Proteïne brood / eiwitbrood kopen? De beste opties!

Eiwitbrood kopen? In dit artikel lees je meer over de voordelen van eiwitbrood, en wat de beste eiwitbroden zijn die je op dit moment kunt kopen.

Het grootste gedeelte van alle Nederlanders en Belgen eten elke dag brood. Het voordeel van brood is dat het gemakkelijk is klaar te maken, mee te nemen, en is te combineren met veel soorten beleg. Doe je aan fitness of krachttraining, dan heeft brood echter een nadeel; de voedingswaarden zijn niet optimaal.

Volgens voedingswaardetabel.nl bevat een normaal bruinbrood namelijk slechts 7 gram eiwit, 45.6 gram koolhydraten, en 3.7 gram vet. Als je een strikt voedingsschema volgt, krijg je zo al snel teveel koolhydraten binnen, en te weinig eiwit. Om het brood uit je voedingsschema te vervangen voor betere maaltijden, ben je al snel extra uren aan het maken in de keuken.

Er is nu echter een nieuwe optie: eiwitbrood. Dit is brood met extra eiwitten, en minder koolhydraten (low carb brood). Zo kun je brood blijven eten, en krijg je meer eiwitten binnen, en minder koolhydraten. Eiwitbrood is beschikbaar als voorgebakken en voorgesneden brood, en als broodmix om zelf te bakken.

Eiwitrijk brood kopen? De beste opties!

Ondertussen is er in Nederlands steeds een groter aanbod aan eiwitrijk en koolhydraatarm brood beschikbaar. Hieronder de beste opties.

MyProtein Dr Zak's Eiwitbrood – beste eiwitbrood (niet meer verkrijgbaar)

Dr Zak's Eiwitbrood is een volkoren tarwebrood met extra eiwitten. Het brood bevat per 100 gram 26 gram eiwit, 26 gram koolhydraten, en 5 gram vet. Dat is bijna 4 keer zoveel eiwit als normaal brood, en per twee sneetjes al 30 gram eiwit. Daarmee heeft dit eiwitbrood van de beschikbare opties de hoogste concentratie aan eiwitten.

De extra eiwitten in dit brood zijn afkomstig uit tarwe-eiwit isolaat. Er zijn dus eiwitten geïsoleerd uit hetzelfde tarwe dat normaal in het brood zou zitten. Vervolgens is er extra van de deze geïsoleerde eiwitten toegevoegd aan het brood. Dit heeft als voordeel dat de smaak van het brood grotendeels gelijk blijft aan normaal brood. Verder zijn er ook eiwitten toegevoegd uit erwten: erwten-eiwit isolaat.

Het brood is extra lang houdbaar; volgens MyProtein wel 1 tot 4 weken na datum van aankoop. Dit brood is, net als normaal brood, in te vriezen.

Het brood wordt verkocht als heel brood van 850 gram, voor €4,99. Vergeleken met andere beschikbare eiwitbroden is dit voordelig. Reviews op MyProtein geven aan dat dit brood goed vult, en lekker smaakt. Daarmee krijgt het een beoordeling van 5 uit 5 sterren.

Body & Fit Smart Brood: brood met veel eiwit

Smart Brood is een proteïne brood van Body en Fitshop. Dit tarwebrood bevat per 100 gram 21 gram eiwit, 21.1 gram koolhydraten, en 3.8 gram vet. Dat is zo'n 3 keer zoveel eiwit als normaal brood, en minder dan de helft aan koolhydraten. De hoeveelheid vetten is vergelijkbaar aan een normaal brood.

Net als Bij Dr Zak's eiwitbrood, komen de extra eiwitten uit dit brood voort uit geïsoleerd tarwe-eiwit en erwteneiwit. Omdat de extra eiwitten voornamelijk afkomstig zijn uit tarwe, blijft de smaak van het brood erg gelijk aan normaal brood.

Smart Bread wordt verkocht in zakken van 400 gram, voorgesneden in 11 sneetjes. Een zak Smart Bread kost op dit moment €3,90 op Bodyandfit.com. Dit brood is net als normaal brood in te vriezen, om het zo langer te kunnen bewaren.

Body & Fit Low Carb eiwitbrood: koolhydraatarm brood

Low Carb Protein Bread is een eiwitbrood dat extra eiwitten bevat, en daarnaast koolhydraatarm is. Dit brood is beschikbaar in twee uitvoeringen: Original en met walnoten.

Original bevat per 100 gram bevat dit brood 22 gram eiwit, 7.5 gram koolhydraten, en 13.1 gram vet. Dat is ongeveer 6 keer minder koolhydraten dan een normaal brood, en ruim drie keer zoveel eiwit als een normaal bruinbrood.

De voedingswaarden van het low carb brood met toegevoegde walnoten zijn iets anders; 16.8 gram eiwit, 14.9 gram koolhydraten, en 11.4 gram vet.

Om te zorgen voor een hogere eiwitconcentratie is er in dit brood gebruik gemaakt van tarwe-eiwit isolaat en erwteneiwit.

Zoek je een eiwitbrood met weinig koolhydraten, dan is de originele versie van Body & Fit Reduced Carb Protein Bread de beste keuze. Vergeleken met de Dr. Zak's eiwitbrood en Smart Brood is dit brood echter een dure optie. Een verpakking van 5 dikke sneden kost namelijk €3,90.

Koolhydraatverlaagd brood (Eiwitbrood Lidl)

Met het oorspronkelijke eiwitbrood van de Lidl, was deze supermarkt de eerste waar je een eiwitbrood kon kopen. Ondertussen is dit eiwitbrood niet meer verkrijgbaar, maar is er wel een ander brood beschikbaar dat minder koolhydraten, en dus meer eiwitten bevat.

Dit is een koolhydraat verlaagd meergranenbrood. Per 100 gram bevat dit brood 18 gram eiwit, 16.2 gram koolhydraten, 7.8 gram vet, en 12.1 gram vezels. Hoewel er in dit brood dus zeker minder koolhydraten en meer eiwit zit dan normaal brood, hebben de drie voorgenoemde opties nog betere voedingswaarden.

Dit brood is alleen verkrijgbaar in de Lidl supermarkt zelf, en niet online te bestellen.

AH Stevig eiwit&vezelrijk: eiwitrijk brood van de AH

Ook bij Albert Heijn is het nu mogelijk om een eiwitrijk brood te kopen. Het AH Stevig Eiwit&Vezelrijk brood is een brood van 400 gram. Per 100 gram, bevat dit brood 14 gram eiwitten, 31 gram koolhydraten, en 6.5 gram aan vetten.

Hoewel dit brood daarmee flink meer eiwit bevat dan dan een normaal brood, zit er in alle bovengenoemde opties meer eiwit dan in dit brood. Maar als je toch je boodschappen bij de AH doet, is dit wel de beste optie. Op dit moment is dit het enige brood met extra eiwit dat je kunt kopen bij de AH.

Dit brood is verkrijgbaar in de supermarkt zelf, maar ook online te bestellen. De prijs van het brood ligt op het moment van schrijven op €1.99.

Zelf eiwitbrood bakken: eiwitrijke & koolhydraatarme broodmix!

Een andere optie is om zelf een eiwitbrood te bakken. Dat kan gemakkelijk met een broodmix en een broodbakmachine of met een bakvorm in de oven.

Zelf bakken heeft twee belangrijke voordelen op het kopen van voorgebakken brood: het is een stuk goedkoper, en door zelf steeds eiwitbrood te bakken is het brood ook extra vers. Zelf eiwitbrood bakken? Hieronder goede opties voor een eiwitrijke en koolhydraatarme broodmix.

Protein Bread Mix van Body & Fit

De Protein Bread Mix van Body&Fit is een goede optie als je zelf een eiwitbrood wil bakken. De Eiwitbroodmix van Body & Fit bevat eiwitten uit tarwe, soja, en lupine. De bakmix bevat per 100 gram 41.5 gram eiwit, 14.4 gram koolhydraten, en 16.4 gram vet.

Een zak Eiwitbroodmix bevat 1 kg. Om één brood te bakken gebruik je 250 gram bakmix en 210 ml water. Hiermee bak je een brood van zo'n 400 gram. Met één zak Protein Bread Mix kun je dus vier proteïnebroden bakken. Op dit moment kost een zak van 1 kilogram slechts €5,90. Protein Bread Mix is te bestellen op Bodyandfit.com.

Foodspring Protein Bread: eiwitbrood broodmix (glutenvrij)

Een andere optie is de Protein Bread broodmix van Foodspring. Dit wordt verkocht in zakken met 230 gram bakmix, dat geschikt is om één eiwitbrood te bakken.

Zelf een brood bakken met deze mix is erg gemakkelijk. Het enige dat je hoeft te doen is de bakmix te mengen met water en te kneden. Na 30 minuten rijzen, hoef je het deeg alleen nog 40-50 minuten af te bakken in de oven.

Het resultaat is een brood dat weinig koolhydraten bevat, en wel veel eiwit. Per 100 gram zit er namelijk 44 gram eiwit in dit brood, slechts 7.8 gram koolhydraten, en 15 gram vet. Daarnaast is dit brood volledig glutenvrij, en bevat dit brood ook geen soja.

Daarmee heeft dit zelfgebakken brood het meeste eiwit van alle opties. Om tot deze voedingswaarden te komen zit er in de bakmix toegevoegd kippenei-eiwit, en whey isolaat.

Deze broodmix bestellen? Deze is verkrijgbaar op Foodspring.nl voor €6,99 per zak broodmix.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je ervaring met eiwitbrood? Dan hoor ik graag je ervaring!

Oorspronkelijk gepubliceerd: 21 maart 2017. Laatste update: 28 juni 2021.

9 gedachten over “Proteïne brood / eiwitbrood kopen? De beste opties!”

  1. Waarom is eiwitrijkbroodmix niet in een winkel te koop, ik wil de broodmix mee nemen naar het buitenland om mijn eiwitbrood zelf te bakken, maar dan wil ik zelf op de verpakking kunnen lezen tot wanneer de houdbaarheids datum verloopt, en dan daarbij vindt ik de verzendkosten ten opzichte van het product ook te duur…

    Beantwoorden
  2. In Duitsland te koop bij de grotere supermarkten (Real, Kaufland): Eiweis toastbrotchen.

    Voorverpakte broodjes die je voor gebruik een minuut of 3 in het broodrooster stopt. Per 100g zit er 25g eiwit, 12g vet, en slechts 11,4g koolhydraten in. In één verpakking zitten 4 broodjes, voor een totaal van 260 gram. Het zijn dunne, opengesneden broodjes, ideaal formaat om open te beleggen.

    Heb ze zelf gekocht om bij het cutten toch iets te hebben wat ik kan beleggen. Spijt dat ik er niet meer gekocht heb want mijn voorraad is bijna op.

    Beantwoorden

Plaats een reactie