Beste Olympische Halterstang (50mm/20 kg) kopen? Let hier op!

Een halterstang, ofwel barbell, is het belangrijkste stuk trainingsmateriaal bij krachttraining. Train je met een serieus krachtschema, dan zal de halterstang elke training bij één of meerdere oefeningen worden gebruikt.

Bij het inrichten van een homegym of sportschool is het daarom erg belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief goede halterstang. In dit artikel beschrijf ik uitgebreid waar je op moet letten, en laat ik de beste opties zien die er op dit moment te koop zijn in Nederland en België.

Er zijn twee typen halterstangen die vaak voorkomen; halterstangen met een 30 mm schijfopname, en met een 50 mm schijfopname. De 50 mm stangen heten ook wel Olympische halterstangen, en hebben meestal een gewicht van 20 kg.

Deze stangen maken gebruik van een schijfopname die afzonderlijk van de rest van de halter kunnen draaien. Hiermee voorkom je blessures.

Alle halterstangen met een hoge belastbaarheid worden tegenwoordig uitgevoerd met zo'n schijfopname van 50 mm. Doe je aan serieuze krachttraining, dan is een 50 mm halterstang daarom de enige keuze. In dit artikel bespreek ik daarom alleen dit type halterstangen.

De beste Olympische halterstangen (barbells) van 2022

Welke halterstang het beste is, hangt af van het soort gebruik. Hieronder de drie beste halterstangen van dit moment (2022), voor de drie verschillende soorten gebruik: powerlifting, weightlifting (Olympisch gewichtheffen), en CrossFit/allround.

Naast de goede kwaliteit en de gunstige eigenschappen, zijn deze halterstangen ook geselecteerd op de beste prijs-kwaliteit verhouding. Wil je snel een goede halterstang kopen, zonder je in te lezen op alle details, dan kun je uit deze drie opties de halterstang kiezen die het beste past bij jouw gewenste gebruik.

Powerlifting halterstang
Atx Ram Bar Beste Koop Powerlifting Halterstang
ATX Ram Bar 2.0
Belastbaarheid: 700 kg
(206.000 PSI)
Black oxide coating
Lagering: messingbussen
Met middenknurling
Afmetingen:
220 cm lang
29 mm diameter
20 kg eigengewicht
81 cm markering
Fitness-seller.nl (€389)

Gewichthefhalterstang
Atx Olympic Bearing Barbell Gewichthefstang
ATX olympic bearing bar
Belastbaarheid: 700 kg
(206.000 PSI)
Chromen coating
Lagering: naaldlagers
Geen middenknurling
Afmetingen:
220 cm lang
28 mm diameter
20 kg eigengewicht
81 cm en 91 cm markering
Fitness-seller.nl (€299)

CrossFit halterstang
ATX bulls bearings barbell - CrossFit Halterstang
ATX Bulls Bearing Bar
Belastbaarheid: 700 kg
(206.000 PSI)
Chromen coating
Lagering: naaldlagers
Met middenknurling
Afmetingen:
220 cm lang
28 mm diameter
20 kg eigengewicht
81 cm en 91 cm markering
Fitness-seller.nl (€299)

Halterstang onderdelen

Eerst een kort overzicht van de onderdelen waaruit een olympische halterstang met een 50 mm schijfopname uit bestaat:

halterstang onderdelen

 • Stang. De stang zelf is het gedeelte dat je vastpakt bij het doen van oefeningen.
 • Sleeves ofwel de schijfopname, met een diameter van 50 mm. Op de sleeves zet je de halterschijven vast. Deze sleeves zitten over de stang heen, en kunnen ten opzichte van de stang draaien.
 • Knurling, ofwel karteling, is een in de stang geslepen patroon dat zorgt voor een betere grip op de stang.
 • Markeringen zijn onderbrekingen in de knurling. Je kunt aan deze markeringen je greepwijdte op de stang afmeten.

Al deze onderdelen hebben eigenschappen die bepalen hoe goed de halterstang is, en voor welk gebruik.

Een Olympische halterstang kopen – waar moet je op letten?

Er zijn veel verschillende eigenschappen die bepalen hoe een halterstang is. Hieronder licht ik deze toe.

Afmetingen en gewicht

Barbells met een schijfopname van 50 mm zijn beschikbaar in verschillende afmetingen.

De meeste goede olympische halterstangen zijn gemaakt naar specifieke afmetingen. Deze afmetingen komen voort wedstrijdsporten waarbij halterstangen worden gebruikt; powerlifting en Olympisch gewichtheffen. De afmetingen liggen vast in het technische reglement van deze sporten.

Bij het gewichtheffen zijn er twee verschillende typen barbells, die andere afmeting hebben:

 • Mannen halterstang: weegt 20 kg, heeft een diameter van 28 mm, en een lengte van 220 cm
 • Vrouwen halterstang: weegt 15 kg, heeft een diameter van 25 mm, en een lengte van 201 cm.

De afmeting van de stang tussen de twee sleeves is bij beide 131 centimeter. De vrouwenstang maakt dus gebruik van kortere sleeves. De halterstang voor mannen heeft in het midden nog een stuk knurling, die voor vrouwen niet. Voor een volledig overzicht van de afmetingen, zie deze pagina van het technisch reglement van het IWF.

Bij Powerlifting zijn alle halterstangen 20 kg, met een lengte van 220 cm. De diameter mag tussen de 28 en 29 mm zitten. De afstand tussen de twee sleeves is 131 cm. Bij wedstrijden gebruiken zowel mannen als vrouwen een stang met deze afmetingen. Voor alle afmetingen, zie deze pagina van het technisch reglement van de IPF.

Bij thuisgebruik kunnen er voor de lengte andere overwegingen zijn, zoals ruimtegebrek. Daarom worden er ook kortere halterstangen verkocht. Een veelgebruikte lengte bij kortere halterstangen is 180 cm. Een nadeel van deze stangen is dat ze vaak niet precies 15 of 20 kg wegen, maar iets daartussenin. Dat is erg onhandig als je bij je trainingsschema gebruik wil kunnen maken van ronde getallen voor je gewichten.

De diameter van de barbell bepaalt voornamelijk hoeveel ‘whip' deze heeft; namelijk hoe ver de bar doorveert bij gebruik. Hoe kleiner de diameter van de bar, hoe meer whip. Bij Olympisch gewichtheffen is een goede hoeveelheid ‘whip' gewenst. Getrainde gewichtheffers maken door perfecte timing gebruik van de opverende beweging van de barbell bij het opstaan in de clean, en bij de afzet in de jerk.

Bij powerlifting zal de stang altijd langzamer bewegen, en heb je minder aan de ‘whip' van je barbell. Een bar met weinig whip heeft juist het voordeel dat dit zorgt voor meer stabiliteit bij het het uitvoeren van je lifts.

Door deze verschillende eisen zijn de barbells bij het gewichtheffen vaak dus iets dunner dan die bij powerlifting.

Belastbaarheid van de stang

Wat betreft belastbaarheid van de halterstang, zijn er drie waarden waar je op kunt letten:

 • Tensile strength (treksterkte)
 • Yield strength (vloeigrens)
 • Teststerkte/belastbaar in hoeveelheid kg aan de stang

Deze drie typen worden bepaald door het type veerstaal dat er wordt gebruikt, en hoe dit staal is verwerkt tot een stang.

Tensile strength

Hoe sterk een halterstang is, wordt vaak uitgedrukt in ‘Tensile strength', ofwel trekkracht. De eenheid die hiervoor wordt gebruikt is PSI; pounds per square inch. Het getal in PSI is de maximale hoeveelheid trekkracht die de stang aankan voordat deze breekt. In de praktijk, tijdens het trainen, komt er eigenlijk nooit een grote trekkracht op de stant te staan.

Toch is de tensile strength een goede indicator van de materiaalsterkte van het gebruikte staal. Daarom wordt de tensile strength van goede barbells vaak vermeld. Hoe hoger dit getal, hoe beter. Voor een simpele indicatie:

 • 140.000+ PSI – Budgethalterstang voor thuisgebruik (wordt in deze prijsklasse vaak niet vermeld)
 • 170.000+ PSI – Redelijke goede barbell voor thuisgebruik
 • 190.000+ PSI – Goede barbell, waarbij je je nooit zorgen hoeft te maken over de belastbaarheid
 • 200.000+ PSI – Beste barbells / wedstrijdkwaliteit

Yield strength

De yield strength, ofwel vloeigrens, geeft aan hoeveel kracht er nodig is om een object permanent te verbuigen. In de praktijk is dit belangrijker. Het krom raken van een barbell is de meest voorkomende beschadiging van een barbell.

Hoe hoger de vloeigrens, hoe beter de halterstang bestand is tegen krom raken. Helaas wordt het getal voor de vloeigrens van de stalen halterstang vaak niet genoemd.

Teststerkte / belastbaarheid in kg

Dit is de waarde die de verkoper of fabrikant opgeeft als maximale belastbaarheid. Dit gaat dus om het maximale gewicht in halterschijven dat je aan de stang kunt hangen, waarbij de halter nog veilig kunt gebruiken.

Als deze waarde wordt aangegeven, kies dan een halterstang waarbij dit getal ruim hoger is dat de gewichten die je op dit moment kunt gebruiken. Zo ben je er zeker van dat de halterstang, ook in de toekomst, veilig is te gebruiken bij je trainingen. Over het algemeen is het zo, dat hoe hoger dit getal, hoe beter de barbell belastbaar is in alle opzichten.

Sleeves en lagers

De sleeves van een Olympische halterstang zijn de uiteinden waar je de halterschijven op plaatst. Deze hebben een diameter van 50 mm, en kunnen ten opzichte van de stang draaien. Om te kunnen draaien, worden er bij halterstangen verschillende soorten lagers die worden gebruikt tussen de sleeves en de stang.

De meest voorkomende soorten lagers zijn bushings (messingbussen), ball bearings (kogellagers), en needle bearings (naaldlagers).

Bushings (messingbussen)

halterstang met bushings - messingbussenEen bushing is simpelweg een metalen ring tussen de sleeve en de bar, die het draaien vergemakkelijkt. Bushings bestaan vaak uit zachtere metalen of composieten, zoals messing, brons of koper. Dit type lagers heet ook wel een ‘slide bearing', omdat de verschillende delen over elkaar heen glijden.

Van de verschillende soorten lagers die er gebruikt worden, geeft dit type het minste ‘spin' aan je barbell, omdat er nog redelijk wat weerstand optreed. Dit type wordt daarom niet vaak gebruikt voor halterstangen gericht op olympisch gewichtheffen, waarbij een zo goed mogelijk draaiende sleeve gewenst is. Wel komen messingbussen vaak voor bij halterstangen voor powerlifting, waarbij minder draaiing (spin) aan de bar is gewenst. Ook bij halterstangen voor algemeen gebruik zal je vaak messingbussen zien, omdat dit een goedkoop type lagering is.

Ball bearing (kogellagers)

Ball bearings ofwel kogellagers, zijn lagers die gebruik makhalterstang met kogellagersen van ‘kogels', stalen balletjes die op hun plaats kunnen draaien.

Kogellagers kunnen open of dicht zijn. Bij open kogellagers zijn kogels van buitenaf te zien zijn. Dichte kogellagers sluiten de lager af met een laag plastic. Voordeel van dichte kogellagers is dat hier geen stof in kan komen.

Kogellagers zorgen voor meer ‘spin' aan de bar dan bushings. Wel is het contactoppervlak tussen de sleeves en barbell redelijk klein. Dit kan zorgen voor een lagere maximale belastbaarheid van de barbell.

Needle bearing (naaldlagers)

Naaldlagers zijn langwerpige lagers diNeedle bearings - naaldlagerse rond kunnen draaien over hun as, in dit geval tussen de barbell en de sleeves.

Bij het gebruik van naaldlagers is het oppervlak contactoppervlak waarover gedraaid wordt een stuk groter dan bij kogellagers. Naaldlagers zorgen daarmee voor de beste spin, en een hoge maximale belastbaarheid van de halterstang.

Needle bearings worden soms gecombineerd met een messingbus of een dichte ball bearing aan de binnenkant van de sleeve, om te voorkomen dat er stof tussen de naaldlagers komt.

Combinatie van verschillende lagers

Bij sommige halterstangen wordt er een combinatie van verschillende lagers gebruikt, om en mix tussen verschillende eigenschappen te creëren.

halterstang combinatie lagers

Sleeve end caps

end caps snap ringDe uiteinden van de sleeves worden vaak afgesloten met een zogenaamde ‘end cap', om de binnenkant van de sleeve stofvrij te houden. Tegenwoordig worden bij de meeste barbells de end caps op hun plaats gehouden met een zogenaamde ‘snap ring', ofwel een borgveer.

Verwijder je de end cap, dan vind je nog een borgveer, die er werkelijk voor zorgt dat de sleeve op de stang blijft zitten. Dit type is het makkelijkste in het onderhoud. Demonstratie van het verwijderen van dit type end caps, en de hele sleeve, zie deze video.

Knurling / center knurl

De knurling, ofwel karteling van een halterstang is een geslepen patroon dat voor meer grip zorgt. Hoe dieper en scherper deze knurling, hoe beter je grip op de stang. Een nadeel van (scherpe) knurling is dat je je huid hieraan kunt openhalen bij gebruik. Op het gedeelte van de stang dat je bij veel oefeningen langs de benen trekt, is daarom glad.

Halterstangen voor powerlifting hebben vaak ook een scherp stuk knurling in het midden, de ‘center knurl'. Het grote voordeel hiervan is dat de stang door de knurling beter blijft liggen op je bovenrug bij het doen van (low bar) squats.

Bij powerlifting wil je een zo scherp mogelijk knurling, voor de optimale hoeveelheid grip. Bij deadlifts kan de hoeveelheid grip namelijk een zwak punt worden in je lift.

Bij Olympisch gewichtheffen wil je een knurling die meer grip geeft, maar niet te scherp is. Bij een goede uitvoering van de gewichthefoefeningen snatch en clean&jerk, zal de stang tijdens het uitvoeren van deze oefening zich in je hand verplaatsen. Bij een te scherpe knurling zal je daarmee constant je handen openhalen. Optimale knurling voor een gewichthefstang is daarom minder scherp.

In het plaatje hieronder zie je het verschil. Links de knurling voor een gewichthefstang, rechts de knurling van een powerliftingstang.

zachte-vs-scherpe-knurling4

Markeringen

In de knurling zitten markeringen; een ring zonder knurling. Deze ring markeert een specifieke afstand, waaraan je de grip op de barbell makkelijk kunt afmeten.

Bij powerlifting zit er tussen deze ringen 81 cm. Bij powerlifting geeft deze ring ook de maximale greepwijdte voor het bankdrukken aan. De wijdste greep die je mag nemen is met je wijsvinger op deze ringen.

Bij gewichtheffen zit deze markering altijd precies 91 cm uit elkaar. Sommige halterstangen hebben een ring op zowel 81 cm als 91 cm. Bij goedkope halterstangen is vaak wel een markering aanwezig, maar zit deze op een willekeurige afstand, en niet precies op 81 of 91 cm uit elkaar.

halterstang grip markeringen gewichtheffen powerlifting

Afwerking/coating

Een halterstang kan uit verschillende typen staal bestaan, of met een speciale coating worden afgewerkt. De hoofdzakelijke functie van deze coating is om roestvorming tegen te gaan, waardoor je niet steeds de halterstang roestvrij hoeft te maken. Ook zorgen verschillende soorten coating voor een verschillend uiterlijk.

 • Bare steel / kaal staal – Staal zonder coating zorgt voor de scherpste knurling en de meeste hoeveelheid grip. Daarom wordt kaal staal vaak gebruikt bij halterstangen voor powerlifting. Nadeel is dat staal zonder coating over verloop van tijd gaat roesten. Door de bar na gebruik steeds schoon en droog te maken, kan je dit grotendeels voorkomen. Wanneer er bij normaal gebruik toch roest vormt op de stang, zal dat geen invloed hebben op de sterkte en functie van de stang.
 • Roestvast staal – Roestvast staal (RVS) is staal dat chroom bevat, waardoor het nauwelijks zal roesten, ook zonder coating. Omdat er geen coating wordt gebruikt blijft de knurling goed scherp, zodat je veel grip op de stang hebt. Een halterstang van roestvast staal komt niet vaak voor. Ook zijn halterstangen van roestvast staal altijd relatief duur.
 • Chrome coating – Halterstangen met een chrome coating kunnen niet roesten, en vereisen daarom weinig onderhoud. Daarom is dit type populair, ook bij sportscholen. De chrome coating zorgt er wel voor dat de knurling minder scherp is. Dit type levert dus niet de meeste hoeveelheid grip. Een chromen coating komt vaak voor bij stangen voor Olympisch gewichtheffen. De sleeves van de meeste halterstangen zijn ook met chrome gecoat. De chrome coating zorgt voor een helder glimmende halterstang.
 • Bright zinc coating – Halterstangen met een bright zinc coating zorgen voor een roestvaste, helder glimmende halterstang. Een nadeel van dit type coating is dat deze na lang intensief gebruik kan gaan bladderen of krassen, en dat de knurling door deze coating minder scherp wordt.
 • Black zinc coating – Zwart verzinkte halterstangen zorgen voor een goede bescherming tegen roest. Wil je graag een zwarte halterstang, dan is deze coating een goede optie. Bij intensief gebruik zal deze coating uiteindelijk ook kunnen bladderen. Bij de zwarte coating is dat duidelijker zichtbaar dan bij  Bright zinc, omdat de onderliggende laag een normale metaalkleur heeft. Ook zorgt deze coating voor een minder scherpe knurling.
 • Black oxide coating – Dit is een minder grondig type coating, die de stang niet volledig beschermt tegen roest. Wel blijft de knurling onder een black oxide coating scherper dan bij andere soorten coating.

Prijs

Bij alle aankopen die je doet, is de prijs van belang. Een goede Olympische halterstang kost minimaal zo'n 200 euro. De beste halterstangen, van wedstrijdkwaliteit, kunnen zo'n 1000 euro kosten.

Mijn advies in dit artikel baseer ik op de beste prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel wedstrijdkwaliteit halterstangen het beste zijn, hebben deze niet de beste prijs/kwaliteitverhouding.

Een wedstrijdhalter van de merken Eleiko of Ivanko kost zo'n 1000 euro. Behalve de goede kwaliteit van deze halterstangen, zijn ze extra duur omdat ze aan strikte specificaties moeten voldoen. Ook betaal je voor het merk; zowel Eleiko als Ivanko hebben over de jaren een erg goede reputatie en naamsbekendheid opgebouwd.

In de praktijk zit er maar erg weinig verschil in kwaliteit tussen een wedstrijdhalter van 1000 euro, en een goede halterstangen in de prijsklasse tussen 200 en 400 euro. Wel zit er veel verschil tussen een goede halterstang uit de prijsklasse van 200-400 euro en halterstangen die minder dan 200 euro kosten.

Wil je toch meer informatie over halterstangen van wedstrijdkwaliteit, zie dan de alinea wedstrijdhalters, waar ik deze heb opgenomen.

Gebruik

Wat voor jou de beste Olympische halterstang is, hangt af waarvoor je deze gaat gebruiken. Bij verschillende soorten gebruik zijn er verschillende eigenschappen optimaal. Daarom heb ik de beste opties uitgezocht voor drie verschillende soorten gebruik: voor powerlifting, voor Olympisch gewichtheffen, en voor allround/CrossFit.

Beste halterstang voor Powerlifting

Een goede stang voor powerlifting is zwaar belastbaar, gebruikt bushings, heeft een scherpe knurling met een center knurl, en markeringen op 81 cm. De beste optie die op dit moment beschikbaar is in Nederland en België, is de ATX Ram Bar.

ATX Ram Bar 2.0 – beste Powerlifting halterstang

ATX Ram Bar - Beste powerlifting halterstangZoek je de beste powerlifting barbell, met de beste prijs-kwaliteitverhouding, dan is de ATX Ram Bar op dit moment de beste optie die je binnen Nederland en België kunt bestellen. Deze barbell van het merk ATX is volledig gericht op powerlifting. De stang is 220 cm lang, heeft een gripdiameter van 29 mm, en een eigengewicht van 20 kg.

De Ram Bar heeft een tensile strength van 206.000 PSI, en is zwaar belastbaar; tot maximaal 700 kg. De knurling op deze bar is scherp, en zorgt voor een goede grip. De markeringen zitten op de correct afstand voor powerlifting; 81 cm.

Er zit een center knurl op deze bar, zodat de bar meer grip heeft op je rug. Dit is voornamelijk bij het uitvoeren van low bar squats nuttig. De bar maakt gebruik van een black oxide coating.

Voor lagering wordt er gebruik gemaakt van bushings (messingbussen). Hierdoor heeft deze bar de juiste hoeveelheid ‘spin' voor powerlifting.

Deze stang kost op dit moment €389. Daarmee is de Ram Bar op dit moment qua prijs-kwaliteitverhouding de beste halterstang voor powerlifting.

>> Meer informatie en reviews

Beste halterstang voor Olympisch Gewichtheffen

Bij Olympisch gewichtheffen is een bar met een goede spin, en een middenscherpe knurling optimaal. Bij wedstrijden is alleen een diameter van 28 mm toegestaan. Deze diameter zorgt voor een flexibele bar, wat gunstig is bij gewichtheffen. Bij gewichtheffen zitten de markeringen op 91 cm van elkaar.

Wil je een halterstang kopen voor Olympisch gewichtheffen, dan is het belangrijk dat al deze eigenschappen hierin terug te vinden zijn. Bij de ATX Olympic bearing barbell is dat het geval.

ATX Olympic Bearing Barbell

ATX Olympic bearing bar - beste halterstang voor Olympisch gewichtheffenVoor gewichtheffen is de ATX Olympic Bearing Barbell op dit moment de barbell met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Deze stang is 220cm lang, heeft een gripdiameter van 28 mm, en weegt 20 kg. De bar is getest op een tensile strength van 206.000, en is belastbaar tot maximaal 700 kg.

De knurling op deze bar is gemiddeld scherp. Hoewel deze bar is ontworpen Olympisch gewichtheffen, zitten er naast de gewichthefmarkeringen (91 cm), ook powerliftingmarkeringen (81 cm) op de bar.

De hele bar is verchroomd, en heeft geen middenknurling. Door de chromen coating zal er geen roestaanslag ontstaan.

De ATX Olympic Bearing Barbell maakt gebruik van naaldlagers, waardoor de sleeves goed kunnen draaien.

Deze stang is op dit moment te bestellen voor €299.

>> Meer informatie en reviews

Beste halterstangen voor CrossFit

Een halterstang voor CrossFit is een hybride van een powerlifting bar en een gewichthefhalter. Optimaal is een bar met een middelmatig scherpe knurling, en een markering op zowel 81 en 91 cm. Als er zowel gewichthefoefeningen als powerliftingoefeningen gedaan moeten worden met de barbell, dan kun je het beste kiezen voor een bar die wel goed draait, zoals een bar met naaldlagers. Het voordeel van een goed draaiende bar is bij het gewichtheffen groter dan het nadeel dat je hiervan hebt bij powerlifting.

ATX Bulls Bearing Bar

ATX Bulls Bearing Bar - beste CrossFit HalterstangDe ATX Bulls Bearing Bar heeft voor CrossFit de perfecte combinatie aan eigenschappen. Dit is een halterstang van 220 cm, met een gripdiameter van 28 mm, en een weegt zelf precies 20 kg. De bar is maximaal belastbaar tot 700 kg, en heeft een tensile strength van 206.000 PSI.

De bar is verchroomd, en heeft een middelmatig scherpe knurling, en een markering op 81 cm én op 91 cm. Er zit wel een knurling in het midden, maar die is niet scherp genoeg dat deze je jezelf hieraan zal openhalen bij gewichthefoefeningen.

Omdat deze allround halterstang ook gebruikt moet worden voor gewichtheffen, wordt er gebruikt gemaakt van naaldlagers, waardoor de sleeves goed draaien.

Deze barbell is binnen Nederland en België te koop bij Fitness-seller. De huidige prijs is €299.

>> Meer informatie en reviews 

Wedstrijdhalters

Halterstangen die gebruikt mogen worden bij wedstrijden gewichtheffen en powerlifting, zijn de beste halterstangen die er zijn. Deze halterstangen voldoen aan specifieke wedstrijdspecifities, en zijn gekalibreerd zodat ze heel precies wegen wat ze moeten wegen, binnen een zeer kleine tolerantie.

Wedstrijdhalters zijn wel de beste halterstangen die er zijn, maar qua prijs-kwaliteitverhouding een stuk minder goed dan de eerder genoemde halters. Je betaalt zo'n 3 keer meer dan de eerder genoemde opties, terwijl het verschil in kwaliteit lang niet zo groot is.

Kies dus alleen voor een wedstrijdhalter als je wil trainen met het beste materiaal, ongeacht de kosten, of omdat je zelf wedstrijden powerlifting of gewichtheffen wil organiseren.

Eleiko weightlifting competition barbell

Eleiko gewichthefstang kopen - competition bar

Als de prijs geen factor is, dan is de beste stang voor Olympisch gewichtheffen de Eleiko weightlifting competition barbell. Deze bar wordt gebruikt bij de Olympische spelen, en de meeste internationale en nationale wedstrijden.

De Eleiko weightlifting competition barbell is een halterstang volgens de wedstrijdspecificaties van gewichtheffen. De stang is 220 cm lang, 28 mm in diameter, en weegt 20 kg.

Deze barbell heeft een ultimate tensile strength van 215.000 PSI. Eleiko geeft geen maximale belastbaarheid op in kilogram, maar je kunt er vanuit gaan dat elk mogelijk gewicht dat er op deze stang past geen probleem oplevert.

De Eleiko weightlifting competition barbell maakt gebruik van 10 afzonderlijke needle bearings in de sleeves, waardoor deze erg goed draait.

De knurling van deze halterstang is goed afgesteld op gewichtheffen; scherp genoeg voor een goede grip, maar niet zo scherp dat deze bij de gewichthefoefeningen de handen of benen openhaalt. Ook zit er een middenknurling op de stang, voor meer grip in de ‘rack' positie, en voor squats. De middenknurling is minder diep dan de knurling voor de handen. De bar is verchroomd, waardoor deze niet zal roesten, en weinig onderhoud nodig heeft.

De Eleiko weighlifting competition barbell is gekalibreerd, en daarom zeer nauwkeurig in gewicht. Omdat deze bar gekalibreerd is, mag deze bij gewichthefwedstrijden worden gebruikt. Ben je niet van plan je halterstang te gebruiken bij wedstrijden, dan kan je ook nog kiezen voor de Eleiko Olympic Weightlifting training bar. Het enige verschil is dat deze niet gekalibreerd is, en daarom goedkoper.

De Eleiko weightlifting competition bar en training bar zijn ook beschikbaar in een vrouwenuitvoering. Deze vrouwenhalter is 201cm lang, 15kg in gewicht, en heeft een diameter van 25mm. Deze uitvoering heeft geen middenknurling. Wat betreft alle andere eigenschappen is deze halterstangen hetzelfde als de mannenuitvoering.

Eleiko weightlifting barbells zijn prijzig. De competition barbell kost €1195.

>> Meer informatie en bestellen

Eleiko IPF Powerlifting competition bar

Eleiko powerlifting halterstang kopen - competition bar

De beste barbell voor powerlifting is de Eleiko powerlifting competition barbell. Deze bar wordt ook gebruikt bij de wereldkampioenschappen powerlifting van de IPF.

Deze halterstang is ontworpen naar de eisen van wedstrijdbarbells bij powerlifting; de stang is 220 cm lang, 29 mm in diameter, en weegt precies 20 kg.

Net als de Eleiko gewichthefhalter, heeft deze stang een ulimate tensile strength van 215.000 PSI. Eleiko geeft aan dat de stang een maximale belasting heeft van 3300 lbs. Dat is bijna 1500 kg, veel meer dan je ooit nodig zult hebben, en meer dan dat er maximaal aan schijven op de stang past.

De stang maakt gebruik van 4 bronze bushings in de sleeves. Deze draaien minder goed dan needle bearings, maar genoeg voor powerlifting. Bijkomend voordeel is dat bushings de stang extreem hoog belastbaar maken.

De knurling op deze halterstang is erg scherp, voor de maximale hoeveelheid grip. De halterstang heeft geen coating, waardoor de knurling optimaal scherp blijft. Bij powerlifting is een scherpe knurling belangrijk, omdat er zwaardere gewichten gebruikt kunnen worden dan bij gewichtheffen. Ook zit er een scherpe center knurl op de bar, waardoor de stang extra grip heeft op de rug bij squats. Vooral bij low bar squats is dit een duidelijk merkbaar voordeel. Omdat er kaal staal wordt gebruikt, kan er roestvorming ontstaan op de stang. Dit is niet zo erg, en gemakkelijk schoon te maken zonder dat de stang zijn kwaliteit verliest. Wil je roestvorming voorkomen, dan moet je de knurling van de bar regelmatig schoonmaken met een borstel.

Deze bar is gekalibreerd, en weegt erg nauwkeurig 20 kg, zodat deze stang gebruikt kan worden bij wedstrijden. Ben je van plan de halterstang alleen bij je training te gebruiken, dan is deze kalibratie niet nodig.

Daarom bestaat er ook de Eleiko powerlifting training barbell, die niet gekalibreerd is. Hierdoor is deze bar een stuk goedkoper. Het enige andere verschil is dat deze bar wel een coating heeft; deze bar is verzinkt. Dit heeft als voordeel dat de bar niet kan roesten, en als nadeel dat de knurling iets minder scherp is dan bij kaal staal.

Een nadeel van de Eleiko halters is de hoge prijs. De Eleiko Powerlifting Competition barbell kost €1195.

>> Meer informatie en bestellen

Beste Haltersets: Halterstang met gewichten kopen

De beste halterstangen worden los verkocht. Je moet dan dus los de halterschijven kopenWil je voordelig een halterstang met gewichten kopen, dan zijn er een aantal opties beschikbaar. Deze halterstangen zijn niet de beste, maar vaak nog goed genoeg voor thuisgebruik tot maximaal zo'n 200 kg.

ATX 140 kg rubber halterset – olympische halterset

140 kg Olympische halterset ATX rubberDe ATX 140 kg halterset bestaat uit een Olympische halterstang met een eigengewicht van 15 kg, 125 kg aan halterschijven, en 2 veersluitingen. De halterstang van deze halterset is 220 cm lang, heeft een diameter van 28 mm, en is maximaal belastbaar tot 250 kg. Deze stang maakt gebruik van messingbussen als lagering.

De stang is verchroomd en maakt gebruik van knurling. Er zitten twee markeringen in de knurling, maar niet specifiek op je juiste plek voor powerlifting (81cm) of voor gewichtheffen (91 cm). Deze stang heeft geen middenknurling.

De schijven van deze halterset zijn rubber coated, en hebben handgrepen. Door de rubberen coating maken deze schijven minder geluid bij gebruik, en voorkomen ze beschadiging aan de vloer. In tegenstelling tot gietijzeren halterschijven, kunnen rubberen halterschijven niet roesten.

De schijven in deze halterset zijn: 2×20 kg, 2×15 kg, 2×10 kg, 4×5 kg, 4×2.5 kg, en 4×1.25 kg. Deze halterset is ook beschikbaar met rubberen grip-halterschijven van andere merken; Barbarian line, Megatec, en Heavy Duty.

>> Meer informatie en review

ATX 140 kg gietijzeren halterset

140 kg 50mm gietijzeren halterset

De ATX 140 kg gietijzeren halterset bevat een Olympische halterstang van 15 kg, 125 kg aan halterschijven, en 2 veersluitingen. Deze halter is 220 cm lang, heeft een greepdiameter van 28 mm, en is maximaal belastbaar tot 250 kg. Deze halterstang maakt gebruik van kogellageringen (staat aangegeven als ‘draailageringen').

De stang is verchroomd en maakt gebruik van knurling op het greepgedeelte. Er zitten in deze knurling markeringen, maar deze zijn niet afgemeten voor powerlifting (81 cm) of voor gewichtheffen (91 cm). Er zit geen centre knurl op deze stang.

Het grootste verschil met de andere set, is dat de schijven van deze set van gietijzer zijn. Het grootste voordeel van gietijzeren schijven is dat dit de goedkoopste soort is. Dit is daarmee een erg goedkope halterset.

De 125 kg aan halterschijven in deze set zijn: 2×20 kg, 2×15 kg, 2×10 kg, 4×5 kg, 4×2.5 kg, en 4×1.25 kg.

>> Meer informatie en review

Haltersluiters

Naast de halterstang en halterschijven, heb je haltersluitingen nodig om de schijven vast te zetten op je halterstang. Alleen bij de volledige haltersets zul je deze meegeleverd krijgen. Bij de aankoop van een losse halterstang moet je dus ook nog haltersluiters kopen.

Er zijn meerdere soorten haltersluiters beschikbaar. De verschillende typen licht ik hieronder kort toe.

veersluitingen voor halterstangen 50mmVeersluitingen zijn de goedkoopste haltersluitingen die je kunt kopen, en zijn snel en gemakkelijk vast te zetten op de halterstang. Een set veersluitingen kost bijvoorbeeld maar €5,90 bij Fitness-seller. Het nadeel van veersluitingen is dat dit niet de stevigste sluitingen zijn. Bij oefeningen waarbij de halterstang de grond raakt, zoals deadlifts, zullen deze sluitingen zich door de trillingen naar buiten lopen. Bij gewichthefoefeningen, waarbij je de halter van boven je hoofd op het gewichthefplatform laat vallen, zullen de veersluitingen een flink stuk naar buiten springen na elke herhaling. Niet optimaal als je meerdere herhalingen wil maken.

De Olympische Veersluitingen van Fitness-seller wegen slechts 200 gram per stuk. Twee veersluitingen wegen dus 400 gram. Klein nadeel is dat je hierdoor geen ronde getallen lift, en het het makkelijkste is om het gewicht van de veersluitingen niet mee te tellen.

lock-jaw collars haltersluitingenLock-jaw sluitingen zijn een nieuw type haltersluitingen. Je schuift de lock-jaw haltersluiters op de stang, en zet deze vast met behulp van het kliksysteem. Dit type sluitingen zorgt voor een stevigere sluiting dan veersluitingen. Toch zullen bij lock-jaw sluitingen de halterschijven naar buiten kunnen lopen bij het laten vallen van de stang met een hoge snelheid of een grote hoogte.

Net als veersluitingen hebben Lock-jaw sluitingen het nadeel dat ze geen rond gewicht wegen. De meeste Lock-jaw sluitingen wegen zo'n 300 gram per stuk. Lock-jaw collars zijn ook iets duurder dan clipsluitingen. Je betaalt bijvoorbeeld voor de ATX Iron Lock collars €29,90 per paar.

50mm haltersluiting spin lock 2.5 kgOlympische Spin-lock haltersluitingen zijn de beste haltersluiters die er zijn. Dit type wordt gebruikt bij wedstrijden gewichtheffen en powerlifting. Ze wegen precies 2,5 kg per stuk. Zo kun je bij het gebruik van deze haltersluitingen dus 5 kg optellen bij gewicht van de halterstang en schijven.

Deze sluiters draai je vast op de stang met de kleine schroef bovenop. Nadat je de sluiting hebt vastgeschroefd, gebruik je de grote schroefsluiting, waarmee je de halterschijven strak vastzet op de halterstang.

Dit type sluiting zorgt voor de stevigste sluiting van de schijven op de halterstang. Ook als de halterstang van een grote hoogte valt, blijven de schijven goed op hun plek. Het goed vastzetten van deze sluitingen duurt wel langer dan veersluitingen of quick-lock sluitingen. Ook zijn deze sluitingen de duurste soort. Zo kosten de ATX Competition collars bijvoorbeeld €169 per paar.

Onderhoud aan je halterstang

Bij de halterstang zijn er twee verschillende onderdelen die onderhoud nodig hebben; de knurling, en de sleeves.

Knurling

Bij gebruik zal de knurling van de stang langzaam dichtslibben met opgedroogd zweet en magnesium. Hierdoor verliest de knurling zijn functie, en zal je met verloop van tijd minder grip hebben op de stang. Ook zorgt dit vuil ervoor dat de stang eerder gaat roesten.

Je kunt de knurling simpelweg met behulp van een ruwe borstel schoonmaken. Vaak wordt er aangeraden een staalborstel te gebruiken, maar dit kan krassen op je halterstang achterlaten. Gebruik daarom bij voorkeur een borstel van materiaal met een lagere hardheid dan staal, bijvoorbeeld nylon.

Bij intensief gebruik van een halterstang is het aan te raden om minimaal elke maand de knurling schoon te borstelen.

Sleeve

Na verloop van tijd zullen de sleeves minder goed draaien. Dit komt omdat er stof en ander vuil tussen tussen de halterstang en de sleeve terecht komt. Vooral als je aan gewichtheffen doet, zal een minder goed draaiende sleeve een negatieve invloed hebben op je prestatievermogen. Gelukkig duurt het vrij lang voordat dit gebeurt, meestal is het pas na een jaar intensief gebruik te merken dat de sleeves niet meer optimaal kunnen draaien.

Om de sleeves weer goed te laten draaien, moet je ze van de stang afhalen, de contactpunten op de stang schoonmaken, en smeren of oliën. In het onderstaande filmpje een duidelijke uitleg van dit proces.

Voor dit onderhoud heb je een borgveertang nodig om de end cap van de sleeve los te krijgen, en een universele smeerolie om de stang te smeren. Zie hieronder suggesties van geschikte producten.

Borgveertang
borgveertang
Bekijken
Griffon Unilube
griffon unilube smeerolie
Bekijken

Oefeningen met een halterstang

Met een halterstang kun je veel belangrijke oefeningen uitvoeren. Bijvoorbeeld alle powerlifting oefeningen; squat (kniebuigen), bench press (bankdrukken), en deadlift. Ook de twee oefeningen van het Olympisch gewichten; snatch (trekken), en clean & jerk (stoten) doe je met een halterstang.

Andere belangrijke oefeningen met een halterstang zijn bijvoorbeeld overhead press en barbell rows. Voor meer oefeningen met een halterstang, bekijk ‘oefeningen met een halterstang‘ in onze oefeningen database.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een halterstang? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een halterstang gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

Laatste update: 15 augustus 2022. Dit artikel werd oorspronkelijk gepubliceerd op 28 mei 2016.

4 gedachten over “Beste Olympische Halterstang (50mm/20 kg) kopen? Let hier op!”

 1. Ik vroeg mij af wat de goede alternatief is voor de Texas deadlift bar?
  De texas vind ik te veel geld voor thuis
  De bar zou enkel bedoeld worden voor deadlifts te doen.

  Mvg tag

  Beantwoorden
  • Hoi Thibaut,

   Moet het een echte ‘deadlift bar’ zijn, of simpelweg een goede stang voor deadlifts?

   Voor de duidelijkheid: een ‘deadlift bar’ is dunner qua diameter, en langer dan een normale Olympische halterstang. De Texas deadlift bar heeft bijvoorbeeld een diameter van 27 mm en is 230 cm lang. Daardoor zal de bar verder buigen bij het liften en kun je meer gewicht deadliften. Deze bars worden echter niet gebruikt bij powerlifting wedstrijden, en moet je daarom zien als ‘specialty bar’ voor het overloaden van je deadlift. Helaas zijn er zover ik weet geen specialistische deadlift bars te koop in Nederland. Twee alternatieven voor de Texas Power bar zijn de Ohio deadlift bar, en de Okie deadlift bar. Beide zijn ongeveer even duur als de Texas Power Bar, en daarnaast zul je nog flinke verzendkosten moeten betalen om deze naar Nederland te krijgen.

   Als het niet per se een specialistische deadlift bar hoeft te zijn, zou ik kiezen voor de ATX Ram bar die ik ook in dit artikel noem. Van de halters die je kunt kopen in Nederland, is dit de beste voor het uitvoeren van deadlifts. Daarnaast heeft deze ook de afmetingen (28.5 mm diameter, 220 cm lang) die bij powerlifting wedstrijden worden gebruikt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Ik zit er aan te denken om een halterset in het Verenigd Koninkrijk te kopen. Hier werkt men met Inches. Hoeveel is een diameter van 1” (1 inch)? Als ik het namelijk opzoek op internet krijg ik te zien dat het 25,4mm is. Ik heb zelf het liefst 30mm en dat is 1,1 inch. Wat is dus de diameter van halterschijven/platen in mm die 1 inch zijn?
  groet Max

  Beantwoorden
  • Hoi Max,

   De afmetingen van Olympische halterstangen zijn officieel in centimeters/millimeters. In de UK noemen ze eigenlijk twee verschillende afmetingen wat betreft schijfopname, namelijk 1 inch (2.54 cm) of 2 inch. De 1 inch schijfopname is werkelijk 1 inch (2.54 cm), dus als je daar halterschijven met een 30 mm diameter boring (gat) op hangt, gaan ze rammelen. De “2 inch” schijfopname die ze noemen is eigenlijk altijd exact 50 mm (in plaats van 50,8 mm). Daar passen alle Olympische halterschijven dus gewoon op. In de UK doen ze helaas niet echt aan een 30 mm (1.18 inch) boring.

   De officiële afmeting van Olympische halterschijven is 45 cm, dus omgerekend 17.71 inch. In de UK noemen ze meestal een totale diameter van 17.5 inch, ofwel 44.45 cm. Dat is zo’n klein verschil, dat je deze gewoon prima als ‘Olympische halterschrijven’ kunt gebruiken in je training.

   Een combinatie van een 30 mm boring en een 45 cm (of 17.71/17.5 inch) totale diameter zul in de UK helaas moeilijk of niet kunnen vinden. Wel is een halterset met een 2 inch schijfopname en 17.5 inch schijven prima te gebruiken in combinatie met de in Nederland gebruikelijke afmetingen aan Olympische halterschijven.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie