Beste pre workout boosters zonder caffeine

Door | 15 maart 2016

Cafeïne is de meest bekende stimulant ooit, en komt daarom in zeer veel pre-workouts voor. Naast het geven van een boost in energie, zorgt caffeïne ook voor een paar procent prestatieverbetering.

Als je dit artikel leest, heb je waarschijnlijk een reden om cafeïne toch te vermijden. Dat kan een cafeïne-inotolerantie zijn, of het feit dat je laat 's avonds traint, en na je training nog goed wil kunnen slapen.

Welke ingrediënten?

Naast creatine zijn er een paar ingrediënten die vaak voorkomen in pre-workouts. Voor prestatiebevordering blijft er van de standaard ingrediënten van een pre-workout nog creatine, en beta-alanine over.

Creatine. Het innemen van creatine verhoogt de concentratie creatinefosfaat in de spieren. Deze stof zorgt voor aanvoer van energie voor het aanspannen van de spieren, voornamelijk bij korte krachtinspanningen met hoge intensiteit (dus de eerste paar reps).

Beta-alanine. Supplementeren met beta-alanine verhoogt de hoeveelheid carnosine in de spieren. Een hogere concentratie carnosine in de spieren, remt de opbouw van verzuring. Door verzuring tegen te gaan, verbetert de kracht-uithoudingsvermogen. Beta-alanine is daarom vooral nuttig als je traint met een reprange van 8 of meer herhalingen.

Zowel creatine als beta-alanine hoeven niet per se direct voor de training ingenomen te worden om te werken. De concentratie creatine en beta-alanine in de spieren wordt na langdurig gebruik hoger in de spieren. Wel zijn er aanwijzingen dat het innemen van deze stoffen voor de training, zorgen voor een betere opname.

Naast prestatie-bevorderende ingrediënten, zitten er vaak ingrediënten in pre-workouts die de zogenaamde ‘pomp' in de spieren verbeteren. Dit zijn stoffen die zorgen voor vaso-dilatatie, het verwijden van de bloedvaten in de spieren. Meestal zijn stoffen die voor de ‘pomp' in een pre-workout zitten zogenaamde NO-boosters, zoals arganine en citrulline malaat.

Wat betreft stimulanten, zijn er op cafeïne na, geen legale stimulanten met een significante werking. De meeste cafeïne-vrije pre-workouts zijn dus ook volledig vrij van stimulanten.

Drie pre-workout boosters zonder cafeïne

Helaas is er in Nederland niet veel keuze als het gaat om pre-workouts zonder caffeine. Hierbij drie mogelijkheden:

Attack 2.0 van Scitech Nutrition
scitec-attack-pre-workout-zonder-cafeine
Attack 2.0 van Scitech nutrition bevat meerdere soorten creatine, en de NO-boosters arginine en citrulline.
>> Bestellen
Pump'd up van XXL Nutrition
pumpd-up-pre-workout-xxl-nutrition
Bevat beta-alanine en meerdere NO boosters.
>> Bestellen
Creashock pump
.
creashock-pump-pre-workout-zonder-caffeine-2
Bevat meerdere soorten creatine, en verschillende NO-boosters
>> Bestellen

Voor meer informatie, zie ook mijn artikel ‘beste pre-workout‘.

Auteur: Guido

Al ruim 10 jaar doe ik aan krachttraining, voornamelijk met een focus op powerlifting. Mijn persoonlijke records bij powerlifting zijn een 210kg squat, 140kg bench press, en 240kg deadlift. Op Krachttraining.info wil ik zoveel mogelijk lezers helpen met krachttraining aan de hand van mijn kennis en ervaring. Zie ook de about-page voor meer informatie, of neem contact met me op via het contactformulier.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *