Eiwitrepen AH; heeft Albert Heijn goede eiwitrepen?

In een aantal winkels van de Albert Heijn is het mogelijk om eiwitrepen te kopen. Daarnaast verkoopt Albert Heijn ook online eiwitrepen op AH.nl. Maar zijn dit goede eiwitrepen, of zijn er betere opties?

Om die vraag te beantwoorden bekijk ik in dit artikel de eiwitrepen die je bij de Albert Heijn kunt kopen, en vergelijk ik deze op de voedingswaarden, ingrediënten, en prijs met elkaar – en met een aantal alternatieven.

Eiwitrepen van de AH vergelijken

Voor een overzichtelijke vergelijking kun je alle eiwitrepen van de Albert Heijn, en een aantal alternatieven, in de onderstaande tabel met elkaar vergelijken. Hier vind je per eiwitreep de prijs per 100 gram, de voedingswaarden per 100 gram, en de gebruikte eiwitbronnen.

Product: Prijs/100 g Voedingswaarden/100 gram Eiwitbronnen:
(naam) (vanaf) Kcal: Eiwit: KH: Vet:
Powerbar 30% protein plus (AH.nl) €4,20 338 31 31 7 Caseïne, whey, soja
Clif Bar Builder's protein chocolate (AH.nl) €3,66 419 30 44 13 Soja
Maxim 40% Protein bar (AH.nl) €5,66 357 40 24 13 Melk, soja
Probar Base protein bar (AH.nl) €5,70 414 28,6 45,7 14,3 Soja
Pulsin Maple Peanut protein snack (AH.nl) €3,98 454 26,1 25,6 25,5 Erwten
The Primal Pantry Cacao orange paleo bar (AH.nl) €5,36 379 27 43 9 Hemp/hennep
Quest Bar (bodyenfitshop.nl) €3,12 318 33 18 13 Whey, melk
Clean Protein Bar (bodyenfitshop.nl) €2,35 304 33,6 7,2 7,5 Melk, whey
Oh Yeah Bars (bodyenfitshop.nl) €2,47 412 35,3 27 15,3 Whey, melk, caseïne

Conclusie: AH eiwitrepen – duur of bevatten slechte eiwitten

In de bovenstaande tabel is te zien dat de alle eiwitrepen die je bij de Albert Heijn kunt kopen relatief duur zijn. De drie genoemde alternatieven, die niet bij de AH verkrijgbaar zijn, zijn alle drie goedkoper.

Wel bevatten sommige AH eiwitrepen een hoge concentratie aan eiwitten. Helaas wordt er veel gebruik gemaakt van matige eiwitbronnen. Bijvoorbeeld soja, hennep, en erwten. Al deze eiwitbronnen zijn niet optimaal voor spiergroei, vanwege de lage biologische waarde.

Een lage biologische waarde houdt in dat het lichaam het eiwit minder goed kan opnemen. Daarom is het ook minder nuttig voor spierherstel en spiergroei. Voor uitgebreide informatie en een vergelijking van over verschillende eiwitbronnen, zie dit artikel.

Kortom, er zijn veel eiwitrepen beschikbaar met een lagere prijs, die ook betere eiwitbronnen bevatten. Daarnaast krijgen deze ook nog eens positieve beoordelingen over de smaak. Bijvoorbeeld de Quest Bars, Clean Protein Bars, en Oh Yeah Bars.

Meer informatie over wat goede eiwitrepen zijn, en waarom de drie genoemde alternatieven goede opties zijn, lees je in mijn artikel ‘Beste eiwitrepen‘.

Wil je toch eiwitrepen kopen bij de Albert Heijn? Er zit ook een kwaliteitsverschil tussen beschikbare opties bij de AH. Hieronder ga ik daarom verder in op de eiwitrepen die bij de AH verkocht worden, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Toevoeging (november 2019) – Albert Heijn verkoopt ondertussen betere eiwitrepen, namelijk de Barebells repen. Van de repen bij de AH is dat de beste optie (bekijk op ah.nl).
Deze repen hebben namelijk een hoge concentratie eiwitten uit een goede bron (melkeiwit concentraat), en zijn niet onnodig duur. Toch zijn ze online goedkoper beschikbaar.

PowerBar 30% protein plus – goede maar dure AH eiwitreep

Powerbar 30 Protein Plus Beste Ah EiwitreepVan de eiwitrepen die je kunt kopen bij de Albert Heijn is dit de beste optie. Deze eiwitreep heeft een relatief hoog eiwitpercentage van 31%.

De voornaamste eiwitbron in deze reep is caseïne, een langzaam eiwit dat wordt gewonnen uit melk. Daarnaast zit er ook whey concentraat in deze reep, een ander eiwit uit melk. Whey concentraat heeft een zeer hoge biologische waarde, en kan door het lichaam goed worden opgenomen.

De laatste eiwitbron is soja. Dit is een minder goede eiwitbron vanwege de lage biologische waarde. Wel is de hoeveelheid soja-eiwit in deze bar redelijk laag; 2,5% van het gewicht van de reep.

Al met al komt deze reep uit op 31 gram eiwit, 31 gram koolhydraten, en 7 gram vet per 100 gram. Elke reep weegt zo'n 55 gram, dus één Powerbar Protein Plus reep bevat zo'n 17 gram aan eiwit.

Hoewel PowerBars vanwege de ingrediënten best een goede eiwitrepen zijn, zijn deze onnodig duur. Zo zijn ze bijna twee keer zo duur als de Clean Protein Bars van Body en Fitshop, die ondanks de flink lagere prijs ook nóg betere eigenschappen heeft.

Deze eiwitreep kopen? Bekijk deze op ah.nl. De PowerBar 30% Protein Plus repen zijn ook online te koop bij webshops. Bekijk voor meer informatie en prijzen de volledige pagina: Powerbar Protein Plus 30%.

Clif Bar Builder's Protein – matige ingrediënten

Clif Builders Protein EiwitreepDe Clif Builder's Protein Bar heeft een gewicht van 68 gram per reep, en bevat per reep zo'n 20 gram eiwit. Deze reep wordt verkocht voor €2,49 bij Albert Heijn.

Het nadeel van deze eiwitreep is dat deze voornamelijk uit soja-eiwit isolaat en soja-eiwit concentraat bestaat. Soja is een matige eiwitbron vanwege de lage biologische waarde. Eiwitrepen met melkeiwitten (dus ook whey concentraat en isolaat) zijn daarom een betere keuze.

Per 100 gram bevat deze eiwitreep zo'n 30 gram eiwit, 44 gram koolhydraten, en 13 gram vet. Daarmee bevat deze bar relatief veel koolhydraten. Daarmee is deze bar voornamelijk gericht op ‘post-workout'; het moment net na de training. Dan heeft je lichaam extra koolhydraten nodig om de glycogeen voorraad in de spieren weer aan te vullen.

Met een prijs van omgerekend €3,66 per 100 gram, zijn deze repen ook nog eens zo'n 50% duurder dan de Clean Protein bar en Oh Yeah Bars, die meer én beter opneembare eiwitten bevatten.

Daarom zijn deze eiwitreep eigenlijk alleen aan te raden als je een veganistische eiwitreep zoekt voor na de training, en het niet erg vind om daarvoor extra te betalen.

Deze eiwitreep kopen? Bekijk deze op ah.nl.

Maxim 40% Protein Bar – veel eiwit, maar duur

Maxim 40 Protein Bar Albert HeijnDe Maxim 40% Protein Bar is de AH eiwitreep met de hoogste concentratie aan eiwitten. De eiwitten in deze reep zijn afkomstig uit melk, en soja.

Deze eiwitrepen wegen 50 gram per stuk, en zijn bij de Albert Heijn beschikbaar voor €2,83 per stuk. Per eiwitreep krijg je 20 gram eiwit, 12 gram koolhydraten, en 6.5 gram vet binnen.

Het nadeel van deze eiwitrepen is dat ze veel soja-eiwit bevatten, dat een minder goed opneembaar is. Ook zijn ze me een omgerekende prijs van €5,66 per 100 gram zijn ze bijna 2.5 keer zo duur als de Clean Protein Bars.

Deze eiwitreep kopen? Bekijk deze op ah.nl.

Probar Base Protein – slechte eiwitbron, en duurste optie

Probar Base Protein ReepVan alle eiwitrepen bij de Albert Heijn is dit de slechtste optie. Zo bestaat deze reep slechts voor 27,6% uit eiwit, en heeft deze daarnaast met 45,7% ook de hoogste concentratie aan koolhydraten.

De voornaamste eiwitbron van deze reep is soja-isolaat. Soja-eiwitten zijn door het lichaam slecht op te nemen, en daarom niet de beste optie in een eiwitreep.

Daarnaast is de Probar Base Protein ook nog eens de duurste optie, met een omgerekende prijs van €5,70 per 100 gram. Vanwege de lage hoeveelheid eiwitten, die ook nog eens slecht opneembaar zijn, en de hoge prijs, is dit verreweg de slechtste optie.

Toch deze eiwitreep kopen? Bekijk deze op ah.nl.

Pulsin Maple Peanut Protein Snack – lage eiwitconcentratie

Pulsin Protein BoosterDeze eiwitreep heeft van alle opties bij de AH de laagste eiwitconcentratie. Deze eiwitreep bestaat namelijk slechts voor 26.1% uit eiwit.

De eiwitbron bij deze reep zijn erwten (pea protein). Deze eiwitten hebben een nog lagere biologische waarde dan soja. Het lichaam kan maar slechts zo'n 60% van de eiwitten uit erwten werkelijk opnemen en gebruiken.

Daarnaast bestaat deze eiwitreep ook nog eens voor 25,5% uit vet. Daardoor heeft deze reep de hoogste concentratie aan vetten, en komt deze ook uit op de hoogste hoeveelheid calorieën: 454 kcal per 100 gram.

Vanwege de matige voedingswaarden is deze eiwitreep niet aan te raden. Alleen als je een glutenvrije en vegan eiwitreep zoekt, kan deze een uitkomst zijn. Wel is de Pulsin Maple Peanut Protein Snack met een omgerekende prijs van €3,98 per 100 gram één van de goedkoopste opties bij de AH.

Deze eiwitreep kopen? Bekijk deze op ah.nl.

The Primal Pantry Cacao Orange Paleo bar

The Primal Pantry Cocoa Orange ProteinDeze eiwitreep bestaat voor 27% uit eiwit, dat voornamelijk afkomstig is uit hennep. Daarmee heeft het een relatief lage eiwitconcentratie. Ook hennep-eiwit wordt minder goed opgenomen door het lichaam dan melkeiwitten zoals whey concentraat en isolaat.

Verder bevat deze eiwitreep relatief veel koolhydraten, namelijk 43%. Daarmee is deze reep voornamelijk gunstig voor direct na de training.

Elke reep van 55 gram levert zo'n 15 gram aan eiwit. Met een omgerekende prijs van €5,39 per 100 gram aan eiwitrepen zijn ook deze repen weer erg duur vergeleken met alternatieven, zoals de Clean Protein Bars van Body&Fit.

Wel zijn deze eiwitrepen vegan, lactosevrij, en ook glutenvrij.

Deze eiwitreep kopen? Bekijk deze op ah.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over eiwitrepen van de AH? Laat hieronder een bericht achter. Heb je ervaring met een van de genoemde producten? Laat weten hoe deze bevallen!

1 gedachte over “Eiwitrepen AH; heeft Albert Heijn goede eiwitrepen?”

  1. Toevoeging: de AH verkoopt nu ook de Barebells repen. Deze hebben de betere voedingswaarden dan alle opties die ik hierboven besproken heb, en krijgt ook gunstige beoordelingen op de smaak. Wat betreft prijs kun je deze beter online bestellen, want dat is goedkoper. Bekijk deze pagina voor het prijsoverzicht en alle andere informatie.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend