Halterbank kopen – de beste opties! (drukbank, bankdrukbank)

Met behulp van een halterbank kun je veel nuttige krachtoefeningen uitvoeren. De voornaamste oefening waarvoor je een halterbank gebruikt is het bankdrukken. Daarom heet een halterbank ook wel een drukbank of een bankdrukbank.

Het verschil met een fitnessbank is dat een halterbank ingebouwde haltersteunen heeft, waar je de halterstang in neer kunt leggen. Goede halterbanken hebben daarnaast ook nog ingebouwde ‘safety bars'. Deze twee typen banken worden vaak door elkaar gehaald. Ook bij webshops zie je dat producten vaak een verkeerde benaming krijgen.

Er zijn twee verschillende typen halterbanken: een vlakke halterbank, en een verstelbare halterbank. De vlakke halterbank heeft alleen een vlakke rugleuning. De verstelbare halterbank heeft een rugleuning waarvan je de hoek kunt verstellen. De hoek waaronder je de bank instelt, bepaalt op welke spieren de nadruk komt te liggen. Door bijvoorbeeld een incline bench press uit te voeren, komt er in verhouding met een gewone bench press meer nadruk op de bovenkant van de borstspieren, en de voorste schouderkop.

De beste halterbanken

In Nederland en België heb je de keuze uit veel verschillende halterbanken. Uit dit grote aanbod heb ik de beste opties voor je geselecteerd, aan de hand van de belangrijke eigenschappen waar een halterbank voor serieuze krachttraining aan moet voldoen. Wat deze eigenschappen zijn, licht ik verderop in dit artikel toe. Wil je snel een halterbank kunnen kiezen, bekijk dan hieronder meteen de beste drie opties.

Beste vlakke halterbanken

Een vlakke halterbank heeft een platte rugleuning die niet te verstellen is. Dit type halterbanken heeft als voordeel dat ze steviger, stabieler, en zwaarder belastbaar zijn dan het verstelbare type drukbank. Ook bestaat de rugleuning uit één deel en heb je, in tegenstelling tot het verstelbare type, geen last van een gleuf tussen rugleuning en zitting. In onderstaande overzicht staan er twee opties: de beste goedkope optie, en de beste high-end optie.

Beste verstelbare halterbank

Het voordeel van een verstelbare halterbank is dat je meer verschillende oefeningen kunt uitvoeren. Een nadeel is dat deze, door de bewegende delen, vaak minder zwaar belastbaar zijn, en dat er een gleuf zit tussen de rugleuning en zitting. Verstelbare drukbanken erg gericht op multifunctionaliteit; behalve dat ze verstelbaar zijn, hebben ze vaak ook extra attachments beschikbaar, zodat je nog meer oefeningen beschikbaar worden. Een veelvoorkomend type attachment is bijvoorbeeld de ‘beentrainer', waarmee je leg extensions en leg curls kunt uitvoeren. In onderstaande overzicht de beste verstelbare halterbank, die multifunctioneel is, en toch zwaar belastbaar en veilig.

Goedkope halterbank
brede-halterbank-wit-gorillasports
GS Brede halterbank
Belastbaarheid: 300 kg
Rugleuning niet verstelbaar
.
.
Bestellen (€119,95)
€ 119,95
Beste verstelbare bench
powermark-450-halterbank
Powermark 450
Belastbaarheid: 270 kg
Verstelbare rugleuning
Incl. Safety bars,
Beentrainer
.
Bestellen (€315)
€ 315
Beste high-end halterbank
barbarian-functional-bench-press
Functional Bench Press
Belastbaarheid: 500 kg
Rugleuning niet verstelbaar
Incl. Safety bars,
Band pegs,
Gewichtopslag
Bestellen (€669)
€ 669

 

Waar moet je op letten bij het kopen van een halterbank?

Om de keuze te maken voor een halterbank zijn er een aantal belangrijke eigenschappen waarop je moet letten. Hieronder licht ik deze toe.

Belastbaarheid, stevigheid en stabiliteit

Elke halterbank heeft een maximale belastbaarheid, die meestal duidelijk wordt aangegeven. Deze maximale belastbaarheid in kilogram is het gecombineerde gewicht van de gebruiker, en het gewicht dat er wordt gebruikt tijdens de uitvoering van de oefening.

Stel je weegt zelf 90 kg, en bent 110 kg aan het bankdrukken op je drukbank, dan is de totale belasting op de bank op dat moment 200 kg. Als je serieus aan krachttraining doet, dan zullen de gewichten die je gebruikt, en je eigen lichaamsgewicht, met de tijd verhogen. Wil je hierbij niet gelimiteerd worden door de maximale belastbaarheid van je halterbank, dan is het aan te raden om daarom minimaal te kiezen voor een bank die belastbaar is tot zo'n 300 kg.

De maximale belastbaarheid is niet alleen een limiet in het gewicht dat je veilig kunt gebruiken op de bank, maar ook een goede maatstaaf voor de stevigheid en stabiliteit van de bank. Door bijvoorbeeld te kiezen voor een bankdrukbank die een maximale belastbaarheid van 500 kg heeft, weet je zeker dat deze stevig en stabiel is als de belasting op de bank hier ruim onder zit.

Een stevige, stabiele bank voelt simpelweg beter aan bij het trainen dan een gammele, instabiele trainingsbank. Over het algemeen zijn vlakke halterbanken zwaarder belastbaar en stabieler dan verstelbare trainingsbanken.

Veiligheid – Safety bars

De safety bars, ofwel ‘safeties’ of ‘spotters’, van een halterbank zorgen ervoor dat je veilig kunt trainen. De safety bars zijn er om de halterstang tegen te houden als je deze zelf niet meer omhoog krijgt. Dit voorkomt dat je klem komt te liggen onder de stang. Je stelt deze bars in op een hoogte net onder de borst. Bankdruk je met een goede techniek, dan houdt je de bovenrug hol, en zet je de borstkas op. Door deze houding aan te houden, komt de borstkast hoger te liggen. Lukt het niet om de herhaling af te maken, dan laat je deze houding los, waardoor de safety bars hoger komen de staan dan de borstkas. Je kunt vervolgens de stang gecontroleerd omlaag zakken tot op de safety bars. Een demonstratie van deze techniek om veilig te kunnen trainen, zie je in deze video.

Bij goedkope halterbanken ontbreken de safety bars vaak, wat het trainen minder veilig maakt. Kies bij voorkeur altijd voor een bankdrukbank met safety bars, of zorg bij het bankdrukken voor een spotter.

Verstelbaarheid en hoeveelheid standen

Kies je voor een verstelbare halterbank, dan zijn de rugleuning en zitting te in te stellen onder meerdere standen. Bij sommige verstelsystemen zijn ze afzonderlijk van elkaar af te stellen, bij andere verstelsystemen niet. Bij veel verstelbare banken is de rugleuning alleen verder omhoog te plaatsen onder een hoek (incline), bij sommige ook onder een hoek omlaag (decline). Bij voorkeur is de bank waarvoor je kiest onder zoveel mogelijk hoeken in te stellen, zodat je altijd voor de juiste hoek kunt kiezen die je nodig hebt bij je oefening.

Ook zijn de safety bars in stand te verstellen. Hoe meer standen deze heeft, hoe preciezer je deze op de juiste hoogte kunt instellen om veilig te kunnen bankdrukken.

De haltersteunen van de drukbank zijn vaak ook verstelbaar. Door deze te verstellen kun je de halterstang uitpakken vanuit de optimale hoogte. Hoe minder ver je de stang omhoog hoeft te bewegen bij het uitpakken, hoe beter de uitpakhoogte.

Afmetingen

Bij het kopen van een halterbank zijn er een aantal belangrijke afmetingen waar je op moet letten. De rugleuning moet lang genoeg zijn dat je hier met je hele rug en hooft op kunt liggen bij het uitvoeren van je oefeningen. De rugleuning moet ook breed genoeg zijn om stevig op te liggen, maar niet zo breed dat deze de neerwaartse beweging van de armen blokkeert. De laatste afmeting van de rugleuning is de hoogte ten opzichte van de grond. De bank moet zo hoog zijn dat je de voeten plat op de vloer kunt zetten, en uit je benen omlaag kunt duwen om te zorgen voor extra stabiliteit.

Bij wedstrijden powerlifting mogen er alleen banken gebruikt worden die een rugleuning hebben met bepaalde afmetingen. Train je voor wedstrijden powerlifting, dan is een bank met deze wedstrijdafmetingen de beste oplossing. Ook als je een halterbank koopt voor normaal thuisgebruik zijn deze afmetingen een goede maatstaaf. De afmetingen volgens het wedstrijdreglement zijn als volgt (bron):

1. Lipf afmetingen halterbankengte – minimaal 1.22 m
2. Wijdte – tussen de 29 cm en 32 cm
3. Hoogte – tussen de 42 cm en 45 cm, gemeten van de vloer tot het bovengedeelte van de rugligging

Een andere afmeting die belangrijk is, is de afmeting tussen de twee haltersteunen. Deze moet geschikt zijn voor de halterstang die je gebruikt. Gebruik je een Olympische halterstang met de standaard afmetingen (totale lengte van 220 cm), dan zullen de haltersteunen van bijna elke halterbank wel geschikt zijn. Gebruik je een kortere halterstang, dan is het nuttig om na te gaan of deze stang wel op de halterbank past.

Bekleding van de halterbank: hoeveelheid grip en comfort

De rugleuning van halterbanken zijn vaak bekleed met zwart kunstleder of ander synthetisch materiaal. Voor het uitvoeren van je oefeningen is een stugge bekleding, die veel grip geeft optimaal. Zo zul je niet heen en weer glijden op de bank, en kun je een goede ‘arch' gebruiken bij het bankdrukken.

Onder de laag kunstleer zit een laag foam en een plank. Hoe dikker de laag foam, hoe comfortabeler de bank. Maar; de bank moet niet te zacht zijn, want dan is deze minder stabiel. Een goede halterbank zorgt dus voor een combinatie van stevigheid en comfort.

Uitbreidingen, attachments, accessoires

Sommige halterbanken zijn uit te breiden met accesoires. Voornamelijk de verstelbare halterbanken hebben vaak deze mogelijkheid. Deze halterbanken hebben aan de voorkant een vierkante stalen koker, waar je de attachments in vast kunt klemmen. Voorbeelden van banken die dit systeem gebruikt zijn de Powertec WB-OB16, de MegaTec Olympic Bench, en de Body-Solid GDIB46L.

Er zijn met behulp dit systeeem veel verschillende uitbreidingen mogelijk. Hieronder beschrijf ik de meeste voorkomende opties.

Leg extension

Dit is een van de meest voorkomende accessoires, en wordt bij sommige halterbanken standaard meegeleverd. Met deze attachments kun je de oefening leg extensions uitvoeren. Met deze oefening train je de beenspieren, voornamelijk de quadriceps. Meestal is het met dezelfde attachment ook mogelijk om de hamstrings te trainen door liggende hamstring curls uit te voeren. Een voorbeeld van een leg extension attachment is bijvoorbeeld de Body-Solid GLDA3 leg developer.

Preacher curl

preacher curl attachmentMet de preacher curl attachment kun je zogenaamde ‘preacher curls‘ uitvoeren. Dit is strikte curloefening, waarmee je voornamelijk de biceps geïsoleerd traint. De preacher curl attachment is een beklede plank, onder een hoek omlaag, waar je de bovenarmen op kunt kunt leggen. Hierdoor kun je bij het curlen de armen niet naar achteren bewegen, om zo de oefening lichter te maken (‘cheaten'). Een voorbeeld van een preacher curl attachment is de Body Solid GPCA1.

halterbank ab crunch accessoireAb crunch

Deze attachment bestaat uit een balk daaraan twee beenrollen. Door de onderbenen hiertussen te plaatsen, zit je vastgeklemd. Door jezelf op deze manier vast te klemmen, kun je sit-ups en crunches uitvoeren, vanuit een decline stand. Omdat je vastgeklemd zit, zal je zo niet naar beneden van de bank af glijden. Een voorbeeld is de Barbarian Ab Crunch Accessory.

Lat Pulley

Sommige bankdrukbanken hebben een volledige lat pulley die je vast kunt maken. Deze uitbreiding geeft je de mogelijkheid om veel extra oefeningen te doen, zoals meerdere soorten lat pulldowns, tricep pushdowns, en cable curls. Een voorbeeld van zo'n lat pulley attachment is de Body-solid GLRA81. Het voordeel van een lat pulley attachment ten opzichte van een volledige lat pulldown machine is dat je zo ruimte bespaart. Toch is een volledige lat pulldown machine veel stabieler, en niet eens veel duurder dan de attachments die beschikbaar zijn voor je halterbank.

Overige accessoires en opties

Er zijn ook een aantal opties die standaard ingebouwd kunnen zijn bij een goede halterbank. Hieronder meer informatie hierover.

Band pegs: pinnen voor weerstandsbanden

halterbank-met-weerstandsbandenMet band pegs kun je weerstandbanden gebruiken bij het trainen van het bankdrukken. Sommige drukbanken hebben aan de zijbalken gaten waarin je ‘band pegs' kunt plaatsen; pinnen waar je de weerstandsbanden overheen kunt spannen.

Door weerstandsbanden over de pegs en de halterstang te spannen, zorg je voor een variabele weerstand bij het bankdrukken. Hoe verder de banden oprekken, hoe meer weerstand ze leveren. Zo maak je het bankdrukken onderin de oefening relatief licht, en naarmate je de stang verder omhoog drukt zwaarder. Dit is een goede manier om te kunnen variëren in je training en zwakke punten bij het bankdrukken weg te trainen.

Opslagpinnen halterschijven

Sommige drukbanken maken het mogelijk om ook de schijven op te kunnen slaan, aan de hiervoor bestemde opslagpinnen. Dit heeft als voordeel dat je geen schijvenrek hoeft te kopen voor je halterschijven, en dat je de schijven die je wil gebruiken bij het bankdrukken altijd binnen handbereik zijn.

Ook zorgt het extra gewicht van de schijven die aan de opslagpinnen hangen ervoor dat de halterbank nog steviger en stabieler op de grond zal staan. Opslagpinnen zijn meestal 30 of 50 mm in diameter.

De beste halterbanken/drukbanken te koop in Nederland

Hieronder meer informatie over de drie beste halterbanken die ik bovenaan dit artikel eerder heb genoemd. Dit zijn de beste halterbanken die er binnen Nederland en België beschikbaar zijn, als je let op de bovengenoemde eigenschappen.

De drie opties hieronder vallen in verschillende prijsklassen. De eerste optie is de beste goedekope, maar degelijke optie. De tweede optie is een goede middenweg, en daarnaast verstelbaar en uitbreidbaar. De derde optie is de high-end prijscategorie, en daarmee ook de best mogelijke optie voor serieuze krachttraining en powerlifting.

GorillaSports brede halterbank wit – beste goedkope halterbank

Met een gelimiteerd budget is dit de beste optie. De GorillaSports brede halterbank voldoet aan de meeste belangrijke eisen. Dit is een vlakke halterbank, waarvan de rugleuning niet verstelbaar is. De bank is stevig en stabiel, en tot wel 300 kg belastbaar. Voor slechts €119,95 is zo'n zwaar belastbare halterbank een koopje.

De bank is redelijk compact uitgevoerd en zal daardoor niet teveel ruimte innemen in je home gym. De bank is in totaal 145 cm lang, 128 cm breed, en de haltersteunen zijn 104 cm hoog. De haltersteunen zijn bij deze bank helaas niet in hoogte aan te verstellen.

Een halterstang moet bij deze bank een minimale binnenmaat van 125 cm hebben om deze op de haltersteunen te kunnen leggen. Daarmee is elke goede Olympische halterstang wel geschikt; deze hebben een binnenmaat van 131 cm. Als je gebruik maakt van een 30mm halterstang zijn deze afmetingen anders, en zal je dat kunnen nameten.

Het grootste nadeel van deze bank is dat deze geen safety-bars heeft. Wil je veilig zwaar kunnen trainen met deze bank, dan moet je samen trainen met iemand die kan ‘spotten'; achter de bank staan om je te helpen de halter omhoog te tillen als je dat zelf niet meer lukt. Speciaal voor het spotten van de bench press zit er in deze bank nog een voetplaat ingebouwd, waar de spotter op kan staan om beter te kunnen helpen met spotten, en de stang uit te kunnen pakken of terug te kunnen leggen in de steunen.

>> Meer informatie, reviews, en bestellen

PowerMark 450 – beste verstelbare halterbank

Met een ruimer budget is de PowerMark 450 een zeer interessante optie. Het grote voordeel op de GS vlakke halterbank is dat deze halterbank ingebouwde safety bars heeft, zodat je veilig kunt trainen zonder spotter.

Deze bank is zeer veelzijdig in gebruik, wat het een interessante optie maakt voor veel thuisgebruikers. De bank is verstelbaar, en heeft daarnaast een ingebouwde beentrainer.

De PowerMark 450 is maximaal belastbaar tot 270 kg. De rugleuning van de bank is in 6 standen in te stellen, van lichtelijk decline tot bijna volledig rechtop. De zitting is in 3 verschillende standen in te stellen.

De spotters van de bank zijn in zes verschillende hoogten in te stellen, tussen de 56 en 91 cm. De haltersteunen zijn in wel 13 verschillende hoogtes in te stellen, zodat je de halterstang op een voor jou geschikte hoogte kunt uitpakken en kunt neerleggen. Met deze standen is het mogelijk de stang op 90 t/m 154 cm hoogte neer te leggen. De totale hoogte van de bank wordt bepaald door de achterplaat van de haltersteunen, en is daarmee maximaal 166 cm. De bank is verder 175 cm lang, en 123 cm breed.

Ook zit er op de PowerMark 450 een beentrainer, waarmee je leg curls en liggende hamstring curls kunt uitvoeren. Deze beentrainer kan met maximaal 110 kg gewicht worden gebruikt. Om de weerstand van de beentrainer te vergroten, hang je halterschijven aan de loading pin aan de voorkant. Door de meegeleverde adapter, is het mogelijk om halterschijven van 30mm als 50mm te gebruiken.

>> Meer informatie, reviews, en bestellen

Barbarian functional bench press – beste vlakke halterbank

De Barbarian Functional Bench Press is de beste vlakke halterbank die op dit moment te koop is in Nederland en België. Deze halterbank is zwaar belastbaar, tot wel 500 kg. De constructie is erg stevig en stabiel uitgevoerd, met een frame van wel 100×100 mm. Door deze massieve constructie heeft de bank een eigengewicht van wel 90 kg. Wil je de bank helemaal onverplaatsbaar maken, dan heb je ook nog de mogelijkheid om deze met bouten vast te maken aan de vloer. Aan de voor- en achterkant van de onderste zijbalken zit een plat gedeelte met daarin een gat voor vloerbevestiging.

De haltersteunen van de Functional Bench Press zijn te verstellen in hoogte van 90 tot 126 cm. De verschillende hoogten zijn genummerd.

Het bankdrukken wordt met deze bank veilig omdat er zeer stevige safety bars beschikbaar zijn. Om te voorkomen dat je halterstang beschadigd wanneer de noodsteunen nodig zijn, zit hier een rubberen bovenlaag op. De safety bars zijn in hoogte te verstellen met borgpinnen.

Speciaal aan de Barbarian Functional Bench Press is dat er vier pinnen voor weerstandsbanden worden meegeleverd. Deze pinnen zijn in 7 verschillende posities te plaatsen ana de vloerbalk onder de safety bars.

Aan de achterkant van het frame van deze bank zitten pinnen van 50mm, voor de opslag van olympische halterschijven. Zo heb je de halterschijven voor het bankdrukken altijd bij de hand, en kan je het gewicht van de stang sneller verstellen.

Een laatste nuttige eigenschap is het ‘spotter platform', een opstapje waar je spotter op kan staan om beter bij de stang te kunnen voor het spotten van je lifts.

>> Meer informatie, reviews, en bestellen

Oefeningen met een halterbank/bankdrukbank

Met een halterbank kun je veel belangrijke krachtoefeningen uitvoeren. Een halterbank geeft je de mogelijkheid om zowel halterstangen als dumbbells te gebruiken. Hieronder ga ik in op de belangrijkste oefeningen die je kunt uitvoeren met een halterbank.

Bankdrukken

De belangrijkste oefening die je kunt uitvoeren met een halterbank is het bankdrukken. Om te bankdrukken ga je op een halterbank liggen met een vlakke rugleuning. Stel eerst de safety bars en de haltersteunen in op de juiste hoogte, en leg de halterstang met de juiste hoeveelheid gewicht in de steunen.
Om te beginnen met bankdrukken, pak je liggend op de bank de halterstang uit de steunen. Laat de stang gecontroleerd zakken tot op de borstkas, en druk deze weer omhoog tot de armen volledig gestrekt zijn.

Met het bankdrukken train je voornamelijk de borstspieren, voorste schouderkop, en de triceps. Meer informatie over de correcte uitvoering van deze oefening, lees het artikel bankdrukken – de techniek.

Seated shoulder press

Seated dumbbell shoulder press

Met een halterbank kan je seated shoulder presses uitvoeren, zowel met een halterstang als met dumbbells. Met een verstelbare halterbank kan je de rugleuning omhoog zetten en hier tegenaan leunen.

De startpositie van deze oefening is de dumbbells of halterstang op de schouders. Bij het gebruik van een halterstang, druk je deze recht omhoog. Gebruik je dumbbells, druk deze dan omhoog en naar elkaar toe. Laat de halter of dumbbells vanaf de bovenpositie weer gecontroleerd zakken tot op de schouders.

Met seated shoulder press train je voornamelijk de voorste schouderkop, en de triceps.

Incline bench press

Met een verstelbare halterbank kun je incline bench presses uitvoeren. Hiermee leg je de nadruk van deze oefening meer op de bovenkant van de borstspieren. Stel de bank in op een incline, onder een hoek van zo'n 45 graden. Pak de halterstang uit, en laat deze gecontroleerd zakken tot op de borstkas. Vanuit deze onderpositie druk je de stang weer omhoog, tot de armen volledig zijn gestrekt.

Ook kun je deze oefening uitvoeren met dumbbells. Lees meer over de uitvoering met dumbbells in het artikel ‘incline dumbbell bench press‘.

Dumbbell rows

dumbbell-rows-uitvoeringDit is een van de minder voor de hand liggende oefeningen die je kunt uitvoeren met een halterbank. Om dumbbell rows uit te voeren, leun je met je knie en hand van één kant van je lichaam op de bankdrukbank. Met de andere hand pak je de een dumbbell vast. De dumbbell trek je omhoog, en naar achteren. Hierbij houdt je de ellebogen zo dicht mogelijk bij de romp. Laat de dumbbell vervolgens weer gecontroleerd zakken tot de startpositie. Met deze oefening train je voornamelijk de lats ofwel ‘vleugels'.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een halterbank? Laat dan hieronder een bericht achter. Heb je een halterbank gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend