Beste Power Rack kopen? Let op deze eigenschappen!

Als je een homegym of een volledige sportschool inricht kan een power rack, ook wel een power cage of squatrek genoemd, niet ontbreken. Bij krachttraining maak je de meeste progressie door progressief met zware compound oefeningen te trainen. Twee van de belangrijkste compound oefeningen, de squat en de bench press, zijn het veiligst uit te voeren in een power rack.

Met een power rack kan je een halterstang op de juiste hoogte uitpakken voor het uitvoeren van verschillende krachtoefeningen. Daarnaast kan je voor de veiligheid de zogenaamde ‘safeties', ofwel ‘safety bars', ‘spotters' of ‘vangers', instellen op de gewenste hoogte. Daarmee voorkom je dat de halterstang verder naar beneden zakt als het niet lukt om een herhaling af te maken. Zo kun je dus veilig squatten en bankdrukken, ook als je alleen traint, zonder spotter.

De beste power racks van 2022

In dit artikel ga ik in op de verschillende eigenschappen die belangrijk zijn bij het kiezen van het beste power rack. Wil je snel een power rack kunnen kiezen, bekijk dan de onderstaande drie opties. Dit zijn power racks in drie verschillende prijsklassen, die ik heb uitgezocht op de belangrijkste eigenschappen voor een goed power rack.

Goedkoop power rack
ATX Power Rack PRX-510
ATX Power Rack PRX-510
Belastbaarheid: 500 kg
Optrekstang:
monkey chin up bar
Incl. safety pins,
2 afleghaken
.
Bestellen (€459)

Mid-range power rack
ATX Power Rack PRX-710
ATX Power Rack PRX-710
Belastbaarheid 800 kg
Optrekstang:
monkey chin up bar
Incl. safety bars,
2 afleghaken
.
Bestellen (€669)

High-end power rack
power-cage-atx-240-fxl
ATX power rack 240-FXL
Belastbaarheid: 1200 kg
Optrekstang: 2 stuks:
normale greep en fat grip
Incl. safety bars,
2 afleghaken,
gewichtopslag
Bestellen (€1299)

Waar moet je op letten bij het kopen van een power rack?

Hoewel een power cage een simpel stuk trainingsmateriaal lijkt, zijn er toch veel eigenschappen waar je op moet letten bij het maken van je keuze. Hieronder licht ik deze toe.

Belastbaarheid, stevigheid en stabiliteit

De belastbaarheid van het rack wordt uitgedrukt in kg, en is een belangrijke indicator van de stevigheid van het rack. Bijna alle power cages zijn tot meer dan 300 kg belastbaar, maar hoe hoger de belastbaarheid, hoe steviger, stabieler en veiliger de powercage zal zijn.

De zwaarder belastbare powercages zijn uitgevoerd in stevigere staalprofielen. De sterkte van een staalprofiel wordt voornamelijk bepaald door de afmetingen en de dikte van het staal. Zo maakt de Heavy Duty HD-1 gebruik van een staalprofiel van 60×60×2 mm, en is deze tot 500 kg belastbaar. De ATX Power Rack 240 maakt voor de staanders gebruik van een staalprofiel van 80×80×3 mm, en is tot 1200 kg belastbaar.

De stabiliteit van een powercage is belangrijk omdat je niet wil dat de powercage in zijn geheel kan omkiepen. Er zijn een aantal factoren die de stabiliteit van een powercage bepalen. Bijvoorbeeld het eigengewicht: over het algemeen is het zo dat hoe zwaarder de cage, hoe stabieler deze staat. Daarnaast staat een powercage waarbij de zijbalken over de vloer verder doorlopen dan de staanders stabieler. Ook zijn er power racks die met een bout aan de vloer vast te maken zijn, wat de stabiliteit van de cage flink verbetert. Je kunt er ook voor kiezen om je powercage op te bouwen op een gewichthefplatform, en deze vast te zetten in het hout van het gewichthefplatform.

Het type safety bar

De safety bars, ofwel ‘safeties' of ‘spotters', van een power cage zorgen ervoor dat je veilig kan trainen. De safety bars zijn er om de halterstang tegen te houden als je deze zelf niet meer omhoog krijgt. Er zijn drie typen die veel voorkomen: een losse staaf (safety pins), het balk-type safety bar en safety straps.

power rack verschillende safeties
Het staaf-type, balk-type en de safety straps

Bij de goedkoopste powercages zijn de safetybars vaak een losse staaf (safety pins), die je vanaf de voorkant van de cage door de gaten van de staanders steekt. Twee nadelen van deze bars zijn de relatief lage belastbaarheid, en dat deze gemaakt zijn van kaal metaal. Als je een herhaling niet af kan maken, controle over de barbell verliest, en deze op de safety pins laat vallen, dan is de kans groot dat je barbell vervolgens permanent verbogen is. Als je zware gewichten gebruikt zullen de safety pins zelf ook verbuigen. Daarnaast zal de knurling van de stang plat worden bij veel contact tussen de barbell en dit soort safety pins.

Het tweede veel voorkomende type is de ‘dwarsbalk'. Vaak zijn deze vast te zetten door middel van twee korte pinnen, voor elke staander één. Hierdoor kun je de hoogte hiervan sneller en gemakkelijker verstellen dan met het staaf-type safeties. Ook zijn deze bars een stuk zwaarder belastbaar. Meestal zit er aan de bovenkant van de balk een rubberen laag van ongeveer een centimeter, om zo schade aan de barbell te voorkomen. Dit is een voordeel ten opzichte van het staaf-type (safety pins).

Het derde type is relatief nieuw: de zogenaamde safety straps. Dit is een dikke, brede band van nylon die van staander tot staander hangt in de power cage. Meestal worden deze niet standaard bij de powercage geleverd, maar zijn ze als losse uitbreiding te koop (bijvoorbeeld hier). Het grote voordeel is dat dit systeem ervoor zorgt dat het bijna onmogelijk is de barbell te beschadigen als deze hier op valt. Je kunt de straps dus ook gebruiken voor oefeningen waarbij de barbell telkens contact maakt met de safety strap, oefeningen die je normaal zal willen vermijden om je materiaal heel te houden. Denk bijvoorbeeld aan rack pulls en bench press lockouts (‘pin presses'). Vaak is dit type ook snel van hoogte te verstellen. Qua belastbaarheid doet dit type vaak niet onder voor het balk-type. Daarom zijn safety straps wat mij betreft het beste soort safeties.

Afmetingen

Afmetingen-power-rackEr zijn een aantal belangrijke afmetingen waar je op moet letten bij een power cage.

Ten eerste het oppervlak dat de cage in beslag neemt: de diepte en breedte van de cage. Hiermee krijg je een goed idee of je überhaupt genoeg ruimte hebt voor een power rack in je trainingsruimte. Tussen verschillende power racks zit de grootste variatie hem in de diepte.
De breedte van powercages is vaak redelijk gelijk: zo'n 120-130 cm. De breedte is qua ruimtegebruik minder belangrijk, want de ruimte die je in de breedte nodig hebt is afhankelijk van de halterstang die je gebruikt, en niet van de cage zelf. Een olympische halterstang is 220 cm lang; dus wil je een olympische halterstang gebruiken, dan heb je minimaal 220 cm nodig in de breedte. Qua breedte van de cage is het enige waar je op moet letten dat de staanders van de cage niet precies op de door jou gewenste gripbreedte zitten; het wordt dan onmogelijk om de stang uit te pakken op de door jou gewenste breedte. Dit zal eigenlijk alleen bij lifters die met een brede greep squatten voor een probleem kunnen zorgen.

Ten tweede de diepte, met name de afmeting tussen de voorste en achterste staander. Bij sommige cages staan de staanders op de uiteinden van de vloerbalk, en bij andere staan deze verder naar binnen. Hoe dieper de cage, hoe meer bewegingsvrijheid je hebt. Stap je bijvoorbeeld met redelijk grote passen uit met de squat, dan kan je bij een te ondiepe cage met de halterstang tegen de staanders aankomen.

Ten derde de hoogte van het power rack. Hierin zit tussen de verschillende racks niet veel verschil. De meeste power racks zijn zo'n 210-230 cm hoog. Deze hoogte is voor veel gebruikers te laag als je in de powercage wil overhead pressen; je komt dan met de barbell tegen de bovenste balk van de powercage aan. Maar dat is vaak niet zo'n probleem; je kunt de hooks (afleghaken) voor de halterstang dan aan de buitenkant van de staanders ophangen, zodat je buiten de powercage je presses uit kan voeren.
Ook een te hoog power rack kan nadelen hebben. Er zit namelijk vaak een optrekstang ingebouwd in een power rack. Als je rack te hoog is, zit deze te dicht bij het plafond. Zo blijft er geen ruimte over om met je hoofd boven de optrekstang uit te komen bij het uitvoeren van de oefening.

De soort hooks (afleghaken / J-hooks)

atx-flat-base-j-hooksEen ‘hook’ is de in hoogte verstelbare haak waar je de stang, voor en na het uitvoeren van een oefening, in kan leggen. Bij de goedkoopste power racks zijn deze vaak uitgevoerd in kaal metaal, wat als nadeel heeft dat de knurling (karteling) van je barbell door het ijzer-op-ijzer contact snel dof zal worden. Goede afleghaken hebben daarom een rubberen laag.

Daarnaast is het bij het bankdrukken handig dat de J-hooks niet te hoog zijn; je kunt met lagere hooks de barbell makkelijker zelf uit tillen. Bij te hoge hooks zal je je schouders te ver omhoog moeten bewegen om de bar uit te pakken, wat ervoor kan zorgen dat je uit positie raakt voor een technische goede uitvoering van het bankdrukken.

Gaten/standen voor de hooks en safeties

power-rack-gatenEen goed power rack heeft veel mogelijke standen waarin je de hooks en safeties vast kunt maken. Dit betekent dus veel gaten om de afleghaken en dwarsbalken in te kunnen hangen. Meestal staat er bij de powercage aangegeven wat de afstand tussen twee verschillende standen is. Vaak is dit 5 cm. Hoe kleiner deze afstand, hoe preciezer je het rack kan afstellen, en dus hoe beter.

Omdat je steeds dezelfde stand zal gebruiken bij dezelfde oefeningen, is het handig als de powercage ook een nummering heeft voor deze standen. Zo kan je het rack sneller verstellen naar de gewenste stand. Niet alle powercages hebben een nummering voor deze gaten. Heeft een power rack dit niet, dan kan je hier eventueel zelf nog nummerstickers op plakken.

Optrekstang

Bijna alle powercages voeren minimaal één van de bovenbalken uit als optrekstang, zodat je oefeningen zoals pull-ups en chin-ups kunt uitvoeren. Bij de meeste powercages is dit een simpele ronde stang, maar er zijn ook een aantal powercages die een zogenaamde ‘monkeybar' gebruiken: een optrekstang met meerdere gripopties. Zowel de ATX Power Rack PRX-510 en 710 zijn uitgevoerd met zo'n monkeybar, waardoor je 6 verschillende grepen tot je beschikking hebt.optrekstang-power-rack

Belangrijk bij een goede optrekstang is dat je hier een goede grip op hebt. Optrekstangen worden daarom vaak uitgevoerd met een kartelpatroon in het metaal, ofwel ‘knurling'. Daarnaast heb je meer mogelijkheden met meerdere grepen.

Meegeleverde accessoires en uitbreidingsmogelijkheden

Er zijn een aantal accessoires en uitbreidingsmogelijkheden beschikbaar voor powercages, om deze veelzijdiger te maken. Bij sommige powercages worden een aantal hiervan meegeleverd, bij andere moet je deze als losse onderdelen kopen. Let bij het bestellen van een powercage altijd goed op wat de precieze omvatting van de levering is.

Veel voorkomende accessoires en uitbreidingen zijn:

 • dipsteunen-power-rack-2Dip bars / dip-attachment. Dit zijn parallelle bars waarmee je de oefening dips kunt uitvoeren. Bij sommige power racks wordt dit standaard meegeleverd, bij andere zijn deze als een uitbreiding te koop.
  De dip bars zijn net als de afleghaken vast te zetten op verschillende hoogten, en ook weer los te koppelen wanneer je ze niet gebruikt. Het meest voorkomende soort bestaat uit twee losse dipsteunen, waarbij je er een aan elke staander vast maakt. Voor zwaar belastbare powercages bestaan er ook dipsteunen waarbij beide dip bars aan één staander van de powercage vastzitten. Zo is de afstand tussen de dipsteunen korter.
 • power-cage-band-attachementsBand Pegs en power bands. Power bands zijn elastische weerstandsbanden. Sommige power racks hebben in de zijbalken gaten waarin je de zogenaamde ‘band pegs' kunt plaatsen.
  Je kan vervolgens de weerstandsbanden over deze pegs en de barbell plaatsen. Als je de elastieken aan de band pegs aan de onderste zijbalk, en op de barbell vastmaakt, maken de banden de oefening zwaarder. Onderin zal er weinig spanning op het elastiek staan, naarmate je verder omhoog komt zal de oefening zwaarder worden door de grotere weerstand van de power bands.
  Bij sommige powercages is het ook mogelijk de band pegs bovenaan te plaatsen, zodat de elastieken de oefening juist lichter maken.
 • Cable station / lat pulleylat-pulley-in-power-rack. Nog een veel voorkomende uitbreidingsmogelijkheid is een cable station, ofwel een lat pulley, die toe te voegen is aan de powercage. Met dit kabelstation kan je onder andere lat pulldowns en cable pushdowns uitvoeren. In je homegym is dit vergeleken met een losse lat pulley voornamelijk een voordeel omdat het ruimte bespaart.
  Er zijn twee verschillende typen: een lat pulley met een loading pin waar je halterschijven aan kan hangen, en een lat pulley met een weight block (stapelgewichten), die te verstellen is door een pin te verplaatsen. Beide typen hebben hun eigen voordelen.
  Met het type met een loading pin kan je een hoger totaalgewicht maken, en elke gewenste tussenstap aan gewicht maken, zolang je daarvoor de halterschijven beschikbaar hebt.
  Het type met stapelgewichten heeft het voordeel dat je snel en gemakkelijk het gewicht kan verstellen door simpelweg een pin te verplaatsen, om zo meer of minder schijven te gebruiken. De block weights zijn ook compact, waardoor dit systeem minder ruimte inneemt.
 • power-cage-met-schijfopslagOpslagmogelijkheden voor halterschijven en halterstang. Sommige power racks hebben twee extra staanders ingebouwd, met daaraan pins voor de opslag van halterschijven. Zo heb je geen losse schijvenstandaard nodig. Ook wordt dit soms los verkocht, en is het met moeren en bouten te monteren aan de power cage.
  Verder zijn er voor sommige racks als toevoeging ook een houder beschikbaar waar je de halterstang rechtopstaand in neer kan zetten. Echt nodig is dit niet, aangezien je de stang ook simpelweg kan laten liggen in de afleghaken.
 • atx-barbell-hinge-2Barbell hinge / core trainer / landmine / t-bar row. De barbell hinge is een attachment die je vastmaakt aan de onderkant van je powercage. Deze attachment heeft een houder waar je een barbell met de sleeve in kan plaatsen, en een scharnier waarover deze kan bewegen. Aan het andere uiteinde van de barbell kan je schijven toevoegen. Een bekende oefening die je hiermee kunt doen is de t-bar row.

Prijs

Een goede powercage is helaas niet goedkoop. Een powercage is echter een stuk trainingsmateriaal dat je bij bijna elke krachttraining zal gebruiken. Met een powercage, een barbell en een halterbank in huis kan je een enorme hoeveelheid belangrijke krachtoefeningen uitvoeren, waardoor je geen sportschoolabonnement meer nodig hebt. Ook gaat een powercage vaak levenslang mee. Dit maakt een powercage een gunstige investering. De meeste powercages zijn voor wat je krijgt redelijk geprijsd. Bij de powercages die ik aanraad, heb ik ook gelet op de prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste power racks die te koop zijn in Nederland

Hieronder vind je meer informatie over de drie beste power racks in de verschillende prijsklassen. Daarnaast geef ik je ook meer informatie over twee alternatieve opties, die ook een goede keuze kunnen zijn.

TIP: Meer opties vergelijken? Bekijk dan de power rack vergelijktabel. Hierin staan alle beschikbare power racks, en kun je vergelijken en filteren op verschillende eigenschappen.

Beste goedkope power rack – ATX Power Rack PRX-510

De ATX Power Rack PRX-510 is mijn keuze voor beste goedkope power rack. Ondanks de relatief lage prijs van 459 euro, heeft dit power rack veel gunstige eigenschappen.

Zo is dit rack erg zwaar belastbaar, namelijk tot 500 kg. Daarmee is de PRX-510 flink zwaarder te belasten dan andere power racks uit deze prijsklasse. Voor dit budget vind je voornamelijk racks met een belastbaarheid van zo'n 200 tot 400 kg.

Het rack is 119 cm breed, 117 cm diep, 195 cm hoog, en heeft een eigengewicht van 63 kg. Daarmee is dit een relatief compact power rack, en past deze gemakkelijk in je trainingsruimte.

Deze powercage maakt gebruik van staanders van 50×50×2 mm, en safetybars van het staaf-type (steekpen). Verder worden er afleghaken meegeleverd; twee J-hooks. Deze zijn afgewerkt met een rubberen laag van 1 cm dik.

De safeties en afleghaken zijn op dit rack in 34 verschillende standen te plaatsen. De gaten voor het plaatsen hiervan zitten op 5 cm afstand van elkaar. Om gemakkelijk te de juiste hoogte te vinden, zit er om de drie gaten een witte streep als markering.

Een andere gunstige eigenschap voor een power rack van dit budget, is dat er gaten zijn voor band pegs (weerstandsbandpinnen). Er zijn hiervoor 6 verschillende mogelijke posities.

Daarnaast heeft dit rack een goede optrekstang met veel verschillende mogelijke grepen, en met knurling voor meer grip.

Kortom biedt dit power rack een hogere belastbaarheid, en meer trainingsmogelijkheden dan alle andere power racks van dit budget. Daarom is dit de beste optie binnen de budget-prijscategorie, en zal dit rack in de meeste homegyms prima voldoen aan de gestelde eisen.

Beste mid-range power cage – ATX Power Rack PRX-710

In de mid-range prijscategorie is de ATX Power Rack PRX-710 de beste keuze.

Dit power rack heeft meerdere belangrijke voordelen op de eerder genoemde PRX-510. Zo is dit power rack door de stalen staanders van 70×70×2 mm zeer stevig uitgevoerd. Hierdoor is het rack belastbaar tot wel 800 kg.

Dit rack is 123 cm breed, 159 cm diep, 195 cm hoog en weegt zelf 96,1 kg. Daarmee neemt dit power rack meer ruimte in dan de PRX-510, maar staat deze een stuk stabieler door het grotere vloeroppervlak.

De PRX-710 wordt geleverd met twee J-hook afleghaken en twee safetybars van het balk-type. Zowel de afleghaken als safeties hebben aan de bovenkant een 1 cm dikke rubberen laag.

Dat de safetybars met een rubberen laag zijn afgewerkt is een belangrijk voordeel op de PRX-510. Deze rubberen laag voorkomt schade aan de halterstang en aan het rack bij contact. Zo kun je bijvoorbeeld ook gerust pin presses en rack pulls uitvoeren met dit power rack.

Voor het plaatsen van de afleghaken en safeties zijn er 29 gaten beschikbaar in de staanders. Ook hier zitten deze op 5 cm afstand. Wat bij dit rack wel een voordeel is, is dat de gaten genummerd zijn. Zo kun je nog gemakkelijker de afleghaken en safeties (aan beide kanten) op de juiste hoogte instellen.

Ook dit rack heeft in de onderste balk gaten voor het bevestigen van band pegs. Hier zijn zes verschillende gaten voor beschikbaar binnen de staanders van het rack, en nog eens drie aan de vloerbalk aan de voorkant buiten het rack.

Voor het uitvoeren van pull-ups of chin-ups heeft deze power cage een ingebouwde chin-up bar met veel verschillende grepen. Deze bar heeft knurling voor een betere grip. De diameter van de optrekstang aan de voorzijde is 27 mm. Aan de achterkant is de optrekstang uitgevoerd als ‘fat bar', en heeft deze een een diameter van 42,5 mm. Met de grotere diameter wordt deze oefening zwaarder voor je grip, en heb je zo dus nog een extra trainingsmogelijkheid.

Door de stevige en veilige uitvoering voldoet dit rack ook aan de veiligheidsnorm EN 20957 voor professionele toepassingen. Dit is een belangrijke veiligheidsnorm voor fitnessapparatuur, waar veel sportscholen op letten bij de aanschaf van trainingsmateriaal.

Deze power cage is ook verkrijgbaar met een lat pulley. Deze lat pulley heeft zowel onder als boven een aansluiting voor het doen van kabeloefeningen. De lat pulley is maximaal belastbaar tot 140 kg, en heeft een schijfopname zodat je gewicht toe kunt voegen. Met lat pulley kost de PRX-710 op dit moment 649 euro. Daarmee kost deze uitvoering dus 170 euro meer dan de uitvoering zonder lat pulley.

Met alle bovengenoemde gunstige eigenschappen, is deze powercage niet alleen geschikt voor gebruik in een homegym, maar ook voor professioneel gebruik in de sportschool.

Beste high-end power rack: ATX Power Rack 240-FXL

Wil je simpelweg dé stevigste powercage, en is budget en beschikbare ruimte geen probleem? Dan is de ATX Power rack 240-FXL de beste keuze.

Deze power cage is namelijk extreem zwaar uitgevoerd, met 6 stalen staanders van 80×80×3 mm. Dit maakt dit rack zeer zwaar belastbaar: tot wel 1200 kg.

Dit rack is 126 cm breed, 207 cm diep, 238 cm hoog en weegt zelf 265 kg. Door het hoge eigengewicht en de grote voetafdruk is deze powercage zeer stabiel.

Net als de Barbarian Power cage maakt dit rack gebruik van het balk-type safety bars.

De safety bars zijn aan de bovenkant afgewerkt met een plastic laag om de barbell te beschermen. Daarnaast krijg je hierbij nog extra borgpennen. Zolang deze geplaatst zijn is het onmogelijk voor de safety bars om te bewegen.

Ook bij deze powercage zijn de afleghaken afgewerkt met een rubberen laag om te voorkomen dat de barbell slijt. Er zijn in totaal 29 hoogtes voor het plaatsen van de afleghaken en de safety bars. Deze hoogtes zijn genummerd; deze nummers zijn hierbij lasergesneden in de staanders.

Het ATX Power rack heeft zowel onder als boven gaten voor het plaatsen van band pegs. Zo kun je powerbands gebruiken om oefeningen te verzwaren óf te verlichten.

Er zitten in deze powercage twee optrekstangen: tussen de voorste twee staanders, en tussen de middelste twee staanders. Standaard is de voorste optrekstang een rechte optrekstang met een diameter van 30 mm. De middelste optrekstang heeft twee kanten: een met een diameter van 30 mm en een met een diameter van 45 mm, een zogenaamde ‘fat bar', die het optrekken moeilijker maakt voor de grip.

Nog een voordeel ten opzichte van de andere twee cages is het ingebouwde schijvenrack. Per kant zijn er 4 opbergpinnen voor olympische halterschijven (50 mm boring).

De ATX Power rack 240-FXL is van een professionele kwaliteit. De cage kan daarom zowel in een homegym, als in een sportschool worden gebruikt.

Andere goede opties

Hieronder nog een aantal andere goede powercages die het benoemen waard  zijn.

Megatec Power Rack (met lat pulley mogelijkheid)

Het Megatec Power Rack valt met €469 tussen de budget en mid-range prijscategorie in. Dit rack is qua algehele bouw erg vergelijkbaar met de Heavy Duty HD-1, maar in veel opzichten luxer uitgevoerd.

De Megatec heeft net als de Heavy Duty HD-1 staanders met een staalprofiel van 60×60×2 mm, waardoor het maximale gewicht waarmee je de afleghaken kan belasten ook bij deze cage 300 kg is.

Dit rack is 121 cm breed, 136 cm diep, 216 cm hoog en heeft een eigengewicht van 80kg.

Een voordeel op de HD-1 is dat er gebruik wordt gemaakt van het balk-type safety bars. Deze safety bars zijn hoger belastbaar, en voorkomen schade aan de halterstang door de plastic laag aan de bovenkant.

Ook de afleghaken van deze power cage zijn beter dan die van de HD-1; de afleghaken hebben een rubberen laag ter voorkoming van slijtage van de barbell. De staanders hebben 26 verschillende hoogten, in stappen van 5cm. Deze stappen zijn genummerd, nog een voordeel ten opzichte van de HD-1.

Verder heeft deze cage in de vloerbalken gaten zitten voor het plaatsen van band pegs. Je kunt zo power bands gebruiken in deze cage om je oefeningen te verzwaren.

Qua optrekstang zit er ook in deze cage de zogenaamde monkeybar: een stang met 6 verschillende greepmogelijkheden, die allemaal knurling hebben (karteling) voor betere grip. Er worden ook twee stevig uitgevoerde dipsteunen meegeleverd.

Dit power rack is ook beschikbaar als power rack met lat pulley. Qua type lat pulley kun je kiezen uit een loading pin (bekijken) of de uitvoering met steekgewichten (bekijken).

ATX power rack PRX-830: met vloerbevestiging

De ATX Power rack PRX-830 zit tussen de mid-range en de beste high-end powercage in. Dit rack is simpel, stevig en compact uitgevoerd.

Voordeel van dit rack, is dat er geen dwarsbalk over de vloer loopt. Wel is dit rack bedoeld voor montage aan de vloer of een gewichthefplatform, en zit er aan de onderkant van de staanders een flens met drie gaten voor bouten.

De staanders zijn zwaar uitgevoerd: 80×80 mm, met 3 mm wanddikte. Hierdoor is het rack belastbaar tot wel 2000 kg.

Dit rack is 139 cm breed, 99 cm diep, 236.5 cm hoog, en heeft een eigengewicht van 120 kg.

De ATX PRX-830 bevat zelf geen safety bars of afleghaken. Wel heb je keuze uit vele safety bars en afleghaken van je eigen voorkeur. Ook is het een optie om bij dit rack te kiezen voor het ATX safety strap systeem.

Je kunt de afleghaken en de safety bars in dit power rack instellen op 43 verschillende hoogtes. De gaten hiervoor zitten steeds op 5 cm afstand van elkaar. De nummering hiervan is lasergesneden in de staanders.

Je kunt bij de PRX-830 zowel onder als boven band pegs plaatsen, omdat zowel de boven- als onderbalk hiervoor gaten bevat. Zo kan je oefeningen met een halterstang met power bands zowel zwaarder als lichter maken.

Deze cage heeft aan de voorkant een zogenaamde monkey pull up bar. Zo heb je keuze uit meerdere verschillende grepen bij het optrekken.

Opbouwen / monteren van een power cage

Een power rack wordt geleverd als een pakket met meerdere stalen balken en een aantal moeren en bouten. Een power rack in elkaar zetten is vrij gemakkelijk: je zet alle stalen balken simpelweg vast met de meegeleverde moeren en bouten. Het opzetten van een powercage gaat het makkelijkst met z'n tweeën, zodat er iemand de bovenste dwarsbalk vast kan houden terwijl de ander de moeren vastzet.

Het enige gereedschap dat je nodig hebt zijn simpele steeksleutels of verstelbare moersleutels.

Zie het onderstaande filmpje voor een voorbeeld van de montage van een powercage.

Trainen met een power rack – welke oefeningen?

Er zijn talloze oefeningen die je uit kunt voeren met behulp van een powercage. Voornamelijk bij het squatten en bankdrukken heb je voordeel bij een power rack; door de safety bars op de juiste hoogte in te stellen kan je op die manier veilig zwaar trainen zonder spotter.

Squats ofwel kniebuigen – veilig in een power rack

Bij squats stel je de safety bars simpelweg iets lager in dan het laagste punt dat de halterstang bereikt tijdens het uitvoeren van de oefening. Wanneer je een herhaling niet haal kan je dan rustig omlaag zakken en de halterstang op de safety bars laten rusten. Vervolgens kun je veilig onder de halterstang vandaan stappen.

Probeer dit wanneer je het power rack voor het eerst gebruikt een paar keer uit. Zo weet je op welke hoogte je de safety pins in moet stellen, en hoe je onder de stang vandaan komt in het geval dat dit nodig is.

Zie het onderstaande filmpje voor een duidelijke instructie hiervan.

Bankdrukken – veilig in een power rack

Bankdrukken in een powercage is veilig omdat ook hierbij de safety bars de stang tegen kunnen houden als het niet meer lukt deze zelf omhoog te drukken.

Hiervoor moet je de safeties net iets lager zetten dan de hoogte van je borst bij het bankdrukken. Als je gebruik maakt van een goede bankdruktechniek dan zet je je borstkas op bij het bankdrukken. Dit wordt ook wel ‘archen' genoemd.

Bankdruk je in een power rack en krijg je de stang niet meer omhoog, dan laat je de stang gecontroleerd omlaag zakken. Laat je vervolgens je ‘arch' los, dan zal de halterstang op de safety bars komen te liggen. Je kunt vervolgens de stang van je vandaan rollen en opstaan van de bank.

Een duidelijk filmpje met de volledige uitleg van dit proces zie je hieronder.

Uiteraard heb je een losse fitnessbank nodig om in een power rack te kunnen bankdrukken.

Overhead press/Push press

In de powercage zelf is vaak niet genoeg ruimte om te overhead pressen. Daarom kan je de afleghaken aan de buitenkant van de cage plaatsen, zodat je de stang op schouderhoogte uit kan pakken en je overhead presses of push presses kunt uitvoeren.

Optrekken: Pull-ups en chin-ups

In bijna alle powercages zit een optrekstang ingebouwd. Zo hebben de ATX power racks een simpele rechte optrekstang en de Heavy Duty en Barbarian power racks een zogenaamde monkey-bar: een optrekstang met meerdere grepen. Optrekken is een oefening die voornamelijk de lattissimus dorsi en de biceps aanpakt. Bij het optrekken pak je een hoog hangende stang vast, en trek je je lichaam omhoog. Een variant is het onderhands optrekken, de chin-up.

Dips

Om te kunnen dippen in een powercage heb je de dipsteunen nodig. Deze kunnen worden meegeleverd of los als accessoire worden gekocht. Stel de dipsteunen in op een hoogte ongeveer halverwege je romp. Om dips uit te voeren pak je beide dip bars vast, laat je jezelf omlaag zakken en duw je met de triceps en borstspieren jezelf weer omhoog.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een power rack gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

Laatste update: 15 augustus 2022. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 3 april 2016.

29 gedachten over “Beste Power Rack kopen? Let op deze eigenschappen!”

 1. Hoi Guido,

  Goede advies en mooi geschreven artikel. Ik heb echter vragen omdat ik opzoek ben naar een power cage. Ik heb het volgende op het oog: Body-Solid GPR378 pro. Stiekem zat ik te verachten dat deze ook in jouw artikel zal voorkomen. Heb gehoord dat het best een goed merk is. Wellicht heb je daar andere mening over? Is het aan te raden? Ik ben een fanatieke sporter, door omstandigheden, wil ik zoiets thuis hebben om te kunnen sporten omdat ik niet elke dag naar de sportschool kan gaan. Ik wil erop kunnen dippen, squat, pull ups, benchpress en andere gangbare oefeningen.

  Groeten,
  Kel

  Beantwoorden
  • Hoi Kel,

   Ik ben bekend met de Body-Solid GPR378 power cage. Op zich is dit een prima power cage, maar er zijn betere opties.

   Bijvoorbeeld de Heavy Duty HD-2. Deze heeft een aantal voordelen:

   • Goedkoper dan de GPR-378 (€529 tegen €695)
   • Er worden al dip bars meegeleverd. Bij de Body-Solid GPR378 moet je die erbij kopen voor een meerprijs van €120 (link)
   • Zwaarder belastbaar – 400kg vs 363kg (800lbs)
   • De Heavy Duty HD-2 heeft een zogenaamde ‘monkey chin-up bar’, zodat je meer grepen hebt voor pull-ups en chin-ups
   • De safety bars van de HD-2 hebben een rubberen/plastic laag om je halterstang te beschermen tegen slijtage.
   • Meer gaten/standen voor de safety bars en afleghaken. Bij de HD-2 zijn er 40 standen, met daartussen 35mm, bij de GPR378 heb je er maar 20, met een afstand tussen de standen van 50mm.
   • De HD-2 wordt geleverd met 8 band pegs, voor onder en boven aan het power rack. De GPR378 heeft geen optie voor band pegs

   Ik heb toevallig gisteren hier een overzichtstabel met alle power racks geplaatst. Daarmee kun je gemakkelijk alle verschillende cages met elkaar vergelijken.

   Groet,

   Guido

   Beantwoorden
   • Hoi Guido,

    Bedankt voor jouw antwoord. Ik heb de Heavy Duty HD2 nu ook voor ogen. Enige nadeel is dat alleen fitness-seller het verkoopt. En zij hebben het niet op voorraad namelijk en weten niet precies het weer op voorraad is. Ik wil degene met een lat pulley erbij. Ik kan nergens anders vinden waar het verkocht wordt. Mocht iemand hier een idee hebben dan houd ik me graag aanbevolen.

    Nogmaals bedankt voor de vergelijking en de moeite dat het je gekost heeft.

    Groeten,
    Kel

    Beantwoorden
    • Hoi Kel,

     Zover ik weet wordt de Heavy Duty HD2 inderdaad alleen door Fitness Seller verkocht, omdat ‘Heavy Duty’ hun eigen productlijn is. Wil je de Heavy Duty HD2 kopen, dan zal je moeten wachten tot deze weer op voorraad is.
     Wil je toch meteen een power rack kopen, dan is de Megatec Power Rack met lat pulley misschien nog een interessante optie? Deze is wel wat duurder dan de HD2, maar verder redelijk vergelijkbaar qua specificaties (zie ook de vergelijkingstabel). Verder is dit alsnog een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld de GPR378 met bijbehorende lat pulley.

     Beantwoorden
     • Hoi Guido,

      Daar heb je een punt. Ik wacht nog even dan, ondertussen zoeken naar halterstang en gewichten. De Megatec ziet er erg interessant uit. Bedankt duszover voor al jouw tips en advies.

      Groeten,
      Kel

   • Hi Guido,

    Goed artikel. Dank daarvoor. Net als Kel had ik interesse in de power cage van Body-Solid, de GPR378. De voornaamste reden hiervoor is de hoogte: Dit is een van de weinige Power Racks die maar iets hoger is dan 2 meter. Overige Power Racks zijn allemaal minimaal 2,20m. Aangezien ik een home gym wil gaan bouwen in mijn kelder is dit vrijwel het enige alternatief. Of zou jij andere, betere opties hebben. Veiligheid staat voorop, ruimte is belangrijk en wil er zoveel mogelijk oefeningen op kunnen doen.

    Hoor nog graag van je.

    Gr, Marc

    Beantwoorden
    • Hoi Marcus,

     Als het je voornamelijk gaat om een stevige, veilige, power cage die niet al te hoog is, dan is de GPR378 zeker een goede keuze. Zover ik weet hebben alle power racks met een vergelijkbare of zwaardere belastbaarheid namelijk een grotere hoogte. Je kunt de Body-Solid GPR378 bestellen bij Betersport of op Bol.com.

     Ook kun je gebruik maken van mijn power rack vergelijktabel voor een overzicht van alle opties. Hierin vind je ook de hoogte van de power racks.

     Groet,
     Guido

     Beantwoorden
     • Hi Guido,

      Dank voor je snelle reactie. Mijn twijfel zit er voornamelijk nog in of ik een power Rack moet kiezen (veilig, stevig, effectief qua ruimte, wel prijzig) of voor een alternatief moet kiezen, bijv een squat rack. Over Squad Racks lees ik eigenlijk maar minder positieve reviews (nog steeds veel ruimte, minder veilig). Echter, mocht een Power Racks het toch niet worden, wat zou voor jou het beste alternatief zijn wat minstens zo goed is?

      Zoals geschreven: mijn plafond is laag, maar 2,10 meter. Dus het wordt echt heel krap. Daarnaast de Pull bar zal ik niet heel veel gebruiken, daar heb ik dus ook al een alternatief voor nodig (de Gladiator Chin-Up Monkey Bar).

      Nou ja, ben benieuwd wat jij in mijn geval zou doen. Top dat jullie zo snel reageren.

      Gr, Marc

     • Hoi Marc,

      Als je er de ruimte voor hebt, zal ik altijd voorkeur geven aan een power rack vanwege de veiligheid en veelzijdigheid.

      Wat betreft alternatieven is behalve het squat rack een ‘half rack‘ nog een mogelijkheid. Half racks zijn veiliger dan squat racks vanwege de spotter arms, maar minder veilig dan een power rack omdat je nog steeds met de barbell naar achteren kunt vallen. Wel zijn er mogelijke voordelen; een klein half rack neemt minder ruimte in dan power rack, en is ook iets goedkoper. De maximale belastbaarheid is vaak wel wat lager.

      Groet,
      Guido

     • HI Guido,

      Nogmaals dank voor je snelle reactie, echt helemaal top! En helemaal eens met je opmerkingen.

      Mijn oog is nu gevallen op de Barbarian Free-Stands + Verbindingsstuk. Zwaar te belasten, niet te hoog (voor mij belangrijk) en vooral veilig.

      Het wordt nog even wikken en wegen, maar ga er dankzij jouw feedback vast uitkomen.

      Gr, Marc

  • Hoi Alex,

   Ziet er goed uit voor die prijs. Heb even gekeken, maar het lijkt erop dat je deze alleen binnen Duitsland kunt bestellen? http://www.capitalsports.de/en/Shipping-and-Charges/.

   Qua specificaties is dit rack erg vergelijkbaar met de Heavy Duty HD-1. Zelfde belastbaarheid, zelfde type optrekstang, en nagenoeg dezelfde afmetingen. Het grootste verschil is het type safety bars en afleghaken. Het type van de Tremendour is sneller te verstellen, maar niet volledig los te halen van het rack.

   Voordeel van de Heavy Duty HD-1 is dat deze 40 euro goedkoper is, en vanuit Nederland wordt verzonden naar Nederland en België.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Dag Guido,

  Ik merk een foutje in je vergelijkingstabel: Het Mega Tec Power Rack wordt volgens de site van Fitness-seller wel degelijk met dip bars geleverd. In je tabel staat dat die er niet bij zitten. Ze zijn ook redelijk zwaar belastbaar (tot 160kg) in vergelijking met de concurrentie.

  Ik ben een beetje aan het twijfelen tussen een Mega Tec en een Heavy Duty HD-2.
  ‘t Is jammer dat de J-hooks van de HD-2 geen rubber coating hebben en de gaten niet genummerd zijn.
  De Mega Tec heeft dit wel, maar je moet er de band pegs nog bij kopen. Die kosten dan wel maar 9,50 euro, terwijl het rack op zich 40 euro goedkoper is … Maar het frame op zich is lichter uitgevoerd dan de HD-2 (en toch is de belastbaarheid hoger ????)

  Enige ervaring met de Fortex cages of de producten van Powercage.nl?

  Groeten,
  Rik

  Beantwoorden
  • Hoi Rik,

   Bedankt voor de correctie, heb het aangepast.

   Als ik zou moeten kiezen tussen de MegaTec en de Heavy Duty HD-2, heeft de MegaTec mijn voorkeur. De MegaTec heeft simpelweg meer betere features. De belastbaarheid van een rack is niet alleen afhankelijk van het staalprofiel, maar ook van andere eigenschappen. Bijvoorbeeld de verbindingen tussen de stalen onderdelen. Verder zit er tussen de verschillende gaten in de Megatec meer staal dan bij de Heavy Duty HD-2.

   Het Fortex Power rack is een nieuw product, en een zeer interessante optie. Veel goede eigenschappen, en als bijkomend voordeel de precisie waarmee je de safety bars kunt instellen. Erg gunstig bij het bankdrukken, om de safety bars precies op de juiste hoogte in te kunnen stellen.

   Ik heb een rack van Powercage.nl gebruikt in een sportschool. Dit rack was te breed, waardoor je bij het uitpakken en racken van een gewicht constant met de halterschijven de staanders zal raken. Voornamelijk bij het naar achteren stappen van een squat is dit een probleem, omdat de stang hierbij ten opzicht van het rack niet volledig parallel blijft. Hier een plaatje ter illustratie van het probleem (bovenaanzicht). Ik heb veel verschillende power racks gebruikt, en dit was het enige rack met dit probleem. Geen aanrader dus.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
   • Dag Guido,

    Ja, ik denk dat het MegaTec rack me ook het meest zal bevallen.
    Het Fortex rack is heel mooi, maar het scheelt toch alweer wat in prijs. Er zijn wel mooie opties beschikbaar (waaronder spotter arms!) en de fijne verdeling van de gaten in het laagste gedeelte is inderdaad ook erg handig.

    De cages van powercage.nl zijn maar enkele cm’s breder dan die van Fortex en MegaTec, maar soms komt het net op die kleine verschillen aan.

    Bij een ER equipment competitie rack tikte ik trouwens ook regelmatig de up-rights aan bij het uitstappen tijdens het squatten. Het kan dus ook bij echt professioneel spul. 😉
    Maar het is inderdaad vervelend. En als het rack ietsje smaller is, is de kans kleiner.

    Groeten,
    Rik

    Beantwoorden
    • Hoi Rik,

     Bij de meeste power racks is de opgegeven breedte-afmeting niet perse de breedte van de uprights, maar de breedte van het uiterste punt van het rack. Dus worden ook de eventuele moeren, verbindingsplaten, vloerbalken, rubberen voeten, etc die verder uitsteken dan de staanders meegenomen in de opgegeven breedte-afmeting. Op powercage.nl gaat het bij de opgegeven afmeting wel om de afmeting van staander tot staander. Scheelt daardoor nog een paar cm meer, en het kan inderdaad net op deze kleine verschillen aankomen.

     Groet,
     Guido

     Beantwoorden
 3. Hoi Guido,

  Alvorens bedankt voor het mooie artikel!
  Ik train nu thuis wegens weinig ruimte op 2 aparte haltersteunen en met een 30mm stang van 160cm. Wel binnenkort heb ik meer plaats en ben ik van plan een power rack aan te schaffen. Kwa prijs/kwaliteit en functies ben ik meer geneigd voor megatec te gaan.
  Mijn vraag is aangezien ik 30mm schijven gebruik en de max. Lengte van 30mm stang maar 200cm is. Heb er nog geen langere gevonden. Is dit niet storend in het rack aangezien het maar nipt is. En is dit rack compatibel met alle benches? Ik heb een bench marcy sb 681.
  Als ik een andere bench en/of 50mm stang en gewichten moeten bij kopen zou dat prijzig worden.

  Groeten,

  Wesley

  Beantwoorden
  • Hoi Wesley,

   Ik heb even gekeken, en de 30mm halterstang van 200 cm (deze) heeft een binnenmaat van 127 cm. Het Megatec power rack heeft een buitenmaat van 121 cm. Het is dus mogelijk, maar je hebt dan slechts 6 cm speling (3 cm per kant). Dat is erg weinig, waardoor je bij gebruik vaak met de schijven tegen de staanders zal aanstoten.

   Ik kan de afmetingen van de Marcy SB-681 zo snel niet vinden. Als deze minder breed is dan de binnenmaat van het Megatec power rack, dan kan je deze prima gebruiken.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 4. Goedemorgen Guido,

  Heb jij ervaring met de body solid double rack het is een rack voor commercieel gebruik het zijn twee racks die verbonden worden door een monckybar. Het gaat om 2 x het type rack bodysolid spr 1000.
  Ik hoor graag van je, groet Steven

  Beantwoorden
  • Hoi Steven,

   Bedoel je Deze (SPR1000 Double Package)? Daar heb ik geen persoonlijke ervaring mee, maar ziet er erg goed uit. Hoge maximale belasting van 450 kg, met staanders van 75x75x3. Daarnaast is het rack ook met bouten vast te maken in de vloer. Er wordt gebruik gemaakt van het balk-type safety bars, wat erg veilig is. Verder een positieve eigenschap is dat de gaten om deze balk in te plaatsen dicht op elkaar zitten (1 inch), waardoor deze heel precies op de juiste hoogte is te zetten voor bench press. Verder valt me op dat de verbindingsbalk tussen de twee kanten van het power rack plat is uitgevoerd, zodat je hier op kunt staan. Zo zit deze nooit in de weg bij het uitpakken van de halter.

   Al met al ziet het er zeker goed uit!

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 5. Hi Guido,

  Goed artikel! Ik ben benieuwd of één van deze power racks geschikt is om buiten neer te zetten (geen plek binnen helaas), maar mijn Google-skills blijken vooralsnog niet toereikend. Heb jij enig idee of dit kan? Thanks!

  — Elte

  Beantwoorden
  • Hoi Elte,

   Bij een aantal power racks wordt er aangegeven dat er poedercoating is gebruikt bij de afwerking. Van de racks in dit artikel zijn dat de Barbarian Power Cage, ATX power rack 240-FXL, en ATX 230-M. Dit type coating zou bestand moeten zijn tegen weersinvloeden. Voor de zekerheid kun je dit echter het beste nog even navragen bij de verkoper.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Goedeavond Guido,

  Ten eerste wil ik je bedanken voor het schrijven van het artikel. Het is erg duidelijk beschreven en leest fijn! Mijn vraag: Zijn er anno 2020 betere varianten gekomen betreft de lage, midden en hoge prijsklasse? Ik concentreer mij ook (net als jij) op powerlifting en ben momenteel op zoek naar een goede power rack in de high end prijscategorie.

  Alvast bedankt voor het lezen en reageren.

  Groetjes,

  Sing

  Beantwoorden
  • Hoi Sing,

   Sorry voor de late reactie. Sinds november 2019 is er niet veel veranderd aan het aanbod aan power racks in Nederland, dus mijn advies blijft hetzelfde.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Tom,

   Daar komt het kortgezegd inderdaad op neer. Er wordt aangegeven dat de J-hooks maar belastbaar zijn tot 100 kg. Daar zit je met een oefening zoals squats wel snel boven. Eventueel kun je los zwaarder belastbare J-hooks bestellen.
   Normaal zou ik voorkeur geven aan de ATX Power Rack PRX-510, die voor een iets hoger bedrag een flink zwaardere belastbaarheid heeft, en meer instelmogelijkheden. Maar deze is pas weer in juni leverbaar.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 7. Hey Guido,

  Net zoals velen heb ik het zeer moeilijk met de keuze tussen verschillende merken om een prijs/kwaliteit power rack te kopen. Voorlopig lijkt mijn voorkeur naar ATX te gaan, maar ook hier is er een zeer ruim aanbod. Ik zou graag een degelijk en sterk rack kopen waar ik zonder probleem lang geniet van kan hebben. De ATX-PRX-510 lijkt mij deze prijs kwaliteit verhouding zeker en vast te hebben.Maar voor 50 euro meer kan je al een stevigere variant kopen, namelijk de PRX-620. Of zou het toch beter zijn om nog die extra 200 euro uit te geven aan bijvoorbeeld de ATX-PRX-710?

  Een tweede vraag die ik had is of je mij een voorkeur kan geven voor welke afmetingen van bar ik hierin moet gebruiken; 200cm?
  (weet jij of de goedkopere stalen gewichtschijven van ATX goed zijn? Of is Taurus een betere oplossing?)

  Sorry voor de vele vragen, maar ik geraak er na weken denken echt niet uit, hopelijk kan je mij helpen! En alvast bedankt!

  groeten,

  Wouter

  Beantwoorden
  • Hoi Wouter,

   Dat hangt ervan af hoeveel belastbaarheid en stevigheid je denkt nodig te hebben. Hangt wat af van hoeveel je squat, of je rack pulls in het rack wil doen, etc.

   Wat betreft de tweede vraag: kies voor een stang van 220 cm lengte. Die van 200 cm lengte hebben vaak een te kleine afmeting tussen de ‘sleeves‘. Dus die passen soms niet in het power rack. Of misschien nét wel, maar dan stoot je met de schijven tegen de staanders van het rack aan bij het uitlopen van de gewichten met de squat.

   Voor advies over halterschijven, zie m’n artikel over halterschijven.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend