Preacher curl

De preacher curl, soms ook ‘Scott curl' genoemd, is een isolatie-oefening waarmee je de buigers van de bovenarm traint: de brachialis en de biceps brachii. Je gebruikt hiervoor een preacher curl bank, en een barbell. Het gebruik van de preacher curl bank zorgt ervoor dat je curls alleen strikt kunt uitvoeren, en de biceps zo goed mogelijk kunt isoleren.

Techniek/Uitvoering

Ga zitten op de preacher curl bank en stel deze in op de juiste hoogte. De zitting is op de juiste hoogte als je met een rechte rug je oksels op de hoogte zijn van de bovenkant van de padding van de bank. Pak vervolgens de halter op schouderbreedte vast met een onderhandse grip, en plaats de achterkant van de bovenarmen zo vlak mogelijk tegen de padding van de preacher curl bank.

De startpositie van de oefening is met volledig gestrekte armen. Vanuit deze positie zet je kracht uit de biceps op de arm te buigen, en de halterstang omhoog te bewegen. De eindpostie is met de onderarm verticaal ten opzichte van de vloer. Laat vanaf de eindpositie de halterstang gecontroleerd terug zakken naar de startposite. Dit is één volledige herhaling.

Houdt tijdens de gehele uitvoering van de oefening de armen vlak tegen de padding van de preacher curl bank.

Preacher Curl - isolatie-oefening voor brachialis en biceps - uitvoering en techniek

Spieren – welke spieren train je met preacher curls?

De prime mover bij deze oefening is de brachialis. De brachialis is een bovenarmspier die onder de beter bekende biceps brachii ligt.

De biceps brachii zijn bij deze oefening een synergist, en worden bij deze oefening ook zwaar belast. Ook de brachioradialis is bij deze oefening een synergist.

Daarnaast zijn de wrist flexors actief. Deze onderarmspieren zorgen bij deze oefening voor de grip op de stang door een isometrische spiercontractie.

Prime movers:

  • Brachialis

Synergisten:

  • Biceps Brachii
  • Brachioradialis

Stabilisatoren:

  • Wrist Flexors

Benodigdheden

Je hebt bij deze oefening een preacher curl bank nodig, en een halterstang of EZ curl bar. Ook kun je preacher curls deze oefening uitvoeren met dumbells.

Afbeeldingen via everkinetic.com

Plaats een reactie

Send this to a friend