierder wordt, zul je namelijk steeds meer gewicht moeten gebruiken. Train je alleen met je eigen lichaamsgewicht, dan is dat niet mogelijk.
 • Weinig lowerbody oefeningen mogelijk. Met suspension trainers kun je voornamelijk het bovenlichaam goed trainen. Er zijn met behulp van de suspension trainer namelijk veel goede oefeningen beschikbaar voor de borstspieren, schouders, triceps, biceps, lats, en buikspieren. Wil je de benen kunnen trainen, dan zijn de meeste bodyweight oefeningen simpelweg te licht. Ook zijn de meeste bodyweight oefeningen voor de benen prima uit te voeren zonder TRX of andere suspension trainer.

Conclusie: nuttige toevoeging voor elke (home) gym

De TRX is een nuttig stuk trainingsmateriaal, waarmee je veel bodyweight oefeningen kunt uitvoeren. Begin je voor het eerst met krachttraining of fitness, dan kun je met alleen bodyweight oefeningen nog goede progressie maken in spierkracht en massa. Andere belangrijke voordelen van de TRX zijn dat deze weinig ruimte inneemt, en deze gemakkelijk mee is te nemen op reis.

Wil je echter de beste trainingsprogressie maken in kracht en spiermassa, dan raad ik sterk aan om de TRX slechts te gebruiken als een onderdeel van je krachttraining. Door een trainingsschema te volgen dat voornamelijk gebruik maakt van zware halteroefeningen, zoals de squat, bench press, deadlift, en overhead press, zul je sneller progressie maken dan met een schema dat exclusief bestaat uit TRX oefeningen. TRX oefeningen zijn echter zeer geschikt als zogenaamde ‘assistance oefeningen' in schema's met zware halteroefeningen.

TRX kopen – Welke set?

Wil je een TRX kopen, dan kun je kiezen uit drie verschillende suspension training sets:

 • TRX Home
 • TRX PRO
 • TRX Force

Hieronder meer informatie over deze drie verschillende sets: wat is de inhoud van de set, en waar is deze te koop.

TRX Home gym suspension trainer

De TRX Home, ofwel de Home Gym Suspension Trainer, is de simpelste en meest verkochte set. Deze set omvat:

 • TRX Home GymSuspension trainer – Home uitvoering. Dit zijn de nylon banden met handvatten en voetlus.
 • Deuranker. De deuranker zet je vast tussen de deur en de deurpost. Je kunt de suspension trainer met de karabijnhaak hieraan vastkoppelen.
 • Suspension Anchor. Dit is de gele band waarmee je de suspension trainer aan een stang, balk, of paal kunt vastmaken met een lus.
 • Toegang tot de TRX App, incl 6 trainingsprogramma's (‘Home Workouts')
 • TRX opslagtas. Een draagtas van mesh, waarmee je de TRX kunt opslaan en vervoeren.
 • Getting started guide. Een boekje met instructies voor gebruik van de suspension trainer.

De TRX Home is in Nederland en België te koop via verschillende webshops. Hieronder alle webshops waar je de TRX Home kunt kopen:

TRX Pro Suspension Training kit

De TRX Pro is een luxe uitvoering, en heeft een aantal voordelen op de Home uitvoering. Deze set omvat:

 • TRX PRO suspension trainer kopenSuspension trainer – PRO uitvoering. Dit zijn de nylon banden met handvatten en voetlus.
  De Pro uitvoering heeft betere handvatten; uitgevoerd in antimicrobiëel rubber en met een betere grip. Daarnaast is de lus waar je de voeten in kunt plaatsen bij de Pro-uitvoering verstelbaar.
  De karabijnhaak die vastzit aan de suspension trainer is bij deze uitvoering ook vast te draaien met een inbussleutel. Verder is de suspension trainer extra verstevigd op plaatsen waar slijtage kan optreden.
 • Xtender. Dit is een nylon webbing verlenging, voor situaties waar de suspension trainer zelf te kort is.
 • Deuranker. De deuranker zet je vast tussen de deur en de deurpost. Je kunt de suspension trainer met de karabijnhaak hieraan vastkoppelen.
 • Suspension Anchor. Dit is de gele band waarmee je de suspension trainer aan een stang, balk, of paal kunt vastmaken met een lus.
 • Toegang tot de TRX App, met meer trainingsprogramma's dan de Home versie.
 • TRX opslagtas. Een draagtas van mesh, waarmee je de TRX kunt opslaan en vervoere
  n.
 • Getting started guide. Een boekje met instructies voor gebruik van de suspension trainer.
 • Overige accessoires: een inbussleutel voor de optionele vergrendeling van de karabijnhaak, en een TRX polsband.

De PRO suspension trainer is te koop bij veel verschillende webshops. Hieronder het overzicht:

TRX Force kit: Tactical T3

Dit is de meest uitgebreide set, en is uitgevoerd in beige in plaats van zwart/geel.

 • Suspension trainer – Force uitvoering. Dit zijn de nylon banden met handvatten en voetlus. Net als bij de Pro, wordt er gebruik gemaakt van handvatten van antimicrobiëel rubber met grippatroon.
 • Xtender. Dit is een nylon webbing verlenging, voor situaties waar de suspension trainer zelf te kort is.
 • Deuranker. De deuranker zet je vast tussen de deur en de deurpost. Je kunt de suspension trainer met de karabijnhaak hieraan vastkoppelen.
 • Suspension Anchor. Dit is een beige band waarmee je de suspension trainer aan een stang, balk, of paal kunt vastmaken met een lus.
 • Toegang tot de TRX FORCE Super App. Dit is een zeer uitgebreide app waarin je oefeningen kunt opzoeken en verschillende trainingsprogramma's kunt volgen, waaronder het ‘Tactical Conditioning Program' van 12 weken. Ook zit er in de app een volledige database met oefeningen en demonstraties van de uitvoering hiervan. Los kost deze app $39,95.
 • TRX opslagtas/rugtas. Bij de Force uitvoering is dit uitgevoerd als rugtas, zodat je de TRX mee kan nemen tijdens het hardlopen/joggen.
 • Getting started guide. Een boekje met instructies voor gebruik van de suspension trainer.
 • TRX polsbandje.

De Force Tactical T3 suspension trainer is te koop bij meerdere webshops. Hieronder het overzicht:

Suspension Trainer Kopen – TRX alternatieven

TRX is het bekendste merk dat suspension trainers verkoopt, maar zeker niet de enige.

Alternatieve suspension trainers van andere merken zijn vaak goedkoper, en kwalitatief vergelijkbaar of zelfs beter. Hieronder twee populaire opties:

ATX Suspension Trainer PRO: beste TRX alternatief

ATX Pro suspension trainer

Een goed alternatief voor de TRX is de ATX Suspension Trainer PRO. Dit is een luxe uitgevoerde suspension trainer die tot wel 200 kg belastbaar is. Een voordeel van de ATX PRO is dat alle onderdelen los te koppelen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld slechts één handvat aanhaken, zodat er bij oefeningen met één hand, het andere handvat niet in de weg zit. Ook het zogenaamde ‘suspension anchor' is, net als bij de TRX, een los te koppelen onderdeel.

Verder zijn ook de handvatten ook los te koppelen, zodat je ook gebruik kan maken van de optionele Gym rings in plaats van de rechte handvaten. Net als andere suspension trainers, is de ATX uitvoering te verstellen in lengte. Een mooi details is dat er nummers op de banden staan, zodat je links en rechts zo precies op dezelfde lengte kunt afstellen.

De ATX sling trainer PRO wordt verder geleverd met een deuranker, en een opbergtas. Deze sling trainer is exclusief verkrijgbaar bij Fitness-Seller.

Fitness-seller Bekijk huidige prijs

Tunturi suspension trainer

Tunturi suspension trainerIn Nederlands is dit na de TRX de meest bekende suspension trainer, en een populaire optie vanwege de lage prijs. De Tunturi Suspension trainer bestaat uit een zwart/oranje suspension trainer die verstelbaar is in lengte.

Er wordt een deuranker meegeleverd die met een karabijnhaak is vast te haken. Ook wordt er opslagtas meegeleverd, zodat dit geheel gemakkelijk is te vervoeren. Een verschil met de TRX is dat het ‘suspension anchor' bij de Tunturi uitvoering vastzit aan de suspension trainer zelf.

De Tunturi suspension trainer is in Nederland bij veel verschillende webshops beschikbaar. Hieronder alle weshops waar deze te koop is, met de huidige prijs op het moment van schrijven.

Tunturi suspension trainer kopen? Bekijk de beschikbaarheid en prijzen:

Bodystore.nl Bekijk huidige prijs
Bol.com Bekijk huidige prijs
Fitnessdelivery.nl  Bekijk huidige prijs
Body & Fitshop  Bekijk huidige prijs
Drogisterij.net  Bekijk huidige prijs
Fitnessmerken.nl  Bekijk huidige prijs

Suspension trainer accessoires

Er zijn een aantal accessoires beschikbaar die je kunnen helpen bij je suspension training.

Plafondanker. Wil je de suspension trainer aan het plafond ophangen, dan moet je een plafondanker bestellen. De plafondophanging geeft een betere bewegingsvrijheid dan het deuranker, en is ook zwaarder te belasten. De officiële TRX plafondanker heet de X-mount, en is online onder andere te bestellen bij Bol.com.

Workout DVD's: instructie DVD's met oefeningen die je mee kunt volgen:

Gewichtsvest. Bodyweight oefeningen worden al snel te licht. Wil je dezelfde oefeningen blijven doen, maar dan zwaarder? Door een gewichtsvest te dragen kun je met een zwaarder gewicht trainen dan alleen je lichaamsgewicht. Meer informatie over gewichtsvesten lees je in dit artikel.

Een suspension trainer gebruiken: hoe werkt het?

Om de suspension trainer te kunnen gebruiken, moet je deze eerst bevestigen. Er zijn meerdere manieren om de TRX op te hangen:

 • TRX X-mount plafondanker / muurankerPlafondanker of muuranker: De TRX ophangen aan een plafond- of muuranker is een zeer veilige optie. Bij de TRX heet deze ophanging de X-mount. Dit is een stalen plaat, die je met bouten vast kunt maken aan het muur of plafond. Aan deze stalen plaat zitten twee stalen beugels, waar je de trainer met een lus aan vast kunt maken. Als je de keuze hebt uit een muurbevestiging, óf een plafondbevestiging, kies dan voor het plafond. Deze ophanging geeft je de meeste mogelijkheden; je kunt zo onder meer verschillende hoeken trainen dan bij een muurbevestiging. De X-mount wordt niet meegeleverd bij de TRX sets; je zult deze los moeten kopen.
 • Met een lus aan een stang of balk. Je kunt de TRX aan elke balk of stang vastmaken met een lus. Zorg wel dat deze stevig genoeg is om je lichaamsgewicht aan te kunnen, en goed vastzit. Heb je thuis bijvoorbeeld al een optrekstang hangen, of een power rack staan? Dan kun je de suspension trainer hier prima aan vastmaken met het suspension anchor.
 • Deuranker. Heb je geen mogelijkheid om de TRX op te hangen aan het anker, en ook geen balk of stang om deze aan te hangen? Dan kun je ook nog gebruik maken van een deuranker. Bij alle TRX sets wordt het deuranker meegeleverd. Het deuranker is echter de minst veilige optie. Controleer dus goed dat het deuranker stevig genoeg is voordat je begint met de training, en dat niemand de deur nodig heeft als je gaat trainen. Daarnaast is een deurbevestiging limiterend; je kunt zo namelijk niet onder alle verschillende hoeken trainen.

Na het bevestigen, moet je de sling trainer nog op de juiste hoogte instellen voor de oefening die je wil uitvoeren. Om de handvatten of voetlussen op de juiste hoogte te krijgen, kun je de banden verstellen in lengte met behulp van het ingebouwde stelsysteem. Wil je de suspension trainer nog langer maken, dan kun je ook een tussenstuk vastkoppelen, zoals de TRX Xtender.

Wanneer je de suspension trainer correct hebt opgehangen in hebt ingesteld, kun je beginnen met het uitvoeren van je oefeningen.

TRX oefeningen

Er zijn honderden oefeneningen te bedenken die je met behulp van de TRX suspension trainer kunt uitvoeren. Hieronder vijf belangrijke oefeningen die je kunt uitvoeren met de TRX:

1. Body rows/inverted rows

Bij inverted rows pak je staand de handvatten van de suspension trainer vast, en leun je onder een hoek naar achteren met gestrekte armen tot de TRX op spanning komt te staan. Vanuit deze positie zet je kracht om jezelf weer omhoog te bewegen, waarbij je de armen buigt en de ellebogen naar achteren beweegt ten opzichte van de torso. Met deze oefening train je voornamelijk de lats, traps, achterkant schouder, en biceps.

In deze video een demonstratie van de TRX inverted row, en hoe je deze zwaarder maakt naarmate je sterker wordt.

2. Push ups / Chest press

Dit is een variant van het opdrukken, waarbij je gebruik maakt van de TRX. Bij deze oefening doe je het tegenovergestelde van de inverted rows. Om te beginnen pak je de handvatten van de TRX vast, en leun naar voren met je lichaamsgewicht. Laat hierbij de armen buigen, en de ellebogen naar achteren bewegen ten opzichte van de torso. Zet vervolgens kracht om de armen weer te strekken, de ellebogen naar voren te bewegen, en de handen naar elkaar toe. Met deze oefening train je voornamelijk de borstspieren, de voorste schouderkop, en de triceps.

In deze video een korte uitleg en demonstratie van deze oefening. Deze oefening is zwaarder te maken door steeds verder van het ankerpunt van de TRX te gaan staan, en eventueel zelfs de voeten op een verhoging te zetten. Ook kun je een gewichtsvest dragen om deze oefening te verzwaren.

3. TRX chest fly

Met de chest fly train je voornamelijk de borstspieren. Bij deze oefening houdt je de handvatten van de TRX vast, en leun je met je gewicht naar voren, met de armen gestrekt. Laat vervolgens gecontroleerd de armen naar buiten bewegen, tot deze op één lijn zijn met de torso. Zet vervolgens kracht om de armen weer naar elkaar toe te brengen.

In deze video een demonstratie van deze oefening.

4. Reverse fly

De reverse fly is een oefening voor de achterkant schouders en de traps, en de tegenovergestelde beweging van de chest fly. Om deze oefening te beginnen pak je de TRX vast, en leun je naar achteren. In de beginpositie leun je naar achteren, met de handvatten van de TRX voor je met gestrekte armen. Zet vervolgens kracht om de armen naar achteren te bewegen, tot deze op één lijn liggen met de torso.

In deze video een goede uitleg en demonstratie van deze oefening.

5. Single leg squat / Pistol squat

De single leg squat, ofwel pistol squat, is een oefening waarbij je op één been staat, en het andere been gestrekt naar voren houdt. Vanuit deze houding zak je gecontroleerd door het been waar je op staat. Zet vervolgens kracht om je been weer uit te strekken, en weer op te staan. Zonder de TRX is dit een erg moeilijke oefening vanwege de benodigde hoeveelheid coördinatie/balans. Door je vast te houden aan de handvatten van de TRX wordt balans houden een stuk makkelijker, en is dit simpelweg een goede beenoefening. Omdat je slechts één been gebruikt, zorgt je eigen lichaamsgewicht toch nog voor aardig wat weerstand voor de beenspieren. In deze video zie je een demonstratie van deze oefening.

Meer TRX oefeningen

Voor meer TRX oefeningen, bekijk eens de onderstaande links. Dit zijn links naar videos met meerdere TRX oefeningen per spiergroep:

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een suspension trainer, of het uitvoeren van de oefeningen? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een suspension trainer gekocht? Dan hoor ik graag je review/ervaring!

1 gedachte over “Suspension trainer van TRX kopen? Lees dit eerst!”

Plaats een reactie

Send this to a friend