Grippers ofwel handknijpers kopen – wat zijn je opties?

Een sterke grip is belangrijk bij krachttraining, bij meerdere sporten, en in het dagelijks leven. Wil je een sterkere maximale knijpkracht ofwel crushing grip, dan zijn handknijpers het ideale trainingsmiddel. Een handknijper, ofwel handgripper, is een stuk trainingsmateriaal met twee poten; één poot die in je handpalm houdt, en één poot die je in je vingers vast hebt. Door kracht te zetten breng je deze twee poten naar elkaar. Meestal wordt de weerstand hierbij geleverd door een metalen veer.

Er zijn veel verschillende handknijpers te koop. In dit artikel geef ik informatie over de verschillende typen en merken, om de keuze makkelijker te maken.

Goedkope / plastic handknijpers

Als je al een tijd in de sportschool met gewichten traint, dan zullen alle plastic handknijpers al snel veel te licht zijn om serieus mee te trainen. Wel kunnen deze grippers nuttig zijn om de handen op te warmen of te doorbloeden, of bij de revalidatie van een blessure.

Een type dat veel voorkomt is de klassieke handgripper met een weerstandsveer bovenop. Alle plastic uitvoeringen van dit type gripper geven erg weinig weerstand. Deze zijn meestal maar in één weerstand beschikbaar. Deze grippers zijn erg goedkoop, ze kosten maar een paar euro per stuk.

Ook bestaan er verstelbare plastic handgrippers. Dit type handknijpers wordt onder veel verschillende merknamen verkocht. Tussen de twee poten zit een scharnier. Door de poten naar elkaar toe te knijpen wordt er een trekveer uitgetrokken, die daardoor weerstand geeft.

Met de draaiknop aan de voorkant van deze grippers kun je de onderste positie van de veer verplaatsen. Hoe verder je deze naar voren zet, hoe meer weerstand de veer levert.
.

Plastic handknijpers
handknijpers-kopen-paar-plastic-200x200
>> Kopen
€ 3,50
Handknijpers 5-20 kg
verstelbare-handknijper-5-tot-20-kg-2
>> Kopen
€ 12,90

Metalen handknijpers met torsieveer

Met deze grippers kun je je gripkracht serieus trainen. Dit type handknijpers maakt gebruik van een torsieveer, en metalen poten met knurling. Meestal zijn de poten gemaakt van aluminium.

De drie bekendste typen zijn de Captain of Crush Grippers van Ironmind, de Heavy Grip grippers van HeavySports, en de RB handgrippers van Robert Baraban.

Al deze productlijnen hebben grippers beschikbaar in meerdere weerstandsniveaus. Meestal worden deze niveaus uitgedrukt in ponden (lbs) kracht die er nodig is om de gripper te sluiten: de poten volledig tegen elkaar aan te drukken.

Wil je je grip trainen met deze handknijpers, dan is het aan te raden om minimaal drie stuks te kopen met een verschillend weerstand. Eén om mee op te warmen, één om werksets mee te maken, en één gripper die je maximaal eenmaal kunt sluiten (1RM). Omdat je meerdere grippers nodig hebt voor een effectieve training, worden deze ook met korting in sets met meerdere stuks verkocht.
.f

Captains of Crush
captains-of-crush-handknijpers-kopen
>> Kopen
€ 32,90
Heavy Grips
heavy-grips-handknijpers
>> Kopen
€ 19,90
RB handgrippers
robert-baraban-handgrippers-kopen
>> Kopen
€ 24,90

Captains of Crush Grippers

De Captains of Crush grippers van Ironmind zijn de bekendste handknijpers. Ze zijn beschikbaar in 11 verschillende weerstanden; vanaf 65 pond weerstand tot 365 pond weerstand. De poten van deze grippers zijn gemaakt van aluminium, en zijn 9,5 cm lang. De poten hebben een scherpe knurling (karteling), waardoor de gripper wanneer je kracht zet goed in je hand blijft liggen.

De Captains of Crush zijn de duurste metalen grippers. Op dit moment kosten ze hier bij Betersport €32,90 per stuk.

Heavy Grips

De Heavy Grips zijn na de Captains of Crush de meestgebruikte metalen handknijpers. Ze zijn beschikbaar in 6 verschillende weerstanden, van 100 tot 350 pond. De poten van de Heavy Grip zijn, net als de Captains of Crush, gemaakt van aluminium, en 9,5 cm lang. Wel is de knurling minder scherp dan bij de Captains of Crush, waardoor het eerder zal aanvoelen of de gripper uit je hand wil glijden wanneer je kracht zet.

Een ander verschil met de Captains of crush is dat de poten iets dichter bij elkaar staan. Heb je kleinere handen, dan zorgen de Heavy Grips voor een betere startpositie dan de Captains of Crush. Het laatste verschil met de Captains of Crush is dat de torsieveer een zwarte coating heeft, waardoor deze niet kan roesten.

Het grootste voordeel van de Heavy Grips is dat ze een stuk goedkoper zijn; op dit moment kosten ze hier bij Betersport €19,90 per stuk.

RB handgrippers

Een derde type metalen handknijpers dat sinds kort beschikbaar is in Nederland en België zijn de handgrippers van Robert Baraban, afgekort de RB handgrippers. De RB handgrippers zijn beschikbaar in 12 verschillende weerstandsniveaus, tussen de 70 en 400 pond. In ontwerp lijken deze meer op de Captains of Crush dan op de Heavy Grips.

Een verschil met de Captains of Crush, is dat de poten van de RB handknijpers 1 millimeter dikker zijn; 20 mm in plaats van 19 mm. Ook heeft de springveer van de RB handgripper een chromen coating, zodat deze niet kan roesten.

Qua prijs liggen de RB handgrippers tussen de Captains of Crush en Heavy Grip in. Op dit moment kosten hier bij Fitness-seller €24,90 per stuk.

Verstelbare handknijpers

Met een verstelbare handknijper kun je je grip trainen op meerdere weerstandsniveaus. Het voordeel is dat je dan niet steeds nieuwe grippers hoeft te kopen als je een nieuw weerstandsniveau nodig hebt. Ook kun je met verstelbare handknijpers vaak kleinere tussenstappen maken in weerstandniveau.

In Nederland is er helaas niet veel keuze. De meeste verstelbare handknijpers waarmee je met veel weerstand kunt trainen, moet je vanuit het buitenland bestellen. De beste drie verstelbare handknijpers zijn de RB verstelbare handknijper, de GD Iron Grip, en de Vice gripper.
.

RB verstelbaar
robert-baraban-verstelbare-handknijper-200x200
>> Kopen
€ 89,90
GD-90 Iron Grip
GD-90-Iron-grip-handknijper
>> Kopen
€ 69,95
Vise gripper
vice-gripper-verstelbare-handknijper
>> Kopen
€ 33,35

RB verstelbare handgrippers

De RB verstelbare handgrippers zijn op dit moment het enige type verstelbare handgrippers die binnen Nederland worden verkocht. Deze verstelbare handgripper van Robert Baraban is met behulp van twee trekveren te verstellen in weerstand. Bij het samenknijpen van de poten worden de trekveren aan de bovenkant van deze gripper uitgetrokken.

Voor de twee meegeleverde veren zijn er aan de bovenkant van deze handknijper 10 verschillende standen beschikbaar. Zo kun je met de twee veren meer dan 50 verschillende weerstandsniveaus maken. De poten van deze handknijper zijn 20 mm dik. De poot voor de vingers heeft met opzet geen knurling. Dat is gunstig, want deze poot beweegt tijdens het samenknijpen van de gripper in de vingers.

Je kunt de RB verstelbare handgripper kopen bij Fitness-seller voor €89,90.

GD Iron Grip

De GD Iron Grip zijn verstelbare handknijpers die gebruik maken van een drukveer. De drukveer is te verstellen in stand, waardoor de hefboom vanuit de poten groter of kleiner wordt, en de benodigde kracht om de gripper te sluiten verandert. Er zijn twee uitvoeringen; de GD-80 en de GD-90. Beide uitvoeringen hebben zes verschillende standen. De GD-80 is in te stellen tussen de 25 kg en 80 kg weerstand, de GD-90 tussen 25 kg en 90 kg. De poten van deze gripper zijn erg vergelijkbaar met de poten van de Captains of Crush. De poten zijn uitgevoerd in aluminium met knurling, zijn 9,5 cm lang, en 19 mm in diameter.

De poten van de GD Iron Grip zijn te verlengen met de meegeleverde opzetstukken. Deze opzetstukken van 2,5 cm zijn met een inbussleutel vast te zetten, om zo de poten te verlengen. Met langere poten heb je een grotere hefboom, waardoor de oefening lichter wordt. Zo kun je met de GD grippers dus eigenlijk op 10 verschillende weerstandniveau's trainen.

De GD Iron Grip zijn hier via Ebay.nl te bestellen. Ze worden rechtstreeks vanaf de fabrikant uit Zuid-Korea verzonden.

Vise Gripper

De Vise Gripper is een derde type verstelbare handknijper. Deze populaire handgripper wordt verkocht verschillende namen. Zo staat deze ook bekend als de Ivanko Super Gripper, de Woody Gripper, en de Henchgripz handgripper. Er zijn over het algemeen twee verschillende uitvoeringen beschikbaar; met knurling, en zonder knurling. De versie met knurling is vaak iets duurder, maar heeft wel een significant voordeel op de versie zonder knurling.

De versie met knurling heeft een aluminium poot, die net als de meeste handgrippers 9,5 cm lang is, en een diameter van 19 mm heeft. De poten van de Vise Gripper staan relatief dicht bij elkaar. Als je kleine handen hebt is dat een voordeel op bijvoorbeeld de Captains of Crush Grippers.

Je kunt de gripper verstellen in weerstand door de twee meegeleverde trekveren in te stellen op de twaalf verschillende standen. Zo zijn er tientallen verschillende weerstandsniveaus te maken, zo tussen de 45 en 345 pond.

Je kunt de Vise Gripper bestellen via Ebay.nl. De gripper wordt dan verzonden vanuit de UK.

Plaats een reactie

Send this to a friend