Een fitnessbank ofwel trainingsbank kopen – waar moet je op letten?

Een fitnessbank, ofwel trainingsbank of bench, gebruik je bij veel krachtoefeningen. Met zo'n bank kun je zo in de juiste houding zitten of liggen voor het uitvoeren van bepaalde oefeningen. Er zijn twee verschillende typen trainingsbanken: een vlakke fitnessbank waarop je alleen plat met de rug op kunt liggen, en een verstelbare fitnessbank die bestaat uit een verstelbare zitting en rugleuning. De zitting en rugleuning van de verstelbare trainingsbank zijn zo in te stellen onder verschillende hoeken. Afhankelijk van de hoek waaronder je een oefening uitvoert, komt er meer of minder nadruk op bepaalde spieren te liggen.

Een bekende oefening waar je een fitnessbank (en power rack) voor nodig hebt is het bankdrukken. Andere oefeningen die je met een fitnessbank kunt uitvoeren zijn bijvoorbeeld dumbbell bench press, dumbbell flys en seated dumbbell shoulder press.

Een fitnessbank ofwel trainingsbank wordt vaak verward met een halterbank. Een halterbank heeft ook een ingebouwd rack heeft voor het uitpakken en neerleggen van een halterstang. Een fitnessbank is alleen een bank, zonder rack. Zonder rack kun je dumbbelloefeningen doen. Wil je met een fitnessbank halteroefeningen kunnen doen, dan kun je deze combineren met bijvoorbeeld een power rack.

De beste fitnessbanken

In Nederland zijn er veel verschillende fitnessbanken te koop, met uiteenlopende eigenschappen en prijzen. In dit artikel beschrijf ik op welke eigenschappen je moet letten bij het kopen van een fitnessbank, en wat op dit moment de beste opties zijn. Wil je snel een keuze kunnen maken, dan heb ik hieronder de beste opties voor je geselecteerd.

Beste vlakke fitnessbanken

Een vlakke fitnessbank is een platte bank waarbij de rugleuning niet in hoek is te verstellen. Voordelen van een vlakke trainingsbank is dat deze een stuk goedkoper zijn. Daarnaast bestaan ze uit één deel, waardoor je in de platte stand geen last hebt van de gleuf tussen rugleuning en zitting. Ook zijn platte fitnessbanken vaak steviger, stabieler, en zwaarder belastbaar dan een verstelbare trainingsbank, omdat er geen bewegende delen zijn. In de tabel zijn twee opties opgenomen: de beste goedkope vlakke fitnessbank, en de beste high-end vlakke fitnessbank.

Beste verstelbare fitnessbanken

Een verstelbare fitnessbank heeft als groot voordeel dat je hiermee meer oefeningen kunt uitvoeren dan met een vlakke fitnessbank. Ook kun je dezelfde oefeningen met een verstelbare trainingsbank uitvoeren onder steeds net een andere hoek. Hierdoor kun je de nadruk van de oefening verleggen op andere spieren. Een verstelbare bank geeft je dus veel opties. In de onderstaande tabel heb ik de drie beste opties opgenomen, in drie verschillende prijsklassen: budget, mid-range, en high-end.

  gorilla sports vlakke fitnessbankGS vlakke
fitnessbank

ATX flat bench Focus Fitness Force 80Focus Fitness
Force 80
Ironmaster Super bench kopenIronmaster
Super Bench
ATX adjustable benchATX adjustable
bench
Max belast-baarheid: 400 kg 500 kg 500 kg 450 kg 600 kg
Type: vlak vlak verstelbaar verstelbaar verstelbaar
Rugleuning:  8 standen 11 standen 12 standen
Zitting:  3 standen 3 standen 4 standen
Prijs: € 74,95 € 295 € 223,20 € 389 € 795
Bestellen Bestellen Bestellen Bestellen Bestellen

Waar moet je op letten bij het kopen van een fitnessbank?

Bij het kiezen van een goede fitnessbank zijn er een aantal belangrijke eigenschappen waar je op moet letten. Hieronder beschrijf ik deze, en licht ik ze toe.

Belastbaarheid, stevigheid en stabiliteit

De maximale belastbaarheid bepaalt tot hoe zwaar je veilig kunt trainen met een fitnessbank. De maximale belastbaarheid wordt uitgedrukt in kg, en is het gewicht van de gebruiker plus het het gewicht waarmee je traint.

Stel je weegt zelf 90 kg, en bankdrukt 110 kg, dan belast je de trainingsbank dus met 200 kg. Bij veel goedkope banken is 200 kg de maximale belastbaarheid. Met zo'n lage belastbaarheid kun je dus maar weinig trainingsprogressie maken voor je aan het limiet van de bank zit.

Ook is de maximale belastbaarheid een goede indicatie de stevigheid en stabiliteit van de trainingsbank. Een stevige, stabiele trainingsbank voelt veel beter aan tijdens het trainen dan een gammele, instabiele trainingsbank. Hoe hoger de belastbaarheid, hoe beter de bank waarschijnlijk aanvoelt bij het trainen.

Ik raad aan om te kiezen voor een trainingsbank die op z'n minst maximaal belastbaar is tot 300 kg. Dit geeft de meeste gebruikers een ruime mogelijkheid om progressie te boeken. Daarnaast zullen de meeste banken met een maximale belastbaarheid van 300 kg redelijk stevig en stabiel aanvoelen.

Bij verstelbare fitnessbanken heeft het gebruikte verstelsysteem ook veel invloed op de stabiliteit. Bij veel verstelbare trainingsbanken rust de rugleuning via staander op het frame. Door de staander hoger of lager op het frame te zetten, verstel je de bank. Dit systeem is niet optimaal voor een goede stabiliteit; de staander staat ‘los' op het frame van de bank, en heeft daardoor speling in zijwaartse richting.

Voor betere stabiliteit kun je beter kiezen voor een bank waarbij de staander is ingeklemd. Vaak werkt zo'n systeem met een pin die de bank op deze positie vastklemt. Zie ook onderstaande plaatje voor het verschil.

verstelbare fitnessbank stabiliteit
Links: losse staander, niet ingeklemd – minder stabiel. Rechts: ingeklemd – stabieler.

Verstelbaarheid en hoeveelheid standen

Als je kiest voor een verstelbare trainingsbank, dan is de hoeveelheid standen waarin je deze kunt instellen een belangrijke eigenschap om op te letten. Hoe meer standen, hoe meer mogelijkheden de bank je geeft. Meestal zijn de rugleuning en zitting onafhankelijk van elkaar in te stellen in verschillende standen. De Focus Fitness Force 80 heeft zo bijvoorbeeld 8 mogelijke standen voor de rugleuning, en 3 mogelijke standen voor de zitting.

De rugleuning van de bank is bij de meeste verstelbare fitnessbanken slechts in een hoek omhoog te plaatsen. Dit heet ook wel incline. Door bijvoorbeeld incline te bankdrukken leg je meer nadruk op de bovenkant van de borstspieren en op de schouders. Bij een aantal banken is het ook mogelijk om de bank decline in te stellen; met de rugleuning onder een hoek omlaag. Door bijvoorbeeld decline te bankdrukken, leg je meer nadruk op de onderkant van de borstspieren.

Benches die decline in te stellen zijn, hebben beenrollen waarmee je jezelf vast kan klemmen. Hierdoor glijd je niet van de bench.

GFID71 fitnessbank decline

Afmetingen

Er zijn een paar afmetingen die van belang zijn bij een fitnessbank. Zo moet de rugleuning op z'n minst lang genoeg zijn zodat je hier met je hele rug en hoofd kunt liggen bij het uitvoeren van oefeningen. De breedte van deze rugleuning moet genoeg zijn om er met de rug stevig op te kunnen liggen, maar niet de neerwaartse bewegingen van de armen in de weg te zitten. En goede afmeting is hierbij zo'n 30 cm. De hoogte van het ligoppervlak van de bench is meestal zo'n 40-50 cm. Voor de meeste gebruikers is dat genoeg om plat met de rug op de bench te liggen, en tegelijk de voeten plat op de vloer te kunnen zetten in een houding waarin je met de benen omlaag kunt duwen voor stabiliteit.

Train je voor wedstrijden powerlifting, dan kun je het beste kiezen voor een bench die voldoet aan de specificaties van de International Powerlifting Federation (IPF). Benches met deze specificaties worden gebruikt op wedstrijden. Door een bench te kiezen met deze afmetingen, kun je zo het beste trainen voor je wedstrijden. De IPF specificaties zijn als volgt (bron):

1. Lengte – minimaal 1.22 m
2. Wijdte – tussen de 29 cm en 32 cm
3. Hoogte – tussen de 42 cm en 45 cm, gemeten van de vloer tot het bovengedeelte van de rugligging

ipf afmetingen fitnessbank

Algehele bouw

Behalve de rugleuning is het belangrijk om te letten op voorste poot van de fitnessbank. Bij veel banken zit er onder de poot een dwarsbalk. Hoewel dit voor stabiliteit zorgt, zal dit bij veel oefeningen in de weg zitten voor de plaatsing van je voeten. Bij het bankdrukken met een goede techniek, hebben de meeste powerlifters de voorkeur om de voeten dicht bij elkaar plat op de grond te zetten. Met een dwarsbalk aan de voorkant van je fitnessbank is dat niet mogelijk. Kies daarom bij voorkeur een bank die stabiel staat zonder een dwarsbalk aan de voorkant.

Kies je voor een verstelbare fitnessbank, dan is het ook belangrijk om te letten op de breedte van de gleuf tussen de rugleuning en zitting. Hoe kleiner deze gleuf, hoe beter. Een verstelbare bank zal je namelijk ook vaak in de vlakke stand gebruiken. In de platte stand ligt een brede gleuf onhandig.

Bekleding van de bank: hoeveelheid grip en comfort

De bekleding van de bank is vaak uitgevoerd in zwart kunstleder of ander synthetisch materiaal. De bekleding van de bank is erg belangrijk. Een goede fitnessbank heeft een stugge bekleding die veel grip geeft. Met een bekleding met veel grip lig je stevig en stabiel, en kun je bij het bankdrukken een goede ‘arch' gebruiken.

Onder de bekleding zit een laag foam en een plank. Het comfort van de bank is afhankelijk van de dikte van de laag foam. Toch wil je dat de bank niet te zacht is, want dan ligt de bank minder stabiel. De beste fitnessbanken hebben dus een goede combinatie van stevigheid en comfort.

Uitbreidingen, attachments, accessoires

Een aantal trainingsbanken zijn uit te breiden met accessoires, zodat je hier nog meer oefeningen mee kunt uitvoeren. Meestal zit er aan de voorkant van de fitnessbank een vierkante stalen koker, waarin de attachments zijn vast te klemmen. Een voorbeeld van een bank die dit systeem gebruikt is de Body Solid GFID71.

Er zijn veel verschillende uitbreidingen mogelijk. Hieronder meer informatie over de meest voorkomende opties.

Leg extension

Met de leg extension attachment kun je leg extensions uitvoeren. Dit is een oefening waarmee je de beenspieren traint; voornamelijk de quadriceps. Vaak is het ook mogelijk om met dezelfde attachment liggende leg curls uit te voeren, om de hamstrings te trainen. Een voorbeeld van een leg extension attachment is bijvoorbeeld de Body-Solid GLDA3 leg developer.

Preacher curl

preacher-curl-attachmentDe preacher curl is een attachment die ervoor zorgt dat je, zittend op de bank, preacher curls uit kunt voeren. Preacher curls zijn een isolatie-oefening voor de biceps. Doordat je bij deze oefening de onderarmen tegen de plank van de preacher curl attachment plaatst, kun je niet ‘cheaten'. Een voorbeeld van een preacher curl attachment is de Body Solid GPCA1.

Pec Fly

Met deze attachment kun je pec flies uitvoeren. Een voorbeeld is de Powertec WB-PFA. Dit is wel een van de minst nuttige uitbreidingen; pec flies kun je ook prima uitvoeren met de bank en een paar dumbbells (dumbbell flys).

fitness-bank-ab-crunch-2Ab crunch

De ab crunch uitbreiding is simpelweg een balk daaraan twee beenrollen, waardoor je jezelf kunt vastklemmen. Dit is alleen nuttig bij decline crunches, en dus bij banken die decline in te stellen zijn. Een voorbeeld is de Barbarian Ab Crunch Accessory.

Tricep dip

Met deze attachment kun je tricep dips uitvoeren. Een voorbeeld is de Iron Master Dip Bar attachment, voor de Ironmaster Super Bench.

Lat Pulley

Bij sommige banken is het zelfs mogelijk om een hele lat pulley vast te zetten aan je trainingsbank. Een voorbeeld is bijvoorbeeld de Body-solid GLRA81. Hoewel deze uitbreiding ervoor zorgt dat je veel extra oefeningen kunt uitvoeren, kun je beter een volledige lat pulley kopen, omdat deze veel stabieler zijn, en in veel opzichten beter zijn uitgevoerd.

Uitbreidingen overzicht

Vind je het belangrijk dat er bepaalde uitbreidingen beschikbaar zijn voor je fitnessbank, dan kun je in deze overzichtstabel precies zien welke uitbreidingen er beschikbaar zijn voor welke fitnessbank.

Verrijdbaarheid

trainingsbank wieltjesOngeveer de helft van alle fitnessbanken zijn verrijdbaar. Aan één kant van de bank zitten wielen, en aan de andere kant een handvat. Zo kun je de bank gemakkelijk aan één kant optillen en verrijden.

Dit is vooral handig als je voor een zware fitnessbank kiest die je vaak moet verplaatsen. Als je bijvoorbeeld een power rack gebruikt, zal je de bank vaak binnen het power rack zetten voor oefeningen zoals het bankdrukken, en de bank weer buiten het power rack zetten wanneer je bijvoorbeeld in het rack wil squatten.

De beste fitnessbanken die te koop zijn in Nederland

Hieronder vind je meer informatie over 5 beste fitnessbanken uit het overzicht bovenaan deze pagina. Aan de hand van de eerder genoemde belangrijke eigenschappen zijn dit de beste opties die op dit moment te koop zijn binnnen Nederland en België. Wil je behalve deze vijf opties, nog meer banken met elkaar kunnen vergelijken, zie dan ook deze vergelijktabel.

GorillaSports vlakke halterbank – beste goedkope fitnessbank

Vlakke fitnessbank kopen met een gelimiteerd budget? Dan is de Gorillasports vlakke halterbank een goede optie. Deze trainingsbank is zwaar belastbaar: tot wel 400 kg. Hoewel dit een zeer stevige en zwaar belastbare bank is, kost deze op dit moment slechts €69,95.

Deze bank is relatief klein en compact. De zitting van de bank is 110 cm lang en 22.5 breed. De bovenkant van de zitting is 48 cm hoog. De zitting zelf is 7.5 cm dik.

De bank zelf weegt slechts 15 kg, en is daarmee makkelijk te verplaatsen. Daarom heeft deze bank ook geen wielen om deze te verrijden. Dit is een vlakke halterbank, en niet incline of decline in te stellen. Deze fitnessbank is op dit moment in de aanbieding. Op dit moment krijg je €40 euro korting op de normale prijs van €109,95, en betaal je slechts €69,95.

ATX Flat bench – beste zwaar belastbare vlakke fitnessbank

Heb je een ruim budget, dan is dit de beste platte fitnessbank die je kunt kopen. De ATX Flat Bench is zwaar belastbaar tot wel 500 kg.

Het grote voordeel van deze bench is dat deze gebouwd is naar de IPF specificaties. Dit houdt in dat deze bank dezelfde afmetingen heeft als de bank die wordt gebruikt bij powerlifting wedstrijden. Doe je aan powerlifting, dan is het trainen met een bank met IPF specificaties een groot voordeel.

De leuning van bank is 122 cm lang, 30 cm breed, en 45 cm hoog. De bank is zwaar uitgevoerd, en weegt daarom zelf ook veel: het eigengewicht van de ATX Flat bench is 40 kg. Om met dit hoge gewicht de bank nog gemakkelijk te kunnen verplaatsen, zitten er transportwielen aan de achterkant van de bank, en een handvat aan de voorkant van de bank. Zo is deze gemakkelijk te verrijden.

Focus Fitness Force 80 – beste goedkope verstelbare fitnessbank

Verstelbare fitnessbanken zijn flink duurder dan platte halterbanken. Wil je een goede verstelbare fitnessbank, en heb je een enigzins gelimiteerd budget? Dan is de Focus Fitness Force 80 de beste keus voor jou. Dit is een verstelbare bench met maximale belastbaarheid van wel 500 kg.

Deze rugleuning van deze fitnessbank is verstelbaar in 8 verschillende standen, van volledig vlak tot nagenoeg rechtop. De zitting is in 3 verschillende standen te verstellen. Het verstelmechanisme zit ingebouwd in een stalen balk onder het vaste frame.

De staander die de rugleuning in de juiste hoek houdt, zit om de bovenste stalen balk heen. Dit voorkomt zijwaartste beweging van de rugleuning, en is goed voor de zijwaartse stabiliteit.

Een ander voordeel is dat deze bench geen dwarsbalk heeft aan de voorkant. Zo kun je je voeten plaatsen waar je wil, zonder dat deze vloerbalk in de weg zit.

Omdat de bank zwaar en stevig is uitgevoerd, heeft deze ook een hoog eigengewicht. De bench zelf weegt 34 kg. Omdat het verplaatsen van deze zware bank gemakkelijk te maken is deze verrijdbaar. Door de bank optillen aan het handvat aan de voorkant, komt de bank met op de wieltjes aan de achterkant te staan, waardoor je deze kunt verrijden.

De Focus Fitness Force 80 is op dit moment in de aanbieding! Bij deze aanbieding krijg je 20% koring op de oorspronkelijke prijs. In plaats van €279 betaal je nu slechts €223,20.

Ironmaster Super Bench – beste mid-range verstelbare trainingsbank

De Ironmaster Super Bench is in de mid-range prijsklasse van de verstelbare trainingsbanken de beste optie. De Super bench is een verstelbare trainingsbank die belastbaar is tot 450kg, gebruik maakt van een uniek verstelsysteem, en veel mogelijke uitbreidingen heeft.

De rugleuning van de bank is 112 cm lang, 25,4 cm breed, en 50,8 cm hoog. De rugleuning is 7,5 cm dik. De bench zelf weegt ongeveer 27 kg, en is verrijdbaar als je de ‘wheel kit' uitbreiding koopt. De wheel kit is een vloerbalk voor de Super Bench waar wieltjes aan zitten.

De bank bestaat uit één lange vlakke rugleuning. Deze rugleuning rust op een enkele, zwaar uitgevoerde staander. Met een scharnier tussen deze staander en de rugleuning is de bank te verstellen, in wel 11 verschillende standen, tussen volledig vlak, en 85º. Wanneer je de bank onder een hoek instelt, kan je de zitting vastmaken aan de bank. De zitting zit altijd haaks op de rugleuning van de bank, maar is wel in drie verschillende hoogtes in te stellen.

Dit unieke verstelsysteem heeft als voordeel dat de bank uit één deel bestaat in de vlakke stand, en je geen last hebt van een gleuf tussen de zitting en rugleuning.

Er zijn meerdere uitbreidingen beschikbaar voor deze bench, onder andere een ab crunch attachmen, dip bars, een preacher curl, en een leg extension. Voor meer informatie hierover, bekijk eens mijn volledige artikel over de Ironmaster Super Bench.

ATX adjustable bench – beste high-end verstelbare halterbank

Heb  je een ruim budget, en wil je de beste verstelbare fitnessbank kopen? Dan is de ATX adjustable bench de beste optie. Deze bench is zeer zwaar belastbaar: tot wel 600 kg. In Nederland is dat op dit moment de zwaarst belastbare bench die je kunt bestellen.

In de vlakke stand voldoet deze bench aan twee van de drie IPF specificaties. Zo komt de bank in de meeste opzichten overeen met banken die worden gebruikt bij powerlifting- en bankdrukwedstrijden. De bank is in vlakke stand 125 cm lang, en 45 cm hoog. De enige specificatie waaraan de bank niet voldoet is de breedte: de bank is in de breedte niet over de gehele lengte gelijk, en is op z'n breedste 37 cm, en op zijn dunste 26 cm.

Deze rugleuning van deze fitnessbank is in te stellen in 12 verschillende standen: van volledig vlak, tot maximaal 82,5° incline. Het verstelsysteem is zeer massief uitgevoerd, en klikt zich vast in de gekozen stand met een blokkeerbout. De zitting werkt met hetzelfde verstelsysteem, en is in 4 verschillende standen in te stellen, van vlak tot maximaal 30°. Omdat de zitting en de rugleuning over dezelfde as scharnieren, is de gleuf tussen de rugleuning en zitting in vlakke stand erg klein.

Door de massieve uitvoering van de bank is deze zelf erg zwaar. De bank weegt zo wel 60 kg. Om deze zware bank alsnog gemakkelijk te kunnen verplaatsen, zitten er transportwielen aan de achterkant, een een handvat aan de voorkant.

Oefeningen met een fitnessbank/trainingsbank

Een fitnessbank is essentieël voor elke home gym vanwege de grote hoeveelheid belangrijke oefeningen die je hiermee kunt uitvoeren. Om je een idee te geven waarom een fitnessbank zo nuttig is, ga ik hieronder in op de belangrijkste oefeningen die mogelijk zijn met behulp van een fitnessbank.

Bankdrukken en dumbbell bench press

Als je een fitnessbank combineert met een power rack, kun je met behulp van een fitnessbank bankdrukken. Bankdrukken is een van de bekendste oefeningen bij krachttraining. Met het bankdrukken lig je op een vlakke bench. Je pakt de halterstant uit het rack, en brengt deze tot recht boven de schouders. Vervolgens laat je de halterstang gecontroleerd zakken tot op de borst, en druk je deze vervolgens weer omhoog. Met deze oefening train je de borstspieren, triceps, voorste schouderkop, en meerdere spieren om de beweging te stabiliseren.
Dezelfde oefening kun je ook uitvoeren met dumbbells: de dumbbell bench press. Door de oefening uit te voeren met dumbbells, heb je geen rack nodig. Ook kun je de dumbbells verder omlaag laten zakken, tot naast de borst, en deze vervolgens omhoog naar elkaar toe duwen. Zo krijg je een grotere range of motion.

Seated shoulder press

Seated dumbbell shoulder pressMet seated shoulder press train je voornamelijk de voorste schouderkop, en de triceps. Voor de seated shoulder press heb je een bench nodig die je incline kunt instellen. Zet de bank zo ver mogelijk rechtop, en ga zitten. Breng de dumbbells naar de startpostie, op de schouders. Vanaf hier druk je de dumbbells omhoog, en naar elkaar toe. Laat ze vervolgens weer gecontroleerd zakken naar de startpositie. Houdt bij de uitvoering van deze oefening de ellebogen ietwat naar voren gericht.

Een volledige omschrijving en uitleg van deze oefening lees je in dit artikel van de oefeningendatabase.

Incline dumbbell bench press

Incline dumbbell bench pressDe incline dumbbell bench press is een goede oefening om nadruk te leggen op de bovenkant van de borstpieren. Hievoor heb je een fitnessbank nodig die je incline kunt instellen. Stel de bank in op een hoek van zo'n 45 graden. Liggend op de bank durk je de dumbbells omhoog en naar elkaar toe. Zak bij de beweging omlaag met de dumbbells niet alleen naar beneden, maar ook zijwaarts, tot naast de borstkas. Meer informatie over deze oefening lees je in dit artikel.

Dumbbell flys

dumbell flys oefeningDumbbell flys zijn een goede oefening om de volledige borstspier te trainen. Ga liggen op een vlakke bank, en begin de oefening met twee dumbbells boven je borst, met de handvaten parallel aan elkaar. Zak vervolgens gecontroleerd met de dumbbells naar buiten en omlaag. Houd je armen tijdens het uitvoeren van deze oefening licht gebogen. Wanneer je armen ongeveer parallel zijn aan de vloer, beweeg je de dumbbells weer in de omgekeerde beweging omhoog. Je kunt de bank ook onder een kleine hoek incline of decline instellen om de belasting op de borstpieren te veranderen. Onder een inline ligt er meer nadruk op de bovenkant van de borstspieren, onder een decline meer op de onderkant. Mijn volledige uitleg en tips over deze oefening lees je in dit artikel.

Lying tricep extensions

Dit is een van de beste oefeningen om de volledige triceps te trainen. Ga liggen op de fitnessbank die vlak staat ingesteld, of onder een lichte incline. Pak een halterstang of EZ-curlbar vast, en begin de oefening met deze stang boven de schouders. Breng de stang omlaag en tot achter je hoofd, door gecontroleerd de armen te laten buigen, en tegelijkertijd de bovenarmen naar achteren te bewegen. Zak met de stang tot deze net onder de bovenkant van de bench is, en maak vervolgens de omgekeerde beweging om deze weer omhoog te brengen. Met deze oefening train je de volledige triceps; door de beweging rond het schoudergewricht train je zo ook de (vaak vergeten) lange kop van de triceps. Een goede demonstratie van deze oefening zie je in deze video.

Dumbbell rows

dumbbell-rows-uitvoeringMet dumbbell rows train je meerdere rugspieren, voornamelijk de ‘lats' (latissimus dorsi). Ook wordt de achterste schouderkop bij deze oefening gebruikt. Bij de uitvoering van deze oefening gebruik je de fitnessbank om op te leunen. Wil je de oefening uitvoeren met de rechterhand, dan zet je je linker onderbeen en linkerhand op de fitnessbank. Met de rechterhand pak je een dumbbell vast vanaf de grond. Vanuit deze startpositie trek je de dumbbell omhoog, en in een schuine lijn naar achteren. Houdt bij de uitvoering van deze oefening de arm zo dicht mogelijk bij de romp. Zak met de dumbbell vervolgens in dezelfde lijn weer gecontroleerd in dezelfde lijn omlaag.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een fitnessbank? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een fitnessbank gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

2 gedachten over “Een fitnessbank ofwel trainingsbank kopen – waar moet je op letten?”

 1. Hoi Guido,
  Je hebt het erover dat een bench minimaal 122cm lang moet zijn, maar vervolgens raad je een bench aan van 110cm lang, namelijk die van gs! Ook is ie maar 22,5cm breed, terwijl je eerder in het artikel aangeeft dat de benches minimaal 29 cm breed moeten zijn… Wat is nou wèl een budget bench die past binnen de marges?

  Beantwoorden
  • Hoi Daan,

   Als je traint voor powerlifting zijn die afmetingen inderdaad belangrijk. Wil je simpelweg een stevige en betaalbare bench, dan is die van GorillaSports ook prima. Wat nu goede benches zijn zal ik opnieuw moeten analyseren. Er staat een update van dit artikel op de planning.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend