Krachtstation kopen, ofwel ‘Home gym’ / Multistation, de beste opties!

Een krachtstation is een trainingsapparaat waarmee je thuis kunt fitnessen. Krachtstations zijn altijd multifunctioneel, zodat je met dit ene apparaat veel verschillende oefeningen kunt uitvoeren. Een krachtstation wordt ook vaak een ‘multistation', ‘home gym', of ‘multigym' genoemd.

De multifunctionaliteit maakt een krachtstation een goede optie om thuis te kunnen fitnessen; met een goed krachtstation kun je namelijk het hele lichaam trainen.

Hoewel een fitness krachtstation een nuttig trainingsapparaat is, is training met losse gewichten efficiënter om progressie te maken met je krachttraining. Halteroefeningen zoals squats, bench press, deadlift en overhead presses zorgen voor de snelste trainingsprogressie. Hiervoor heb je wel een halterstang met schijven nodig, een power rack, en een halterbank.

Wil je simpelweg thuis wat kunnen fitnessen, dan is een krachtstation een betere keuze. Een krachtstation geeft je veel mogelijkheden om te trainen, is door de weight stack snel en gemakkelijk in gebruik (geen schijven wisselen). Daarnaast neemt het relatief weinig ruimte in. Ook kan een krachtstation een goede aanvulling zijn op trainen met losse gewichten; er zijn hiermee ook oefeningen mogelijk die je niet kunt uitvoeren met losse gewichten.

De beste krachtstations

In dit artikel noem ik de drie beste krachtstations voor thuis die je op dit moment kunt kopen. Ik heb hierbij de drie beste apparaten gekozen in verschillende prijsklassen. Hieronder een overzicht en vergelijking deze drie opties.

Goedkoop krachtstation
Focus Fitness Unit 2 krachtstation kopen
Focus Fitness Unit 2
Trainen tot: 100 kg
Functies:
 – Lat pulley / Low row
 – Chest Press / Chest fly
 – Leg extension
.
.
.
.
Bestellen
€ 499
Mid-range krachtstation
Focus Fitness Unit 6
Trainen tot: 140 kg
Functies:
 – Lat pulley / Low row
 – Chest Press / Chest fly
 – Leg extension
 – Preacher curl
 – Cable station
.
.
Bestellen
€ 599
High-end krachtstation
Megatec Triplex Station Home Gym
Megatec Triplex Station
Trainen tot: 250 kg
Functies:
 – Lat pulley / Low row
 – Chest press / Shoulder press
 – Lever arm oefeningen
Uitbreidbaar met:
 – Preacher curl
 – Leg curl/extension
 – Ab crunch
Bestellen
€ 949

Lees hieronder verder voor uitgebreide informatie over de bovenstaande drie opties.

Focus Fitness Unit 2 – Beste goedkope krachtstation

De Focus Fitness Unit 2 het beste goedkope krachtstation dat je kunt kopen. Dit krachtstation maakt gebruik van een weight stack, die je maximaal op 50 kg kunt instellen met de steekpen. Je kunt het gewicht van deze gewichtsstapel veranderen met stappen van 5 kg, en hebt zo 10 verschillende weerstanden waarmee je kunt trainen.

Hoewel 50 kg weinig gewicht lijkt voor sommige oefeningen, is er gebruik gemaakt van een katrolwerking van 1:2. Hierdoor kost het omhoog beweging van de weight stack via de kabel twee keer zoveel kracht, en kun je je oefeningen uitvoeren met een maximale weerstand van 100 kg.

Het apparaat is 190 cm hoog, 150 cm lang, en 95 cm breed. Daarmee is dit een relatief compact apparaat, dat tegelijkertijd veel functies biedt. Dit krachtstation combineert namelijk vijf verschillende apparaten: de lat pulley, low row, chest press, chest fly/peck deck, en de leg extension/leg curl. In deze video zie je een korte demonstratie van een aantal mogelijke oefeningen met dit apparaat.

Met de lat pulley kun je kabeloefeningen uitvoeren waarbij je het stang aan de kabel omlaag beweegt. Door in de zitting van dit apparaat te zitten kun je hiermee lat pulldowns uitvoeren. De lat pulley is ook voor meer oefeningen te gebruiken, waaronder tricep pushdowns.

De low row is de kabel aan de onderkant. Hiermee kun je onder andere rows en bicep curls uitvoeren. Met rows train je meerdere rugspieren, waaronder de lats.

Zittend op de zitting van dit apparaat, zijn er twee belangrijke borstpieroefeningen uit te voeren: de chest press en de chest fly ofwel peck deck. Bij de chest press pak je de handgrepen vast, en duw je deze van je af. Met de peck deck beweeg je de twee armen op dit apparaat naar elkaar toe om de borstpieren te trainen.

Om beenoefeningen uit te voeren moet je de kabel van de low row aan de leg extension vastmaken. Zittend in de stoel kun je zo leg extensions uitvoeren om de quadriceps te trainen. Wil je de hamstrings trainen, dan kun je deze beweging omdraaien om leg curls uit te voeren.

Er worden twee verschillende grepen meegeleverd voor de lat pulley of low row; een korte greep voor bicep curls en tricp pushdows, en een lange greep voor lat pulldowns of rows met een wijde greep. Daarnaast wordt er korte ketting meegeleverd om de leg extension aan de kabel aan de onderzijde vast te koppelen. Ook de karabijnhaken voor het vastkoppelen van de grepen worden meegeleverd.

Voor deze prijs is dit het beste apparaat vanwege de vele mogelijke oefeningen, de stevige bouw, en de mogelijkheid om relatief zwaar te trainen. Ook is dit apparaat met een afmeting van compact, en daarom in veel

De Focus Fitness Unit 2 heeft op Betersport.nl 5 positieve reviews. Op Bol.com zijn er op dit moment 18 positieve reviews, en krijgt dit product een gemiddelde score van 4.5/5 sterren,. Daarnaat is dit op Bol.com het op één na best verkochte krachtstation.

>> Meer informatie en bestellen

Focus Fitness Unit 6 – Beste koop Home Gym

Met een ruimer budget is de Focus Fitness Unit 6 de beste optie. Deze home gym heeft een aantal voordelen op de Unit 2. Zo kun je met dit krachtstation meer oefeningen uitvoeren, zwaarder trainen, en zijn veel onderdelen verstelbaar. Op dit moment is de Focus Fitness Unit 6 op dit moment het bestverkochte krachtstation op Bol.com.

De gewichtsstapel van dit apparaat is maximaal 70 kg, en in te stellen in stappen van 5 kg. Net als bij de Unit 2 wordt er gebruik gemaakt van een katrolwerking, waardoor dit bij het uitvoeren van oefeningen in werkelijkheid twee keer zo zwaar is. Daarom kun trainen tot wel 140 kg.

Net als de Focus Fitness Unit 2, kun je gebruik maken van de lat pulley, low row, chest press, chest fly, en de leg extension/leg curl. Daarnaast zijn er twee extra onderdelen beschikbaar die meer oefeningen mogelijk maken: de preacher curl en de cable station.

De meegeleverde preacher curl attachment kun je vastmaken aan de voorkant van dit apparaat. Met de preacher curl attachment kun je preacher curls uitvoeren; een zittende bicep curl met de achterkant van de armen tegen de padding van de preacher curl attachment. Het voordeel van deze curls is dat je de biceps volledig kunt isoleren.

De cable station is verstelbaar, en in te stellen op wel 16 verschillende hoogten. De cable station heeft twee afzonderlijke handvatten die je kunt gebruiken. Hiermee kun je veel extra oefeningen uitvoeren, waaronder de chest fly, rear delt fly, en cable rows.

Een demonstratie van een aantal mogelijke oefeningen met dit apparaat zie je in deze video.

Naast de cable station, zijn er veel andere onderdelen verstelbaar. Zo is de hoogte van de zitting verstelbaar, en is de beenrol van de leg extension in twee verschillende hoogten in te stellen. Ook de preacher curl attachment is in te stellen op verschillende hoogten.

Standaard wordt er bij de bestelling van de Focus Fitness Unit 6 meerdere onderdelen meegeleverd. Voor de lat pulley wordt er een lat pulldown bar meegeleverd met meerdere verschillende grepen. Voor de low row wordt een korte row bar meegeleverd. Voor de verstelbare cable station krijg je twee handgrepen, en een enkelstrap.

De Unit 6 is 198 cm hoog, 149 cm lang, en 102 cm breed. Daarmee is dit apparaat breder en hoger dan de Unit 2. Houdt er ook rekening mee dat je aan de linkerkant van dit apparaat ruimte vrij moet houden om de cable station te kunnen gebruiken.

De Focus Fitness Unit 6 wordt in reviews erg positief beoordeeld door klanten. Op Betersport.nl zijn er op dit moment 9 reviews die dit product allemaal op kwaliteit beoordelen met 5/5 sterren. Je kunt deze reviews hier lezen. Op Bol.com zijn er 12 positieve reviews, en krijgt de Focus Fitness Unit 6 een gemiddelde score van 4.5 uit 5 sterren.

>> Meer informatie en bestellen

Megatec Triplex Workout Station – High-end multistation

Wil je nog zwaarder kunnen trainen, en nog meer oefeningen uit kunnen voeren? Dan is de Megatec Trixplex Workout Station een goede optie. In plaats van een weight stack, kun je bij dit apparaat gebruik maken van halterschijven voor weerstand.

Net als de twee eerder genoemde multigyms, is er een lat pulley en low row aanwezig. Je kunt de pulleys maximaal met 160 kg belastten met halterschijven. Er zit ook een verstelbare beenrol op dit apparaat, waar je je benen onder kunt klemmen bij het uitvoeren van lat pulldowns. Beweeg je de bank uit de weg, dan kun staand de lat pulley gebruiken voor meerdere oefeningen, waaronder tricep pushdowns. Met de low row kun je onder andere seated rows en cable bicep curls uitvoeren.

Een groot verschil met de meeste multistations, is dat er een verstelbare fitnessbank wordt meegeleverd, en gebruik wordt gemaakt van een ‘lever arm' voor veel oefeningen. Met de fitnessbank in platte stand kun je de lever arm gebruiken voor chest presses. Zet je de rugleuning van de fitnessbank rechtop, dan kun je met de lever arm shoulder presses uitvoeren. Ook kun je de rugleuning onder een incline zetten voor incline chest press. Zonder de bank te gebruiken, kan je met de lever arm oefeningen zoals rows en shrugs uitvoeren. De lever arm is tot 250 kg belastbaar.

Er wordt een pin meegeleverd die je in 11 verschillende gaten kunt plaatsen. De lever arm kan op de pin steunen, waardoor je hiermee dus 11 verschillende startposties kunt kiezen voor je oefeningen.

De meegeleverde fitnessbank is de Megatec Multi Bench RAS. Deze bench is belastbaar tot wel 400 kg, en in 15 verschillende standen in te stellen. Deze bench kun je ook los van het krachtstation gebruiken, voor veel verschillende oefeningen met dumbbells en halters.

Er zijn vijf verschillende accessoires beschikbaar voor deze bench, waardoor er nog meer oefeningen mogelijk worden:

  1. De Leg Lift Accessory, waarmee je leg extensions en leg curls kunt uitvoeren
  2. De Bicep Curl Accessory, voor het uitvoeren van preacher curls
  3. De Ab Crunch Accessory; beenklemmen voor het uitvoeren van (decline) crunches
  4. De Pec Fly Accessory, voor het uitvoeren van pec flys voor de borstspieren.
  5. De Tricep Dip Accessory, voor het uitvoeren van zittende tricep dips

Al deze accessoires moet je wel los bestellen. Ook de halterschijven en lat worden niet meegeleverd bij de Megatec Triplex Workout station.

In de onderstaande video uitleg en een demonstratie van de Megatec Triplex Workout Station.

Ook in deze video zie je een demonstratie van oefeningen met dit apparaat, inclusief oefeningen met de optionele attachments.

De MegaTec Triplex workout station kost op dit moment €949 bij Fitness-Seller. Op dit moment zijn er op Fitness-seller.nl 7 productreviews te lezen, die dit apparaat allemaal beoordelen met een score van 4 of 5 sterren.

>> Meer informatie en bestellen

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen/reviews?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een krachtstation? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een krachtstation gekocht? Dan hoor ik graag je review/ervaring!

Plaats een reactie

Send this to a friend