Beste eiwitshake? De 3 beste eiwitpoeders, en waarom!

Eiwitpoeder is het meest gebruikte supplement voor krachttraining. Door een eiwitshake te drinken krijg je gemakkelijk en snel een grote hoeveelheid eiwitten binnen. Om spiermassa op te bouwen met krachttraining heeft je lichaam een verhoogde hoeveelheid eiwitten nodig. Daarom zijn eiwitshakes een goede uitkomst.

Maar wat is het beste eiwitpoeder om shakes mee te maken? Om deze vraag te beantwoorden heb ik een top 3 aan beste eiwitshakes geselecteerd aan de hand van de eigenschappen, en mijn eigen ervaring met deze producten.

Eerst noem ik de top drie, en verderop in het artikel ga ik verder in op de belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het kiezen van eiwitshakes.

Top 3 beste eiwitshakes van 2019!

Hieronder mijn top drie aan beste eiwitshakes, aan de hand van de belangrijke eigenschappen van goede eiwitshakes en mijn ervaring met deze producten.

Body&Fit Whey Perfection Special Series – beste smaak en oplosbaarheid

Deze eiwitshake gebruikt whey als eiwitbron, en heeft daarom gunstige eigenschappen. In deze shake zit een mix van whey concentraat, isolaat, en hydrolisaat. Hierbij is het grootste gedeelte, namelijk 50%, whey isolaat.

Om deze shake op smaak te brengen is er gebruik gemaakt van de natuurlijke zoetstof stevia, en natuurlijke aroma's.

Per 100 gram poeder bevat deze shake 79 gram eiwit, 5.6 gram koolhydraten, en 3.2 gram vet.

Bij gebruik viel me meteen op dat het poeder van deze shake een stuk fijner is dan dat van andere eiwitshakes. Daardoor loste het gemakkelijk op.

Ik heb ervaring met de smaak vanille, die wat mij betreft de beste vanillesmaak heeft van alle vanille eiwitshakes die ik tot nu heb geprobeerd. Naast Vanille, is deze shake ook beschikbaar in de smaak banaan, cappuccino, chocolade, cookies&chocolade, aardbei, en aardbei&banaan.

Aan de reviews op bodyenfitshop.nl valt op dat de smaak cookies&chocolade geen goede beoordelingen krijgt. Mijn advies is daarom om voor vanille te kiezen. Ook zou je smaken kunnen proberen, door eerst de ‘variety box' te bestellen.

Eén pot Whey Perfection Special Series bevat 2270 gram; genoeg voor 78 shakes. Deze kost €41,90 op Bodyenfitshop.nl en Bol.com. Door meteen meer potten te bestellen, gaat de prijs per pot omlaag.

Bulk Powders Pure Whey Isolaat 97 – hoogste eiwitconcentratie

Zoek je de beste eiwitshake qua voedingswaarden? Dan is de Bulk Powders Pure Whey Isolaat 97 de beste optie. Zoals de naam aangeeft, is dit een eiwitshake met whey isolaat als eiwitbron.

Om de eiwitconcentratie hoog te houden zijn er geen zoetstoffen en smaakstoffen gebruikt. Wei-eiwitisolaat is het enige ingrediënt.

Per 100 gram poeder bevat het 97.6 gram eiwit, 0 gram koolhydraten, en 0,3 gram vet. Daarmee is dit ook de hoogste eiwitpercentage dat er te vinden is in eiwitshakes. Ook de afwezigheid van koolhydraten maakt dit poeder een goede optie bij het volgen van een strikt dieet.

Door het hoge eiwitpercentage is de oplosbaarheid iets minder goed. Om te zorgen dat het goed oplost kun je daarom het beste gebruik maken van een blender.

Dit poeder wordt verkocht op Bulkpowders.nl in vier verschillende verpakkingshoeveelheden. Je kunt kiezen uit een zak van 500 gram, 1 kg, 2.5 kg of 5 kg.

XXL Nutrition Perfect Whey Protein – simpel, goedkoop, en goed

XXL Nutrition Perfect Whey Protein is een eiwitpoeder waarbij er voor 100% gebruik gemaakt wordt van whey concentraat als eiwitbron.

Per 100 gram bevat dit poeder 78.5 gram eiwit, 7.4 gram koolhydraten, en 6.3 gram vet.

Het poeder wordt verder gezoet met de zoetstof sucralose, en bevat verder een smaakaroma. Er zijn in totaal wel 13 verschillende smaken beschikbaar.

Ik heb ervaring met de smaak vanille, en vond deze prettig smaken. Ook was de oplosbaarheid van deze shake goed, maar niet zo goed als die van de eerder genoemde Whey Perfection Special Series.

Een belangrijk voordeel van dit eiwitpoeder is de lage prijs. Je kunt kiezen uit een zak van 750 gram of 4 kg. De prijs per gram poeder is verreweg het voordeligst bij de grootste verpakking. Op dit moment kost 4 kg van dit eiwitpoeder €56,95 op Bol.com.

Eigenschappen van de beste eiwitshakes

Wil je meer informatie over eiwitshakes voordat je een keuze maakt? Hieronder noem ik vier belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij het maken van je keuze.

1. Maakt gebruik van een goede eiwitbron

Voor spiergroei is niet elke eiwitbron even goed. Er zijn twee eigenschappen die bepalen of iets een goede eiwitbron is:

  1. Biologische waarde. De biologische waarde is de hoeveelheid eiwit die het lichaam kan opnemen uit de eiwitbron. Sommige eiwitten zijn namelijk slecht te verteren, en daarom minder nuttig voor spiergroei. Een voorbeeld hiervan is gelatine (hydrolized collagen).
    Voor de biologische waarde wordt als referentie ei-eiwit genomen. Ei-eiwit is zeer goed verteerbaar, krijgt daarom een biologische waarde van 100. Andere eiwitten worden hiermee vergeleken. Dit heet ook wel de relatieve biologische waarde.
  2. Aminozuurprofiel. Eiwitten bestaan uit ketens van verschillende aminozuren. Van de 20 verschillende aminozuren die er in de natuur voorkomen, zijn er 9 ‘essentiëel'. Dit betekent dat ons lichaam deze nodig heeft, maar niet zelf aan kan maken.
    Deze aminozuren moet je dus binnenkrijgen via je dieet. Een ‘complete eiwitbron' bevat al deze 9 essentiële aminozuren. Niet alle eiwitbronnen zijn compleet. Als je veel eiwitten binnenkrijgt uit shakes, is het een voordeel als de eiwitbron van de shake een compleet aminozuurprofiel heeft.

Verder is het qua bruikbaarheid van de eiwitbron nog een optie om naar de specifieke aminozuren te kijken, maar dat wordt al snel onnodig ingewikkeld voor het doel van dit artikel.

Er wordt eiwitpoeder gemaakt van verschillende bronnen. Maar welke eiwitbron is dan het beste? Hieronder de zes meest gebruikte eiwitbronnen, de bijbehorende biologische waarde, en of het aminozuurprofiel compleet is.

Eiwitbron Biologische waarde Compleet aminozuurprofiel?
Whey eiwit 104 Ja
Ei-eiwit 100 Ja
Beef 80 Ja
Caseïne 77 Ja
Soy (soja) 74 Ja
Pea (erwten) 55-65 Nee

(Bron: oa en.wikipedia.org/wiki/Biological_value)

Zoals je kunt zien is whey vanwege de hoge biologische waarde, en het complete aminozuurprofiel dus de beste keuze. Dat komt goed uit, want dit is de meest gebruikte eiwitbron, en daarnaast ook nog eens goedkoper dan eiwitpoeders met andere eiwitbronnen.

Voor de meeste gebruikers is daarom de keuze voor whey eiwitpoeder dus het beste. Wel zijn er redenen mogelijk om voor een andere een eiwitbron te kiezen. Bijvoorbeeld lactose-intolerantie, of veganisme. Bekijk in dat geval mijn artikel over de beste lactose-vrije eiwitshakes, en de beste plantaardige eiwitshakes.

2. Is goed oplosbaar

Ook de oplosbaarheid van het eiwitpoeder is belangrijk. Bij het maken van een eiwitshake wil je natuurlijk dat dit makkelijk wegdrinkt, en niet dat er in je shake onopgeloste droge klonten zitten. Ook de oplosbaarheid van je eiwitsupplement hangt sterk af van het soort gebruikte eiwitten, en daarnaast van eventueel toegevoegde stoffen.

Over het algemeen lost whey het beste op. Caseïne lost minder goed op, en maakt de shake ‘dik' en kleverig. Beef protein, en plantaardige eiwitten lossen ook minder goed op. Hoe goed een bepaald eiwitpoeder oplost wordt vaak genoemd in klantreviews op webshops.

3. Bevat weinig andere stoffen

Eiwitpoeders bestaan voornamelijk uit eiwit. Maar ook de andere twee macronutriënten, namelijk koolhydraten en vetten, zitten in eiwitpoeder. Met gebruik van een eiwitsupplement wil je natuurlijk voornamelijk eiwit innemen. Het eiwitpercentage van de eiwitshake is dan een belangrijke eigenschap. Alle koolhydraten en andere stoffen halen het eiwitpercentage weer omlaag.

Bij whey eiwit zijn er twee voornaamste opties: whey concentraat en isolaat. Whey isolaat heeft een hoger eiwitpercentage omdat dit poeder extra wordt gefilterd om het eiwitpercentage te verhogen. Daarom is het wel duurder dan concentraat. Als je een strikt dieet volgt, kan een paar gram koolhydraten en vetten toch al teveel zijn, en is whey isolaat de betere optie.

Naast de natuurlijke ingrediënten, zijn er meerdere kunstmatige toevoegingen die aan whey shakes toegevoegd kunnen worden. Bijvoorbeeld kunstmatige zoetstoffen. Van sommige kunstmatige zoetstoffen is nog niet duidelijk of deze ongezond zijn. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, dan kies je voor een supplement zonder kunstmatige zoetstoffen. Over het algemeen geldt dan ook: hoe korter de lijst met ingrediënten, hoe beter.

4. Smaakt goed

Eiwitshakes drink je uiteindelijk voor de werking, en niet voor de smaak. Maar; eiwitpoeders worden in grote potten worden verkocht, vaak van 5 lbs (2270 gram) of 2,5 kg. Met een scoop van 30 gram per shake, en het drinken van 2 shakes per dag, ben je dus 6 hele weken verder om een pot eiwit van 2,5 kg te legen. Als je een smaak hebt gekozen die je niet aanstaat, zijn dat 6 hele lange weken. Daarom is de smaak toch een belangrijke overweging.

Mijn advies is om niet voor exotische smaken te kiezen. Smaken die naar mijn ervaring nooit echt verkeerd gaan, zijn vanille en chocolade. Smaken die in mijn ervaring verkeerd kunnen uitvallen zijn vooral alle fruitsmaken; bessen, ananas, en alle soorten tropische vruchten.

Qua smaak heb ik ook slechte ervaring met beef protein shakes. Deze hebben nog steeds een lichte vleessmaak, waar vervolgens weer een zoete smaak aan toegevoegd wordt. Zo heb ik een shake geproefd die naar biefstuk-chocolade-water smaakte; geen aanrader.

Bij het kiezen van een smaak kun je daarom het beste eerst reviews lezen. Zo krijg je een indruk over welke smaken goed zijn, en welke je juist moet vermijden. Ook zou je eerst meerdere smaken kunnen proberen, bijvoorbeeld aan de hand van een variety box, voordat je een hele pot koopt in één smaak.

Er zijn ook eiwitpoeders te koop waarbij er opzettelijk veel aandacht is besteed aan de smaak. Whey delicious van XXL Nutrition is daar een voorbeeld van. Maar let op; als eiwitshakes goed smaken, zitten ze vaak toch weer vol met extra suikers, of andere smaak- en zoetstoffen.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van de beste eiwitshake? Ervaring met de genoemde eiwitshakes die je wil delen? Of juist andere aanraders? Laat hieronder dan je bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend