Wat is de beste optrekstang voor aan de muur?

Met een optrekstang, ook wel een pull-up bar of chin-up bar, kun je meerdere soorten pull-ups doen. Pull-ups zijn de beste compound oefening voor de bovenste rugspieren. Daarom vind je deze oefening in veel goede trainingsschema's voor krachttraining en bodybuilding, en is het ook een goed idee om een pull-up bar op te hangen in je home gym.

Als je je training serieus neemt, dan zijn pull-up stangen die je op je deurframe klemt geen optie. Deze zijn namelijk niet zwaar belastbaar, en kunnen bij snelle bewegingen los komen en vallen. Het internet staat vol met fail-video's hiervan.

Een stevige optrekstang die je aan de muur bevestigt is daarom een betere optie. In dit artikel bespreek ik waar je op moet letten bij het kopen van een optrekstang voor aan de muur, en geef ik je de beste optrekstangen die daaraan voldoen. Daarnaast geef ik aan welke accessoires er zijn voor je optrekstang, en beschrijf ik aan het einde van het artikel ook nog de beste oefeningen die je kunt uitvoeren met een optrekstang.

Optrekstang kopen

Wil je meteen een keuze kunnen maken? Hieronder zie je meteen de twee beste opties die ik heb kunnen vinden. De eerst optie is budgetvriendelijk en voldoet aan alle belangrijke eisen. Voor een paar euro meer heb je een nog betere optrekstang; de BodyTrading CU100. Dit is de beste optrekstang die er op dit moment te vinden is.

Barbarian Chin-up bar 2.0
Barbarian Chin Up Bar 2.0 - goede optrekstang
Belastbaarheid: 300 kg
Hoeveelheid grepen: 4
Afstand van de muur: 40 cm
Soort grip: knurling
Fitness-seller.nl (€129)
BodyTrading CU100
Bodytrading Cu 100 Beste Optrekstang
Belastbaarheid: 350 kg
Hoeveelheid grepen: 6
Afstand van de muur: 58 cm
Soort grip: knurling
Betersport.nl (€149)

Waar moet je op letten bij het kopen van een optrekstang?

Hieronder kort de punten waar je op moet letten bij het kopen van een optrekstang voor aan de muur.

Belastbaarheid

De belastbaarheid betekent hoeveel gewicht er maximaal aan de optrekstang kan hangen. Veel goedkope optrekstangen zijn maar licht belastbaar, bijvoorbeeld tot 100 of 120 kg. Als je nu 70 kg weegt denk je misschien dat dat voldoende is. Maar; naarmate je sterker wordt en meer spiermassa opbouwt zal dat snel te weinig worden. Stel je weegt na een tijd trainen 80 kg, en je bent ook veel sterker geworden met pull-ups. Je kunt dan je pull-ups maximaal maar met 20 kg verzwaren (bijvoorbeeld dmv een weight belt, hierover later meer), en je zit al aan de maximale belastbaarheid van de optrekstang.

Daarnaast zegt de belastbaarheid ook iets over de de bouwkwaliteit en hoe de optrekstang aanvoelt in gebruik; bij een lagere belastbaarheid kan de constructie mee bewegen tijdens het uitvoeren van je oefeningen, en instabiel aanvoelen. Ik raad aan om minimaal voor een belastbaarheid van 150kg te gaan, zodat je genoeg ruimte hebt om te groeien en de constructie altijd stevig en stabiel aan blijft voelen.

Hoeveelheid verschillende grepen

De meeste optrekstangen hebben slechts één rechte stang. Betere optrekstangen hebben meer opties, bijvoorbeeld parallele grepen, zodat je parallel grip pullups (ofwel hammer grip pullups) kunt doen. Hoe meer opties, hoe meer je kunt variëren in je training, en hoe meer variatie, hoe beter. Met meer variatie kun je je zwakke punten beter aanpakken en je training interessant houden.

Afstand van de muur/wand

De meeste goedkope optrekstangen hangen te dicht bij de muur, zodat ze kunnen besparen op materiaal, en de belastbaarheid redelijk hoog kunnen houden (er komt met een kortere arm een kleiner krachtmoment op de stang te staan). Een korte afstand tot de muur levert problemen op wanneer je het optrekken niet volledig strikt uitvoert, omdat je dan met je voeten en knieën richting de muur beweegt. Met een langere afstand tot de muur kan je je pullups altijd prima uitvoeren zonder je daar zorgen over te maken.

Grip/knurling

Bij het optrekken train je niet alleen je rugspieren en biceps; je moet ook eigen lichaamsgewicht tijdens de gehele uitvoering van de oefening vast houden. Daarmee train je dus ook je onderarmen. Maar ookal heb je sterke onderarmen, dan zal bij een gladde optrekstang het erg moeilijk worden om jezelf vast te houden zonder los te glippen. Een goede optrekstang heeft daarom een stang met een ruw oppervlak. Hiervoor worden verschillende oplossingen gebruikt. De oplossingen die hiervoor gebruikt worden zijn; rubberen handgrepen, een ruwe coating, en knurling. De handgrepen hebben als nadeel dat ze de plekken waar je de optrekstang vast kan houden beperken. De ruwe coating heeft dat niet. De beste optie is daarom knurling.

Kosten/Prijs

Natuurlijk betaal je liever minder, maar juist met de goedkoopste opties krijg je vaak minder waar voor je geld. In dit artikel heb ik daarom gekeken naar de beste prijs-kwaliteitverhouding.

De beste optrekstangen / chin-up bars

Aan de hand van de eerder genoemde criteria heb ik de twee beste optrekstangen geselecteerd. De eerste optie is de goedkopere optie; de Barbarian chin-up bar 2.0. De tweede optrekstang is de beste optrekstang die je op dit moment kunt kopen; de BodyTrading CU100 chin-up bar.

Barbarian Chin-Up Bar 2.0

De Barbarian chin-up bar 2.0 is een erg stevige optrekstang die aan alle belangrijke eisen voldoet. De constructie is tot 300 kg belastbaar. Je hoeft je met de Barbarian chin up bar dus nooit zorgen te maken over de belastbaarheid.

Er zijn 4 verschillende grepen beschikbaar. De vier verschillende grepen zijn: wijd, smal, wijde parallel greep, en een smalle (bijna) parallelle greep. Alle grepen hebben knurling; dit zorgt voor meer grip op de stang.

De stang zelf is 28 mm in diameter. Dat is dezelfde diameter als een halterstang; een comfortabele diameter waar je veel grip op hebt.

Deze optrekstang is behalve aan de wand, ook aan het plafond te bevestigen. Bij wandbevestiging hangt de stang op 40 centimeter van de wand.

Om deze chin-up bar aan de muur of plafond te bevestigen gebruik je met 4 bouten met een diameter van 10 mm. De instructies voor het monteren zitten bijgesloten in de handleiding. Deze pull-up bar kost € 129,00 en is hier te koop bij Fitness-Seller.

BodyTrading CU100 – de beste optrekstang

De BodyTrading CU100 voldoet ruim aan alle belangrijke eisen. Zo is de constructie tot wel 350 kg belastbaar, en zijn er zes grepen mogelijk.

De 6 verschillende grepen zijn; wijd, medium, smal, 45°, parallel wijd, en parallel smal. Alle grepen hebben de best denkbare soort grip: knurling. Ook bij deze pull-up bar is de bar zelf 28 mm in diameter.

Naast de extra grepen en hogere belastbaarheid, heeft de BodyTrading CU100 nog een voordeel op de Barbarian Chin-up bar 2.0; de extra afstand tot de muur; 58 cm.

Door de grote afstand tot de muur heb je zelfs bij de ergste ‘cheated' pull-ups nog genoeg ruimte om niet met je voeten of knieën tegen de muur aan te komen.

Deze chin-up bar zet je vast aan de muur met 8 bouten. De instructies voor het monteren zitten bijgesloten in de handleiding.

Deze optrekstang is te koop voor €149 op Betersport.nl.

Optrekstang ophangen/bevestigen aan de muur

Voordat je over gaat op de aankoop van een optrekstang, is het goed om alvast te weten hoe je de optrekstang bevestigd, en wat je daarvoor nodig hebt.

Zorg allereerst dat je een goede plek vindt in je huis of (home)gym, met een stevige muur die dit aan kan. Een tussenwand of elke andere soort holle wand is geen optie!

Voor het makkelijkste gebruik zorg je ervoor dat je de stang op de hoogte komt te hangen waarbij je je hieraan nog maar net vast kan pakken als je op je tenen staat. Meet dit van tevoren uit.

Er zijn daarnaast nog een aantal andere belangrijke punten waar je op moet letten bij het ophangen van je optrekstang. De video hieronder laat de montage van een pull-up bar zien, waar deze punten naar voren komen.

De bouten om de optrekstang te bevestigen aan de muur worden bij de twee besproken optrekstangen in dit artikel niet meegeleverd. De reden hiervoor is dat de beste bouten die je kunt gebruiken afhankelijk is van de soort muur. Ga dus even na uit welk materiaal je muur bestaat, vraag in de bouwmarkt afhankelijk daarvan om advies, en koop de juiste hoeveelheid van de geadviseerde soort bouten.

Accessoires

Naast de optrekstang zelf, zijn er nog een aantal accessoires beschikbaar die erg handig zijn voor het doen van pull-ups en chin-ups.

Power bands (elastieken) – maak optrekken lichter

power-bands-assited-pull-upBen je nog niet sterk genoeg om pull-ups of chin-ups uit te voeren, of wil je simpelweg meer reps doen met pull-ups, dan kan je elastieken ofwel power bands gebruiken om de oefening lichter te maken. Dit heten ook wel ‘assisted pull-ups'. Door de veerkracht van de power band hoef je dan zelf minder kracht te zetten om jezelf op te kunnen trekken.

De power bands die hiervoor het meest geschikt zijn, vind je in deze ‘assisted pull-up set'. Deze set bestaat uit lichte tot gemiddeld zware power bands; bij zwaardere bands wordt de hoeveelheid kracht die je zelf moet zetten te laag. Met deze set heb je meteen drie verschillende weerstandsniveaus.

Om assisted pull-ups uit te voeren, maak je met een lus vast aan de pull-up bar. Vervolgens kan je met één voet of knie op het de band staan, en voer je de pull-up of chin up uit. Voor een volledige instructievideo van het gebruik van power bands bij pull-ups, zie deze video.

Weight belt of gewichtsvest – maak optrekken zwaarder

dip-pull-up-belt

Wanneer je sterker wordt, zullen pull-ups met je lichaamsgewicht te licht worden. Dan wil je juist gewicht toe kunnen voegen. Dit kan met een weight belt, of een met een gewichtsvest. De standaard oplossing is de weight belt. Deze wordt vaak ook een ‘dipriem' genoemd, omdat de weight belt voornamelijk bij dips wordt gebruikt; bijna iedereen kan meteen meer gewicht gebruiken bij dips.

Aan een weight belt of dipriem kun je halterschijven vastmaken, en hangen deze tussen je benen bij het uitvoeren van de pull-ups of chin ups. De andere optie is een gewichtsvest; een verzwaard vest dat je om je romp draagt. Het voordeel van een weight vest is dat het extra gewicht beter wordt verdeeld over je lichaam, het nadeel is dat het meer moeite kost om gewicht te wisselen, en dit bij sommige gewichtsvesten helemaal niet mogelijk is.

Je vind hier een uitgebreide keuze aan weight belts. Een gewichtsvest vindt je onder andere bij Betersport en bij Fitness-seller.

Fat Gripz – maak de oefeningen zwaarder voor je grip

fat-grip-pull-ups

In eerste instantie zal je pull-ups of chin ups doen om je rug (lats) en biceps te trainen, maar daarnaast train je ook je grip, en dus je onderarmen. Wil je hier meer nadruk op leggen, dan kun je het moeilijker maken om jezelf vast te houden door de greepdiameter van de stang te vergrootten. Dit kun je doen met Fat Gripz. Fat gripz zijn hier het goedkoopst verkrijgbaar. Voor meer informatie, zie ook mijn artikel over Fat Gripz.

Oefeningen met een optrekstang

Om goed gebruik te kunnen maken van je optrekstang, is het goed om te weten welke oefeningen je hiermee kunt doen, en op welke spieren bij die oefeningen de nadruk ligt. Hieronder een overzicht van de vijf beste oefeningen. Al deze oefeningen kun je daarnaast ook uitvoeren in combinatie met de eerder genoemde accessoires.

1. Pull-ups (optrekken met overhandse greep)

optrekken-uitvoeringPull-ups is het optrekken met een overhandse greep. Dit is de zwaarst mogelijke greep bij het optrekken. Het doel van deze oefening is het trainen van de lats (lattisimus dorsi), de brede rugspier ofwel de ‘vleugels'. Andere rugspieren die je hiermee traint zijn de teres major, infraspinatus, en het onderste gedeelte van de trapezius (monnikskapspier). In de arm train je hierbij voornamelijk de biceps en brachioradialis. Meer informatie hierover vind je op exrx.net.

Je kunt pull-ups ook uitvoeren met een wijde greep, wide grip pull-ups, waarmee er minder nadruk komt te liggen op de biceps, en meer op de lats en andere rugspieren. De range of motion van deze oefening is wel kleiner. Meer informatie over pull-ups.

2. Chin-ups (onderhands optrekken)

chin-up-lat-oefeningEen chin-up is het onderhands optrekken. Hiermee train je dezelfde rugspieren als bij de pull-ups, maar leg je meer nadruk op de biceps, en minder op de brachioradialis. Bijna iedereen is met deze variant sterker dan met de klassieke (overhandse) pull-up. Voor meer informatie, lees mijn volledige beschrijving van onderhands optrekken.

3. Parallel grip pull-ups

narrow-parallel-grip-pull-upDeze variant is bij de meesten de makkelijkste. Bij de parallel grip pull-ups, neem je een grip op de stang waarbij de handpalmen naar elkaar toe hebt. Een andere naam voor deze variant is de ‘hammer grip pull-up'. Met deze oefening train je dezelfde rugspieren als met de andere varianten, en qua armspieren kun je hier zowel uit de biceps als brachioradialis veel kracht zetten.

Je kunt deze oefening gebruiken als opstap naar pull-ups met een overhandse greep. Ook is er bij beide optrekstangen in dit artikel de optie om deze met een wijde greep uit te voeren. Met de wijde greep wordt de oefening zwaarder, ligt er minder nadruk op de biceps, en wordt de range of motion kleiner. Meer informatie, zie exrx.net.

4. Hanging knee raises

Naast de verschillende varianten van pull-ups waarmee je je rug traint, kun je met behulp van je pull-up bar ook oefeningen doen gericht op het trainen van je buikspieren. Bijvoorbeeld met de Hanging knee raises. Bij deze oefening hang je aan de stang, en trek je je knieën omhoog. Voor een duidelijk voorbeeld van de uitvoering hiervan, zie deze video.

5. Hanging leg raise

hanging-leg-raisesDit is een zwaardere oefening dan de hanging knee raises. In plaats van alleen je knieën op te heffen, doe je dat bij deze oefeningen met je hele benen, in gestrekte houding. Ook met deze oefening train je je buikspieren. Bij een hanging leg raise hef je je benen omhoog in volledig gestrekte houding. Voor een voorbeeld van de uitvoering, zie deze video.

16 gedachten over “Wat is de beste optrekstang voor aan de muur?”

 1. Beste Guido,
  Ontzettende bedankt voor de heldere en uitgebreide artikel!
  Ik heb nog wel een vraagje.
  Je bespreekt hier alleen optrekstangen, die te bevestigen zijn aan de muur.
  Zijn optrekstangen bevestigd aan het plafond ook een goede optie, of zie jij redenen om toch voor een muurmontering te kiezen?
  Mij lijkt het voordeel van aan het plafond monteren namelijk dat je meer ruimte hebt, dat je niet zo dicht bij de muur aanzit. (ik vraag me af of de 58 centimeter die afstand bij de Gladiator Monkey Pull-up/Chin-up bar wel voldoende is)
  Alvast bedankt voor je reactie en bedankt voor je goede artikel, Rens

  Beantwoorden
  • Hoi Rens,

   Optrekstangen aan het plafond zijn natuurlijk ook een optie. Het belangrijkste voordeel van een muurbevestiging is wel de stevigheid en dat deze gemakkelijker te monteren zijn.

   Qua stevigheid is een muurbevestiging beter omdat de muur de krachten die er op de stang komen te staan kunnen afvangen. Bij een ophanging aan het plafond kan dit niet, en komen de krachten dus eigenlijk alleen op bevestigingsbouten in het plafond te staan. Optrekstangen aan de muur zijn daarom vaak steviger, en zwaarder belastbaar. De Barbarian Chin-Up Bar die ik in dit artikel bespreek is trouwens zowel aan de muur als aan het plafond te bevestigen.

   De 58 cm afstand van de muur af is vrij ruim. Denk je alsnog meer afstand nodig te hebben, dan kan bijvoorbeeld kiezen voor het ATX pull-up systeem. Als je hier de stang op de uiterste stand monteert, heb je 89cm afstand tot de muur.

   Groet,

   Guido

   Beantwoorden
 2. beste heer, mevrouw,

  De Gladiator Monkey Chin-up bar optrekstang kan die ook buiten geplaatst worden?
  Of welke andere goede optrekstang die voldoet aan de hierboven genoemde stang raadt u mij anders aan?

  Beantwoorden
  • Hoi Angelique,

   Ik weet niet zeker of deze optrekstang geschikt is voor buitengebruik. Dat kan je het beste navragen bij Fitness-Seller zelf. Je kunt daarvoor hier het contactformulier gebruiken. Ze reageren meestal snel.

   Materialen die in ieder geval geschikt zijn voor buitengebruik, zijn thermisch verzinkt, of hebben een poedercoating. Deze afwerking zorgt ervoor dat ze niet kunnen roesten. Bijvoorbeeld de ATX pull up bar maakt gebruik van een poedercoating.

   Toevoeging (13 juni 2018):
   Fitness-seller geeft tegenwoordig het volgende aan over buitengebruik:
   “De optrekstang kan indien gewenst buiten worden opgehangen maar deze is niet speciaal behandeld om roestvorming te voorkomen. De optrekstang heeft enkel een normale coating en op plekken waar deze coating slijt of beschadigd raakt kan lichte roestvorming ontstaan.”

   Beantwoorden
 3. Beste guido

  Ik zag op gorillasports een optrekstang voor aan de muu. Er staat bij dat hij 350 kg kan hebben. Zou dit een goede stang kunnen zijn?

  Beantwoorden
  • Hoi Wouter,

   Kan je de link naar dit product plaatsen? Dan kijk ik ernaar geef ik je mijn mening.

   Edit:
   Gaat het om dit product? Er staat inderdaad dat deze tot 350 kg belastbaar is. Maar als je kijkt naar de constructie, is te zien dat deze optrekstang minder stevig is dan bijvoorbeeld de Barbarian Line chin-up bar. De stang die je vastpakt voor het optrekken, hangt namelijk slechts aan de twee schroeven vast onder de balken.
   Verder heeft deze optrekstang geen knurling, waardoor je minder grip op de stang hebt vergeleken met een geknurlde optrekstang. Het grootste voordeel van deze optrekstang van Gorillasports is de zeer voordelige prijs. Zoek je simpelweg een goedkope optrekstang voor aan de muur, dan is dit zeker een optie.

   Beantwoorden
 4. Hoi Guido,

  Heb je toevallig enig idee waar ik zo een optrekstang kan kopen die je niet aan een muur of plafond hoeft vast te maken? Zo eentje die onafhankelijk kan staan met bijvoorbeeld poten, ik heb namelijk geen idee van wat voor materiaal mijn muren gemaakt zijn en weet ook niet wat voor bouten/schroeven ik nodig heb om het goed vast te zetten.

  Alvast bedankt,

  Ismail

  Beantwoorden
 5. Hi Guido,

  Ik heb de Gladiator Monkey besteld via de link in je artikel (hoop dat je een affiliatie afspraak met ze hebt ;)). Deze is vandaag netjes binnengekomen.

  Hoe kan ik erachter komen wat voor soort bouten ik heb? Ik begrijp niet zo goed wat voor type verschillende muren je zou kunnen hebben. Ik woon in een appartement en ik wil deze optrekstang aan de muur bevestigen die tussen mij en mijn buren zit. Dit is sowieso geen gips muur, maar een stevige, naar mijn weten, betonnen muur.

  Zijn er nog verschillen in betonnen muren waar ik van op de hoogte zou moeten zijn bij de aanschaf van de juist bouten? Ik zou namelijk niet weten hoe ik er achter kan komen wat voor soort betonnen muur ik heb. Ik woon in een nieuw gebouw, bouwjaar 2008 volgens mij.

  Heb je tips voor mij? Ik heb het filmpje gekeken, maar ik weet ook niet zo goed wat dat gele apparaat is wat hij heeft. Die gele lange staaf om te zien of de stang horizontaal bevestigd is ken ik natuurlijk wel.

  Mijn plan, als ik de juiste bouten weet te vinden:

  1) Meten waar ik de stang wil plaatsen (heb je nog tips hoe ver deze van het plafond af komt zodat ik tijdens de oefeningen niet met mijn hoofd tegen het plafond aan kom? Ik ben 183 cm)
  2) Met een potlood door de gaten van de bevestigingsbeugels de juiste plekken om te boren markeren
  3) Gaten boren
  4) Bevestigingsbeugels bevestigen met de juiste bouten/moeren
  5) Tussenstuk bevestigen met de bijgeleverde bouten en moeren

  Is er nog iets wat ik over het hoofd heb gezien?

  Dank voor deze uitgebreide review,

  Filip

  Beantwoorden
  • Hoi Filip,

   Zolang het echt stevig beton is (en geen cellenbeton blokken), heeft het verdere type niet echt invloed op de bevestigingsoptie. Voor beton zijn er meerdere bevestigingsopties beschikbaar. Persoonlijk zou ik kiezen voor keilbouten van de juiste diameter. Een andere optie is de snelbouwanker, die als enige nadeel heeft dat je deze niet meer kunt verwijderen (instructies, zie deze video).

   Het gele apparaat in het filmpje is een leidingzoeker. Hiermee kun je voordat je boort, controleren of er geen leidingen, stroomkabels, of betonstaal in de muur zit op de plek waar je wil boren. Stroomkabels lopen meestal recht omhoog boven de stopcontacten, dus deze plek kun je het beste vermijden.

   Wat betreft de juiste hoogte: zorg er in ieder geval voor dat je genoeg ruimte boven de stang hebt voor je nek en hoofd, zodat je pull-ups en chin-ups kunt uitvoeren met volledige range of motion. Even opmeten dus, en daarboven een paar centimeter speling rekenen. Houdt er ook rekening mee dat de stang van de Gladiator Monkey Chin-Up Bar hoger hangt dan de balken uit de muur.
   De optimale hoogte is zo hoog dat je de stang vast kunt pakken als je op je tenen staat, maar als je aan de stang hangt niet met je voeten de grond aanraakt. Als je lang bent is dat soms niet mogelijk als je ook genoeg ruimte wil houden boven de stang. Dan moet je bij het optrekken dus je onderbenen omhoog houden.

   Bij stap 4 zou ik één van de twee balken nog niet helemaal vastschroeven voordat je de tussenbalk plaatst. Zo houdt je speling om het tussenstuk tussen de twee balken vast te zetten. Als je de balken al helemaal vastschroeft, kan het dat je de tussenbalk er net niet meer tussen krijgt omdat je geen speling hebt.

   Verder klopt je stappenplan. Goed opmeten en aftekenen dus, en bij voorkeur iemand je laten helpen bij het monteren, dan zou moeten lukken 🙂

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 6. Hallo Guido,
  Weet jij of er optrekstangen zijn die je over een zolderbalk heen kan hangen?
  Dan zou ik niets hoeven te bevestigen en met bv 2 haken over de balk kunnen hangen.

  Groeten Martijn

  Beantwoorden
  • Hoi Martijn,

   Ik ken geen optrekstangen die hier specifiek voor gemaakt zijn. Wel kan je de benodigde haken om de optrekstang over een zolderbalk te hangen met moeren en bouten vastmaken aan de hierboven genoemde optrekstangen. Aangezien deze optrekstangen hier niet op bedacht zijn, is het alleen niet te zeggen hoe stevig en stabiel het geheel dan wordt.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Ina,

   De beste hoogte is zo hoog dat je deze vast kunt pakken als je op je tenen staat. Zo kun je zonder opstapje de optrekstang gebruiken, en raak je de vloer niet tijdens het optrekken – ook niet met gestrekte benen.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 7. Goede dag, kwou vandaag een optrekrekje bestellen, maar weet u misschien iemand of waar ik kan vragen die het voor mij kan vast monteren? Kben er namelijk heel onhandig mee gr rp

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend