Haltersteunen / Squatrek kopen – wat zijn je opties?

Een squatrek is een rack waarin je een halterstang op de juiste hoogte kunt neerleggen om squats uit te voeren. Het verschil met een power rack is dat een squatrek geen kooiconstructie heeft.

Er zijn drie verschillende typen squatracks te koop: squat stands ofwel losse haltersteunen, ER racks, en een vast squatrek (niet verstelbaar).

In dit artikel licht ik deze drie verschillende typen toe, en ga ik in op de voor- en nadelen van elke soort. Ook verwijs ik naar de beste opties die je op dit moment online kunt kopen.

Squat stands ofwel haltersteunen / free rack

squat stands - haltersteunen - free rackSquat stands ofwel haltersteunen zijn het meest minimalistische type squatrek. Dit zijn namelijk twee losse haltersteunen die bestaan uit een staander, en een voet.

Het binnengedeelte van de staander zit los, en is daarom in hoogte te verstellen. Om deze vast te zetten op de juiste hoogte, maak je gebruik van een pin.

Door de haltersteunen op een hoge stand in te stellen, kun je ze gebruiken voor squats en overhead presses. Door ze laag in te stellen, kun je deze in combinatie met een fitnessbank ook gebruiken om te bankdrukken.

Het grootste voordeel van squat stands is dat ze goedkoop zijn, en veel minder ruimte innemen dan een power rack.

Een ander voordeel is dat je ze gemakkelijk kunt verplaatsen, en volledig aan de kant te zetten zijn als je ze even niet nodig hebt.

Squat stands zijn daarmee een interessante optie als je thuis een beperkte ruimte beschikbaar hebt om in te trainen, en goedkoop een begin wil maken met krachttraining.

Een nadeel van squat stands is dat ze minder veilig zijn dan een power rack. Squat stands hebben bijvoorbeeld geen safety bars; je kunt daardoor de stang niet kwijt als je je herhaling niet af kunt maken. Dit is een groot nadeel ten opzichte van een power rack, waarbij je de stang altijd veilig kunt laten zakken tot de safety bars.

Train je de squat zwaar met squat stands, zorg dan voor de veiligheid dat er iemand achter je staat om te ‘spotten'; om je omhoog te helpen als dat je zelf niet meer lukt.

Heb je geen spotter, dan is de enige andere optie om de bar te ‘dumpen'. Als je de herhaling niet af kunt maken, is dit een techniek om de stang op de grond te laten vallen, en er zelf snel en veilig onder vandaan te springen. In deze video een demonstratie van deze enigszins risicovolle techniek. Omdat de halterstang zo op de vloer valt, is dit alleen aan te raden als je bumperplates gebruikt, en rubberentegels op de vloer hebt liggen om de klap op te vangen. Gietijzeren halterschijven kunnen breken, en de vloer flink beschadigen.

Bij het kopen van haltersteunen is het belangrijk dat je kiest voor steunen die zwaar belastbaar zijn. Ook is het belangrijk dat ze stevig en stabiel staan, zodat ze niet snel zullen omkiepen. Hoe groter het oppervlak waarmee het squatrek op de vloer staat, hoe stabieler.

Daarnaast is het belangrijk om te letten op de hoogte waarin je het rek kunt instellen. Een andere eigenschap waar je op kunt letten is een rubberen laag op de afleghaken, waar je de halterstang in neerlegt. Dit voorkomt dat de halterstang slijtage oploopt.

Hieronder drie goede opties:

GS squatsteunen
gorillasports-squatrek-bankdruksteunen
Belastbaarheid: 180 kg
Hoogte: 93-160 cm
Bekijken
€ 89,95
Marbo squat rack MP S201
marbo-mp-s201-squatrek
Belastbaarheid: 300 kg
Hoogte: 94-180 cm
Bekijken
€ 429
Barbarian free rack
barbarian-free-rack-squat-rack
Belastbaarheid: 500 kg
Hoogte: 108-173 cm
Bekijken
€ 319

ER rack / verbonden squat stands

ER racks zijn twee haltersteunen die met elkaar zijn verbonden met een balk. Omdat ze daarnaast ook ingebouwde safety bars hebben, kun je hier veiliger mee trainen dan met haltersteunen.

Ook staan deze racks door de verbindingsbalk een stuk stabieler dan de losse squat stands. Vaak is deze verbindingsbalk te verstelbaar, waardoor je de afstand tussen de twee staanders kunt aanpassen.

De safety bars van ER racks zijn in hoogte te verstellen, zodat je de halterstang er veilig op neer kunt leggen als je de herhaling niet af kunt maken. Dit maakt het mogelijk om thuis veilig te trainen zonder spotter, zowel met het bankdrukken als met squats.

Hoewel een ER rack meer ruimte inneemt dan losse squat stands, neemt het alsnog een stuk minder ruimte in dan een volledig power rack.

Dit type squat rack kopen? Zie hieronder twee goede opties:

GS Multi Squat rack
multi squat rack
Belastbaarheid: 270 kg
Hoogte: 91-151 cm
Bekijken
€ 99,95
Barbarian Free Stands
barbarian-free-stands-met-verbindingsbalk
Belastbaarheid: 400 kg
Hoogte: 96-161 cm
Bekijken
€ 399

Vast squat rack

Een vaststaand squatrek is het stevigste en stabielste type. In plaats van losse staanders, zijn de linker en rechterkant van het rack op meerdere plaatsen met verbonden met balken.

Bij deze racks is er niets verstelbaar. Daarom ben je afhankelijk van de ingebouwde afleghaken op de verschillende hoogtes. Deze afleghaken zitten op het rack aan een balk die onder een hoek staat.

Omdat de afstand tussen deze haken redelijk groot is, kan het dat geen van de haken precies de juiste hoogte heeft. Dit is een nadeel vergeleken met de eerdere types. Bij verstelbare squatracks is de hoogte vaak nauwkeuriger af te stellen.

De meeste vaste squatreks hebben aan de zijkant pinnen voor de opslag van halterschijven. Sommige squatrekken van dit type hebben korte safety bars. Van de drie genoemde typen, neemt deze het meeste ruimte in; vaak bijna evenveel als een power rack.

Omdat power racks veiliger en veelzijdiger zijn, is een power rack vaak een betere keuze. Het enige nadeel van power racks is de iets hogere prijs.

Wil je toch een vast squat rack van dit type kopen, bekijk dan eens de onderstaande drie opties:

Heavy Duty Squat Rack
barbarian multi squatrack
Belastbaarheid: 500 kg
Hoogte: 40-170 cm
Bekijken
€ 269
Multi squat rack
barbarian multi squat rack
Belastbaarheid: 300 kg
Hoogte: 8 standen
Bekijken
€ 439
Iron Force BPR37
squatrack-iron-force-bpr37
Belastbaarheid: 400 kg
Hoogte: 14 standen
Bekijken
€ 449

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over het kopen van een squatrek? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een squatrek gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend