Knijpkracht trainen: Captains of Crush of Heavy Grips grippers?

Knijpkracht, ofwel crushing grip, is de soort grip waarbij je kracht zet om je hand te sluiten. Dit is dus niet hetzelfde als het vasthouden van een zware stang zoals bij de deadlift, dat is supporting grip. Wel train je dezelfde spieren, dus door het trainen van het ene type grip wordt je zeker ook sterker in de andere soort.

De beste manier om knijpkracht te trainen is met handgrippers. De twee bekendste typen zijn de Captains of Crush, en de Heavy Grips. Dit zijn grippers waarbij de weerstand wordt gegenereerd door een torsieveer, en het de bedoeling is de handvaten naar elkaar toe te knijpen. Deze grippers zijn beschikbaar in veschillende weerstandsniveaus, waardoor je op kan bouwen in gewicht.

captains-of-crush-vs-heavy-grips
Een Captains of Crush gripper, en een Heavy Grips gripper.

Omdat een enkele gripper ook maar één weerstandniveau heeft, is het altijd aan te raden om meedere grippers te hebben. Minimaal één om mee op te warmen, waarmee je dus 10 of meer reps mee kan maken, minimaal één om je werksets mee te doen (tussen de 2-10 reps), en één die je, wanneer je begint met trainen, nog niet kan sluiten. Door middel van regelmatige training werk je er dan naartoe om deze voor 1 herhaling te sluiten (1RM).

Welke grippers zijn beter? Captains of Crush vs Heavy Grips

In onderstaande tabel een kort overzicht van de verschillen, en de voor en nadelen, van de twee grippers.

Captains of crush

Heavy Grip

 Afmetingen: captains-of-crush-afmetingenHandgrepen verder uit elkaar Heavy-Grips-afmetingenHandgrepen dichter bij elkaar
Weerstandsniveaus: Beschikbaar in 11 weerstanden, van 27kg tot 163kg.
Goede nauwkeurigheid weerstandsniveaus.
Beschikbaar in 6 weerstanden, van 45 kg tot 159kg.
Matige nauwkeurigheid weerstandsniveaus.
Materiaal: Aluminium handgrepen, stalen springveer Aluminium handgrepen, zwart gecoate stalen springveer
Knurling: Goed Matig
Bestellen: Amazon.nl Amazon.nl, Bol.com

Afmetingen

Qua afmetingen zijn de grippers bijna gelijk; de handgrepen zijn bij beide grippers 19mm in diameter, en de lengte bij beide 95mm. Het enige verschil is de afstand tussen de handgrepen in de eindstand; bij de captains of crush is dit met 71mm meer dan de Heavy grips (64mm). De Heavy Grip vind ik wat dat betreft beter; bij deze krijg ik m'n pink er nog makkelijker omheen in de startpositie. Als je flink grote handen handen hebt zal dit verschil je weinig uitmaken.

Weerstandsniveaus

Om een indicatie te krijgen welk weerstandsniveau je nodig hebt, kan je op de site van Betersport de bijgaande tekst hierover lezen: Captains of crush, Heavy Grips. De Captains of Crush hebben het voordeel dat ze meer mogelijke weerstandsniveaus hebben; 11 tegen de 6 van Heavy Grips.

Deze weerstandsniveaus zijn opgegeven door de fabrikanten zelf. Ze gebruiken niet dezelfde meetmethode. Om de weerstanden van de Captains of Crush en Heavy Grip grippers beter te kunnen vergelijken, zie dit artikel.

Wat er verder uit de tabel uit dat artikel opvalt, en mijzelf ook is opgevallen, is dat er bij Heavy Grips van hetzelfde weerstandsniveau (die de fabrikant opgeeft), meer onderling verschil zit. Mijn eigen HG250 is zwaarder dan de Captains of Crush #2, en ik kan er met moeite 5 herhalingen mee maken. Ik heb ook weleens een HG250 van iemand anders geprobeerd, en daar kon ik 20 herhalingen mee. Dat is nogal een flinke afwijking.

Knurling

Knurling is het patroon in het materiaal, dat er voor zorgt dat je meer grip hebt. Bij de Captains of crush is de knurling scherper uitgevoerd, en geeft dus meer grip. Dit is een groot voordeel op de Heavy Grips, die eerder in je hand zal beginnen te glijden.

Materiaal

Bij beide grippers zijn de handvaten van aluminium. Dit is een prima materiaal voor dit gebruik. De springveer is bij beide grippers uitgevoerd in staal. Bij de heavy grips heeft de veer een coating van zwarte, roestvaste verf. Dit is een klein voordeel op de Captains of Crush, waarbij de veer, in landurige vochtige omstandigheden, iets kan gaan roesten.

Prijs

Hier zit een groot verschil in; de Captains of Crush zijn met €29,90 ongeveer anderhalf keer zo duur als de Heavy Grips (€19,90).

Conclusie

Over het algemeen hebben de Captains of Crush mijn voorkeur. Dit omdat de grippers accurater zijn in de weerstand, en betere knurling hebben. Dit zijn uiteindelijk de eigenschappen die het belangrijkste zijn voor je training op knijpkracht.

Als je van plan bent handgrippers te kopen, dan raad ik aan om deze op Amazon.nl te kopen; hier zijn ze het goedkoopst.

Plaats een reactie

Send this to a friend