Gevorderden bankdrukschema – Smolov jr.; (3 weken)

Het Smolov jr schema is een piekschema, waarbij je in drie weken in 12 keer zal bankdrukken, 93 sets zal maken, en in totaal 399 herhalingen. Dat is waarschijnlijk flink veel meer volume dan dat je normaal doet. Dat is ook waarom dit schema werkt. Dit is een ‘peaking cycle', omdat je nooit een lange periode zoveel volume kan bankdrukken met zware gewichten zonder overtraind te raken. De meeste gevorderden maken door dit schema uit te voeren tussen de 5 en 10kg progressie op hun 1RM in vier weken. Voor gevorderden is dit zeer snelle progressie.

Omdat het een peaking cycle is, zul je helaas na het volgen van dit schema, wanneer je weer overstapt op je normale schema, van de gemaakte progressie hier ongeveer tot de helft weer van verliezen. Dit schema is dus vooral bedoeld om te pieken, zodat je een PR kan zetten, bijvoorbeeld in voorbereiding op een wedstrijd. Ook kan je dit schema doen als interessante uitdaging voor jezelf, of om de sleur van je huidige trainingsprogramma op te breken. Doe in ieder geval nooit meer dan 1 cyclus van dit schema achter elkaar; je zult niet tweemaal dezelfde resultaten boeken, maar alleen maar overtraind raken.

Het Smolov jr schema

Het schema is drie weken lang. In de drie weken bankdruk je 4 keer per week, waarbij je per trainingsdag steeds meer sets doet, met minder herhalingen, en meer gewicht. Drie weken lang doe je dezelfde hoeveelheid sets en reps per trainingsdag, maar in week 2 verhoog je met 5kg, en in week 3 verhoog je nog eens met 2,5kg.

Het totale schema ziet er als volgt uit:

Week Maandag Woensdag Vrijdag Zaterdag
 1 6×6×70% 7×5×75% 8×4×80% 10×3×85%
 2 6×6×70%+5kg 7×5×75%+5kg 8×4×80%+5kg 10×3×85%+5kg
 3 6×6×70%+7.5kg 7×5×75%+7.5kg 8×4×80%+7.5kg 10×3×85%+7.5kg

Doe naast het bankdrukken geen andere oefeningen voor borst, schouders, en triceps tijdens dit schema! Andere compound lifts zoals squats en deadlifts kun je gewoon blijven doen. Verder is het wel aan te raden elke training te beginnen met deze bankdruksets. Doe verder naast dit schema voldoende oefeningen voor je bovenrugspieren, zoals rows en chin-ups.

In het oorspronkelijke schema zijn de trainingsdagen maandag, woensdag, vrijdag, en zaterdag. Omdat de derde en vierde dag van het schema het zwaarste zijn, raadt ik, aan de hand mijn eigen ervaring, aan om de vierde training van de week op zondag te doen. Zo heb je een dag rust om te herstellen tussen de twee zwaarste trainingsdagen.

Wat in het oorspronkelijke schema niet is aangegeven, is hoe je je na de drie weken moet voorbereiden om een nieuw 1RM te zetten. Daar heb ik een eigen template voor, dat uit ervaring goed blijkt te werken. Na de drie weken doe je midden in de vierde week een lichte (deload) sessie (3×5×75%). Aan het einde van de week ga je voor een nieuw 1RM.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om na de drie weken Smolov jr weer verder te gaan met een ander schema, zonder een nieuw 1RM neer te zetten, en dan bijvoorbeeld de gewichten voor dat schema met 5kg te verhogen.

Smolov jr Excel sheet

Wil je dit trainingsschema volgen? Dan kun je gebruik maken van mijn Smolov jr Excel sheet, die automatisch de gewichten die je elke training moet gebruiken uitrekent. Het enige wat je zelf in moet vullen is je huidige 1RM.

>> Ontvang de Smolov JR Excel-sheet per e-mail

 

7 gedachten over “Gevorderden bankdrukschema – Smolov jr.; (3 weken)”

  • Hoi Denz,

   De nieuwe 1RM zul je ook werkelijk zelf moeten ondervinden door dit te testen na het afwerken van het volledige schema. Wel is zo’n 7.5kg meer dan je oude 1RM ongeveer gemiddeld. De Excel sheet rekent alleen de trainingsgewichten uit.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
  • Hoi Haroen,

   Borst en triceps hebben met dit schema geen verdere training nodig. Maar voor bijvoorbeeld squats en deadlifts kun je een volledig ander schema aanhouden, bijvoorbeeld die uit m’n standaard powerlifting schema.
   Met het Smolov jr. schema voor bankdrukken is het wel de bedoeling om steeds elke training te beginnen met bankdrukken, en dit zo dus ook echt de prioriteit te maken. Het is daarnaast ook niet aan te raden om tegelijkertijd ook voor de squat en deadlift ook zo’n zwaar schema te volgen als Smolof jr, want dan wordt het herstel moeilijk.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend