Wat zijn BCAA tabletten (eiwit pillen)?

Eiwitten binnenkrijgen in pilvorm? Dan is de voornaamste optie het nemen van BCAA pillen. In dit artikel leg ik uit wat BCAA's zijn, en hoe deze eiwit tabletten nuttig kunnen zijn als supplement. BCAA tabletten heten ook wel eiwit pillen of proteïne pillen.

Wat betekent ‘BCAA'?

BCAA staat voor ‘Branched-Chain Amino Acid‘. Dit is een groep aminozuren met een vertakte keten. Aminozuren zijn de bouwstenen van een eiwitmolecuul: eiwitten bestaan uit een keten van meerdere aminozuren. Er zijn drie BCAA's die gebruikt kunnen worden om een eiwitmolecuul te maken: Leucine, Isoleucine, en Valine. Deze drie BCAA's hebben alle drie een andere functie, en zijn in je dieët nodig voor verschillende redenen.

Deze drie BCAA's vallen onder de zogenaamde ‘essentiële aminozuren‘, wat betekend dat deze niet door het lichaam zelf gemaakt kunnen worden. Je zult ze dus binnen moeten krijgen via je voeding of supplementen.

Hoewel deze BCAA's zijn te winnen uit voeding en normale eiwitsupplementen, zijn ze in BCAA pillen al geïsoleerd, en in hoge concentratie aanwezig. Door het nemen van BCAA pillen kunnen de BCAA's meteen hun werk doen, en hoeft het lichaam niet eerst de BCAA's te winnen door grotere eiwitmoleculen af te breken. Zo kunnen deze vertakte aminozuren sneller hun functie in het lichaam uitvoeren. Meer informatie over de drie BCAA's die in eiwit pillen zitten hieronder.

Leucine

Leucine is een aminozuur dat de grootste gunstige invloed heeft op de snelheid van de eiwitsynthese: het aanmaken van eiwitten die nodig zijn in je lichaam – bijvoorbeeld voor het herstel en opbouw van spiermassa. Onderzoek toont aan dat leucine een belangrijke trigger is bij het opvoeren van de eiwitsynthese door mTOR te activeren. Door de aanwezigheid van leucine ‘weet' het lichaam dus dat het de eiwitsynthese kan opvoeren.

Isoleucine

Ook isoleucine heeft de mogelijkheid om de eiwitsynthese te verhogen. In verhouding met leucine is dit effect echter veel minder sterk. Isoleucine is verder een vertakte aminozuur dat snel opgenomen kan worden in het lichaam, en nuttig voor het tegengaan van spierafbraak. Net als de andere twee BCAA's, is isoleucine een essentiëel aminozuur.

Valine

Valine is van de drie BCAA's degene die de minste invloed heeft op het verhogen van de eiwitsynthese. Ook valine is een BCAA die wordt gebruikt bij de aanmaak van andere eiwitten in het lichaam. Daarmee speelt het een rol bij de opbouw en herstel van spiermassa na een training. Net als de andere BCAA's, is valine een essentiëel aminozuur.

Nut van BCAA supplementen

Het voordeel van BCAA's is dat ze snel worden opgenomen. Daarnaast zorgt een extra hoeveelheid leucine voor een verhoogde eiwitsynthese.

Een nadeel van BCAA pillen is dat deze in verhouding met eiwitpoeder erg duur zijn. Ook in normaal eiwitpoeder zitten de de BCAA's leucine, valine, en isoleucine; alleen zijn deze niet geïsoleerd. Het is dus niet zo dat je specifiek BCAA pillen moet kopen om deze aminozuren binnen te kunnen krijgen.

Eiwit pillen kopen: BCAA en Aminozuur tabletten

Er zijn veel verschillende BCAA pillen te koop als supplement. Deze supplementen kunnen onderling verschillen in aminozuurverhoudingen en prijs. Er zijn twee verschillende verhoudingen die veel worden verkocht; 4:1:1 en 2:1:1. Een verhouding van 2:1:1 bijvoorbeeld, betekend 2 delen leucine, 1 deel isoleucine, en 1 deel valine. Er is nog weinig duidelijk over welke verhouding optimaal is, maar persoonlijk denk ik dat het weinig verschil maakt.

Naast BCAA pillen worden er ook pillen verkocht met die daarnaast nog andere aminozuren bevatten. Hieronder drie goede opties.

BCAA Pure Caps
van Body en Fitshop
bcaa-pure-caps-eiwit-pillen-kopen
BCAA Pure Caps zijn capsules met vertakte aminozuren in de 2:1:1 verhouding. Een pot bevat 200 capsules van elk 2 gram per stuk.
De aanbevolen dosering van dit supplement bestaat uit 4 pillen, die je vlak voor de training inneemt.
Bekijken
XXL Nutrition BCAA
caps 1000 mg
xxl-nutrition-bcaa-caps-1000mg
XXL Nutrition BCAA Caps bevatten Leucine, Isoleucine en Valine in de verhouding 2:1:1.
In een pot zitten 200 capsules van 2 gram. Per training neem je 4 tabletten.
Bekijken
Anabolic Amino 5500
Mega Caps
Olimp Anabolic Amino 5500 mega caps
Anabolic Amino 5500 Mega caps zijn pillen met BCAA’s en andere aminozuren en vitamine B6. Per dag neem je 12 capsules.
Bekijken

4 gedachten over “Wat zijn BCAA tabletten (eiwit pillen)?”

    • In principe wel, maar BCAA tabletten zijn klein en bevatten daardoor weinig kilocalorieën. Een eiwitshake of weightgainer is een betere optie om aan te komen. Daarmee krijg je namelijk sneller eiwitten en kilocalorieën binnen. Ook zijn deze shakes per gram eiwit goedkoper dan BCAA’s.

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend