Leg Press kopen (45 graden) – waar moet je op letten?

Een leg press, ofwel een leg press machine, is een apparaat waarmee je je benen kunt trainen. Dit apparaat bestaat uit een zitting, en een te verzwaren slede met voetplaat op rails. Bij de meeste leg press machines lopen de rails onder een hoek van 45 graden omhoog, en kun je de slede verzwaren door er halterschijven aan te hangen. Je traint je benen door in de leg press te zitten, en de slede via de voetplaat over de rails omhoog te duwen met de benen.

Waarom een 45 graden leg press?

Naast het 45 graden model, zijn er nog twee andere typen die vaak voorkomen. Het eerste andere type is de leg press waarbij je nagenoeg rechtop zit, en in horizontale richting een voetplaat, of de zitting zelf, wegduwt. De weerstand wordt hierbij geleverd door een kabelsysteem en stapelgewichten. Een voorbeeld hiervan is de Biomotion leg press. Dit type is vaak zo'n 2-3 keer zo duur als een 45° leg press, en daarnaast altijd erg beperkt in de hoeveelheid gewicht die je kunt gebruiken.

Het tweede andere type is de leg press waarbij de voetplaat om een as naar beneden draait. Hierdoor beweegt de voetplaat niet in een rechte lijn, maar in een curve omlaag. Een voorbeeld hiervan is de Steelflex Leg Press. Ook dit is geen aanrader; de beweging die je hierbij maakt is minder natuurlijk, en deze machines zijn vaak zo'n 2 keer duurder dan de 45 graden leg press.

verschillende-soorten-leg-press
De 45 graden, roterende ofwel ‘lever' leg press, en de ‘horizontale' leg press

Een klein voordeel dat de twee alternatieve typen kunnen hebben, is dat ze vaak minder geluid maken bij gebruik dan de 45 graden leg press. Verder is de 45 graden leg press in alle opzichten superieur: het zorgt voor de natuurlijkste beweging, is met veel gewicht uit te voeren, en vaak de meest betaalbare optie. Daarom bespreek ik in dit artikel alleen dit type.

Onder de 45° leg presses is nog onderscheid te maken tussen een goede en een slechte uitvoering. In dit artikel ga ik daarom verder in op hoe je een goede leg press kiest.

Wil je meteen een goede 45° leg press kopen, dan staan hieronder de twee beste keuzes die op dit moment te koop zijn in Nederland. Ik heb deze twee geselecteerd op alle belangrijke eigenschappen waar je op moet letten bij het kopen van een leg press.

Powertec P-LP14
Powertec-Leg-Press-P-LP14
Belastbaarheid: 450 kg
Schijfopname: 50mm
Afmetingen:
195 cm lang, 103 breed, 144 cm hoog
Verstelbare, platte zitting
Extra grote voetplaat
Bekijken
€ 1.049
Barbarian Leg Press
barbarian-leg-press3
Belastbaarheid 600 kg
Schijfopname 50 óf 30mm
Afmetingen:
244 cm lang, 96 breed, 157 cm hoog
Verstelbare zitting
Hack squat optie
Bekijken
€ 1.250

Waar moet je op letten bij het kopen van een leg press apparaat?

Bij het kopen van een leg press moet je letten op:

 • Stevigheid en belastbaarheid
 • Uitvoering van de voetplaat
 • Uitvoering van de zitting
 • Overige functies: hack squat
 • De prijs

Hieronder licht ik dit verder toe.

Stevigheid en belastbaarheid

Zoals bij veel trainingsmateriaal, is de stevigheid en belastbaarheid erg belangrijk. De belastbaarheid geeft aan hoeveel gewicht aan halterschijven je maximaal aan de slede van de leg press mag toevoegen. Verder is dit getal een goede maatstaaf voor de stevigheid en robuustheid van het apparaat. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe stabieler en veiliger in gebruik.

Bij deze belastbaarheid moet je bedenken dat je veel meer gewicht kunt gebruiken dan bij oefeningen met losse gewichten, zoals de squat. Om een voorbeeld te noemen; bij een 1RM van 200kg op de squat, deed ik 10 herhalingen met 350kg op een 45° leg press. Bij een budgetvriendelijke leg press zoals de Marbo, zit je daarmee al boven de maximale belastbaarheid. Verder kunnen 45 graden leg press machines onderling verschillend aanvoelen; op de ene leg press ben je sterker dan op de andere. Kies dus altijd voor een leg press met een flink hoge maximale belastbaarheid.

Voetplaat

Bij de voetplaat van een leg press moet je op twee verschillende eigenschappen letten; de afmeting, en hoeveel grip het oppervlak geeft. Met een grote voetplaat kun je altijd een natuurlijke stand aannemen. Daarnaast kun je met een grote voetplaat er ook nog voor kiezen om met opzet andere stand te nemen, om zo de nadruk op andere spieren te leggen. Door de voeten hoog op de voetplaat te plaatsen leg je bijvoorbeeld meer nadruk op de hamstrings en glutes dan met een lage, smalle stand op de voetplaat. Dus; hoe groter de voetplaat, hoe meer opties.

De meeste metalen voetplaten van een leg press zijn uitgevoerd met een anti-slip patroon, vaak een traanplaat, wat voor een goede grip zorgt. Aan de slede van de voetplaat kun je halterschijven plaatsen. Meestal zijn de pinnen om halterschijven toe te kunnen voegen geschikt voor halterschijven met een boring van 50mm.

Een goede zitting / rugleuning

Een goede zitting is comfortabel, maar niet te zacht; de zitting moet wel een goede steun geven. Ook is het belangrijk dat de zitting in stand (hoek) is te verstellen. Iedereen is anders gebouwd, en heeft daarom een andere voorkeur voor dit soort instellingen.

Veel leg press machines hebben in de zitting een verdikt gedeelte bij de onderrug. De bedoeling is dat dit een extra ondersteuning aan je rug geeft, omdat het verdikte gedeelte de natuurlijke holling van de rug op zou moeten vullen. Hoewel de bedoelingen goed zijn, kan ik uit ervaring vertellen dat dit in praktijk niet werkt. Bij alle leg press machines die een verdikte rugsteun gebruiken, heeft deze verdikking bij mij nog nooit op de juiste plek gezeten (tot nu toe altijd te laag). Hierdoor ontstaat er juist één contactpunt tussen de zitting en je rug, waar alle druk op komt te staan. Dit zorgt juist voor een sterk verminderd gebruikscomfort, al helemaal als je veel gewicht gebruikt.

Hoewel het mogelijk is dat deze curve toevallig bij jouw lichaam wél op de juiste plek zit, zal ik met de aanschaf van zo'n duur apparaat zelf nooit dat risico nemen. Als er meerdere personen gebruik zullen maken van de leg press, zullen er zeker personen tussen zitten waar dit een probleem is.

leg-press-zitting-rugleuning-2

Een andere sterke afrader is een het type zitting dat veel voorkomt bij horizontale leg presses; de zitting die uit meerdere delen bestaat. Elk deel staat verder naar binnen, waardoor deze zitting de gebruiker ertoe dwingt met een gebolde rug in de leg press te zitten. Een voorbeeld hiervan is de zitting van de Biomotion leg press. Dit vergroot de kans op rugblessures enorm, en daarom valleen alle leg presses met zo'n zitting wat mij betreft meteen af.

Mijn advies is daarom; kies een leg press met een volledig rechte, platte rugleuning!

Hack squat functie

Veel leg presses hebben tegenwoordig een extra functie; ze kunnen ook worden gebruikt als ‘hack squat machine‘. Bij een hack squat sta je in de machine. De voetplaat zit onderin, en bovenin zitten twee schoudersteunen vast aan de slede. Bij deze oefening voer je een squat uit in het apparaat, waarbij de slede met gewichten zorgt voor de weerstand.

De hack squat is is als extra functie mogelijk omdat je bij sommige machines de voetplaat omlaag kunt klappen, om zo de ingebouwde schoudersteunen beschikbaar te maken voor gebruik. Achter de rugleuning van de leg press zit een voetplaat, die je kunt gebruiken bij de hack squat door de rugleuning simpelweg los te koppelen. Heeft je leg press een hack squat functie, dan heb je dus twee apparaten in één.

Prijs

Een goede leg press is niet goedkoop. Van de beschikbare opties binnen Nederland en België zijn de leg press machines met de beste prijs-kwaliteitverhouding tussen de 1000 en 1500 euro.

De beste leg presses die te koop zijn in Nederland

Let je op al de eerder genoemde eigenschappen, dan blijven er maar erg weinig keuzes over. De twee beste leg presses die er in Nederland te koop zijn, zijn de Powertec P-LP14, en de Barbarian Leg Press.

Powertec P-LP14

p-lp14 leg press van powertecDe Powertec P-LP14 is een simpele, degelijke leg press, met een belastbaarheid van 450kg. Voor het plaatsen van gewichten zitten er vier pinnen vast aan de slede, met een schijfopname van 50mm.

Deze leg press is uitgevoerd met een platte, verstelbare zitting, en een grote uitgevoerde voetplaat. Door de grote voetplaat kun je verschillende standen aannemen, en de nadruk van de oefening op verschillende spieren leggen.

Je kunt met dit apparaat ook de kuiten trainen, door met een gestrekt been je tenen op de onderkant van de voetplaat te zetten, en je hak van de plaat af.

Het apparaat is 195 cm lang, 103 breed, en 144 cm hoog. Daarmee is de Powertec P-LP14 voor een leg press compact uitgevoerd.

Deze leg press kost €1049, zo'n 200 euro goedkoper dan de Barbarian. De Powertec P-LP14 heeft wel een nadeel op de Barbarian leg press; namelijk het ontbreken van een hack squat functie.

Voor een korte demonstratie van deze leg press, bekijk deze video.

>> Meer informatie en bestellen

Barbarian leg press

barbarian leg pressDe Barbarian leg press is een zwaar uitgevoerde leg press, en daarmee belastbaar tot 600kg. Aan de slede van deze leg press zitten twee lange pinnen voor het plaatsen van halterschijven. Standaard is de schijfopname 50mm, maar je kunt bij het bestellen ook kiezen voor een schijfopname van 30mm.

Deze leg press heeft een platte zitting, die in vier standen is in te stellen. Een nadeel ten opzichte van de Powertec P-LP14 is dat de voetplaat kleiner is. Hierdoor heb je niet veel keuze qua voetenstand. Wel heeft deze leg press een hack squat functie.

Voor het uitvoeren van calf raises zijn er in deze leg press aan de onderkant van de slede twee speciale voetsteunen ingebouwd. Ook hierbij zet je de tenen op de steunen, en de hakken daar vanaf. Zo kun je calf raises over zo'n groot mogelijk range of motion trainen.

Dit apparaat is 245 cm lang, 96 cm breed, en 157 cm hoog. De barbarian leg press neemt dus wat meer ruimte in dan de Powertec P-LP14.

Deze leg press kost op dit moment €1250; zo'n 200 euro meer dan de Powertec.

Voor een demonstratie van alle verschillende functies, zie de onderstaande productvideo:

Voor nog een extra video met een korte demonstratie en review van deze leg press, ze deze video van ‘Gym Professor'.

De Barbarian Leg Press wordt geleverd met een opbouwhandleiding. De enige gereedschappen die je nodig hebt om dit apparaat in elkaar te zetten zijn een moersleutels en inbussleutels.

>>meer informatie en bestellen

Afrader: Body solid GLPH1100

body-solid-GLPH1100-leg-pressDe Body Solid GLPH1100 is een leg press met hack squat functie. Deze wordt bij veel webshops verkocht, maar is om meerdere reden een slechte keuze. Zo heeft de rugsteun een verdikking die te laag zit, en een erg smalle voetplaat. De maximale belastbaarheid is 450kg. Dat is hetzelfde als de Powertech P-LP14, en 150kg minder dan de Barbarian.

Ook is dit apparaat duurder dan de Powertech P-LP14 en de Barbarian Leg Press; op dit moment betaal je €1350 voor de Body Solid GLPH1100 bij BeterSport. Precies ditzelfde apparaat wordt ook verkocht onder de naam Iron Force BLPH11 Leg Press bij Fitness-Seller. Het enige verschil is de kleur; in plaats van zilver is de uitvoering onder de naam Iron Force BLPH11 zwart. Deze uitvoering is wel goedkoper; op dit moment €1199.

Oefeningen met een leg press

Hier nog een uitgebreide beschrijving van de verschillende oefeningen die je kunt uitvoeren met een leg press machine.

Leg press

leg-press-oefening-uitvoeringOm  de standaard oefening van de leg press uit te voeren, ga je zitten in de zitting, en plaats je je voeten ongeveer op schouderbreedte op de voetplaat. De slede met de voetplaat staat standaard op twee steunen vast. Strek de benen om de slede van de steunen af te duwen. Nu kun je de steunen opzij bewegen. Pak daarna de twee handgrepen aan de zijkant van de zitting stevig vast. Nu kun je beginnen met de oefening; laat de slede omlaag zakken tot de eindpositie, zoals rechts in het plaatje te zien is, en duw de slede vervolgens weer omhoog naar boven.

Volledig artikel over de uitvoering van deze oefening, zie leg press in de oefening database.

Leg press calf raises

In de leg press kan je calf raises uitvoeren door met de tenen op de voetplaat te staan, en met de hak daar vanaf. Duw je vanuit die stand met voeten omlaag, dan train je je kuitspieren; de gastrocnemius en de soleus.

Meer informatie over deze oefening hier.

Hack squat (alleen bij leg press met hack squat functie)

hack-squat-oefening-uitvoeringZet de machine eerst in de hack squat stand. Bij een hack squat sta je rechtop in de leg press, met de schouders tegen de schoudersteunen, en de rug tegen de rugsteun. Je voert de hack squat uit door door je knieën te zakken, en vervolgens vanuit de benen te duwen tot je rechtop staat.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een leg press gekocht? Dan hoor ik graag of deze je bevalt!

2 gedachten over “Leg Press kopen (45 graden) – waar moet je op letten?”

 1. Beste
  Ik ben van plan om een leg press te kopen mijn eerste gedacht was één Bodysolid
  En die van ATX is wat te groot vr op mijn zolder
  Heeft u een idee over de bodycraft leg press of die goed is
  En de powermark leg press
  Mvg STEFAAN

  Beantwoorden
  • Hoi Stef,

   Welke leg presses bedoel je precies? De BodyCraft F660 Leg press? En de PowerMark 800 LPHS Leg Press?
   Je kunt in ieder geval aan de hand van de eigenschappen die ik in dit artikel noem opmaken of dit een goede keuze is voor jouw doeleinden.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend