Deurrekstok kopen, wat zijn je opties?

Een deurrekstok is een stang die je tussen aan de deurpost vast kunt maken, zodat je hier oefeningen mee kunt doen, zoals pull-ups en chin-ups. Het is een goedkoop alternatief voor een echte optrekstang.

Deurrekstokken hebben echter twee belangrijke nadelen:

  1. Bijna alle deurrekstokken zijn niet zwaar belastbaar.  zijn, en bij een zware belasting ook werkelijk tusssen de deurposten uit kunnen vallen. Met een lichaamsgewicht van zo'n 100 kg, of het trainen van pull-ups of chin-ups met meer weerstand dan alleen je lichaamsgewicht, wordt het gebruik van bijna alle deurrekstokken al erg riskant. Ookal val je binnen de maximale belastbaarheid, dan voelt een deurrekstok vaak al gammel aan, en zal deze vaak enigzins doorbuigen bij gebruik. Je wil je tijdens het trainen kunnen focussen op het uitvoeren van de oefening, en niet op of je trainingsmateriaal
  2. De locatie, tussen de deurposten, is niet optimaal. Voor de gemiddelde gebruiker is de juiste hoogte om de stang op te hangen namelijk net onder de bovenkant van de deuropening.
    Voer je een chin-up uit, met een goede techniek en volledige range of motion, dan zou je met je kin verticaal boven de stang eindigen. Bij het gebruik van een deurrekstok is dat niet mogelijk; je zal dan namelijk met je gezicht tegen de bovenkant van de deurpost aanstoten.

Dit zijn de belangrijste twee redenen dat ik een optrekstang aan de muur een veel betere optie vind dan een deurrekstok.

Heb je geen muur waar je een optrekstang aan kan (of mag) bevestigen, of een gelimiteerd budget? Dan is een deurrekstok misschien de enige optie. Wil je daarom toch een deurrekstok kopen, dan geef ik in dit artikel mijn koopadvies.

Verschillende soorten deurrekstokken (optrekstang deurpost)

Er zijn ruwweg drie verschillende typen deurrekstokken:

  • Het klem-type: een stang die met een schroefsysteem in lengte is te veranderen. Door deze tussen de deurposten te plaatsen, en steeds verder uit te schroeven, zal deze zich hiertussen vastklemmen.
  • Het schroef-type: een rekstok die je met schroeven vastschroeft in de deurpost.
  • Het hang-type: een deurrekstok die aan de ene kant van de deur aan de deurpost hangt, en aan de andere kant hier tegenaan. De bekendste uitvoerin is de Iron Gym Extreme.

Elk type heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Per type noem ik de voor- en nadelen, en bespreek ik de beste opties die er op dit moment te koop zijn.

Klem-type: deurrekstok zonder schroeven

Het klemtype bestaat uit twee buizen, waarvan de ene buis in en uit de andere is te schroeven, waardoor de lengte van de rekstok is aan te passen. Aan het uiteinde zit een rubberen laag, die zorgt voor grip op de deurpost. Door de deurrekstok tussen de deurpost te plaatsen, en zo ver mogelijk naar buiten te schroeven, klemt deze stang zich vast.

Dit is mijn minst favoriete type vanwege de erg lage belastbaarheid, en daarmee de grootste kans dat de stang tussen de deurpost uit zal vallen bij gebruik. Kies je voor dit type, zorg er dan voor dat je ruim onder de maximale belastbaarheid zit, de stang zo stevig mogelijk vastklemt, en je oefeningen gecontroleerd uitvoerd. Houd ook je voeten bij het uitvoeren van pull-ups recht onder je lichaam, zodat je op je voeten terechtkomt als de stang uit de deurpost valt.
Het enige voordeel van dit type is dat je niet hoeft te schroeven of boren. Zo beschadig je de deurpost niet.

Na veel zoeken blijkt dit type in Nederland niet meer verkrijgbaar. Wel kun je kiezen voor een alternatief, zoals de GorillaSports deurrekstok, met een maximale belastbaarheid van 95 kg. Deze gebruikt nopjes die je kunt vastschroeven in een houten deurpost. Dit nopje past in het holle gedeelte van de stang, die je hier overheen vastklemt met het klemsysteem. Een demonstratie van dit product is te zien in deze video. Hoewel je voor deze rekstok een houten deurpost nodig hebt, zal de schade hieraan erg beperkt blijven, omdat je slechts één schroefje per kant gebruikt. Deze uitvoering van Gorillasports kost slechts €15,95.

Schroef-type: beste deurrekstok

Het schroef-type is met meerdere schroeven stevig vast te maken in de deurpost ofwel deurkozijn. Eerst schroef je houders vast in de deurpost, vervolgens verstel je de deurrekstok op de juiste breedte, waardoor deze in de houders vast komt te liggen. Het voordeel is dat dit type van de verschillende deurrekstokken het zwaarst belastbare zwaar belastbaar is. Het nadeel is dat deze alleen te gebruik zijn in houten deurposten.

Everlast chin-up bar

Een goede optie is de Everlast deurrekstok. Deze is voor een deurrekstok zwaar belastbaar: tot wel 135 kg. Er worden vier ronde houders meegeleverd, die je met drie schroeven per stuk vastschroeft in de deurpost. De Everlast chin up bar is zelf in lengte te verstellen met een schroef-systeem, en uit te draaien tot deze in de houders valt, tot een maximale afstand van 91 cm. Omdat er twee sets houders worden meegeleverd, kun je twee hoogtes kiezen, voor verschillende oefeningen. Door ook een lage stand te maken, kun je de bar vastpakken als opdrukhouder, of om je voeten achter te klemmen voor sit-ups.

Hang-type: oa Iron Gym Xtreme

Dit type hangt met een balkje op één kant van de deurpost. Aan de andere kant van de deurpost leunt deze tegen de deurpost, waardoor de stang zichzelf door de hefboomwerking vastklemt. Het nadeel van dit type is dat het meestal niet zwaar belastbaar is, en van de deurpost af kan vallen bij snelle bewegingen.

De Iron Gym Extreme is het bekendste type. Het voordeel van deze stang is dat er meerdere grepen mogelijk zijn, en je niet hoeft te schroeven om de stang te kunnen gebruiken. Wel kun je ervoor kiezen om de veiligheidsclips vast te schroeven, die voorkomen dat de rand die op de deurpost hangt hier vanaf kan vallen. Wel zijn er meerdere nadelen. Zo is de Iron Gym Extreme niet zwaar te belastten; het maximale gebruikersgewicht is slechts 100 kg. Hoewel je niet hoeft te schroeven in de deurpost, laten veel mensen in de reviews van dit product weten dat de deurpost alsnog zal beschadigen, omdat deze drukplekken achterlaat. Ook wordt de Iron Gym Extreme in veel losse onderdelen geleverd, en moet je deze zelf nog assembleren.

Ook deze uitvoering van Body & Fitshop is een interessante optie. Deze rekstok maakt gebruik van hetzelfde hangsysteem als de Iron Gym, maar heeft minder beschikbare grepen. Er staat geen maximale belastbaarheid aangegeven, maar deze zal waarschijnlijk ongeveer hetzelfde zijn als de oorspronkelijke Iron Gym. Het grote voordeel van deze stang is de lage prijs. Op het moment van schrijven is deze in de aanbieding, en kost deze slechts €13,99.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een optrekstang voor je deurpost? Andere opmerkingen over dit artikel? Laat dan hieronder een bericht achter. Heb je een deurrekstok gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze je bevalt!

Plaats een reactie