Proteïne brood / Eiwitbrood kopen, wat zijn je opties?

Door | 21 maart 2017

Eiwitbrood kopen? In dit artikel lees je meer over de voordelen van eiwitbrood, en wat de beste opties zijn die beschikbaar zijn op dit moment.

Het grootste gedeelte van alle Nederlanders en Belgen eten elke dag brood. Het voordeel van brood is dat het gemakkelijk is klaar te maken, mee te nemen, en is te combineren met veel soorten beleg. Doe je aan fitness of krachttraining, dan heeft brood echter een nadeel; de voedingswaarden zijn niet optimaal.

Volgens voedingswaardetabel.nl bevat een normaal bruinbrood namelijk slechts 7 gram eiwit, 45.6 gram koolhydraten, en 3.7 gram vet. Als je een strikt voedingsschema volgt, krijg je zo al snel teveel koolhydraten binnen, en te weinig eiwit. Om het brood uit je voedingsschema te vervangen voor betere maaltijden, ben je al snel extra uren aan het maken in de keuken.

Er is nu echter een nieuwe optie: eiwitbrood. Dit is brood met extra eiwitten, en minder koolhydraten (low carb brood). Zo kun je brood blijven eten, en krijg je meer eiwitten binnen, en minder koolhydraten. Eiwitbrood is beschikbaar als voorgebakken en voorgesneden brood, en als broodmix om zelf te bakken.

Eiwitbrood kopen – beste 3 opties

In Nederland is eiwitbrood nog niet breed beschikbaar. Toch zijn er al een aantal goede opties:

MyProtein Dr Zak's Eiwitbrood – beste eiwitbrood

Dr Zak's Eiwitbrood is een volkoren tarwebrood met extra eiwitten. Het brood bevat per 100 gram 26 gram eiwit, 26 gram koolhydraten, en 5 gram vet. Dat is bijna 4 keer zoveel eiwit als normaal brood, en per twee sneetjes al 30 gram eiwit. Daarmee heeft dit eiwitbrood van de beschikbare opties de hoogste concentratie aan eiwitten.

De extra eiwitten in dit brood zijn afkomstig uit tarwe-eiwit isolaat. Er zijn dus eiwitten geïsoleerd uit hetzelfde tarwe dat normaal in het brood zou zitten. Vervolgens is er extra van de deze geïsoleerde eiwitten toegevoegd aan het brood. Dit heeft als voordeel dat de smaak van het brood grotendeels gelijk blijft aan normaal brood. Verder zijn er ook eiwitten toegevoegd uit erwten: erwten-eiwit isolaat.

Het brood is extra lang houdbaar; volgens MyProtein wel 1 tot 4 weken na datum van aankoop. Dit brood is, net als normaal brood, in te vriezen.

Het brood wordt verkocht als heel brood van 850 gram, voor €4,99. Vergeleken met andere beschikbare eiwitbroden is dit voordelig. Reviews op MyProtein geven aan dat dit brood goed vult, en lekker smaakt. Daarmee krijgt het een beoordeling van 5 uit 5 sterren.

Body & Fit Smart Brood

Smart Brood is een proteïne brood van Body en Fitshop. Dit tarwebrood bevat per 100 gram 21 gram eiwit, 21.1 gram koolhydraten, en 3.8 gram vet. Dat is zo'n 3 keer zoveel eiwit als normaal brood, en minder dan de helft aan koolhydraten. De hoeveelheid vetten is vergelijkbaar aan een normaal brood.

Net als Bij Dr Zak's eiwitbrood, komen de extra eiwitten uit dit brood voort uit geïsoleerd tarwe-eiwit en erwteneiwit. Omdat de extra eiwitten voornamelijk afkomstig zijn uit tarwe, blijft de smaak van het brood erg gelijk aan normaal brood.

Smart Bread wordt verkocht in zakken van 400 gram, voorgesneden in 11 sneetjes. Een zak Smart Bread kost op dit moment €2,90 op Bodyenfitshop.nl. Dit brood is net als normaal brood in te vriezen, om het zo langer te kunnen bewaren.

Body & Fit Low Carb eiwitbrood

Low Carb Protein Bread is een eiwitbrood dat extra eiwitten bevat, en daarnaast koolhydraatarm is. Dit brood is beschikbaar in twee uitvoeringen: Original en met walnoten.

Original bevat per 100 gram bevat dit brood 22 gram eiwit, 7.5 gram koolhydraten, en 13.1 gram vet. Dat is ongeveer 6 keer minder koolhydraten dan een normaal brood, en ruim drie keer zoveel eiwit als een normaal bruinbrood.

De voedingswaarden van het low carb brood met toegevoegde walnoten zijn iets anders; 16.8 gram eiwit, 14.9 gram koolhydraten, en 11.4 gram vet.

Om te zorgen voor een hogere eiwitconcentratie is er in dit brood gebruik gemaakt van tarwe-eiwit isolaat en erwteneiwit.

Zoek je een eiwitbrood met weinig koolhydraten, dan is de originele versie van Body & Fit Reduced Carb Protein Bread de beste keuze. Vergeleken met de Dr. Zak's eiwitbrood en Smart Brood is dit brood echter een dure optie. Een verpakking van 5 dikke sneden kost namelijk €2,50.

Zelf eiwitbrood bakken

Een andere optie is om zelf eiwitbrood te bakken, met een broodbakmachine of met een bakvorm in de oven. Dit is mogelijk met de Protein Bread Mix van Body&Fit.

Zelf bakken heeft twee belangrijke voordelen op het kopen van voorgebakken brood. Ten eerste is dit een stuk goedkoper; omgerekend kost een proteïnebrood van 400 gram ongeveer €1,25. Ten tweede is het brood zo extra vers.

De Eiwitbroodmix van Body & Fit bevat eiwitten uit tarwe, soja, en lupine. De bakmix bevat per 100 gram 41.5 gram eiwit, 14.4 gram koolhydraten, en 16.4 gram vet.

Een zak Eiwitbroodmix bevat 1 kg. Om één brood te bakken gebruik je 250 gram bakmix en 210 ml water. Hiermee bak je een brood van zo'n 400 gram. Met één zak Protein Bread Mix kun je dus vier proteïnebroden bakken. Op dit moment kost een zak van 1 kilogram slechts €4,90. Protein Bread Mix is te bestellen op Bodyenfitshop.nl.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je ervaring met eiwitbrood? Dan hoor ik graag je ervaring!

Auteur: Guido

Al ruim 10 jaar doe ik aan krachttraining, voornamelijk met een focus op powerlifting. Mijn persoonlijke records bij powerlifting zijn een 210kg squat, 140kg bench press, en 240kg deadlift. Op Krachttraining.info wil ik zoveel mogelijk lezers helpen met krachttraining aan de hand van mijn kennis en ervaring. Zie ook de about-page voor meer informatie, of neem contact met me op via het contactformulier.

9 reacties op “Proteïne brood / Eiwitbrood kopen, wat zijn je opties?

 1. Bea

  Is dit brood niet in gewone winkels te krijgen? Ik wil geen verzendkosten betalen!

  Reply
  1. Guido Post author

   Hoi Bea,

   Zover ik weet wordt dit helaas alleen online verkocht bij de bovengenoemde webwinkels.

   Groet,
   Guido

   Reply
 2. Jos

  Ik eet sinds een tijdje probody brood. Per 100 gram slechts 6 g’r koolhydraten en 23 gram eiwitten.

  Reply
 3. Threes Kooiman Snel

  Waarom is eiwitrijkbroodmix niet in een winkel te koop, ik wil de broodmix mee nemen naar het buitenland om mijn eiwitbrood zelf te bakken, maar dan wil ik zelf op de verpakking kunnen lezen tot wanneer de houdbaarheids datum verloopt, en dan daarbij vindt ik de verzendkosten ten opzichte van het product ook te duur…

  Reply
 4. Spanky

  In Duitsland te koop bij de grotere supermarkten (Real, Kaufland): Eiweis toastbrotchen.

  Voorverpakte broodjes die je voor gebruik een minuut of 3 in het broodrooster stopt. Per 100g zit er 25g eiwit, 12g vet, en slechts 11,4g koolhydraten in. In één verpakking zitten 4 broodjes, voor een totaal van 260 gram. Het zijn dunne, opengesneden broodjes, ideaal formaat om open te beleggen.

  Heb ze zelf gekocht om bij het cutten toch iets te hebben wat ik kan beleggen. Spijt dat ik er niet meer gekocht heb want mijn voorraad is bijna op.

  Reply
 5. Spanky

  Oh, en Het Stoepje, die broodkraam die vaak op markten staat, heeft ook eiwitbrood. Ze noemen het Sportmik.

  https://www.stoepje.nl/sportmik

  Moet zeggen dat ik het bovengenoemde Duitse toastbrood lekkerder vindt.

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *