Eiwitshake zonder koolhydraten – wat zijn je opties?

Op zoek naar een eiwitshake zonder koolhydraten? Als je een koolhydraatarm dieet volgt, of simpelweg op zoek bent naar de zuiverste eiwitshake, dan is het nuttig om te onderzoeken welke eiwitshakes de minste koolhydraten bevatten.

Er zijn echter geen eiwitshakes te koop die helemaal geen koolhydraten bevatten. Alle eiwitshakes die op dit moment beschikbaar zijn, bevatten een fractie aan koolhydraten. De beste shakes met zo min mogelijk koolhydraten, zijn shakes die bestaan uit whey isolaat of hydrolisaat, beef eiwitten, of soja eiwit. In dit artikel bespreek ik per soort eiwitbron de beste opties.

Caseïne en ei-eiwit zijn geen goede opties. Micellar caseïne bevat meestal zo'n 6% aan koolhydraten, en ei-eiwit zo'n 4,5%.

Whey zonder koolhydraten?

De meest gebruikte eiwitbron bij eiwitshakes, whey, bestaat altijd voor een klein gedeelte uit koolhydraten. Whey is een bijproduct bij het maken van kaas. Bij de productie van kaas blijft er vloeibare whey over. Door deze vloeistof te filteren, en vervolgens te laten drogen, krijg je ‘whey concentraat‘. Whey concentraat bevat meestal zo'n 80% eiwit, en nog zo'n 6 gram koolhydraten per 100 gram poeder. Door verder te filteren gaat het percentage koolhydraten en vetten in whey verder  omlaag. Verder gefilterd eiwitpoeder uit whey, heet ‘whey isolaat‘. Een goede whey isolaat bevat nog steeds zo'n 2-3 gram koolhydraten. Door isolaat verder te verwerken krijg je ‘whey hydrolisaat‘, whey eiwit met kortere eiwitketens, en soms ook een lager gehalte aan koolhydraten.

Whey is een erg goede eiwitbron omdat het een hoge biologische waarde heeft. Dit betekent dat deze eiwitten goed opgenomen kunnen worden door het lichaam. De biologische waarde van whey is 104, en wordt daarmee 4% beter opgenomen dan eiwitten uit ei. Heb je geen problemen met zo'n 1.5-3% aan koolhydraten in je eiwitshake, dan zijn whey isolaat en whey hydrolisaat eiwitten een goede koolhydraatarme keuze.

Whey hydrolisaat XXL NutritionWhey hydrolisaat van XXLnutrition is een goede whey hydrolisaat, met een koolhydraatgehalte van slechts 1.6%, en een eiwitgehalte van 88.5%.
Een goede whey isolaat met een laag koolhydraatgehalte is Isopure. Isopure is een zeer zuivere whey isolaat zonder lactose, met slechts 1,6% koolhydraten en 85,9% eiwit.

Beef protein

Biefstuk bevat op zichzelf geen koolhydraten. Beef eiwitten hebben een biologische waarde van 80, en zijn daarmee een redelijk goede eiwitbron. Beef protein als eiwitpoeder voor shagold beef pro-tein olimp - eiwitshake zonder koolhydratenkes bevat vaak toch weer een paar gram koolhydraten, omdat er suikers en andere zoetstoffen worden toegevoegd om de smaak te verbeteren. Door goed te zoeken zijn er toch een aantal beef eiwitshakes te vinden zonder koolhydraten.

Een goede optie is Gold Beef Pro tein van Olimp. Deze shake is 100% beef protein, en heeft geen toegevoegde suikers. Deze eiwithake bevat zo goed als geen koolhydraten; op het label staat dit aangegeven als <0,5% koolhydraten. Het eiwitgehalte van dit poeder is 88%.

Soja-eiwit – eiwitshake zonder koolhydraten?

Soja-eiwit is een eiwitbron met een erg lage hoeveelheid koolhydraten. Helaas is soja-eiwit niet de beste eiwitbron; de biologische waarde hiervan is 74. Een flink gedeelte (26%) van het soja-eiwit kan dus niet door je lichaam worden opgenomen. Geïsoleerd soja-eiwit bevat nauwelijks koolhydraten; het gehalte aan koolhydraten in soja-eiwit isolaat is ongeveer 1%.soja eiwit isolaat myprotein - low carb eiwitpoeder

Omdat soja-eiwit niet de meest prettige smaak heeft, worden er echter vaak weer suikers of zoetstoffen aan toegevoegd, waardoor de fractie koolhydraten hoger wordt. Een goede soja-eiwit isolaat zonder toegevoegde suikers en zoetstoffen is de naturel versie van Soy Protein Isolate van Myprotein. Deze bevat per 100 gram slechts 1 gram koolhydraten en 88 gram eiwit.

2 gedachten over “Eiwitshake zonder koolhydraten – wat zijn je opties?”

 1. Dag Guido,
  Bedankt voor het delen van deze koolhydraatarm shakes.
  Ik heb diabetes type 2 en ik volg een koolhydraatarm dieet. Ik doe tegenwoordig aan krachttraining en ik combineer deze activiteit ook met zwemmen.
  Ik merk dat na het sporten met energie niveau is meestal op en dan ben ik doodmoe. Ondanks dat probeer ik door te gaan met het sporten.
  Ik eet nu s’ochtends voor het sporten soya yoghurt met rooie vruchten of bessen, whey isolated, noten en lijnzaad. Maar dat is niet voldoende.
  Heb je hier ervaring mee en zou je mij kunnen adviseren wat te doen qua eten zodat ik ik mijn energie niveau vol kan houden tijdens het sporten?
  Alvast bedankt en ik hoop dat jij mij verder kan helpen.
  Groet, Raúl

  Beantwoorden
  • Hoi Raúl,

   Hoe je dit het beste kunt aanpakken met diabetes type 2 durf ik helaas helaas niet te beantwoorden, omdat ik geen arts of diëtist ben. Ik zou met deze vraag dus naar een arts of diëtist gaan.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend