Halterschijven kopen – waar moet je op letten?

Bij het inrichten van een homegym is een halterstang met genoeg schijven onmisbaar. Maar welke halterschijven moet je kiezen? In dit artikel leg ik uit wat de belangrijkste eigenschappen van halterschijven zijn, en geef ik een aantal suggesties voor je aankoop. Zo kun je de beste keuze maken voor jouw doeleinden.

halterschijven

30 vs 50mm boring

De eerste keuze die je moet maken, is of je kiest voor stangen en schijven met een boring van 30mm, of 50mm. Over het algemeen kan ik het 30mm materiaal alleen aanraden voor dumbbells en andere kleine stangen zoals een curlbar.

Het grootste probleem met lange halterstangen (barbells) met een boring van 30mm, is de lage belastbaarheid. Vaak zijn deze maximaal belastbaar tot 150 of 200kg. Met serieuze krachttraining zal je met het deadliften binnen een paar jaar over de maximale belastbaarheid van een 30mm barbell heen gaan.

Andere problemen die optreden bij 30mm materiaal, is dat de halterschijven vaak niet gestandaardiseerd zijn naar diameter, en deze schijven vaak ook meer onderlinge afwijking in gewicht vertonen.

Afmeting (diameter) en vorm

Bij zowel gewichtheffen als powerlifting zijn schijven vanaf 10 kg, 450mm in diameter. Dit is de standaard afmeting voor halterschijven. Met een kleinere diameter begin je met oefeningen zoals het deadliften en power cleans te laag van de grond. Vooral bij gietijzeren schijven komen vaak andere afmetingen voor.

Er worden ook schijven verkocht die niet rond, maar achthoekig zijn. Deze kunnen daardoor niet rollen, wat erg onhandig is bij oefeningen waarbij je van de grond begint. Ook hebben deze schijven in bijna alle gevallen niet de standaard 450mm afmeting. Deze zijn voor veelzijdig gebruik dus geen goede keuze.

Kleurcodering

Schijven voor wedstrijdsport zoals powerlifting, gewichtheffen, en crossfit, houden zich aan een officiële kleurcodering. Hierdoor is snel te zien (ook door het publiek) hoeveel gewicht er wordt gebruikt. Ook dit wordt niet altijd nagevolgd door de producenten van krachttrainingsmateriaal. Het is natuurlijk geen echte vereiste dat de kleurcodering klopt als het gaat om je trainingsmateriaal, maar wel een klein voordeel.

De kleurcodering is als volgt:

Gewicht: Kleur:
25kg en 2,5 kg    rood   
20kg en 2 kg    blauw 
15kg en 1,5 kg    geel    
10kg en 1 kg    groen 
 5kg en 0,5 kg    wit      

Materiaal van de halterschijven

Er zijn ruwweg drie verschillende typen halterschijven te onderschijden:

 1. Gietijzeren (cast iron) schijven
 2. Rubber coated schijven
 3. Bumper plates: volledig rubberen schijven

Voor dumbbells en barbells van 30mm zijn bijna alleen maar de gietijzeren halterschijven te vinden. Voor halterstangen van 50mm heb je keuze uit alle drie bovengenoemde typen.

Bij powerliftingwedstrijden wordt nog een vierde categorie halterschijven gebruikt: stalen of chrome schijven. Bijvoorbeeld van de merken Eleiko en Ivanko. Deze zijn in Nederland nauwelijks verkrijgbaar. Voor thuisgebruik zijn deze ook onnodig duur.

Gietijzeren schijven

Het grote voordeel van gietijzeren schijven is dat ze vaak het goedkoopste zijn van de drie materialen. Een ander voordeel is dat gietijzer een zwaar materiaal is, waardoor deze schijven weinig ruimte innemen.

Een groot nadeel van dit materiaal is dat het relatief breekbaar is. De schijven zijn niet bestand tegen een val van grote hoogte. Dit maakt ze dus ongeschikt voor olympisch gewichtheffen. Ook bij oefeningen zoals een deadlift moet er gebruik gemaakt worden van een platform of rubberen matten onder de schijven, om zowel de vloer als de schijven te beschermen tegen beschadiging. Ook zijn gietijzeren schijven bijna nooit op kleur gecodeerd. Van de verschillende materialen, zit er bij gietijzer ook het meeste afwijking in het werkelijke gewicht, al helemaal bij gietijzeren schijven van lage kwaliteit.

Een normale prijs voor gietijzeren schijven voor thuisgebruik ligt tussen de 1 en 3 euro per kilogram gewicht.

Hieronder drie opties van goede kwaliteit die we voor je geselecteerd hebben.

gietijzeren-halterschijven-50mmGietijzeren halterschijven, 50mm. Let op: bij deze set zijn alleen de grootste plates (van 25kg) 450mm in diameter. De aangegeven prijs is voor 2 halterschijven! >> Meer informatie
gietijzeren-halterschijf-20kg-50mm-fitnesskoerierMuscle Power gietijzeren halterschijven met handvat, met 50mm boring. Let op: bij deze set zijn alleen de grootste plates (25kg) 450mm in diameter. >> Meer informatie
muscle-power-gietijzeren-halterschijven-met-handvat-50mmDit zijn merkloze gietijzeren halterschijven van Fitness-Seller, en de goedkoopste optie. Alle schijven hebben en 50mm boring en twee handvaten. Nadeel is dat de diameter van deze schijven afhankelijk is van het gewicht; elk gewicht heeft zijn eigen diameter. De zwaarste schijven van deze serie zijn 40kg. >> Meer informatie

Rubber coated schijven

Dit zijn gewichtschijven met gietijzer aan de binnenkant, met daaromheen een laag rubber. Deze schijven zijn daarom een soort tussenvorm van gietijzeren schijven en bumperplates. Hierdoor kunnen deze schijven, als ze enigzins voorzichtig gebruikt worden, zonder rubberen matten of platform gebruikt worden om te deadliften.
De meeste rubbercoated schijven zijn alsnog niet geschikt voor olympisch gewichtheffen en CrossFit. Rubber coated schijven zijn meestal duurder dan gietijzeren halterschijven.

rubber_olypm_schijfBodySolid rubber coated halterschijven, in het zwart. Let op: bij deze set zijn alleen de grootste plates (van 25kg) 450mm in diameter. De aangegeven prijs is voor 2 halterschijven! >> Meer informatie
muscle-power-mp803-rubber-halterschijven-gekleurdMuscle Power MP803 rubber coated halterschijven, met kleurcodering en handvaten. Let op: bij deze set zijn alleen de grootste plates (25kg) 450mm in diameter. >> Meer informatie
rubber-coated-halterschijven-50mmDit zijn goedkope, merkloze rubber coated halterschijven. Deze schijven zijn op kleur gecodeerd, en beschikbaar in 10kg, 15kg, 20kg, 25kg, én 50kg. De normale kleurcodering wordt hierbij aangehouden tot en met 25kg. De 50kg schijven zijn uitgevoerd in het groen. Alle schijven in deze serie zijn 450mm in diameter. >> Meer informatie

Bumperplates

Bumperplates zijn schijven die volledig bestaan uit rubber. Er zijn twee typen die gebruikt worden; gevulkaniseerd rubber, en natuurrubber. Het voordeel van bumperplates is dat je deze gewichten van grote hoogte laten vallen, en dus geschikt zijn voor Olympisch gewichtheffen en CrossFit.

Een nadeel is de hogere prijs: je betaalt, afhankelijk van het merk, meestal tussen 4-12 euro per kilogram. Ook nemen bumperplates door de dikte van de schijven meer ruimte in op de halterstang.

Hieronder drie goede opties.

crossmaxx-bumper-rubberen-halterschijvenCrossMaxx LMX 87 bumperplates van gevulcaniseerd rubber. Beschikbaar in zwart rubber met de letters in kleurcodering, of met volledige schijf in de juiste kleurcodering. De schijven zijn 450mm in diameter. >> Meer informatie
crossmaxx-lmx-85-bumper-plates-50-mm-zwartCrossMaxx LMX 85 competitie bumperplates zijn bumperplates van gevulcaniseerd rubber, met een metalen kern. Deze schijven zijn in twee uitvoeringen beschikbaar; met de letters in kleurcodering, of met volledige schijf in de juiste kleurcodering. De schijven zijn 450mm in diameter; de juiste diameter voor wedstrijden gewichtheffen. Het gewicht van de schijven is gekalibreerd, en daarom zeer nauwkeurig in gewicht, en te gebruiken voor wedstrijden. >> Meer informatie
ATX-goedkope-bumper-plates-50mmDe ATX rough bumber plates zijn goedkope bumper plates van 100% natuurrubber. Dit rubber is minder dicht in structuur dan gevulcaniseerd rubber, en heeft een ruwer oppervlak. De schijven zijn door de lage dichtheid ook iets dikker dan gevulcaniseerd rubberen schijven.
Wel zijn deze schijven door deze materiaalkeuze de goedkoopste bumper plates die op dit moment beschikbaar zijn; net iets minder dan 4 euro per kilogram.
>> Meer informatie

Halterschijven kopen: koopadvies

Richt je een homegym in, en ben je niet van plan te gewichtheffen, dan zijn gietijzeren schijven de beste optie vanwege de lage prijs. Twee bijkomende vereisten voor serieuze krachttraining zijn de juiste afmeting, en een gewicht dat niet teveel afwijkt. Kleurcodering is een luxe, en alleen echt nodig voor wedstrijden.

Ben je toch van plan om de olympische gewichthefoefeningen te doen, en je wil geld besparen op de aankoop van je schijven, dan kan je ervoor kiezen om slechts 2 zware bumperplates te kopen (bijvoorbeeld 2x25kg). De rest van het gewicht kan je toevoegen met schijven van een kleinere diameter. Zo kan je de stang toch van grote hoogte laten vallen, want ze raken de grond alleen aan met de bumperplates.

10 gedachten over “Halterschijven kopen – waar moet je op letten?”

 1. Ik heb veel aan dit blog gehad voor het kiezen van gewichten. Een nadeel van bumperplates word hier echter niet genoemd, en dat nadeel heeft ervoor gezorgt dat ik alleen grote gewichten bumperplates heb gekocht en kleine gietijzer. De bumperplates zijn namelijk heel groot en daarom niet geschikt om aan dumbels te bevestigen. de gewichten zijn dan veel te groot waardoor dingen als een handig bankdrukken niet mogelijk zijn.

  Beantwoorden
  • Hoi Lucas,

   Bedoel je de diameter van de bumperplates? Over de dikte van de plates staat er in het artikel in ieder geval: “Ook nemen bumperplates door de dikte van de schijven meer ruimte in op de halterstang”. Als je halterschijven zoekt voor dumbbells moet je inderdaad goed letten op de afmetingen. Ik zou voor dumbbells altijd kiezen voor gietijzer, omdat dit veel compacter is. Om schade aan je vloer te voorkomen kun je bijvoorbeeld een paar rubberen tegels bestellen.

   Ook zou ik voor dumbbells nooit kiezen voor schijven van meer dan 5 kg per stuk, vanwege de diameter. Dit geldt ook voor gietijzeren en rubber coated plates.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 2. Geachte,
  Het sport instituut Zevenkamp Suriname is opzoek naar een gewichtheffen set dat voldoet aan olympische voorwaarden of regels op elk gebied.
  Persoonlijk heb ik geen verstand van en wens dus door uw bedrijf goed ge-informeert te worden inc de prijs per set excl btw want het is voor de export.
  Graag uw adviezen
  met vriendelijke groet.

  Beantwoorden
 3. Hee,

  Zeer duidelijk omschreven! Echter waar zou ik momenteel nog bumper plates kunnen bestellen?
  Op alle websites die ik al bekeken heb zijn ze helaas uitverkocht.

  Groetjes,
  Nikkie

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend