Halterstang houder / halterstandaard kopen – wat zijn je opties?

Heb je meerdere halterstangen in je sportschool of home gym? Dan kun je ze allemaal netjes en veilig opbergen door gebruik te maken van een goed opbergsysteem.

Er zijn een paar dingen die je in overweging moet nemen bij de opslag van je halterstangen:

  • Hoeveelheid halterstangen moet je opslaan?
  • Hoeveel ruimte mag het innemen?
  • Kun je er specialty barbells in kwijt (safety squat bar, fat bar, hex bar)?
  • Kun je er gemakkelijk bij?

Er zijn vier verschillende soorten opslagmogelijkheden voor halterstangen; een houder voor aan het power rack (op dit moment niet verkrijgbaar in Nederland), halterstang houders aan een schijvenrack, halterstang houders voor aan de muur, en een halterstangen staander. In dit artikel bespreek ik per soort de beste mogelijkheden.

Halteropslag aan het schijvenrack

Als je een paar halterstangen wil kunnen opbergen, en ook nog op zoek bent naar opbergsysteem voor halterschijven, dan is een schijvenrack met een ingebouwde halterstang houder de beste oplossing. Er zijn meerdere racks beschikbaar waain je je halterstang kunt opslaan. Het grootste onderlinge verschil tussen deze racks zit in de hoeveelheid halterstangen die je er in kwijt kan.

Het 50mm weight rack van Fitness-seller is een schijvenrek met 7 pinnen voor opslag van 50mm halterschijven. In totaal kun is dit rack te belasten tot 400kg aan aan halterschijven. Aan de voorkant van het rack zit één stalen koker waarin je een halterstang van 50mm rechtop in neer kunt zetten om deze op te slaan.

Wil je minimaal 2 Olympische halterstangen op kunnen slaan, en meer halterschijven, dan is de Olympic Plate tree een betere optie. Dit rek heeft twee houders voor halterstangen, en is tot 450kg te belasten met halterschijven.

Het schijvenrack waar je de meeste halterstangen in op kunt slaan, is de Olympic plate tree deluxe. Dit rek heeft ruimte voor 6 Olympische halterstangen.

Bijkomend voordeel van de verticale opslag in deze racks, is dat dit het veelal mogelijk maakt om er specialty bars in op te slaan, zolang de sleeve (gedeelte van de stang voor schijfopname) 50mm is.

50mm weight rack
schijvenrack-met-halterstang-houder
>> Bekijken
Voor 1 halterstang
Olympic plate tree
olympic-plate-tree-50mm
>> Bekijken
Voor 2 halterstangen
Plate tree deluxe
olympic-plate-tree-deluxe
>> Bekijken
Voor 6 halterstangen

Halterstang houder voor aan de muur

Dit is de simpelste en goedkoopste oplossing om veel halterstangen op te kunnen slaan. Ook is dit dit type opslag het meest ruimtebesparend. Een nadeel van deze houders, is dat ze alleen geschikt zijn voor rechte, lange halterstangen. Specialty bars en kortere barbells kun je er vaak niet, of moeilijk in kwijt.

Bij een standaard muurrack, zoals het Halterstangen Gun Rack van Fitness-seller, liggen de barbells horizontaal met het dunne gedeelte op de steunen. Om te voorkomen dat de knurling (karteling) van de barbell slijt, hebben de steunen een rubberen laag waar de barbell op ligt. Het gun rack heeft ruimte voor 5 halterstangen. Je kunt dit rack op elke gewenste hoogte aan de muur bevestigen. Eventueel kun je twee racks boven elkaar hangen, zodat je ruimte hebt om 10 halterstangen op te slaan.

En nieuw type halterstang houder is het halterstangen cue rack. Hierbij staan de stangen met de sleeve verticaal in een houder op de grond tegen de muur. Daarboven, aan de muur, zit een kliksysteem, waarmee je de halterstangen stevig vast kunt zetten. Dit rack heeft ruimte voor 5 halterstangen.

Halterstangen Gun Rack
halterstang-houder-muur
>> Bekijken
Voor 5 halterstangen
Halterstangen cue rack
halterstangen-cue-rack-2
>> Bekijken
Voor 5 halterstangen

Halterstang staander / halterstandaard

De staander is voornamelijk handig in een grotere trainingsruimte. In een grote trainingsruimte kun je deze staander centraal neerzetten, bijvoorbeeld tussen twee gewichthefplatformen in. Zo kun je de halterstangen dichtbij de platformen opslaan, en kun je hier altijd goed bij. Als je zo'n staander in de hoek van je ruimte neerzet, kun je niet gemakkelijk bij de achterste halterstangen.

Een voordeel van dit type opslag is dat alle bars van 50mm hier in passen. Je kunt er dus ook kortere bars, bijvoorbeeld een 50mm EZ bar in kwijt. Deze past bijvoorbeeld niet in een muurhouder, zoals het Halterstangen Gun Rack van hierboven. Specialty barbs, zoals de Safety squat bar of een Hex bar, kun je vaak ook prima kwijt in dit type halterstandaard, zeker als je ze in de standaard op een hoek plaatst.

Bij deze halterstandaarden is het belangrijk dat ze stabiel zijn, en niet te gemakkelijk kunnen omkantelen. Hoe groter de vloerpaat, en hoe hoger het eigengewicht van de halterstandaard, hoe stabieler deze is. Verder is de hoeveelheid halters die je er in kwijt kan een belangrijke eigenschap.

De ‘Olympische halterstandaard‘ van Body-solid heeft ruimte voor 5 halterstangen. De voetplaat is 30 bij 30 cm, en de halterstandaard weegt zelf 9kg. Hierdoor is deze standaard goed stabiel.

Een andere opties is de Iron Force bar holder. Dit is een halterstandaard voor 9 halterstagen, met een voetplaat van 46 bij 46 cm, en een eigengewicht van 21kg. Dit maakt deze staander zeer stabiel. In plaats van kokers om de halterstang in te plaatsen, gebruikt dit rack twee stalen platen, met daarin een gat van 50mm.

Olympische halterstandaard
olympische-halterstaander-voor-5-halterstangen-body-solid-3
>> Bekijken
Voor 5 halterstangen
Iron Force bar holder
.
iron-force-bar-holder-9-halterstangen
>> Bekijken
Voor 9 halterstangen

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat hieronder een bericht achter. Heb je opslagsysteem voor je halterstangen gekocht? Dan hoor ik graag of deze bevalt!

Plaats een reactie

Send this to a friend