Gewichthefriem kopen, wat zijn de beste opties? (fitness riem, bodybuilding riem)

Een gewichthefriem ofwel een fitness riem, is een riem die je om je middel draagt tijdens het trainen voor Olympisch gewichtheffen, en voor algemene krachttraining/fitness en bodybuilding in de sportschool. Door gewichtheffers wordt de riem voornamelijk gedragen bij het uitvoeren van de clean&jerk en squats.

De riem zorgt geeft de onderrug extra ondersteuning, waardoor je zwaardere gewichten kunt tillen. Een gewichthefriem is nuttig bij alle oefeningen waarbij je kracht moet zetten om de rug recht te houden.

Een gewichthefriem wordt vaak verward met een powerlift riem. Een gewichthefriem is een relatief dunne riem, die aan de achterkant wijd is, en aan de voorkant smaller. Zo zorgt de riem voor steun in de rug, terwijl deze zo min mogelijk de bewegingsvrijheid belemmert. Deze riemen zelf licht in gewicht, en enigzins flexibel.

verschil powerlift- en gewichthefriem

Een powerliftriem is over de gehele lengte even breed, en opzettelijk stevig en stug. Daardoor geeft deze riem de maximale hoeveelheid ondersteuning, maar zal deze ook meer de beweingsvrijheid belemmeren. Voor oefeningen zoals deadlifts is deze riem optimaal. Is dit het type riem dat je zoekt, bekijk dan mijn artikel over powerlift riemen.

Gewichthef riem kopen – waar moet je op letten?

Bij het kopen van een gewichthef riem of fitnessriem, zijn er een aantal eigenschappen waar je om moet letten. Hieronder ga ik daar verder op in.

Soort materiaal – leer of nylon?

De twee meest gebruikte materialen zijn leder en kunststof/nylon. Het grootste verschil tussen de twee materialen zit in de stijfheid. De leren riemen zijn een stuk stijver, en zorgen voor meer ondersteuning. De nylon riemen zijn flexibeler en daardoor bewegelijker.

Een ander verschil is het gewicht; leren riemen zijn iets zwaarder. Aangezien het om snelle, explosieve bewegingen gaat met gewichtheffen, kan een lichte riem daarom een voordeel zijn. Bij gebruik van goed leer zal een leren fitnessriem ook een langere levensduur hebben dan een riem van nylon.

Het materiaal waarvoor je kiest is uiteindelijk afhankelijk van persoonlijke voorkeur; wil je meer ondersteuning en duurzaamheid, of meer flexibiliteit en licht draaggewicht?

Afmetingen – dikte, breedte en lengte

Hoe dikker en breder de belt, hoe meer steun deze geeft bij het liften. De meeste gewichthefriemen zijn relatief dun, vaak minder dan 1 cm. Wel zit er soms aan de achterkant nog een voering, om te zorgen voor extra comfort. Zo'n voering zorgt er wel voor dat de riem minder stevigheid biedt.

Het grootste verschil tussen verschillende fitness riemen zit vaak in de breedte (wijdte) van de riem aan de achterzijde. Vaak is de afmeting hiervan 10 cm, soms 12 cm, of meer. Meer is hier vanaf een bepaald punt niet altijd beter. Omdat de riem aan de voorkant minder breed is dan aan de achterkant, zul je namelijk merken dat de achterkant niet over de hele breedte evenveel steun geeft. Voornamelijk het midden van de riem staat zo op spanning. Over het algemeen is een breedt van zo'n 10 cm een goede keuze.
Als je Olympisch gewichtheffen doet in wedstrijdverband, moet je bij het kopen van je riem erop letten dat deze niet wijder is dan 12 cm. De IWF (International Weightlifting Federation) staat namelijk alleen riemen toe die minder wijd zijn dan 12 cm (bron – IWF regelement, zie regel 4.3.1). Dit is meteen ook de enige regel omtrent riemen bij het gewichtheffen.

Riemen zijn er van verschillende lengtes. Hierbij kies je simpelweg voor de juiste maat. Om de juiste maat te vinden, meet je je middelomtrek op, ongeveer ter hoogte van je navel. Kies vervolgens een riem waarbij je ongeveer in het midden van de range van de maatvoering valt. Zo kun je dezelfde riem blijven gebruiken, als je in gewicht flucueert. Tijdens het cutten heb je bijvoorbeeld een kleinere middelomtrek dan tijdens het bulken, maar dan kun je je riem simpelweg vastgestpen op een gaatje minder.

Soort sluiting

Bij fitness riemen zijn er twee verschillende sluitingen die veel voorkomen. Dit zijn de gespsluiting (bijna altijd met twee pinnen), en de klittenbandsluiting.

Gespsluiting met twee pinnen

Dit is het klassieke type gewichthefriem, dat al decennialang wordt gebruikt. Dit type is belt is bijna altijd gemaakt van leer. Dit type werkt hetzelfde als een broekriem. Houdt je buik iets ink, trek de riem door de gesp, en zet hem met de twee pinnen vast in door de gaten. De gesp houdt zo de riem dicht.

De gespsluiting zorgt ervoor dat je zeker weet dat de riem goed vastzit, en blijft zitten, tijdens het trainen. Een nadeel met het andere type, is dat een gespsluiting sluiten meer concentratie kost dan een klittenbandsluiting. Op het moment dat klaar bent om te presteren, kan dat een vervelende afleiding zijn.

>> Gewichthefriem met gesp bestellen

Klittenbandsluiting

De klittenbandsluiting komt bijna altijd voor op belts van nylon. Deze belts maken gebruik van gesp, waar je de riem eenmaal omheen strak aan kunt spannen. Vervolgens kun je deze met de brede klittenbandstrook vastklitten aan de riem zelf.

Het voordeel van een klittenbandsluiting is dat deze nauwkeuriger is vast te maken op de gewenste afmeting; je bent niet afhankelijk van de afmeting van de gaten in de riem, zoals bij de gespsluiting. Ook is deze belt sneller vast en los te maken. Het nadeel is dat een klittenbandsluiting na verloop van tijd minder goed zal werken. Een riem met klittenband heeft daardoor een ietwat gelimiteerde levensduur.

>> Fitnessriem met klittenbandsluiting kopen

Beste gewichthefriemen / fitness riemen

Binnen Nederland en België zijn er veel goede gewichthefriemen te koop. Het verschil tusssen de verschillende modellen is echter niet zo groot, en de meeste gewichthefriemen en fitnessriemen zijn goedkoop. Hieronder zal ik een paar goede opties toelichten.

MadMax Full leather gewichthefriem

De Madmax Full leather gewichthefriem is kwalitatief gezien de beste riem die ik heb kunnen vinden. De riem is gemaakt van het stevige nerfleder in zijn natuurlijke, lichtbruine kleur. Een riem van dit materiaal zorg voor de beste ondersteuning, en voor een zeer lange levensduur. Let op: de maten staan niet aangegeven op de pagina van de webwinkel (bol.com), maar staan wel hier op madmax.eu: Small is 62-80 cm, Medium 72-90 cm, Large 82-100 cm, Xlarge 92-110, en XXL 102-120 cm.

>> Meer informatie en bestellen

Iron Force Nylon gewichthefriem

De Iron Force Nylon riem is een nylon riem die gebruik maakt van een klittenbandsluiting met rolgesp. Aan de achterzijde zit een voering met rubber voor extra comfort. Er zijn vijf verschillende maten beschikbaar. Zie de details op de pagina van de Fitness-seller.

>> Meer informatie en bestellen

Best Body Fitness Riem

De Best Body Fitness riem is de goedkoopste lederen fitnessriem die op dit moment beschikbaar is. Voor slechts €13,35 is deze te koop bij Body & Fitshop. Als je regelmatig supplementen besteld bij Body & Fitshop, scheelt het je dus ook nog eens de verzendkosten. Hoewel dit de goedkoopste riem is die op je op dit moment kunt krijgen, wordt deze erg goed beoordeeld in de reviews.

>> Meer informatie en bestellen

Chiba lederen bodybuilding riem

De Chiba lederen bodybuilding riem is een zwart lederen gewichthefriem met dubbele gesp. De riem heeft aan de achterkant een padding voor extra comfort. Er zijn vier verschillende maten beschikbaar: small (t/m 95 cm), medium (t/m 105,5 cm), large (t/m 115 cm), en Xlarge (t/m 125 cm). Voor een prijs van €19,90 is deze riem beschikbaar bij Body & Fitshop.

>> Meer informatie en bestellen

Vragen, opmerkingen, of eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je een gewichthefriem gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend