Beste pre workout boosters zonder caffeine? Top 3!

Cafeïne is de meest gebruikte stimulant ooit, en komt daarom ook voor in bijna alle pre-workouts. Naast het geven van een boost in energie, zorgt caffeïne ook voor een paar procent prestatieverbetering bij krachtinspanningen.

Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk een reden om cafeïne toch te vermijden. Dat kan een cafeïne-intolerantie zijn, of het feit dat je laat ‘s avonds traint, en na je training nog goed wil kunnen slapen.

Welke ingrediënten?

Naast creatine zijn er een paar ingrediënten die vaak voorkomen in pre-workouts. Voor prestatiebevordering blijft er van de standaard ingrediënten van een pre-workout nog creatine, en beta-alanine over.

Creatine. Het innemen van creatine verhoogt de concentratie creatinefosfaat in de spieren. Deze stof zorgt voor aanvoer van energie voor het aanspannen van de spieren, voornamelijk bij korte krachtinspanningen met hoge intensiteit (dus de eerste paar reps).

Beta-alanine. Door extra beta-alanine in te nemen verhoog je de hoeveelheid carnosine in de spieren. Een hogere concentratie carnosine in de spieren, remt de opbouw van verzuring. Door verzuring tegen te gaan, verbetert de kracht-uithoudingsvermogen. Beta-alanine is daarom vooral nuttig als je traint met een reprange van 8 of meer herhalingen.

Zowel creatine als beta-alanine hoeven niet per se direct voor de training ingenomen te worden om te werken. De concentratie creatine en beta-alanine in de spieren wordt na langdurig gebruik hoger in de spieren. Wel zijn er aanwijzingen dat het innemen van deze stoffen voor de training, zorgen voor een betere opname.

Naast prestatie-bevorderende ingrediënten, zitten er vaak ingrediënten in pre-workouts die de zogenaamde ‘pomp' in de spieren verbeteren. Dit zijn stoffen die zorgen voor vaso-dilatatie, het verwijden van de bloedvaten in de spieren. Meestal zijn stoffen die voor de ‘pomp' in een pre-workout zitten zogenaamde NO-boosters, zoals arginine en citrulline malaat.

Wat betreft stimulanten, zijn er op cafeïne na, géén legale stimulanten met een significante werking. De meeste cafeïne-vrije pre-workouts zijn dus ook volledig vrij van stimulanten.

Beste pre-workout boosters zonder cafeïne (2021)

Hieronder de drie beste pre-workouts zonder cafeïne van dit moment, met bij elk product de uitleg waarom.

Attack 2.0 van Scitec Nutrition: met creatine en NO-boosters

Scitec Attack 2.0 is een pre-workout booster zonder stimulanten zoals cafeïne. Wel bevat deze pre-workout booster 5 verschillende vormen van creatine, waaronder gemicroniseerde creatine monohydraat, creatine pyruvaat, en creatine citraat. Per dosering van 10 gram bevat deze pre-workout 5 gram aan creatine.

Verder bevat deze pre-workout een NO-booster, namelijk arginine. Met de 2 gram L-arginine HCl per dosering, zorgt deze pre-workout dus voor een betere ‘pomp' bij je trainingen.

Deze pre-workout is beschikbaar in twee verschillende smaken, namelijk kersen (cherry) en peer (pear). In elke pot zit 320 gram poeder, wat met doseringen van 10 gram genoeg is voor 32 trainingen.

Deze pre-workout bestellen? Deze wordt verkocht op XXLnutrition.nl en Bol.com.

Pump'd up van XXL Nutrition: pre-workout zonder caffeïne en creatine

Wil je naast cafeïne ook géén creatine in je pre-workout? Dan is dit een goede keuze. Pump'd Up is namelijk zowel vrij van cafeïne als creatine.

De pre-workout Pump'd Up van XXL Nutrition bevat Beta-alanine, en gaat daarmee de verzuring tijdens de training tegen. Per scoop van 20 gram krijg je met Pump'd Up wel 2 gram Beta-alanine binnen.

Daarnaast bevat dit product Waxy Maize Starch. Dat is een langzame koolhydraat, die er daarmee voor zorgt dat je tijdens de gehele training een constante afgifte aan koolhydraten beschikbaar hebt. Koolhydraten heb je bij de training nodig als brandstof.

Verder bevat deze pre-workout meerdere ingrediënten die zorgen voor een betere ‘pomp'. Dit zijn namelijk de NO-boosters Citrulline Malaat, en AAKG. In de reviews van dit product wordt door klanten van XXL Nutrition dan ook veelal genoemd dat het product zorgt voor een verbeterde pomp.

Deze pre-workout bestellen? Deze is verkrijgbaar op XXLnutrition.nl en op Bol.com.

Epic van Dedicated Nutrition: met creatine, beta-alanine en L-citrulline

Epic van Dedicated Nutrition bevat creatine monohydraat, om zo te zorgen voor een verbeterde prestatie bij korte krachtinspanningen. Daarnaast zit er hier ook beta-alanine in, om verzuring tegen te gaan. Elke maatschep van 9.75 gram bevat 3 gram creatine, en 2 gram Beta-alanine.

Om daarnaast ook nog eens te zorgen voor een betere pomp, bevat deze pre-workout de NO-booster L-Citrulline. Met 1.5 gram per maatschep, krijg je met deze pre-workout daarvan een flinke dosis binnen.

Elke pot Epic ‘Muscle Building Formula' pre-workout bevat 488 gram poeder. Daarmee is elke pot goed voor 50 maatscheppen. Per training wordt er aangeraden om 1-2 scheppen in te nemen, ongeveer een halfuur voordat je aan de training begint.

Deze pre-workout bestellen? Dat kan op Bodyandfit.com, en op Supspace.nl. Je kunt bij beide webshops kiezen uit twee verschillende smaken: Blood Orange en Red Candy.

Tip: meer informatie over het kopen van een goede pre-workout? Zie ook mijn artikel ‘beste pre-workout‘.

Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een pre-workout supplement zonder cafeïne? Opmerkingen over de inhoud van dit artikel? Of ervaring met één van de genoemde producten die je wilt delen? Laat dan hieronder een reactie achter!

Oorspronkelijk gepubliceerd: 15 maart 2016. Laatste update: 25 juni 2021.

Plaats een reactie

Send this to a friend