Biceps en triceps isoleren? Koop een arm blaster!

De arm blaster, ook wel bicep blaster, is een trainingshulpmiddel waarmee je de biceps en triceps beter kunt isoleren bij verschillende oefeningen. De arm blaster bestaat uit een gecurvde metalen plaat, die zo gevormd is dat je romp in het midden zit, en aan beide uiteinde ruimte is voor de armen. Daarnaast zit er een lus aan, om de arm blaster op z'n plaats te houden bij het trainen.

arm-blaster-ironforce-kopen
Arm blaster van Iron Force. >> Meer informatie

Bij het uitvoeren van een bicep curl of tricep extensions kunnen de armen zich door de arm blaster niet naar achteren bewegen. Hierdoor kun je minder ‘cheaten'. Waarom dit zo werkt, leg ik hieronder uit.

Bicep curls met de arm blaster

arnold-arm-blaster-bicep-curlsAls je bicep curls zonder de arm blaster uitvoert, zullen de ellebogen zich automatisch naar achteren bewegen, waardoor de dumbbells dichter bij het lichaam blijven. Zo wordt het krachtmoment kleiner, en de oefening lichter voor de biceps. Daarnaast is het zonder arm blaster mogelijk om de schouders te gebruiken om bij de beweging te helpen, omdat je hiermee de hele bovenarm naar boven kunt zwaaien.

De bicep blaster houdt de armen op hun plek, waardoor de oefening niet lichter wordt, en je niet de schouders kunt gebruiken om de armen naar voren te zwaaien. Wel blijft het mogelijk om te cheaten door achterover te leunen. Wil je de curls zo strikt mogelijk uitvoeren, dan moet je er dus nog zelf op letten dat je niet achterover leunt.

Deze oefening is dus te vergelijken met preacher curls, waarbij het preacher curl apparaat ook de armen op z'n plaats houdt, en het onmogelijk maakt om te cheaten. Voordeel van de arm blaster is dat je de bicep curls zo over een grotere range of motion kunt uitvoeren, en dat een arm blaster een stuk goedkoper is, en minder ruimte inneemt dan een volledig preacher curl apparaat.

Je kunt de bicep blaster gebruiken bij veel verschillende soorten curls, bijvoorbeeld barbell curls, EZ bar curls, dumbbell curls, dumbbell hammer curls, en cable curls.

Tricep pushdowns

arm-blaster-tricep-pushdownsOok bij tricep pushdowns zal je automatisch de oefening lichter maken door de ellebogen naar achteren te bewegen. Ook bij deze oefening wordt het dan lichter door een kleiner krachtmoment. Daarnaast gebruik je bij deze manier van cheaten ook de achterkant van de schouderspier, en de lats om de pulley omlaag te bewegen.

Door de arm blaster te dragen voorkom je dit; de bovenarm blijft zo op z'n plek, waardoor de oefening zwaarder is, en je geen gebruik kunt maken van de schouderspieren en de lats om de stang van de pulley omlaag te bewegen. Omdat je zo meer nadruk legt op de triceps zelf, is dit een efficïentere manier van trainen als het gaat om spiergroei van de triceps (bodybuilding), al helemaal als deze achter lopen op de rest van je lichaam.

Welke arm blaster / bicep blaster?

Je kunt binnen Nederland bij meerdere webshops een arm blaster kopen. Het is een simpel stuk trainingsmateriaal, dus de verschillende arm blasters die te koop zijn werken eigenlijk allemaal hetzelfde. Bij de aanschaf hiervan is het dus voornamelijk belangrijk om te letten op de degelijkheid/stevigheid hiervan, en de prijs.

Sommige arm blasters zijn bijvoorbeeld gemaakt van plastic, maar een metalen arm blaster is beter omdat dit steviger is. Verder is de lus die je om je nek draagt bij goede arm blasters uitgevoerd met een padding, en in lengte verstelbaar. Ook zijn goede arm blasters uitgevoerd met een padding op het gedeelte waar je de armen tegenaan houd. Als je zware gewichten gebruikt op een bicep blaster zonder deze padding, kan namelijk nogal oncomfortabel zijn.

Arm blaster kopen

Een goede arm blaster die in alle opzichten degelijk is uitgevoerd, en daarnaast erg betaalbaar is, is de Iron Force arm blaster. Deze is uitgevoerd in 5mm dik aluminium, en gebruikt padding bij de ellebogen, en in de lus voor de nek. De lus is ook verstelbaar in lengte. Daarnaast is dit (op het moment van schrijven) ook nog eens de goedkoopste arm blaster die te koop is in Nederland; hij kost slechts €24,90 bij Fitness-Seller.

Iron Force Arm Blaster
arm-blaster-iron-force
Bekijken

 

2 gedachten over “Biceps en triceps isoleren? Koop een arm blaster!”

  • Hoi Joey,

   Als je het idee hebt dat je een gewichthefriem nodig hebt om je core te stabiliseren bij deze oefening, is het verstandig om deze te dragen. Eventueel moet je de arm blaster dan iets hoger dragen, zodat deze niet in de weg zit voor de gewichthefriem.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend