Wat is powerlifting?

Kirk Karwoski squat bij een powerliftingwedstrijd

Powerlifting is een krachtsport waarbij het draait om het maximale gewicht (1RM) in drie verschillende lifts: de squat (kniebuigen), de bench press (bankdrukken), en de deadlift.

Bij een wedstrijd krijgt de deelnemer per lift drie pogingen, waarvan de zwaarste succesvolle poging meetelt in de totaalscore van de drie onderdelen. Een poging is succesvol als deze wordt uitgevoerd volgens bepaalde regels, en wordt goedgekeurd door minimaal twee van de drie scheidsrechters. De deelnemer die de hoogste totaalscore heeft (squat+bench press+deadlift in kg) binnen zijn deelnemersklasse wint.

Powerlifting is geen olympische sport, maar wel onderdeel van de World Games. Het bankdrukken, als los onderdeel, is een sport bij de Paralympische spelen. Dit artikel gaat uit van het powerlifting zoals dat gedaan wordt bij de International Powerlifting Federation (IPF).

De drie lifts

Voor alle regels over de uitvoering van de drie lifts, zie het technisch reglement van de IPF. Hieronder een korte beschrijving van de drie powerlifts.

1. Squat (kniebuigen)

Bij een squat, in het Nederlands ookwel kniebuigen, heb je de halterstang op de bovenkant van de rug liggen. Vanuit de staande houding, zak je omlaag in een diepe hurkzit, en zet je vervolgens kracht om weer rechtop te komen te staan.

2. Bench press (bankdrukken)

Het bankdrukken is bijna iedereen die naar de sportschool gaat wel bekend. Bij het bankdrukken lig je met je rug op een bank, laat je de halterstang tot je borst zakken, en druk je deze vervolgens weer uit tot de armen volledig gestrekt zijn. Bij het powerliften moet je de stang een tel stilhouden op de borst, en mag je pas beginnen met uitdrukken nadat de scheidsrechter het ‘press'-signaal heeft gegeven.

3. Deadlift

Bij de deadlift begint de halterstang op de grond. Je pakt de halterstang vast, zakt door je heupen om in een sterke startpositie te zitten, en tilt de stang omhoog tot je rechtop staat, met volledig gestrekte benen en heupen.

Voorbeeld van de uitvoering

Voor een goed voorbeeld van de uitvoering van de drie lifts, zie dit filmpje op YouTube. Je ziet daar de uitvoering van alle beurten bij de drie de powerlifts op een powerliftingwedstrijd. Dit is het huidige wereldrecord bij de zwaargewichten (120+ kg lichaamsgewicht) door Carl Yngvar Christensen.

Gewichts- en leeftijdsklassen

Er zijn bij het powerliften verschillende gewichtsklassen en leeftijdsklassen waarin je deel kan nemen. Deze zijn te zien in onderstaande tabellen:

Gewichtsklassen

Vrouwen Mannen
47 kg 59 kg
52 kg 66 kg
57 kg 74 kg
63 kg 83 kg
72 kg 93 kg
84 kg 105 kg
+84 kg 120 kg
+120kg

Leeftijdsklassen

Klasse Leeftijd (jaren)
Sub-junior onder de 18
Junior 19-23
Senior (open klasse) 24-39
Masters I 40-49
Masters II 50-59
Masters III 60-69
Masters IV 70+

Wedstrijdvormen

Powerlifting wordt in twee wedstrijdvormen gedaan; het normale powerlifting, ookwel suited of geared powerlifting, en raw powerlifting, ookwel ‘classic powerlifting'.

Bij geared powerlifting mag ‘gear' gebruikt worden; ondersteundende, veerbare lifting suits. Dit zijn het squatsuit, het bankdrukshirt, en de deadliftsuit. Bij het squatten mogen er daarnaast ook knee wraps worden gebuikt. Door de powersuits en wraps kan er meer gewicht getild worden.

Vroeger waren deze suits alleen bedoeld om ondersteunend te zijn, maar door de ontwikkeling over de jaren zijn de suits steeds veerkrachtiger geworden, waardoor je flink meer liften als je ze draagt. Veel powerlifters vonden dit tegen het principe van de sport ingaan, waarna het raw powerlifting is ontstaan.

Bij raw powerlifting mag er geen gebruik gemaakt worden van de powersuits, en wordt er bij alle drie de onderdelen in plaats daarven een singlet gedragen.

Bij zowel suited powerlifting als bij raw powerlifting zijn een powerlifting belt, wrist wraps, en knee sleeves toegestaan. Voor een duidelijk overzicht van de gear die is toegestaan bij de twee vormen van powerlifting, zie de tabel hieronder:

powerlifting-gear-toegestaan-verplicht3

Verdere opmerkingen:

 • Alles wat niet in de tabel staat, is bij beide vormen van powerlifting niet toegestaan. Bijvoorbeeld elbow sleeves en straps.
 • Kijk in de regels van je powerliftingbond welke specifieke merken en items zijn goedgekeurd, of aan welke specificaties ze moeten voldoen voor gebruik bij powerlifting wedstrijden. Er zit aan elk stuk gear bepaalde regels waaraan het moet voldoen om gebruikt te mogen worden bij een powerliftingwedstrijd.

Bankdrukken

Het bankdrukken wordt als afzonderlijke oefening ook beoefend in wedstrijdverband. Ook hier heb je de onderverdeling in raw en geared.

Waar kan ik powerliften in Nederland en België?

In Nederland zijn twee verschillende powerliftingbonden, de Nederlandse Powerlifting Bond (NPB) en Powerlifting Holland (PH).

De NPB valt onder de KNKF, en is aangesloten bij de wereldwijde powerliftingbond IPF. Je kan je bij wedstrijden van de NPB dus kwalificeren voor onder andere het EK en WK.

In Belgie zijn meerdere powerliftingbonden. De bond die aangesloten zit bij de IPF is de LFPH.

2 gedachten over “Wat is powerlifting?”

 1. Hallo ,
  Ben de laatste tijd geïnteresseerd in het powerliften en heb ook wel aantal kilo’s ( bankdrukken 113kg 3x , squat 100kg 4x , deadlift 125 kg 5x ).
  Gewicht; 82 kg
  Lengte; 176
  In welke categorie zou ik me het best voor in kunnen schrijven of in iedergeval de gewichten omhoog te krijgen ?

  Beantwoorden
  • Hoi Daniël,

   Met je huidige gewicht val je in de -83 kg gewichtsklasse. Dus je zou in kunnen schrijven voor een wedstrijd in die gewichtsklasse. Maar als je door je training nog snel spiermassa aanzet zou je op termijn misschien beter in de -93 klasse mee kunnen draaien.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend