Gietijzeren dumbbells kopen? Hierbij ons advies.

Verstelbare gietijzeren dumbbells zijn een zeer goede keuze om thuis te beginnen met krachttraining. De meeste gietijzeren dumbbells gebruiken een schijfopname van 30mm, en een schroefsysteem waarmee je de schijven goed stevig op de dumbbellstang vast kan draaien. Gietijzeren dumbbells zijn ook één van de goedkoopste opties.

Een klein nadeel is dat je de dumbbells vanwege het materiaal niet echt hard kan laten vallen zonder schade aan je vloer of aan de dumbbells. Bij bijna alle oefeningen zou dit echter geen probleem moeten zijn. Wil je hier toch rekening mee houden, dan heb je rubber coated dumbbells nodig. Rubber coated dumbbells hebben weer als nadeel dat ze niet verstelbaar zijn, dus als je met meerdere verschillende gewichten wil trainen, heb je een enorme reeks aan dumbbells nodig. Voor de gemiddelde thuistrainer is dit waarschijnlijk boven het budget.

De gietijzeren dumbbellset van 15kg

15kg-gietijzeren-dumbbell-set-bcDe klassieke gietijzeren dumbbellset van 15kg is waarschijnlijk de meest voorkomende dumbbellset. Dit zijn de dumbbells waar ik 8 jaar geleden mee begon met krachttraining. Aanschaf van deze set is een goede eerste stap om thuis met wat krachttraining te beginnen, maar ook onmisbaar in een complete homegym.

De 15kg dumbbellset bestaat uit:

  • 2x 3kg schijf
  • 2x 2kg schijf
  • 2x 1kg schijf
  • 2x 0,5kg schijf
  • 1x dumbbellstang (1,5 kg)
  • 2x schroefsluitingen (0,25 kg per stuk)
Eén volledige 15kg dumbbellset

Het grote voordeel van deze schijvencombinatie is dat je alle gewichten tot 15kg maken (op de hele kilogram). Deze set gebruikt het 30mm systeem, dus veel (gietijzeren) schijven zullen hier op passen. Zo kan je als het nodig is extra schijven bijkopen om de set zwaarder te maken.

Waar kan ik deze kopen?

Deze dumbellset wordt door verschillende fabrikanten gemaakt, maar is altijd precies hetzelfde in zijn specificaties. Het enige waar een verschil in kan zitten is een eventuele merktekst op de schijven. Omdat het product altijd hetzelfde is, kan je tussen de verschillende verkopers rechtstreeks op prijs vergelijken. Hieronder een handig overzicht van reputabele webshops die deze set verkopen.

Verkoper Prijs: Verzending: Totaal
(1 stuk):
Totaal
(2 stuks):
Verzendtijd
Betersport € 28,90 € 5,99 € 34,89 € 63,79 voor 16:00 besteld,
morgen in huis
Fitnessmerken € 30,90 € 4,99 € 35,89 € 66,79 Voor 22:00 besteld,
morgen in huis
Fitness-seller € 32,90 € 5,90 € 38,80 € 71,70 1 werkdag
Fitnessdelivery € 34,95 € 5,95 € 40,90  € 75,85 1 werkdag
Bol.com € 39,89  gratis  € 39,89  € 79,78 voor 16:00 besteld,
morgen in huis

Let op, als je naar de goedkoopste dumbbells op zoek bent zul je alternatieven voor deze dumbbellset vinden, zoals deze. Die dumbbells kan ik niet aanraden, vanwege twee belangrijke nadelen. Ten eerste kan je door de schijvencombinatie hiermee minder verschillende gewichten maken. Ten tweede zijn ze gemaakt van vinyl, wat goedkoop aanvoelt en eerder zal beschadigen dan gietijzer. De lagere dichtheid van het materiaal maakt de dumbbells ook sneller onhandig groot.

Zwaardere dumbbells nodig?

Als je twee 15kg dumbbells neemt, kan je met de zwaarste schijven op één dumbbellstang, maximaal een gewicht van 22kg maken (4 schijven van 3kg en vier van 2kg). Met één halter kan je natuurlijk lang niet alle oefeningen doen. Je zal dan extra dumbbellschijven bij moeten kopen. Met gietijzeren schijven tot en met 5kg blijven de dumbbells nog handzaam, met schijven van 10kg of meer worden ze te lomp en onhandig.

Door de geringe lengte van de standaard dumbbellstang (35cm totaal, 10.25cm ruimte voor schijven per kant), zit ook hier weer een limiet aan. De meeste gietijzeren 30mm schijven van 5kg zijn ongeveer 2,5cm dik. Daarnaast moeten de sluiters (ongeveer 2cm dik) er ook nog op. Zo kan je dus op de standaard dumbbellstang in totaal 6 schijven van 5kg kwijt, wat de dumbbells in totaal 32kg maakt.

Wil je nog zwaardere dumbbells maken, dan heb je langere dumbbellstangen nodig. Langere dumbbellstangen die ik aan kan raden zijn deze 45 cm dumbbellstangen van Fitness-seller. Zo kan je op deze stangen in totaal 8 schijven van 5kg kwijt, en nog net één dunnere schijf. Zo kan je dumbbells maken van iets meer dan 42kg. Daar kunnen de meesten wel even mee vooruit.

Welke oefeningen kan je doen met dumbbells?

Dumbbells zijn een zeer veelzijdig stuk trainingsmateriaal, en je kan er honderden verschillende oefeningen mee doen. Voor een vrij compleet overzicht, kijk eens op www.dumbbell-exercises.com. Daarnaast hebben we onze eigen oefeningendatabase; selecteer hier ‘dumbbells' als type weerstand, en krijg je een lijst met alle dumbbelloefeningen in onze database te zien. Deze database wordt constant verder aangevuld.

Voor veel van de oefeningen heb je twee dumbbells tegelijk nodig; daarom is het vaak handig om meteen twee dumbbells te kopen.

Plaats een reactie

Send this to a friend