Antwoord op veelgestelde vragen over het bankdrukken

By | 3 juli 2015

In dit artikel worden een aantal veelgestelde vragen over het bankdrukken kort beantwoordt.

Hoeveel weegt de stang?

Dat hangt van de halterstang af. Meestal wordt er bij het bankdrukken een Olympische halterstang gebruikt. Een Olympische halterstang herken je aan de draaiende uiteinden, die een doorsnede hebben van 50mm om de schijven op te plaatsen. Een Olympische halterstang weegt bijna altijd 20kg.

olympische-halterstang

Olympische halterstang (20kg)

Voor stangen zonder draaiend uiteinde, van 30mm, zijn geen standaard gewichten.

Om het zeker te weten kan je het navragen in de sportschool, of de stang in de sportschool wegen. De meeste sportscholen hebben wel een weegschaal liggen. Stap eerst zelf op de weegschaal om achter je eigen gewicht te komen. Stap er een tweede keer op, terwijl je de stang vasthoudt. Het gewicht van jou met de stang, min je eigen gewicht, is het gewicht van de halterstang.

Hoeveel gewicht kan een gemiddelde beginner drukken?

Dit is natuurlijk afhankelijk van veel verschillende factoren. Misschien ben je een beginner met bankdrukken, maar train je al jaren met apparaten. Dan ben je natuurlijk sterker. Ook zal je begingewicht hoger zijn als je bijvoorbeeld fysiek zwaar werk doet. Als je van nature al een goede bankdruktechniek hebt, druk je ook al meer gewicht.

Een andere belangrijke variabele is je eigen lichaamsgewicht. Voor volwassenen zijn er per klasse lichaamsgewicht standaarden opgesteld; zie onderstaande tabellen. De getallen in deze tabel zijn een 1 Rep Max volgens de wedstrijdregels van het bankdrukken, voor absolute beginners (ongetrainden).

bankdrukken-beginner-gewicht-tabel

De volledige tabellen, met de gewichten voor andere klassen van getraindheid, kan je vinden op exrx.net.

Welke spieren gebruik je bij het bankdrukken?

Bij elke oefening die je doet, heb je de zogenaamde ‘prime movers’, spieren die je vrijwel maximaal belast, en werkelijk voor de verplaatsing van het gewicht zorgen, en stabiliserende spieren; die de rest van het lichaam stabiel houden, zodat de prime movers hun werk kunnen doen.

Bij het bankdrukken zijn de prime movers: Borstspieren (pectoralis), voorste schouderspier (anterior deltoid), en de triceps.

Stabiliserende spieren zijn: verschillende rugspieren, de glutes, en de beenspieren.

Wat zijn de wereldrecords, en de Nederlandse records?

Het bankdrukken bij het powerliften wordt op twee manieren gedaan; raw en suited. Raw bankdrukken is het bankdrukken zoals bijna iedereen in de sportschool het doet. Bij suited bankdrukken, ook wel geared genoemd, wordt een ondersteunend bankdrukshirt gedragen. Hierdoor kunnen er veel zwaardere gewichten gedrukt worden. Als er geen vermelding ‘RAW’ staat, dan gaat het om geared bankdrukken.

Je kan hier alle huidige Nederlandse records vinden van de NPB (Nederlandse Powerlifting Bond). Het zwaarste gewicht dat er bij de mannen raw is gedrukt, is op dit moment 225 kg.

De wereldrecords van de IPF (International Powerlifting Federation) kan je hier bekijken. Buiten de IPF om, wordt deze lift (video) als het wereldrecord raw bankdrukken beschouwd; 327,5 kg.

Edit: in November 2015 is dit record verbeterd; het record staat nu op 335kg, door de rus Kirill Sarychev. Je kunt deze lift hier bekijken.

Voor meer over de regels van het bankdrukken bij powerlifting, zie dit artikel.

 

Heb je nog een vraag die hier niet tussen staat? Stel hem hieronder!

Guido
Author: Guido

Al ruim 10 jaar doe ik aan krachttraining, voornamelijk met een focus op powerlifting. Mijn persoonlijke records bij powerlifting zijn een 210kg squat, 140kg bench press, en 240kg deadlift. Op Krachttraining.info wil ik zoveel mogelijk lezers helpen met krachttraining aan de hand van mijn kennis en ervaring. Zie ook de about-page voor meer informatie, of neem contact met me op via het contactformulier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *