Wat is de beste Pre-Workout, en waarom? De top 3!

Door | 11 juni 2019

Op zoek naar de beste pre-workout booster? Pre-workouts zijn supplementen die je voor de training inneemt, met de bedoeling om je prestatie tijdens de training te verbeteren. Goede pre-workouts zorgen voor meer spieruithoudingsvermogen, en meer fysieke en mentale energie tijdens je training.

Daarmee kunnen pre-workouts naast een goed trainingsschema en voedingsschema zorgen voor nét een beetje meer progressie.

Maar wat is een goede pre-workout? Om deze vraag te beantwoorden heb ik een top 3 aan beste pre-workouts voor je geselecteerd. Deze pre-workouts bevatten alleen werkzame ingrediënten, en zo min mogelijk ingrediënten zonder bewezen werking. Daarnaast heb ik bij deze selectie gelet op de prijs.

Eerst noem ik deze top drie aan pre-workouts. Verderop in het artikel ga ik verder in op de werking van de ingrediënten.

Top 3 beste pre-workouts van 2019

Hieronder mijn top drie aan pre-workouts. Deze bevatten allemaal de vier beste ingrediënten (cafeïne, creatine, beta-alanine, en citrulline malaat), en weinig andere (nutteloze of zelfs schadelijke) stoffen. Ook zijn ze relatief goed geprijsd.

BodyLab concentrated Pre workout – voordelig en goed

De BodyLab Concentrated Pre-Workout bevat alle belangrijke ingrediënten voor een pre-workout, en is daarnaast ook erg voordelig geprijsd. Deze pre-workout kost namelijk slechts €15,99 voor 375 gram.

Er wordt aangeraden tussen de 1 en 3 scoops van 5 gram te nemen per pre-workout shake. Dit drink je zo'n 20-30 minuten voor de training. Eén pot bevat genoeg poeder voor 25 tot 75 trainingen, afhankelijk van je dosering.

Per 15 gram (drie scoops) bevat deze pre-workout 5685 mg creatine monohydraat, 3750 mg beta-alanine, 750 mg citrulline malaat, en 360 mg caffeïne.

Al deze vier stoffen hebben een bewezen prestatie-bevorderende werking. De volledige uitleg hiervan staat verderop in dit artikel.

Daarnaast bevat deze pre-workout shake vitamine B3, magnesium, en kalium. Een tekort aan deze vitamine en mineralen kan voor vermoeidheid kan zorgen. Een tekort aan deze stoffen komt echter niet vaak voor. Als je geen tekort hebt aan deze stoffen, zal een extra dosis hiervan helaas niet zorgen voor extra energie.

Verder bevat deze pre-workout L-arginine, een stof die in het lichaam werkt als NO-booster. Uit onderzoek blijkt echter dat het effectiever is om citrulline malaat in te nemen, dat vervolgens in je lichaam omgezet wordt in arginine. Gelukkig zit er ook citrulline malaat in deze booster.

Kortom bevat de pre-workout veel nuttige ingrediënten, weinig onzinnige ingrediënten, en is de prijs goed. Daarmee is dit mijn #1 aanrader. Deze pre-workout is te koop in vijf verschillende smaken: Black Currant, Fruit Punch, Green Apple, Orange, en Watermelon.

Cobra labs The Curse – belachelijke verpakking – goede inhoud

Een andere pre-workout met goede ingrediënten is The Curse van Cobra labs. Deze wordt verkocht in potten van 250 gram, en kost per pot €26,90. Met een dosering van 5-10 gram per pre-workout shake is dat goed voor 25-50 trainingen.

Deze pre-workout bevat grotendeels dezelfde ingrediënten als de pre-workout van Bodylab. Per maatschep van 5 gram zit er in The Curse namelijk 1,6 gram beta-alanine, 1 gram creatine monohydraat, 700 mg L-citrulline, en 155 mg cafeïne.

Daarmee zijn de verhoudingen tussen deze ingrediënten iets anders, en kan dit beter aansluiten bij je persoonlijke voorkeur. Net als de pre-workout van Bodylab bevat The Curse ook L-arginine.

Het enige andere ingrediënt in deze pre-workout is olijfblad extract. Ik heb nergens onderzoeken kunnen vinden waarin er een prestatiebevorderende werking wordt toegeschreven aan deze stof.

Met de genoemde ingrediënten is dit dus ook een no-nonsense pre-workout. Daarmee is dit eigenlijk het tegenovergestelde van wat ik zou verwachten van een pre-workout met deze verpakking.

Je kunt bij dit product kiezen uit wel 7 verschillende smaken. Deze smaken zijn: Blue Raspberry Ice, Green Apple, Lemon Rush, Orange Mango, Piña Colada, Tropical Storm, en Watermelon Deluxe.

Met een prijs van €26,90 per pot is deze pre-workout wel minder voordelig dan de eerder genoemde Concentrated Pre-workout van Bodylab.

Jack3D Advanced – goede inhoud en smaak

Jack3D van USP Labs is al jaren een zeer populaire pre-workout. Jack3D wordt verkocht in potten van 248 gram, en kost €26,90 per pot. De dosering is 1 tot 2 maatscheppen van 5,5 gram poeder. Daarmee kun je met één pot een pre-workout shake maken voor 22,5 tot 45 trainingen.

Net als bij de andere pre-workouts meng je dit poeder met water, en drink je het mengsel zo'n 30 minuten voor je training op. Ook Jack3D bevat de vier belangrijkste prestatiebevorderende ingrediënten van een preworkout.

De specifieke hoeveelheden L-citrulline, beta-alanine en creatine monohydraat in Jack3D Advanced is echter niet bekend. Wel is de hoeveelheid cafeïne per scoop bekend; 150 mg per scoop.

Daarnaast bevat Jack3D nog ook bietenpoeder en pinus pinaster schors extract, ofwel pycnogenol. Ook deze twee stoffen zijn NO-boosters. Een andere stof die nog toegevoegd is is Tyrosine, dat een bewezen functie heeft in het tegengaan van de negatieve gevolgen van stress en uitputting.

De pre-workout is te bestellen in drie verschillende smaken: Blue Raspberry, Pineapple, en Watermelon. Wat me verder opviel, is dat dit één van de weinige pre-workouts is die in bijna alle reviews een positieve beoordeling krijgt op de smaak.

Beste pre-workout ingrediënten

Hieronder benoem ik alle ingrediënten van een pre-workout met een duidelijk bewezen prestatiebevorderende werking.

1. Cafeïne

Maakt je energiek en wakker. Verbetert kracht en uithoudingsvermogen (cardio). Het voornaamste werkingsmechanisme is dat cafeïne in de hersenen aan dezelfde receptoren bindt als adenosine, en daarmee dus een gedeelte van het adenosine blokkeert. Gebonden adenosine maakt je moe, dus inname van cafeïne voorkomt een vermoeid gevoel.

Bijna iedereen is wel bekend met cafeïne, en kan daarom begrijpen waarom dit bevorderlijk is voor het sporten. Ook zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken die een positief effect bevestigen. Je vind hier een overzicht.

Waarschuwing: houd je aan de aanbevolen dosering! Pre-workouts bevatten vaak veel cafeïne, en door een extra schep preworkout te nemen zit je gemakkelijk aan een nadelig hoge inname cafeïne. Je kunt op deze site een veilig limiet berekenen, en ook lezen wat de nadelige effecten zijn bij een hogere dosering.

2. Creatine

Verbetert kracht bij korte inspanningen. Inname van creatine verhoogt op termijn de concentratie creatinefosfaat in de spieren. Creatinefosfaat is één van de stoffen die zorgt voor aanvoer van energie in de spieren, voornamelijk bij korte krachtinspanningen met hoge intensiteit (dus de eerste paar herhalingen). Creatine is één van de best onderzochte supplementen, en er zijn veel onderzoeken die het positieve effect van creatine aantonen.

3. Beta-alanine

Verbetert spieruithoudingsvermogen. Het nemen van een beta-alanine supplement verhoogt de hoeveelheid carnosine in de spieren. Een verhoogde concentratie carnosine in de spieren remt de opbouw van verzuring. Door verzuring tegen te gaan, verbetert je uithoudingsvermogen. Beta-alanine is daarom vooral nuttig als je traint met een reprange van 8 of meer herhalingen. Het prestatiebevorderende effect van beta-alanine is minder duidelijk merkbaar dan dat van creatine. Bekijk hier de onderzoeken over beta-alanine, en hier mijn uitgebreidere uitleg.

4. Citrulline malaat

Verbetert uithoudingsvermogen, en zorgt voor een betere ‘pomp'. In het lichaam wordt citrulline malaat omgezit in L-arginine, wat op zijn beurt omgezet wordt in stikstofmonoxide (NO). Daarom is dit een zogenaamde ‘NO-booster'. NO zorgt voor vasodilatatie, ofwel vaatverwijding. Met vaatverwijding wordt de zuurstofrijke bloedtoevoer naar de spieren beter (‘pomp'), en verbetert daardoor het uithoudingsvermogen. Bekijk hier de onderzoeken.

Opmerking

Zowel creatine als beta-alanine hebben géén direct effect, en hoeven daarom niet specifiek voor de training (als pre-workout) genomen te worden. Creatine en beta-alanine werken pas nadat je deze een paar weken als supplement hebt ingenomen. De concentratie creatinefosfaat en carnosine in de spieren moet eerst verhogen voordat je het effect merkt, en dat duurt even.

Pre-workout nadelen, en een goed alternatief

Een nadeel van veel preworkouts is dat er veel stoffen in zitten die geen nuttige werking hebben, en je hier wél voor betaalt. Een ander nadeel is dat de verhouding tussen de stoffen die wél werken niet zelf kunt bepalen.

Daarom is een goed alternatief om losse supplementen te bestellen die uit één ingrediënt bestaan:

  • Cafeïne: je kunt losse cafeïne pillen kopen, of een goede kop koffie drinken voor het trainen.
  • Creatine: is goedkoop als los supplement te koop. Zie ook mijn artikel ‘beste creatine‘ voor aanraders.
  • Beta-alanine: is ook in pure vorm te koop. Vanaf slechts 10 euro voor 300 gram (hier).
  • Citrulline malaat: is ook in pure vorm beschikbaar (hier), voor een zeer lage prijs.

Met deze losse ingrediënten kun je zelf kiezen voor een gewenste dosering en innamemoment.

Creatine en beta-alanine zijn stoffen die je langere tijd moet innemen voordat deze werken. Bij creatine bouwt de hoeveelheid creatinefosfaat in de spieren langzaam op bij dagelijkse inname. Bij beta-alanine bouwt de hoeveelheid carnosine in de spieren langzaam op.

Om te zorgen dat deze hoeveelheid sneller opbouwt, kun je deze twee supplementen beter dagelijks innemen. Daarmee bouwt de concentratie stoffen sneller op dan alleen bij inname voor de training, zoals bij pre-workouts.

Zoek je juist een pre-workout zonder één van deze ingrediënten? Zie ook: pre-workout zonder cafeïne, en pre-workout zonder creatine.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van de beste pre-workout? Laat hieronder een bericht achter. Ervaring met de genoemde pre-workouts die je wil delen? Of juist andere aanraders? Laat hieronder dan je bericht achter!

Auteur: Guido

Al ruim 10 jaar doe ik aan krachttraining, voornamelijk met een focus op powerlifting. Mijn persoonlijke records bij powerlifting zijn een 210kg squat, 140kg bench press, en 240kg deadlift. Op Krachttraining.info wil ik zoveel mogelijk lezers helpen met krachttraining aan de hand van mijn kennis en ervaring. Zie ook de about-page voor meer informatie, of neem contact met me op via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *