Curlstang kopen – de beste opties! (EZ stang, Super Curl bar)

Een curlstang is een korte halterstang met een kromming. De kromming zit in de stang zodat je polsen een natuurlijke greep hebben op de stang. Gebruik je een rechte halterstang voor curls, dan kan je last krijgen van je polsen en onderarmen.

Wil je bicep curlen met een halterstang, dan kun je daarom het beste kiezen voor een echte curlstang. Er zijn twee verschillende typen curlstangen beschikbaar: de EZ curl bar, en de Super Curlbar.

Het meest bekende type is de EZ bar (spreek je uit als ‘easy bar'). Dit is een curlstang met een lichte kromming, die daardoor minder druk geeft op de polsen. De Super Curlbar is heftiger gekromd. Door de grotere kromming staan de handen bij het curlen nog verder naar binnen. Dit legt een iets andere nadruk op de spieren: ook de brachioradialis zal je zo met curls meetrainen.

Naast curls zijn er meer oefeningen die je met een curlstang kunt uitvoeren. Een andere belangrijke oefening is bijvoorbeeld de lying tricep extension.

Curlstang kopen? Er zijn veel verschillende curlstangen beschikbaar. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten bij het kopen van een curlstang, en geef ik je de beste, voordeligste opties die op dit moment te koop zijn.

EZ Curlstang / EZ bar kopen

De EZ stang heeft een lichte kromming voor comfort, en is meestal 120 cm lang. Het belangrijkste verschil tussen de verschillende uitvoeringen die worden verkocht is de uitvoering van de ‘sleeves'; het gedeelte van de stang waar je de halterschijven op plaatst. Je kunt kiezen uit een EZ bar met een schijfopname van 30mm of 50 mm. Halterschijven hebben een boring (gat) in het midden, van 30 of 50 mm. Als je thuis al halterschijven hebt, bijvoorbeeld van een setje dumbbells, dan kun je het beste kiezen voor een EZ bar met dezelfde diameter. Zo heb je meteen halterschijven die je kunt gebruiken met je EZ stang.

Kies je voor 30 mm, dan zijn er twee opties: een gladde schijfopname met veersluiting, en een schijfopname met schroefsluiting. Het voordeel van de gladde schijfopname is dat het verstellen van het gewicht snel gaat. De schroefsluiting is langzamer; bij het verstellen van het trainingsgewicht zal je de schroefsluiting volledig van de stang af moeten draaien, en vervolgens weer vast moeten draaien, wat langer duurt. Wel is er een voordeel aan de schroefsluiting: door deze goed vast te draaien zitten de schijven zeeft stevig vast.

Een EZ bar van 50 mm heeft altijd een gladde schijfopname. Standaard kun je hier veersluitingen voor gebruiken, maar er zijn ook alternatieve haltersluitingen beschikbaar: klik hier voor een overzicht. Het voordeel van een 50 mm schijfopname is dat de sleeves afzonderlijk van de stang kunnen draaien. Dat de schijven afzonderlijk kunnen draaien van de stang, voorkomt dat je gewrichten de draaikrachten moeten verwerken. Daarmee is de EZ bar met een 50 mm schijfopname nog beter voor het voorkomen van polsblessures.

De meeste EZ bars hebben een lichte knurling voor meer grip. De knurling is bij een EZ bar minder belangrijk dan bij een Olympische halterstang: voor curls gebruik je relatief weinig gewicht en zal de grip niet snel voor problemen zorgen. Ook de belastbaarheid van een EZ curl stang zit eigenlijk altijd wel goed. De meeste bars zijn belastbaar tot een paar honderd kilogram: meer gewicht dan je ooit zal kunnen curlen.

EZ curlstangen wegen meestal ergens tussen de 6-9 kg. Het zou gemakkelijker zijn als de stangen precies een rond gewicht hadden, bijvoorbeeld 10 kg. Een curl stang van precies 10 kg is echter nergens verkrijgbaar.

Hieronder drie goede EZ bars, waarvan één met een gladde schijfopname van 30 mm, één met een 30mm schroefsluiting, en één met een schijfopname van 50 mm. Al deze opties zijn op dit moment in de aanbieding!

EZ bar 30 mm – schroef
EZ bar 30 mm schroefsluiting
Lengte: 120 cm
Gewicht: 8 kg
Belastbaar tot: 180 kg
Incl. twee schroefsluitingen
Product bekijken
€39,95 €26,95
EZ bar 30 mm – glad
EZ curlstang kopen - 30 mm veersluiting
Lengte: 120 cm
Gewicht: 8 kg
Belastbaar tot: 180 kg
Incl. twee veersluitingen
Product bekijken
€39,95 €25,95
50 mm EZ bar
50 mm curlbar
Lengte: 120 cm
Gewicht: 9 kg
Belastbaar tot: 272 kg
Incl. twee veersluitingen
Product bekijken
€59,95  €52,95

Super Curl Bar

De Super Curl bar heeft een grotere kromming, zodat de polsen bij het uitvoeren van curls en tricep extensions nog verder naar binnen kunnen staan. Net als bij de EZ bar, worden er drie verschillende typen verkocht: 30 mm met schroefsluiting, 30 mm met veersluiting, en 50 mm met veersluiting. Bij het kopen van een super Curl bar let je verder op dezelfde eigenschappen als bij een EZ curlstang.

Hieronder drie goede opties:

Super curl bar 30 mm
Super Curl bar 30 mm
Lengte: 120 cm
Gewicht: 8 kg
Belastbaar tot: 180 kg
Incl. twee schroefsluitingen
Product bekijken
€39,95 €31,95
SC bar 30 mm – glad
super curlstang 30mm veersluiting
Lengte: 125 cm
Gewicht: 7 kg
Belastbaar tot: 170 kg
Incl. twee veersluitingen
Product bekijken
€25,90
Super curl bar 50 mm
50 mm super curlbar
Lengte: 125 cm
Gewicht: 8,4 kg
Belastbaar tot: 180 kg
Incl. twee veersluitingen
Product bekijken
€75,00

Curlstang met gewichten (curlstang set)

Je kunt de curlstang ook kopen in combinatie met gewichten. Vaak worden deze in als set verkocht met korting. Bijna al deze sets gebruiken 30 mm halterschijven van kunststof. Ook zijn er er andere sets die gietijzeren halterschijven gebruiken: deze schijven zijn kwalitatief gezien beter, en nemen minder ruimte in op de stang.

Hieronder de beste drie aanbiedingen van dit moment.

EZ bar set
40 kg gietijzer
curlstang set 40 kg gietijzer
Lengte: 120 cm
Gewicht: 7,5 kg
Belastbaar tot: 200 kg
Incl. twee schroefsluitingen
Product bekijken
€76,90
Curlstang met 35 kg
kunststof gewichten
curlstang met gewichten - 35 kg
Lengte: 120 cm
Gewicht stang: 8 kg
Belastbaar tot: 180 kg
Incl. twee schroefsluitingen
Product bekijken
€89,95 €46,95
30 mm EZ bar set
47.5 kg kunststof
EZ curlstang met gewichten - 47.5 kg kunststof
Lengte: 120 cm
Gewicht: 7,5 kg
Belastbaar tot: 200 kg
Incl. twee schroefsluitingen
Product bekijken
€65,90

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een curlstang of een curlstang set? Ervaring delen over een bepaalde curlstang? Laat dan hieronder een bericht achter.

Plaats een reactie

Send this to a friend