Knee wraps voor squats kopen – waarom, welke, en waar?

knee-wrapsKnee wraps zijn lange, elastische, banden die je strak om je kniëen wikkelt bij het doen van squats. Door de elastische kracht van de wraps kun je zwaardere gewichten gebruiken bij de squat. Bij wedstrijden geared powerlifting zijn knee wraps toegestaan. Bij geared powerlifting gebruik je knee wraps in combinatie met een squat suit. De knee wraps helpen je bij de kniestrekking, en de squatsuit bij de heupstrekking.

Gebruik je goede knee wraps, en benut je deze optimaal, dan zul je zo'n 30-40kg meer squatten dan zonder. De knee wraps moeten dan strak vastgezet zijn, en je moet flink hebben getraind op de juiste techniek om ze optimaal te benutten. Dit zal niet meteen de eerste keer dat je ze gebruikt het geval zijn.

Train je voor raw powerlifting, dan kan het squatten met knee wraps nog steeds een nuttige toevoeging zijn aan je training. Gebruik je in training de knee wraps, maar geen squat suit, dan wordt alleen de  kniestrekking geholpen. Nog steeds zal je zelf alle kracht moeten zetten om je heupen te strekken. Zo kun je dat gedeelte van de squat zwaarder trainen.
Als je knee wraps gebruikt om zwaarder te kunnen trainen, zal je ook leren om stevig en stabiel te blijven staan met een zwaar gewicht op je rug. Daarnaast helpt het ook om zelfvertrouwen op te bouwen met zware gewichten, om zo deze gewichten uiteindelijk raw te kunnen squatten.

Welke knee wraps?

De belangrijkste eigenschap van knee wraps is de hoeveelheid elastische energie die je hier uit kunt halen. De sterkste, stugste, knee wraps zullen ervoor zorgen dan je meer kilo's extra kunt squatten dan slappere knee wraps. Wel is het zo dat sterkere knee wraps oncomfortabeler zijn in gebruik.

Behalve de elastische kracht moet je letten op de afmetingen. Bij de International Powerlifting Federation, de IPF, zijn er regels voor deze afmetingen. De wraps mogen maximaal 2 meter lang zijn, 8 cm breed, en moeten van een goedgekeurd merk zijn (volledige regels).

Knee wraps kopen

Je kunt knee wraps in Nederland bij meerdere webshops kopen. Twee goede opties zijn de Iron Force knee wraps, en de Harbinger Red Line knee wraps.

De Iron Force Knee wraps zijn in drie verschillende sterkten te koop; normal, heavy en super heavy. De beste keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur. Hoe zwaarder de wraps, hoe meer kilo's je hier uit kunt halen, maar hoe minder comfortabel ze zijn in gebruik. Alle drie uitvoerigen zijn 8 cm breed. De normal en super heavy uitvoering zijn 2,5 meter lang. De heavy uitvoering is 2m lang, en komt daarmee overeen met de maximaal toegestane lengte bij powerlifting wedstrijden.

De Harbinger Red Line knee wraps zijn slechts beschikbaar in één sterkte. Deze knee wraps zijn 2 meter lang, en 7,6 cm breed.

Iron Force knee wraps
knee wraps kopen iron force
>> Kopen
€ 22,90 per paar
Harbinger Red Line
knee wraps kopen harbinger red line
>> Kopen
€ 32,90 per paar

Knee wraps gebruiken

Er zijn meerdere methoden om de knee wraps strak vast te zetten. Om de maximale kracht uit je knee wraps te halen, kun je het beste iemand vragen om de knee wraps voor je vast te zetten.

Ook is het mogelijk de knee wraps zelf vast te zetten. Voor een duidelijk instructiefilmpje met twee simpele, effectieve, methodes om zelf je knee wraps vast te zetten, bekijk eens deze video.

Bij wedstrijden mogen de wraps van onder naar boven maximaal 30 cm in hoogte beslaan; maximaal 15 cm onder het midden van het kniegewricht, en maximaal 15 cm boven daarboven.

Wil je trainen met knee wraps, warm dan eerst een paar sets op zonder wraps. Kom je in de buurt van gewichten die je zonder knee wraps als werksets zal doen, dan kun je beginnen de knee wraps toe te passen. Gebruik je de knee wraps al bij te lichte gewichten, dan zul je moeite hebben om de juiste diepte te halen bij je squats. Ook kost het elke set die je met wraps doet weer tijd om de wraps om te doen.

Gebruik je de knee wraps voor het eerst, zorg dan dat je met een spotter traint! Het duurt namelijk even voordat je aan je knee wraps gewend raakt; de hele squat zal anders aanvoelen. Zo kost het bijvoorbeeld meer moeite om de juiste diepte te bereiken, en zal je voor je gevoel harder omlaag moeten zakken om diepte te halen.

Plaats een reactie

Send this to a friend