Wat is de beste Pre-Workout (2021), en waarom? Top 3!

Op zoek naar de beste pre-workout booster? Pre-workouts zijn supplementen die je voor de training inneemt, met de bedoeling om je prestatie tijdens de training te verbeteren. Goede pre-workouts zorgen voor meer spieruithoudingsvermogen, en meer fysieke en mentale energie tijdens je training.

Daarmee kunnen pre-workouts naast een goed trainingsschema en voedingsschema zorgen voor nét een beetje meer progressie.

Maar wat is een goede pre-workout? Om deze vraag te beantwoorden heb ik een top 3 aan beste pre-workouts voor je geselecteerd. Deze pre-workouts bevatten alleen werkzame ingrediënten, en zo min mogelijk ingrediënten zonder bewezen werking. Daarnaast heb ik bij deze selectie gelet op de prijs.

Eerst noem de top drie aan pre-workouts van dit moment (2021). Verderop in het artikel ga ik verder in op de werking van de ingrediënten.

Top 3 beste pre-workouts van 2021!

Hieronder mijn top drie aan pre-workouts. Deze bevatten de beste ingrediënten (cafeïne, creatine, beta-alanine, en citrulline malaat), en weinig andere (nutteloze of zelfs schadelijke) stoffen. De volledige uitleg van de werking van deze stoffen staat verderop in dit artikel. Naast de nuttige ingrediënten, zijn deze pre-workouts ook gunstig geprijsd.

XXL Nutrition Blast! Pre Workout – voordelig en goed

Blast! Pre Workout bevat alle de belangrijkste ingrediënten voor een pre-workout, en is daarnaast ook voordelig geprijsd. Per 300 gram kost Blast! op dit moment €19,95 voor 300 gram.

De aanbevolen dosering is om één scoop van 10 gram in te nemen, zo'n 30 minuten voor de training. Daarmee is één pot voldoende voor 30 trainingen. Als je drie keer per week traint, heb je aan één pot dus genoeg voor 10 weken trainen. Je mengt het poeder met 200 ml drank naar keuze.

Per 10 gram bevat deze pre-workout 1 gram beta-alanine, 1 gram citrulline malaat, 1 gram arginine, en 300 mg caffeïne. Al deze vier stoffen hebben een bewezen prestatie-bevorderende werking. De enige stof met een minder duidelijk bewezen prestatiebevorderende werking die nog in deze pre-workout zit, is Taurine.

Met 300 mg aan caffeïne, zal deze pre-workout een duidelijk merkbare energie-boost leveren. Beta-alanine zorgt bij je training voor een verbeterde spieruithoudingsvermogen.

Het citrulline malaat in deze pre-workout werkt in het lichaam als NO-booster. Dat zorgt voor een betere doorbloeding van de spieren, en daarmee voor een betere ‘pomp'. Arginine AKG heeft praktisch dezelfde werking. Ook is er enig bewijs dat Taurine een bevorderende werking heeft voor de doorbloeding.

Daarnaast zitten er géén onbewezen stoffen in Blast! Pre Workout, en zijn de gebruikte aroma's en kleurstof van natuurlijke oorsprong.

Kortom bevat de pre-workout veel nuttige ingrediënten, geen onzinnige ingrediënten, en is de prijs goed. Daarmee is dit mijn #1 aanrader. Deze pre-workout is te koop in zes verschillende smaken: Fruit Punch, Green Apple, Kers, Meloen, Orange, en Citrus Burst.

Cobra labs The Curse – belachelijke verpakking – goede inhoud

Een andere pre-workout met goede ingrediënten is The Curse van Cobra labs. Deze wordt verkocht in potten van 250 gram, en kost per pot €26,90. Met een dosering van 5-10 gram per pre-workout shake is dat goed voor 25-50 trainingen.

Net als de voorgenoemde pre-workout, bevat ook The Curse alleen bewezen ingrediënten. Per maatschep van 5 gram zit er in The Curse namelijk 1,6 gram beta-alanine, 1 gram creatine monohydraat, 700 mg L-citrulline, 300 mg arginine AKG, en 155 mg cafeïne.

Daarmee zijn de verhoudingen tussen deze ingrediënten iets anders, en kan dit beter aansluiten bij je persoonlijke voorkeur.

Eén extra ingrediënt in deze pre-workout is olijfblad extract. Ik heb nergens onderzoeken kunnen vinden waarin er een prestatiebevorderende werking wordt toegeschreven aan deze stof.

Met de genoemde ingrediënten is dit dus ook een no-nonsense pre-workout. Daarmee is dit eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik zou verwachten van een pre-workout met deze verpakking.

Je kunt bij dit product kiezen uit wel 7 verschillende smaken. Deze smaken zijn: Blue Raspberry Ice, Green Apple, Lemon Rush, Orange Mango, Piña Colada, Tropical Storm, en Watermelon Deluxe.

Met een prijs van €26,90 per pot is deze pre-workout wel minder voordelig dan Blast! Pre Workout van XXL Nutrition.

Jack3D Advanced – goede inhoud en smaak

Jack3D van USP Labs is al jaren een zeer populaire pre-workout. Jack3D wordt verkocht in potten van 248 gram, en kost €26,90 per pot. De dosering is 1 tot 2 maatscheppen van 5,5 gram poeder. Daarmee kun je met één pot een pre-workout shake maken voor 22,5 tot 45 trainingen.

Net als bij de andere pre-workouts meng je dit poeder met water, en drink je het mengsel zo'n 30 minuten voor je training op. Ook Jack3D bevat de vier belangrijkste prestatiebevorderende ingrediënten van een preworkout.

De specifieke hoeveelheden L-citrulline, beta-alanine en creatine monohydraat in Jack3D Advanced is echter niet bekend. Wel is de hoeveelheid cafeïne per scoop bekend; 150 mg per scoop.

Daarnaast bevat Jack3D nog ook bietenpoeder en pinus pinaster schors extract, ofwel pycnogenol. Ook deze twee stoffen zijn NO-boosters. Een andere stof die nog toegevoegd is is Tyrosine, dat een bewezen functie heeft in het tegengaan van de negatieve gevolgen van stress en uitputting.

De pre-workout is te bestellen in drie verschillende smaken: Blue Raspberry, Pineapple, en Watermelon. Wat me verder opviel, is dat dit één van de weinige pre-workouts is die in bijna alle reviews een positieve beoordeling krijgt op de smaak.

Beste pre-workout ingrediënten

Hieronder benoem ik alle ingrediënten van een pre-workout met een duidelijk bewezen prestatiebevorderende werking.

1. Cafeïne

Maakt je energiek en wakker. Verbetert kracht en uithoudingsvermogen (cardio). Het voornaamste werkingsmechanisme is dat cafeïne in de hersenen aan dezelfde receptoren bindt als adenosine, en daarmee dus een gedeelte van het adenosine blokkeert. Gebonden adenosine maakt je moe, dus inname van cafeïne voorkomt een vermoeid gevoel.

Bijna iedereen is wel bekend met cafeïne, en kan daarom begrijpen waarom dit bevorderlijk is voor het sporten. Ook zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken die een positief effect bevestigen. Je vind hier een overzicht.

Waarschuwing: houd je aan de aanbevolen dosering! Pre-workouts bevatten vaak veel cafeïne, en door een extra schep preworkout te nemen zit je gemakkelijk aan een nadelig hoge inname cafeïne. Je kunt op deze site een veilig limiet berekenen, en ook lezen wat de nadelige effecten zijn bij een hogere dosering.

2. Creatine

Verbetert kracht bij korte inspanningen. Inname van creatine verhoogt op termijn de concentratie creatinefosfaat in de spieren. Creatinefosfaat is één van de stoffen die zorgt voor aanvoer van energie in de spieren, voornamelijk bij korte krachtinspanningen met hoge intensiteit (dus de eerste paar herhalingen). Creatine is één van de best onderzochte supplementen, en er zijn veel onderzoeken die het positieve effect van creatine aantonen.

Voor het positieve effect van creatine, hoef je dit echter niet direct voor de training in te nemen. Hoewel het handig is dat je het met je pre-workout meteen binnenkrijgt, zou je er ook voor kunnen kiezen om dit los in te nemen.

3. Beta-alanine

Verbetert spieruithoudingsvermogen. Het nemen van een beta-alanine supplement verhoogt de hoeveelheid carnosine in de spieren. Een verhoogde concentratie carnosine in de spieren remt de opbouw van verzuring. Door verzuring tegen te gaan, verbetert je uithoudingsvermogen. Beta-alanine is daarom vooral nuttig als je traint met een reprange van 8 of meer herhalingen. Het prestatiebevorderende effect van beta-alanine is minder duidelijk merkbaar dan dat van creatine. Bekijk hier de onderzoeken over beta-alanine, en hier mijn uitgebreidere uitleg.

4. Citrulline malaat & Arginine AKG

Verbetert uithoudingsvermogen, en zorgt voor een betere ‘pomp'. In het lichaam wordt citrulline malaat omgezet in L-arginine, wat op zijn beurt omgezet wordt in stikstofmonoxide (NO). Daarom is dit een zogenaamde ‘NO-booster'. NO zorgt voor vasodilatatie, ofwel vaatverwijding. Met vaatverwijding wordt de zuurstofrijke bloedtoevoer naar de spieren beter (‘pomp'), en verbetert daardoor het uithoudingsvermogen. Bekijk hier de onderzoeken.

Ook andere stoffen kunnen zorgen voor een verhoogde hoeveelheid Arginine in het lichaam, en hebben een vergelijkbaar effect. Een andere stof die daarvoor veel wordt gebruikt in pre-workouts, is Arginine AKG, ofwel AAKG. Bekijk hier een samenvatting van de onderzoeken.

Opmerking

Zowel creatine als beta-alanine hebben géén direct effect, en hoeven daarom niet specifiek voor de training (als pre-workout) genomen te worden. Creatine en beta-alanine werken pas nadat je deze een paar weken als supplement hebt ingenomen. De concentratie creatinefosfaat en carnosine in de spieren moet eerst verhogen voordat je het effect merkt, en dat duurt even.

Pre-workout nadelen, en een goed alternatief

Een nadeel van veel preworkouts is dat er veel stoffen in zitten die geen nuttige werking hebben, en je hier wél voor betaalt. Een ander nadeel is dat de verhouding tussen de stoffen die wél werken niet zelf kunt bepalen.

Daarom is een goed alternatief om losse supplementen te bestellen die uit één ingrediënt bestaan:

  • Cafeïne: je kunt losse cafeïne pillen kopen, of een goede kop koffie drinken voor het trainen.
  • Creatine: is goedkoop als los supplement te koop. Zie ook mijn artikel ‘beste creatine‘ voor aanraders.
  • Beta-alanine: is ook in pure vorm te koop. Vanaf slechts 10 euro voor 300 gram (hier).
  • Citrulline malaat: is ook in pure vorm beschikbaar (hier), voor een zeer lage prijs.

Met deze losse ingrediënten kun je zelf kiezen voor een gewenste dosering en innamemoment.

Creatine en beta-alanine zijn stoffen die je langere tijd moet innemen voordat deze werken. Bij creatine bouwt de hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren langzaam op bij dagelijkse inname. Bij beta-alanine bouwt de hoeveelheid carnosine in de spieren langzaam op.

Om te zorgen dat deze hoeveelheid sneller opbouwt, kun je deze twee supplementen beter dagelijks innemen. Daarmee bouwt de concentratie stoffen sneller op dan alleen bij inname voor de training, zoals bij pre-workouts.

Zoek je juist een pre-workout zonder één van deze ingrediënten? Zie ook: pre-workout zonder cafeïne, en pre-workout zonder creatine.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van de beste pre-workout? Laat hieronder een bericht achter. Ervaring met de genoemde pre-workouts die je wil delen? Of juist andere aanraders? Laat hieronder dan je bericht achter!

Plaats een reactie

Send this to a friend