Een powerlift riem, ook wel een powerlifting belt of halterriem, is een dikke, stevige riem die je om je middel draagt tijdens het trainen. Door een powerlift riem te gebruiken krijgt de onderrug meer ondersteuning, waardoor je zwaardere gewichten kunt liften.
Voornamelijk bij de squat en deadlift wordt een powerlifting belt vaak gedragen, omdat het hierbij veel kracht kost om de rug recht te houden. Het dragen van de belt helpt hierbij. Ook bij het bankdrukken kan je een belt dragen voor iets meer stabiliteit.
Naast de drie powerlifting-oefeningen, helpt een riem ook bij elke andere oefening die zwaar is voor de onderrug. Denk bijvoorbeeld aan barbell rows en goodmornings, waarbij je probeert te voorkomen dat de rug bolt. Maar ook juist bij oefeningen waarbij de kans bestaat dat de rug te ver holt, zoals overhead presses en push presses, helpt een powerlift riem om dat te voorkomen.
Een powerlift riem is over de gehele lengte even breed, en is met opzet redelijk stug en inflexibel, om zoveel mogelijk ondersteuning te kunnen bieden. Een ander type lifting belts die je in de sportschool wel eens tegen zal komen, is de gewichthefriem, die voornamelijk is bedoeld voor olympisch gewichtheffen. Het grootste verschil is dat deze vaak dun zijn aan de voorkant, en breed aan de achterkant. Bij het olympisch gewichtheffen wil je namelijk je bewegingsvrijheid niet teveel beperkt wordt, en zorgt het brede achtervlak nog wel om te voorkomen dat de rug te ver holt. Bij de meeste oefeningen in de sportschool zal een powerlift riem een betere uitkomst zijn.
Inhoud
Powerlift riem (powerlifting belt) kopen: waar moet je op letten?
Bij het kopen van een powerlift riem, kun je op een aantal belangrijke eigenschappen letten. Hieronder leg ik uit wat deze zijn.
1. Het soort materiaal
Alle powerlifting belts zijn gemaakt van leer of kunstleer. Er zijn twee soorten natuurlijk leer (‘echt leder'); nerfleder en splitleder ofwel suède. Nerfleder is steviger en stugger, en het zwaarste materiaal waarvan lifting belts worden gemaakt. Belts van splitleder bestaan meestal uit meerdere lagen en zijn minder stug.
De meeste belts worden echter gemaakt van kunstleder. Ook dit type is minder stug dan nerfleder, en daarmee comfortabel in gebruik. Soms zijn kunstlederen belts afgewerkt met een laag suède aan de buitenkant.
Belts van alle soorten materiaal gaan jarenlang mee. Alleen bij goedkope belts van kunstleer met een suède bovenlaag, is het bij veel intensief gebruik mogelijk dat het suède rond de gaten los kan laten van de binnenste laag.
2. De afmetingen: dikte, breedte, en lengte
Hoe dikker en breder de belt, hoe meer steun deze geeft bij het liften. Wel is hier een limiet voor bij powerlifting wedstrijden; de belt mag maximaal 10 cm breed zijn, en 13 mm dik (zie ook het technisch reglement). Omdat dit het toegestane maximum is, worden er eigenlijk geen belts verkocht die boven die afmetingen zitten. Gaat het je puur en alleen om het verkrijgen van de maximale hoeveelheid steun, dan dan kies je voor een belt die precies 10 cm breed is, en 13 mm dik.
Er zijn echter ook nadelen aan deze maximale toegestane afmetingen. Deze dikte maakt de powerliftriem namelijk erg stug. Maakt een riem gebruik van een pinsluiting, dan wordt het los en vastzetten van de riem daarvan moeilijker. Ook zorgt de stugheid voor minder draagcomfort, en zal de rand van een stugge, dikke riem meer ‘snijden' dan die van een dunnere, flexibele riem. Daarom zijn er ook veel belts beschikbaar in een dunnere uitvoering; vaak 10 mm (1 cm) dik.
Qua lengte kies je simpelweg voor de juiste maat. De maten staan bij de verschillende verkopers altijd duidelijk aangegeven. Om achter je maat te komen, meet je je buikomtrek op, ongeveer ter hoogte van je navel. In de meeste gevallen is de beste optie dan om een riem te kiezen waarbij je ongeveer halverwege valt qua maat, en de riem dus vastzet op een gat ergens middenin. Als je fluctueert qua gewicht, bijvoorbeeld tussen het bulken en cutten, zorgt dat ervoor dat je nog altijd gebruik kan blijven maken van dezelfde riem.
3. De sluiting
Er zijn vier verschillende sluitingen die veel voorkomen bij powerlift riemen. Een gespsluiting met één pin, een gespsluiting met twee pinnen, de quick-release sluiting met een hendel, en de clipsluiting. Elke soort sluiting heeft zijn eigen voor en nadelen.
Sluiting met één pin
Een powerlift riem met een enkele pin is de meest voorkomende soort. Deze powerlift riem werkt daardoor net als een normale riem; je haalt de riem door de gesp, en zet de riem vast met behulp van de pin. Dit type halterriemen is vaak ook het goedkoopst. Een nadeel van dit type is dat deze moeilijk weer los te krijgen zijn, al helemaal als je de belt goed strak zet, en het een stugge belt van 13 mm dik is.
>> Powerlifting riem met één pin bestellen
Sluiting met twee pinnen
Er zijn ook veel belts met niet één, maar twee pinnen. Theoretisch zou dit de trekkrachten die er op een strakgetrokken riem komt te staan tijdens het liften beter verdelen. In de praktijk zal je geen verschil voelen met een riem met een enkele pin. Wel is er een nadeel; het duurt langer om twee pinnen vast te zetten dan één, al helemaal als je de riem goed strak wil omdoen. Dit neemt concentratie weg op het moment dat je je voorbereid op de zware lifts die je gaat uitvoeren. Ook is de belt met twee pinnen nog moeilijker los te krijgen dan de belt met één pin.
>> Powerlifting riem met twee pinnen bestellen
Quick release / hendel
Dit is mijn persoonlijke favoriet. Bij een quick-release belt zitten de pinnen waarmee je deze vastzet in de gesp zelf, en kan je deze snel vastzetten door de hendel aan de gesp omlaag te drukken in de gaten. Het grote voordeel is dat de belt ook weer snel los te krijgen is, door simpelweg de hendel van de belt af te duwen.
>> Quick release powerlifting riem kopen
Lever / clipsluiting
Een lever belt is een powerlift riem waarbij die je vastzet met behulp van een clip. Deze sluiting werkt ongeveer hetzelfde als de clipsluiting van een metalen horloge. Het enige verschil is dat je eerst de clipsluiting van tevoren aan één kant met de pinnen in de riem vastzet. Meer uitleg en een demonstratie over het gebruik van een lever belt zie je in dit filmpje.
Het grote voordeel van een zogenaamde ‘lever belt', is dat deze het snelste is in gebruik. Wel zijn er meerdere nadelen. Zo is een lever belt is niet tijdens de training te verstellen in omtrek. Om de belt te verstellen, moet je eerst de hele clip losschroeven, en dan weer vastschroeven in een ander gat. Als je redelijk wat fluctueert in gewicht, is het handiger om een ander type sluiting te hebben, want dan kun je tijdens de training er nog voor kiezen om je belt een gaatje strakker of losser vast te zetten. Hiernaast is een clip ook het duurste type sluiting, en is de kans dat de clipsluiting beschadigt aanwezig.
>> Riem met clipsluiting bestellen
4. IPF goedkeuring
Doe je aan powerlifting wedstrijden, of wil je hier in de toekomst aan meedoen? De powerliftingbonden staan alleen powerlifting riemen toe die voldoen aan bepaalde eisen. Zo mag je bij een internationale wedstrijd van de IPF (international powerlifting Federation) alleen bepaalde belts dragen die van tevoren zijn goedgekeurd door de federatie. De huidige volledige lijst met goedgekeurde producten, vind je hier.
Beste powerlifting riemen (squat riem, deadlift riem)
In Nederland zijn er een aantal goede keuzes voor een powerlift riem. Wil je de maximale hoeveelheid stevigheid, dan is de ATX powerliftriem een goede keuze. Dit is een powerlift riem met een enkele pin, uitgevoerd in 13 mm dik nerfleer, en daarmee de stevigste belt die je kunt kopen. Wel is daardoor het draagcomfort minder, en het soms moeilijk de belt weer los te krijgen.
Persoonlijk heb ik voorkeur aan belts van 10 mm van minder stug materiaal. De Fortex powerlift riem is hier een voorbeeld van; dit is een riem van 10 mm dik kunstleder, met een enkele pin. Ook deze belts geven nog een flinke hoeveelheid steun bij het liften, en zitten als ze eenmaal ingedragen zijn een stuk comfortabeler. Als je voor powerlifting traint, zal je de belt zo goed als elke training dragen, bij meerdere sets. Bij de training is het draagcomfort en gebruiksgemak een stuk belangrijker dan het kleine beetje extra steun dat je uit een zwaardere riem zal halen. Nog een voordeel; deze belts zijn een stuk goedkoper dan de dikste lifting belts.
Zoek je een belt met twee pinnen, dan is de Best Body sportswear powerlift riem de goedkoopste optie. Deze kost op dit moment namelijk slechts €21,99.
Heeft de clipsluiting je voorkeur, dan zijn er twee goede opties. De Fortex powerlift riem, die is uitgevoerd in echt leder, en deze uitvoering van Fortex, van kunstleder afgewerkt van suède. Beide belts zijn 10 mm dik, en kosten hetzelfde.
ATX powerlift riem . |
Enkele pin 13 mm nerfleder |
Bekijken |
Fortex powerlift riem. |
Enkele pin 10 mm kunstleer |
Bekijken |
Best Body powerlift riem |
Dubbele pin 10 mm kunstleer |
Bekijken |
Fortex riem met clipsluiting |
Clipsluiting 10 mm kunstleer |
Bekijken |
Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen?
Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een powerlifting belt gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!
Oorspronkelijk gepubliceerd: 11 april 2016. Laatste update: 25 oktober 2021.
Graag een tip waar ik een powerlift riem kan bestellen.
Hoogte 10 cm
Lengte minimaal 120cm
gemeten van gesp tot einde.
Hallo,
Mijn omtrek is 82cm, maar weet nu niet waar ik goed aan zou doen kwa maat van de quickrelase belt.
Maattabel:
S 60 – 85 cm
M 70 – 95 cm
Bij de S heb ik namelijk 3cm speling, en bij de M veel meer. Ik weet alleen niet of de M hierdoor eigenlijk te groot is en daardoor niet comfortabel is.
Graag hoor ik een reactie.
Mvg Floyd
Hoi Floyd,
Ik zou kiezen voor de M, omdat je dan (beide kanten op) het meeste speling hebt. Zelf heb ik deze riem in maat L. Ook nadat ik veel afgevallen ben heb ik niet het idee dat het uitstekende gedeelte van de riem bij welke beweging dan ook in de weg zit of oncomfortabel is.
Groet,
Guido