Pre-workout boosters zonder creatine? Beste opties!

Dat creatine op zichzelf een nuttig supplement is, wordt door veel wetenschappelijke onderzoeken bevestigd. Het verbetert voornamelijk de prestatie bij inspanning op hoge intensiteit, zoals het doen van krachtoefeningen op herhalingen, of bij het sprinten. Creatine zit daarom in ook in pre-workout supplementen; omdat het werkt bij doelen die je waarschijnlijk hebt als je aan krachttraining doet.

Er kunnen echter redenen zijn om geen creatine te nemen. Zo is bijvoorbeeld mogelijk dat je een nieraandoening hebt, waardoor je geen creatine mag nemen. Ook zorgt creatine voor gewichtstoename, wat afhankelijk van je huidige doelen misschien niet gewenst is.

Ook kun je vinden dat creatine gewoon niet thuishoort in een pre-workout booster. Het hoofddoel van een pre-workout booster is het zorgen voor meer energie, mentale focus, en uithoudingsvermogen. Dit kun je nodig hebben bij een zware training, of als je voordat je gaat trainen je weinig energiek voelt. Ingrediënten die hiervoor zorgen zijn stimulanten, zoals cafeïne. Creatine is zelf geen stimulant, en hoeft ook niet per se voor de training ingenomen te worden.

Ben je op zoek naar een pre-workout zonder creatine, dan vind je hieronder mijn twee aanraders. Deze supplementen bevatten geen creatine, maar wel belangrijke stimulanten die je verwacht bij een pre-workout booster.

Stacker2 Inferno Black

Stacker2 Inferno Black bevat alle nuttige ingrediënten die je van een pre-workout verwacht, minus de creatine.

Zo bevat deze pre-workout cafeïne; per scoop 300 milligram. Daarmee staat een pre-workout shake met Inferno Black gelijk aan zo'n drie koppen koffie.

Daarnaast ziet er beta-alanine in; een ingrediënt wat voor een langer uithoudingsvermogen zorgt, en waardoor je minder snel last van vermoeid raakt.

Verder bevat deze per-workout zowel L-citrulline en L-arginine. Deze twee ingrediënten zijn zogenaamde NO-boosters, en zorgen voor vasodilatatie, ofwel vaatverwijding.
Daardoor kan er meer bloed aan- en afgevoerd worden naar de spieren. Dit zorgt voor een betere ‘pomp' en meer spieruithoudingsvermogen.

Naast deze nuttige ingrediënten bevat deze pre-workout alleen nog een smaakstoffen en een natuurlijke kleurstof. Omdat deze pre-workout, in tegenstelling tot veel andere pre-workouts, bijna volledig uit werkzame stoffen bestaat, is dit mijn #1 aanrader.

Je kunt Stacker2 Inferno Black bestellen op Bol.com en op Bodyengymshop.nl. Er zijn twee verschillende smaken beschikbaar: Lemon Lime Legend, en Fruit Punch.

Een pot bevat 300 gram poeder. Met doseringen van 10 gram per training heb je daarmee aan één pot dus genoeg voor 30 trainingen.

Blast! – Goede pre-workout zonder creatine

Blast is een pre-workout die door XXL Nutrition is samengesteld. Er zitten veel nuttige ingrediënten in. Bijvoorbeeld cafeïne; per scoop 300mg, ongeveer gelijk aan drie koppen koffie. Genoeg om je goed wakker te maken voor je zware training.

Daarnaast zit er beta-alanine in, een ingrediënt dat veel onderzocht is, een waaruit blijkt dat het zorgt voor meer kracht-uithoudingsvermogen.

Het derde belangrijke ingrediënt van deze pre-workout is citrulline malaat, wat vermoeidheid uitstelt tijdens de training, en de hoeveelheid spierpijn na een zware training verminderd (bron).

Blast is beschikbaar in twee verschillende smaken: Fruit Punch en Green Apple. In één pot zitten 30 doseringen (30 scoops van 10 gram). Je kunt hier op Bol.com de volledige ingrediëntenlijst vinden, en dit product bestellen.

Tip: meer informatie over de werking van pre-workout ingrediënten? Zie het artikel ‘Beste pre-workout‘.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een pre-workout zonder creatine? Opmerkingen over de inhoud van dit aritkel? Ervaring met de genoemde producten die je wil delen? Of een andere aanrader? Laat het weten door hieronder een reactie achter te laten!

Oorspronkelijk gepubliceerd: 26 jan 2016. Laatste update: 12 juni 2019.

Plaats een reactie