Lat pulley kopen – waar moet je op letten?

Een lat pulley, ofwel een lat pulldown machine, is een van de belangrijkste machines die je kunt toevoegen aan je home gym. Het voordeel van een lat pulley is dat je hiermee oefeningen kunt doen waarbij de weerstand in een andere richting werkt dan de zwaartekracht. Daarmee geeft een lat pulldown machine je toegang tot belangrijke oefeningen zoals lat pulldowns, tricep pushdowns, en seated rows.

De beste lat pulleys

In dit artikel beschrijf ik eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen van een goede lat pulldown machine. Wil je snel een keuze kunnen maken, dan kun je ook meteen kiezen voor een van de onderstaande drie opties. Door te beoordelen op de belangrijke eigenschappen van een lat pulldown machine, zijn dit de beste drie opties in drie verschillende prijsklassen.

Goedkope lat pulley
Powerline PLM180X goedkope lat pulley
Body-Solid PLM180X
Belastbaarheid: 113 kg
Plate loaded
Incl. Low row optie,
Verlengkabel voor low row,
Rechte row bar,
Gekromde lat bar
Bekijken
€ 195,83

Mid-range lat pulley
Megatec lat pulldown machine
Megatec lat machine
Belastbaarheid: 160 kg
Plate loaded
Incl. Low row optie,
Seated row voetsteunen,
Rechte row bar,
Gekromde lat bar
Bekijken
€ 399

High-end lat pulley
Barbarian lat pulley met gewichtstapel flipped
Barbarian Lat Tower
Belastbaarheid: 180 kg
Weight stack
Incl. Low row optie,
Seated row voetsteunen,
125 kg gewichtstapel
.
Bekijken
€ 899

Lat pulley kopen – waar let je op?

Er zijn bij de aanschaf van een lat pulley een aantal belangrijke eigenschappen waar je op moet letten. Hieronder benoem ik deze, en licht ik ze toe.

Belastbaarheid, stevigheid en stabiliteit

De belastbaarheid van een lat pulldown machine wordt uitgedrukt in kg of lbs (pond). Dit is het gewicht dat je maximaal kunt op de machine kunt gebruiken voor het uitvoeren van oefeningen. Hoe hoger deze belastbaarheid, hoe zwaarder je kunt trainen. De oefening die je waarschijnlijk het zwaarst zal kunnen uitvoeren met een lat pulldown machine is de seated row. Bij deze oefening is het niet ongewoon om gewichten boven de 100 kg te kunnen gebruiken. De maximale belastbaarheid van je pulley kan dan een limiet zijn in hoe zwaar je kunt trainen.

De maximale belastbaarheid is ook een goede indicatie van de stevigheid en stabiliteit van de machine. Twee eigenschappen die zorgen voor een stevige en stabiele machine zijn het eigengewicht en de grootte van het oppervlak waarop deze staat.

Hoe zwaarder de machine zelf, hoe steviger en stabieler deze zal staan. Dit is voornamelijk belangrijk bij oefeningen waarbij je niet op de zitting van de machine zit, en je lichaamsgewicht dus niet bijdraagt aan hoe stabiel de machine staat. Voor meer stabiliteit is voornamelijk de breedte van de vloerbalken belangrijk. Met een stabiele lat machine zal de uitvoering van oefeningen beter aanvoelen dan bij een instabiele machine; een instabiele machine kan meegeven wanneer je kracht zet.

Plate loaded vs. weight stack

Lat pulleys zijn beschikbaar in twee verschillende uitvoeringen: ‘plate loaded', en met een ‘weight stack' ofwel gewichtstapel. Beide uitvoeringen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Lat pulldown machine - plate loadedDe meeste lat pulleys zijn plate loaded. Om gewicht toe te voegen aan je oefening zal je bij dit type zelf halterschijven aan de ‘loading pins' moeten hangen. De diameter van de loading pins, ofwel schijfopname, verschilt tussen verschillende machines. De meest voorkomende opties zijn 25 mm (1 inch), 30mm, en 50 mm. Je kunt het beste kiezen voor de diameter waarin je al halterschijven beschikbaar hebt. Zorg ook dat je haltersluitingen beschikbaar hebt in de diameter waarvoor je kiest. Door de gewichten met haltersluitingen vast te zetten blijven ze beter op hun plek bij het uitvoeren van je oefening.

Hoewel halterschijven met een binnendiameter van bijvoorbeeld 50 mm zijn te gebruiken op een schijfopname van 30 mm, raad ik dat af. Doe je dat wel, dan zullen de schijven tijdens de uitvoering van de oefening namelijk flink heen en weer bewegen en ratelen.

Bij veel lat pulleys heb je gelukkig de keuze uit een schijfopname van verschillende diameters. Ook kun je bij een lat machine met een schijfopname van een te kleine diameter een adapter bijbestellen. Zo'n adapter kun je over de kleinere schijfopname vastzetten, om de buitendiameter te vergroten.

De voordelen van een plate loaded lat pulldown machine zijn dat je vaak een hoger maximaal gewicht kunt maken dan een machine met een weight stack. Ook kun je elke gewenste tussenstap in gewicht maken, zolang je daarvoor de benodigde halterschijven beschikbaar hebt. Een plate loaded machine is ook een stuk goedkoper dan een machine met weight stack.

lat pulley met - weight stackEen lat pulley met een weight stack, ofwel een gewichtstapel, heeft als voornaamste voordeel dat het verstellen van de gewichten  sneller gaat. Om een ander gewicht te gebruiken verplaats je simpelweg de pin, waardoor er meer gewichtschijven worden vastgezet aan de kabel. Zo bespaar je de tijd om schijven te zoeken, aan de machine te plaatsen, en met de haltersluiting vast te zetten.

Een ander voordeel is dat een weight stack compact is. Bij een plate loaded machine nemen de schijven in de lengte meer ruimte in dan bij een weight stack. Zo kun je een lat pulley met weight stack dus dichter tegen te muur plaatsen, en bespaar je ruimte in je home gym.

Een nadeel van de weight stack is dat dit een stuk duurder is dan een plate loaded machine. Ook kun je in gewicht minder tussenstappen maken. Je bent namelijk afhankelijk van het gewicht van een enkele schijf in de weight stack: dit is de kleinste stap waarmee je gewicht kunt verhogen. Meestal weegt een enkele schijf van de weight stack 5kg. Een ander nadeel ten opzichte van de plate loaded machine is dat het totaalgewicht van de weight stack ook meteen het limiet is aan gewicht dat je kunt gebruiken bij je oefeningen.

Afmetingen

Er zijn een aantal belangrijke afmetingen waar je op moet letten bij het kopen van een lat pulley.

Ten eerste het oppervlak dat de machine in beslag neemt. Niet elke home gym heeft ongelimiteerd veel ruimte, waardoor dit een belangrijke afweging kan zijn. Het verschil tussen verschillende machines is echter niet zo groot. De kortste lat pulley 120 cm in lengte, en de langste 160 cm (alle machines op afmetingen vergelijken).

Als het om ruimtebesparing gaat, is de breedte van de verschillende machines is minder belangrijk dan de lengte. De breedte die je nodig hebt voor het plaatsen van je lat pulldown machine is namelijk afhankelijk van de lat pulldown bar die je gebruikt. Lat pulldown bars zijn bijna altijd breder dan de machine zelf. Een typische afmeting van zo'n bar is 120 cm, waar de breedte van de meeste lat pulleys tussen de 60 cm en 100 cm zit. Wil je in breedte ruimte kunnen besparen, dan kun je dus een kortere lat pulldown bar kiezen.

Ten tweede de hoogte. Van de lat pulldown machines die in Nederland beschikbaar zijn, is de laagste minimaal 2 meter hoog. De hoogste is 219 cm. Om de machine te kunnen plaatsen moet je boven de hoogte van de machine zelf nog wat speling hebben. Gebruik je bijvoorbeeld een garage met een laag plafond als home gym, dan raad ik aan om eerst de hoogte op te meten voordat je een lat pulley kiest.

Ook moet een lat pulley juist niet te laag zijn. Als de lat pulldown bar van een machine te laag hangt, kan dit betekenen dat je bij het doen van lat pulldowns je armen niet volledig gestrekt hebt in de beginpositie van deze oefening. Dit is een nadeel, omdat je zo niet over de volledige range of motion kunt trainen. Dit zal in de meeste gevallen alleen bij lange mensen met lange armen een probleem vormen.

Zitting en beenrol

lat pulldown machine - zitting en beenrolOm lat pulldowns te doen, moet je in het apparaat kunnen zitten. Om bij zware lat pulldowns niet los te komen van de zitting, zul je je benen vast moeten klemmen onder de zogenaamde ‘beenrol'. Hierbij is het belangrijk dat de zitting en beenrol comfortabel zijn uitgevoerd door middel van een dikke ‘padding'.

Ook is het belangrijk dat de zitting en de beenrol te verstellen zijn in hoogte, zodat het apparaat is af te stellen op je bouw. Bij de meeste lat pulldown machines is in ieder geval de beenrol te verstellen. Hoe meer verschillende instellingen, hoe beter.

Low row optie en seated row

De meeste lat pulleys hebben ook aan de onderkant een katrol. Zo kun je kabeloefeningen uitvoeren waarbij de weerstand van de onderkant van de machine komt. Dit wordt vaak de ‘low row'-optie genoemd, omdat dit de mogelijkheid geeft om meerdere soorten rows uit te voeren.

Een belangrijke row-variant is de seated row. Bij lat pulleys voor thuisgebruik is deze oefening uit te voeren door de row bar aan de onderste katrol aan te sluiten. Vervolgens ga je voor de lat pulldown machine op de grond zitten, zet je de voeten tegen de hiervoor bestemde voetsteunen, en voer je de oefening uit.

Niet alle pulldown machines hebben een hiervoor bestemde voetsteun. Bij de pulldown machines waarbij deze wel beschikbaar is, kan dit een rechte voetplaat zijn, of een ronde balk.

Met behulp van de onderste katrol kun je ook oefeningen uitvoeren waarbij je de stang omhoog beweegt, zoals bicep curls of upright rows. Om te voorkomen dat bij deze oefeningen de hele lat pulley van de grond komt, kun je op een voetplaat staan die aan de lat pulley vast zit. Door je lichaamsgewicht blijft de lat pulley zo aan de grond. Bij lat pulldown machines die van zichzelf al zwaar genoeg zijn is dit niet nodig.

Sommige lat pulleys hebben een enkele voetplaat, die kan worden gebruikt voor de seated row, én om op te staan bij het uitvoeren van bicep curls. Deze plaat is met behulp van een scharnier te verzetten in stand, afhankelijk van de oefening die je op dat moment wil uitvoeren. Een voorbeeld van een lat pulley die dit principe gebruikt is de Finnlo Multi lat tower.

Meegeleverde accessoires en uitbreidingsmogelijkheden

Er zijn meerdere accessoires beschikbaar voor lat pulldown machines. Deze kunnen meegeleverd worden, of los worden gekocht. De belangrijkste accessoires zijn de verschillende soorten grepen die je vast kunt zetten aan het uiteinde van de kabel. Hieronder een beschrijving van zeven verschillende grepen die veel gebruikt worden.

lat pulley kabel accessoires

  1. Lat bar / lat pulldown bar. Deze greep wordt vaak meegeleverd bij de lat pulley. De lat pulldown bar is geschikt voor het doen van lat pulldowns, eventueel met een wijde greep. Deze bar is vaak gekromd, zodat de breedst mogelijk greep naar binnen staat. Voor deze greepbreedte is dit een natuurlijke houding.
  2. Row bar, ofwel bicep of tricep bar. Ook deze bar wordt vaak meegeleverd. Dit is een kortere, rechte bar. Door deze aan de onderkant van je machine vast te maken, kun je verschillende row oefeningen uitvoeren, en bicep curls. Door deze bar aan de bovenkant van je lat pulley vast te maken, kun je zo tricep extensions uitvoeren.
  3. Curl greep (EZ bar). Deze greep is specifiek ontworpen om mee te curlen. Met behulp van deze bar kun je cable curls uitvoeren met natuurlijke greep, waardoor er minder druk op de polsen komt te staan. Deze bar wordt zowat nooit meegeleverd. Wil je de EZ bar kunnen gebruiken, dan zal je deze dus los moeten kopen.
  4. Parallelgreep. Bij deze bar zitten er aan beide uiteinden handgrepen, parallel van elkaar. Zo kun je lat pulldowns en rows uitvoeren met een zogenaamde ‘hammer grip'. Voor de meeste gebruikers is dit comfortabeler dan de rechte greep. Ook zorgt de stand van de handvaten ervoor dat je rows over een iets grotere range of motion kunt trainen.
  5. Triceps greep. Deze greep heeft een omgekeerde v-vorm. Zo kun je tricep extensions uitvoeren onder een hoek die natuurlijker aanvoelt, en minder druk op de polsen geeft.
  6. Triceps touw. Net als met de row bar, kun je met het triceps touw tricep extensions uitvoeren. Ten opzichte van een vaste bar, heeft het touw het voordeel dat je de handen tijdens de oefening uit elkaar kunt bewegen; naar achteren tot naast het lichaam. Zo train je de triceps over een grotere range of motion dan met de rechte triceps bar.
  7. Handgreep voor enkele hand. Er zijn een aantal kabeloefeningen mogelijk waarbij je maar één hand wil gebruiken. Met een handgreep voor één hand, kun je zo een grip nemen waarbij je hand precies in het verlengde van de kabel zit.

Je kunt al deze verschillende grepen hier bestellen.

Een andere nuttige accessoire is een losse zitting voor seated rows. Zo hoef je niet op de grond te zitten als je seated rows wil uitvoeren met je lat pulley met low row optie. Je kunt zo'n zitting hier bestellen.

Prijs

Ik heb in dit artikel gezocht naar lat pulleys met de beste prijs-kwaliteitsverhouding, in drie verschillende prijscategorieën. Hoe meer gunstige eigenschappen de lat pulley heeft bij een bepaalde prijs, hoe beter deze verhouding.

Hoewel een goede lat pulley niet goedkoop is, zal deze levenslang mee gaan, en bij veel trainingen worden gebruikt.

De beste lat pulleys die te koop zijn in Nederland

Hieronder geef ik meer informatie over de beste drie lat pulleys die beschikbaar zijn, in de drie verschillende prijsklassen: budget, mid-range en high-end. Wil je een overzicht van alle mogelijke opties, bekijk dan ook de lat pulley vergelijkingstabel. Hierin zijn alle opties, met alle belangrijke eigenschappen terug te zien.

Beste goedkope lat pulley: Body-Solid Powerline PLM180X

Beste goedkope lat pulley kopen - PLM180X

De Body-Solid PLM180X is een goedkope, simpel uitgevoerde lat pulley van goede kwaliteit. Deze lat pulley heeft ook een low row optie. Om deze te kunnen gebruiken moet je de meegeleverde verlengkabel aanhaken, en deze onder de onderste katrol vastzetten. Om dat te doen moet je ook de zitting loskoppelen. Een demonstratie hiervan zie je in dit filmpje.

Oefeningen zoals rows en bicep curls kun je vervolgens uitvoeren door de meegeleverde row bar aan de kabel vast te koppelen. Een nadeel van deze machine is dat er geen specifieke voetsteunen zijn ingebouwd voor seated rows. Je moet bij het uitvoeren van seated rows dus je hakken tegen de onderste balk plaatsen. Bij het uitvoeren van bicep curls of upright rows moet je een voet op deze balk zetten om de machine op zijn plaats te houden.

De Body-Solid Powerline PLM180X is compact uitgevoerd, en zal daarom goed in de meeste home gyms passen. De PLM180X is 122 cm lang, 64 cm breed, en 204 cm hoog. Het eigengewicht van deze machine is slechts 32 kg. Het gewichtlimiet van deze machine is 113 kg (250 pound).

De Body-Solid Powerline PLM180X is plate loaded, en maakt standaard gebruik van loading pins van 25 mm. Er is een adapter beschikbaar voor deze pins, zodat de diameter 50 mm wordt. Met een diameter van 50 mm kun je Olympische halterschijven aan de loading pin plaatsen.

De beenrol zit bij deze lat pulley vast aan de staander. In deze staander zitten op twee verschillende hoogten en gat, waarin de beenrol is te plaatsen. Dit maakt de beenrol van deze machine verstelbaar.

Op dit moment is de PLM180X te koop met korting te koop, en voor €195,83 verkrijgbaar bij Betersport.

>> Meer informatie en reviews

Beste mid-range lat pulldown machine – Megatec Lat Machine

Megatec lat pulldown machine kopen

Met een ruimer budget is de Megatec Lat Machine een goede optie. Deze lat pulley is zwaarder belastbaar: tot 160 kg. Ook kun je met deze lat pulley de low row optie gebruiken zonder dat je daar eerst een verlengkabel voor vast hoeft te zetten.

De grepen worden niet meegeleverd. Om deze lat machine compleet te maken moet je nog een lat pulldown bar en een low row bar bijbestellen.

Een voordeel op de PLM180X is dat deze lat pulley een ingebouwde voetplaat heeft, en een voetsteun voor het uitvoeren van seated rows. Door deze steunen te gebruiken blijft de machine goed op z'n plaats bij het uitvoeren van oefeningen waarbij je de onderste katrol gebruikt.

De Megatec Lat Machine is compact uitgevoerd. De lengte is 122 cm, de breedte 66 cm, en de hoogte is 212 cm. Het grootste verschil met de PLM180X is dus dat de Megatec hoger is, waardoor oefeningen waarbij je de bovenste kabel gebruikt over een groter bereik zijn uit te voeren. Het eigengewicht van deze machine is 58 kg.

Deze machine is plate loaded. Je moet dus halterschijven aan de loading pins van de gewichtslede hangen om voor weerstand te zorgen. Deze loading pins zijn standaard 30 mm. Wil je Olympische halterschijven gebruiken, dan heb je ook nog de optie om 50 mm adapters bij te bestellen.

De zitting zit vast op een standaard hoogte, en is niet te verstellen. De beenrol is in te stellen in 4 verschillende standen.

Op dit moment kost de Megatec lat machine €399.

>> Meer informatie en reviews

Beste high-end lat pulley: de Barbarian Lat Tower

Barbarian lat pulley met gewichtstapel

De Barbarian Lat Tower is een zwaar uitgevoerde lat machine. Deze is in twee verschillende opties beschikbaar; plate loaded, en met gewichtsstapel. De optie met gewichtstapel is de beste optie bij een groot budget.

Net als de Megatec Lat Machine, kun je met de Barbarian lat tower zowel de bovenste als onderste katrol gebruiken, zonder dat je daarvoor een verlengkabel aan hoeft te haken.

Er worden bij bestelling van dit apparaat geen grepen meegeleverd. Deze kun je nog naar eigen voorkeur uitkiezen. Voor roeioefeningen kun je gebruik maken van de voetsteunen, en bij oefeningen zoals upright rows en bicep curls kun je op de voetplaat staan.

De Barbarian Lat Tower is groter en zwaarder uitgevoerd dan de Megatec Lat Machine en de Body-solid PLM180x. De lengte van de lat tower is 145 cm, de breedte 75 cm en de hoogte 219 cm. Alle balken zijn uitgevoerd met stevige staalprofielen. Door de afmetingen en het gebruikte materiaal staat deze machine erg stabiel, en heef deze een hoge maximale belastbaarheid van 180 kg. Door de grote hoogte zijn alle oefeningen op deze machine over een groot bereik uit te voeren.

Inclusief de gewichtsstapel van 125 kg, is het eigengewicht van de Barbarian Lat Tower 210kg. De gewichtsstapel is in te stellen in 25 verschillende standen, met tussenstappen van 5 kg.

De zitting is niet in hoogte te verstellen. De beenrol wel: in 4 verschillende hoogten.

Hier nog een duidelijke productvideo van dit apparaat. Op dit moment is de Barbarian lat tower te koop voor €899.

>> Meer informatie en reviews

Lat pulley oefeningen

Er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren met een lat pulldown machine. Hieronder nog een kort overzicht van de belangrijkste oefeningen.

Lat pulldowns

lat pulldown oefening uitvoeringLat pulldown machines zijn in eerste instantie ontworpen om deze oefening uit te voeren. De lat pulldown is een compound-oefening waarmee je meerdere rugspieren en armspieren traint. In de rug is de voornaamste spier die je traint de latissimus dorsi, in de arm de biceps brachii.

Om deze oefening uit te voeren ga je zitten op de zitting van het apparaat. Door je benen onder de beenrol te plaatsen zet je jezelf vast. Pak vervolgens de stang vast, en trek deze tot onder de kin omlaag. Laat vervolgens de stang gecontroleerd weer omhoog.

Er zijn ook een aantal variaties op deze oefening uit te voeren. Bijvoorbeeld reverse grip pulldowns. Met reverse grip pulldowns pak je de pulldown bar vast met de palmen naar je gezicht toe, en met een smallere greep. Met deze uitvoering ligt er meer nadruk op de biceps.

Seated rows

seated row oefening uitvoeringMet seated rows train je de rugspieren. Je moet met deze oefening gebruik maken van de onderste katrol van je lat pulldown machine. Ga voor je machine zitten, en zet je voeten tegen de voetsteun. Houd de kniëen licht gebogen. Pak de greep vast, en trek deze ongeveer naar het midden van je torso. Laat vervolgens de kabel zich gecontroleerd weer terug bewegen naar de startpositie van de oefening.

Je kunt meerdere verschillende grepen gebruiken om deze oefening uit te voeren. Door verschillende grepen te gebruiken kun je nadruk leggen op verschillende spieren.

Tricep pushdowns

Mettriceps pushdown oefening thumbnail een lat pulley kun je tricep pushdowns uitvoeren. Dit is een isolatie-oefening om de triceps te trainen. Om deze oefening uit te voeren pak je de stang van de lat pulley vast met een overhandse grip.

Bij een strikte uitvoering van deze oefening houd je de ellebogen zoveel mogelijk op één lijn met de torso, en duw je de stang tegen de weerstand van de kabel omlaag, tot de armen volledig zijn gestrekt. Vervolgens breng je de stang gecontroleerd weer omhoog. Dit is één volledige herhaling.

Cable bicep curls

bicep-curl-met-kabel-oefening-uitvoeringOm te kunnen bicep curlen, zet je een greep vast aan de onderste katrol. Pak de greep vast met een onderhandse grip, en ga op de voetplaat van de lat pulley staan. In de beginpositie van deze oefening sta je met gestrekte armen. Trek de bar vanuit deze positie omhoog door je arm te buigen. Laat de bar vervolgens weer gecontroleerd omlaag tot de startpositie om de herhaling af te maken.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een lat pulley gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend