Seated leg curl

De seated leg curl is een isolatie-oefening voor de hamstrings. Dit is een nuttige assistance-oefening om de hamstrings te isoleren. Met losse gewichten is het nagenoeg onmogelijk om de hamstrings te isoleren, en ze over zo'n grote range of motion te trainen. Wil je je hamstrings kunnen isoleren, dan is de leg curl een nuttige oefening.

Techniek/Uitvoering

Ga in de leg curl machine zitten. Stel de zitting zo in dat het scharnier van de machine zoveel mogelijk op één lijn zit met je knieën. Stel de onderste beenrol zo in dat deze boven de hielen, maar onder de kuitspier valt. Stel de bovenste beenrol zo in dat deze de bovenbenen goed vastklemt. Sommige leg curl machines hebben ook handvaten die je vast kunt pakken. Pak deze vast als ze aanwezig zijn; zo zet je jezelf nog steviger vast in de machine.

In de beginstand zit je met de benen nagenoeg gestrekt. Om de oefening uit te voeren zet je vanuit je hamstrings kracht om de onderste beenrol zo ver mogelijk naar achteren te duwen. Laat vervolgens langzaam spanning los, waardoor de benen zich langzaam weer strekken. Zijn ze weer in de beginstand, dan heb je één volledige herhaling uitgevoerd.

 seated-leg-curl-uitvoering-beginstand  seated-leg-curl-uitvoering-eindstand 

Spieren

Met de leg curl train je de hamstrings. De hamstrings zijn bij deze oefening de prime movers. Door samen te trekken bewegen deze spieren het onderbeen naar achteren. De gastrocnemius (kuitspieren), en andere kleine beenspieren werken bij deze oefening als synergist. De tibialis anterior, de scheenspieren, werken bij deze oefening als stabilisator om de voet recht te houden.

Prime movers:

  • Hamstrings

Synergisten:

  • Gastrocnemius
  • Gracilis
  • Sartorius
  • Popliteus

Stabilisatoren:

  • Tibialis Anterior

Benodigdheden

Je hebt een leg curl machine nodig om deze oefening uit te voeren.

Plaats een reactie

Send this to a friend