Wrist wraps kopen – waarom, welke, en waar?

Wrist wraps zijn naast de halterriem één van de hulpmiddelen die je altijd zal tegenkomen in de sporttas van een serieuze krachtsporter. In dit artikel leg ik uit waarom wrist wraps nuttig zijn, hoe je ze gebruikt, en geef ik advies voor het kopen van goede wrist wraps.

Wat zijn wrist wraps?

Wrist wraps zijn elastische banden die je tijdens de krachttraining draagt ter ondersteuning van het polsgewricht. Wrist wraps hebben een lus die je helpt bij het omdoen ervan, en een strook klitteband waarmee je ze vast zet om je pols. Je gebruikt wrist wraps dus bij oefeningen waarbij er druk op de polsen komt te staan, zoals bij het bankdrukken en overhead pressen, of bij de gewichthefoefeningen snatch en clean en jerk.

Waarom wrist wraps gebruiken?

Wrist wraps worden gebruikt ter ondersteuning van de polsen. Door wrist wraps strak om te doen stabiliseer je het polsgewricht, en kan je deze beter rechthouden. Dit heeft twee belangrijke voordelen:

1 – Lagere kans op blessure. Bij gebruik van zware gewichten zal de pols door het gewicht naar achteren willen klappen (pols extensie). Om dit tegen te gaan moet je constant spanning houden op de spieren die dit tegen gaan, de polsflexoren. Als je zware gewichten gebruikt, bijvoorbeeld bij het bankdrukken, en een set met meerdere herhalingen maakt, is het erg zwaar om de polsen goed recht te houden. Dit kan snel voor overbelasting zorgen. Door wrist wraps te gebruiken fixeer je het gewricht grotendeels al in de rechte stand, en kost dit minder kracht.
Daarnaast beschermen wrist wraps tegen overextensie rond het polsgewricht. Voornamelijk bij oefeningen zoals een push press, of clean and jerk, kan de stang met snelheid omlaag komen op het polsgewricht, en daardoor snel voor een flink grote belasting zorgen. Zonder wrist wraps is de kans op een verzwikking van het polsgewricht daarbij flink groter.

2 – Betere krachtoverdracht. Door de polsen recht te houden bij drukbewegingen, gaat er minder kracht verloren. De kracht die je zet wordt dan in een rechte lijn uit de armen geleverd op de stang. Bij een omgeklapte pols gaat er kracht verloren in het polsgewricht.

Hoe gebruik je wrist wraps?

Zie onderstaande video voor een duidelijke uitleg van het gebruik van wrist wraps:

Verder moet je er op letten dat je de wrist wraps weer niet té strak omdoet, want daarmee wordt de bloedtoevoer teveel afgeknepen, en verlies je gripkracht in je handen.

Regels bij Powerlifting en Olympisch gewichtheffen

Doe je aan wedstrijden powerlifting of gewichtheffen? Dan zijn er een aantal regels waar je rekening moet houden als je wrist wraps gebruikt.

Dit zijn de regels bij powerlifting, volgens het reglement van de Nederlanse Powerliftingbond (bron). Dezelfde regels gelden bij de IPF (International Powerlifting Federation):

  1. Polsbandages met een max. lengte van 1 men een breedte van 8 cm mogen gedragen worden. Alle omgevormde lussen die om de pols geplaatst kunnen worden, klittebandlengte en lussen voor de veiligheid moeten binnen de maximale lengte van een meter zijn. De lus mag niet over de duim gedragen worden tijdens de uitvoering van de lift.
  2. Als alternatief mogen polsbanden of de zogenaamde zweetbanden gedragen worden met een maximale breedte van12 cm, een combinatie van beide is verboden.
  3. Een polsbandage mag niet meer dan 10 cm uitsteken boven en niet meer dan 2 cm onder het midden van het polsgewricht. Gemeten naar beide uiteinden mag het niet meer dan 12 cm bedekken.

De regels bij het Olympisch gewichtheffen, volgens de IWF (bron) met betrekking tot wrist wraps, zijn als volgt (engels):

4.4.1 Bandages, tapes or plasters may be worn on the wrists, the knees and the hands. Tape or plasters may be worn on the fingers or the thumbs.
4.4.2 The bandages may be made of gauze, medical crepe or leather. A one-piece elastic bandage or rubberised kneecap, which allows free movement, may be worn over the knees. This latter piece of equipment cannot be reinforced in any way.
4.4.3 On the wrists, the bandages must not cover more than 100 mm of skin.
4.4.5 There is no limit to the length of the bandages.

Wrist wraps kopen – waar moet je op letten?

Bij het kopen van wrist wraps zijn er een paar dingen waar je op moet letten:

Lengte – Hoe langer de wrist wraps, hoe meer slagen deze om de pols kunnen. Met meer slagen heb je betere steun, maar meestal is 2 genoeg. Afmetingen die vaak voorkeomen zijn: 25, 50 en 75cm. Dat komt ongeveer overeen met 1, 2, of 3 slagen om de pols.

Breedte van de klittebandstrook – Hoe breder, hoe beter. Met een smalle strook zullen de wraps eerder lossschieten als je ze strak omdoet. Uiteindelijk zullen alle wrist wraps niet meer goed werken omdat het klittenband over verloop van tijd z'n functie verliest. De wraps schieten dan los bij het gebruik.

Bij wraps met de breedste klittebandstroken, duurt dit in mijn ervaring ongeveer twee jaar. Bij het eerste paar wrist wraps dat ik had, met een dunne klittebandstrook van zo'n 2 cm (zoals deze), was dat slechts twee maanden. Je kunt dus beter voor kwaliteit kiezen; op lange termijn is dat goedkoper.

Sterkte van de elastische stof – Omdat je steun wil halen uit de wraps, moeten deze een minimale elastische sterkte hebben. Gedeeltelijk is dit persoonlijke voorkeur, bij de te sterke elastische stof wordt het ook minder comfortabel.

Beste Wrist wraps

Binnen Nederland is het aanbod klein, maar toch zijn er een aantal goede opties. Hieronder drie goede opties. Al deze opties worden verkocht als paar (2 stuks).

Hubb wrist wraps
Hubb Wrist Wraps
Lengte: 40 cm
Breedte: 8 cm
Product bekijken
€12,99
Madmax wrist wraps
Lengte: 42 cm
Breedte: 7.5 cm
Product bekijken
€31,50
Inzer Wrist Wraps Z
Inzer-wrist-wraps-Z
Lengte: 12, 20, of 36 inch
Breedte: 8 cm
Product bekijken
€21,00

De Hubb wrist wraps zijn 40 cm lang, 8 cm breed, en hebben een brede klittebandstrook. Voor zo'n €13 voor twee stuks is dit een goede, goedkope optie. De MadMax wrist wraps zijn gemaakt van een stevige elastische stof. Ze zijn 7,5 cm breed en 42 cm lang, en kosten op dit moment €31,50. De Inzer Wrist Wraps Z zijn zeer stevige wrist wraps met een brede klittenbandstrook. Deze wrist wraps zijn specifiek ontworpen voor Powerlifting.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van wrist wraps? Laat hieronder een bericht achter. Wrist wraps gekocht? Dan hoor ik graag je review/ervaring!

2 gedachten over “Wrist wraps kopen – waarom, welke, en waar?”

  1. Super netjes dat jullie een review schrijven over alles wat met trainen te maken heeft!
    Het is duidelijk, educatief en helpt je verder.
    Goed werk!!

    Beantwoorden

Plaats een reactie