Kettlebell kopen? Waar moet je op letten, en wat zijn de beste opties?

Kettlebell kopen? Kettlebells zijn trainingsimplementen die bestaan uit een ronde metalen bal met hieraan een handvat. Het handvat heeft in tegenstelling tot dumbbells geen ‘knurling‘. In plaats van het zorgen van maximale grip, zorgt de greep van de kettlebell er juist voor dat de greep van de kettlebell in de hand kan roteren. Door de vorm, en het handvat dat in hand kan roteren, is de kettlebell beter geschikt voor bepaalde oefeningen dan de dumbell.

Welke kettlebell oefeningen er precies mogelijk zijn met de kettlebell volgt in een ander artikel. In dit artikel vertel ik welke kettlebells je het beste kunt kopen, en waarom. Hiervoor geef ik drie verschillende suggesties voor drie verschillende situaties. Verderop in het artikel ga ik dieper in op de verschillende eigenschappen waar je op kunt letten bij het kopen van een kettlebell.

Kettlebell kopen – de beste opties

Als je snel een keuze wil maken, kun je kiezen uit één van de drie een van de onderstaande opties. Deze zijn om verschillende redenen een goede keuze. Hieronder de drie goede opties, en uitleg waarom deze een goede koop zijn.

Focus Fitness gietijzeren kettlebells – goedkope kettlebells – nu in de aanbieding!

Gietijzeren kettlebells zijn het meestgebruikte type, en daarnaast ook een goedkoop type. Gietijzer is duurzaam, en heeft een hoge dichtheid. Nagenoeg alle gietijzeren kettlebells zijn van een vergelijkbare kwaliteit. Daarom is de prijs van gietijzeren kettlebells een van de belangrijkste eigenschappen waar je verder op kunt selecteren.

De absoluut goedkoopste gietijzeren kettlebells die je op dit moment kunt krijgen, zijn de Focus Fitness gietijzeren kettlebells. Deze zijn op het moment van schrijven ook in de aanbieding. Je betaalt op dit moment net iets minder dan 2 euro per kg trainingsgewicht.

Deze kettlebells zijn beschikbaar in 12 verschillende trainingsgewichten, namelijk: 4, 6, 8, 10, 12, 16, 20, 24, 28, 32, 36, en 40 kg. Net als bij de meeste sets gietijzeren kettlebells, is de afmeting afhankelijk van het gewicht. Een verschil met de meeste gietijzeren kettlebells, is hoe het gewicht wordt aangegeven. Net als bij de meeste gietijzeren kettlebells is het gewicht in de kettlebell gedrukt. Een voordeel van deze kettlebeels is dat het gewicht daarnaast in wit wordt aangegeven. Bij andere kettlebells wordt er geen andere kleur gebruikt voor de getallen, en is het moeilijker om in één oogopslag het juiste gewicht te vinden.

De Focus Fitness kettlebells zijn te bestellen op Betersport.nl. Met een prijs van zo'n 3 euro per kilogram gewicht, heb je een kettlebell van 20 kg al voor €59,95.

CrossMaxx LMX 88 – de beste kettlebells – officiële wedstrijd/competition kettlebells

Neem je de training met kettlebells serieus nemen dan kun je kiezen voor de CrossMaxx LMX 88 kettlebells. Dit zijn kettlebells gemaakt uit gegoten staal. Deze materiaalkeuze zorgt voor een zeer strakke afwerking, en een nauwkeurig gewicht. Elke kettlebell heeft een coating in de correcte (officiële) kleurcodering die wordt gebruikt bij de kettlebell sport. Ook zijn de afmetingen conform de wedstrijdregels. Dit maakt deze kettlebells de beste kettlebells die je kunt kopen in Nederland.

De kettlebells zijn beschikbaar in 12 verschillende gewichten, van 4 tot 48 kg. De gewichten lopen op in stappen van 4 kg. Een verschil met de eerder genoemde gietijzeren uitvoering van Focus Fitness, is dat alle kettlebells uit deze CrossMax LMX 88 serie dezelfde afmeting hebben. Ze zijn allemaal in totaal 280 mm hoog. De bal heeft een diameter van 210 mm, en het handvat is steeds 33 mm in diameter.

Omdat alle kettlebells uit deze serie dezelfde afmeting hebben, is de kleurcodering een gemakkelijk manier om de kettlebells te kunnen onderscheiden. Naast de kleur zelf, staat het getal in kg ook op de dumbbell. Verder staat er boven dit getal het merk, CrossMaxx.

Hoewel deze set een hoger maximaal gewicht heeft dan de eerder genoemde gietijzeren kettlebell set (48 ipv 40 kg), zijn er bij deze set een aantal tussenstappen niet beschikbaar. Zo is er bijvoorbeeld geen kettlebell van 10 of 14 kg.

Het voornaamste nadeel van deze set is echter de hoge prijs die je betaald voor deze set. Zo kost een 20 kg kettlebell van deze set zo'n 90 euro. Deze kettlebells zijn te bestellen bij twee verschillende webshops: Fitness-koerier.nl, en Betersport.nl.

Focus Fitness verstelbare kettlebells – ruimtebesparend

Een andere goede optie is de Focus Fitness verstelbare kettlebell. Bij deze kettlebell is het gewicht aan te passen tussen de 3 en 18 kg. Net als bij dumbbells werkt dat door meer of minder schijven te plaatsen in de kettlebell.

Het frame van de verstelbare kettlebell weegt 3kg. Aan dit frame zijn in totaal 6 schijven van 2.5 kg toe te voegen. Zo zijn er in totaal 7 verschillende gewichten te maken met de Focus Fitness verstelbare kettlebell. Hoe het sluitsysteem voor het toevoegen en verwijderen van schijven werkt, zie je in deze video.

Met het gebruikte sluitsyseem zitten de schijven stevig vast op de kettlebell, en zullen deze bij oefeningen zoals swings ook nog goed op hun plek vast blijven zitten.

Het grote voordeel van deze kettlebell is dat je niet een volledige set aan kettlebells hoeft te kopen om toch met veel verschillende gewichten te kunnen trainen. Daardoor is deze ruimtebesparend. Ook deze ene kettlebell goedkoper dan het kopen van een set kettlebells met dezelfde gewichten. Een nadeel aan deze kettlebell is het relatief lage maximumgewicht van 18 kg. Ook kost het verwisselen van gewichten steeds tijd, een probleem dat je niet hebt bij een set van verschillende gewichten.

Deze verstelbare kettlebells kopen? Ze zijn verkrijgbaar op zowel Betersport.nl als Bol.com. Op beide webshops kost deze kettlebell €99,20. Meer informatie? Bekijk dan ook dit artikel over de Focus Fitness verstelbare kettlebells.

Wil je gebruik maken van verstelbare kettlebells met een hoger gewicht? Dan is het beste alternatief de Quick-Lock Kettlebells van Ironmaster. Met extra gewichtschijven is deze maximaal tot 36.3 kg zwaar te maken; bijna het dubbele van de Focus Fitness kettlebells. Helaas is dit een prijzige optie.De Ironmaster Quick Lock kettlebells zijn te bestellen op Betersport.nl en Fitness-seller.nl.

Waar moet je op letten bij het kopen van kettlebells?

Verder oriënteren op het kopen van kettlebells? Hieronder ga ik in op alle belangrijke eigenschappen waar je op kunt letten bij de aanschaf.

Kettlebell gewicht. Kettlebell van 8 kg, 10 kg, 12 kg, 16 kg, 24 kg of meer?

Behalve als je voor verstelbare kettlebells kiest, zul je bij het kopen van kettlebells een bepaald gewicht moeten kiezen. Bij de meeste kettlebell sets loopt het gewicht met stappen van 2 of 4 kg op. Bij bijna alle sets kettlebells die worden verkocht, is de kettlebell van 48 kg de zwaarste. De meest gebruikte kettlebells zijn echter die van tussen de 8 en 24 kg.

Heb je geen idee hoeveel gewicht je nodig hebt? Bepaal dan eerst welke oefeningen je graag wil uitvoeren met kettlebells, en probeer deze eens uit in een sportschool of CrossFit box.

Wil je bijvoorbeeld voornamelijk kettlebell swings uitvoeren, en heb je vastgesteld dat 20 kg op dit moment een goed trainingsgewicht is? Dan raadt ik aan niet alleen de kettlebell van 20 kg te kopen, maar nog twee andere. Namelijk: één lichtere kettlebell om mee op te warmen, en één zwaardere, zodat je hier naar op kunt bouwen. In het voorbeeld van kettlebell swings met 20 kg; kies dan bijvoorbeeld ook voor een kettlebell van 12 kg voor opwarmsets, en een kettlebell van 24 kg om naar toe te werken.

Materiaal – gietijzer, staal, of kunststof

Er zijn meerdere materialen waaruit een kettlebell gemaakt kan worden. Het materiaal kan zijn eigen voor- en nadelen met zich meebrengen.

Kunststof (met vulling). Deze kettlebells zijn gemaakt uit een kunststoffen omhulsing, en gevuld met zand of cement. Door het gebruikte materiaal zijn dit de goedkoopste kettlebells die er zijn. Deze kettlebells hebben echter een aantal nadelen. Door de lage dichtheid van het materiaal, zijn deze kettlebells groter dan gietijzeren en stalen uitvoeringen. Dit heeft als nadeel dat ze onhandelbaar worden, al helemaal bij de zwaardere gewichten. Zware kettlebells (24+ kg) worden er daarom nauwelijks van kunststof gemaakt. Ook heeft kunststof als nadeel dat dit gemakkelijk beschadigt raakt. Bij een beschadiging aan de kunststoffen omhulsing kan ook de vulling van de kettlebell naar buiten komen.

Gietijzer. Gietijzer is het meestgebruikte materiaal voor kettlebells. Het is een relatief goedkoop materiaal, maar heeft een aantal nadelen. Hoewel gietijzer een hoge dichtheid heeft, is de dichtheid lager dan die van staal. Kettlebells met een hoog gewicht zijn daardoor groter en minder goed handelbaar dan kettlebells van staal.

Ook is gietijzer niet het nauwkeurigste materiaal om mee te werken. Hierdoor is de afwerking niet precies glad, en zullen gietijzeren kettlebells ook vaak iets afwijken van het bedoelde gewicht. Uiteraard is gietijzer hard, en is het hierdoor mogelijk dat het de vloer kan beschadigen. Je kunt daarom bijvoorbeeld rubberen tegels gebruiken als veilige ondergrond voor het gebruik van gietijzeren kettlebells.

Bij sommige uitvoeringen van gietijzeren kettlebells is er een extra stap genomen om de genoemde nadelen tegen te gaan. Zo zijn er gietijzeren kettlebells die gepolijst zijn, om zo toch een gladde afwerking te krijgen,  en zijn er ook gietijzeren kettlebells die zijn afgewerkt met een zachte coating om beschadiging aan de vloer te voorkomen.

Staal. Stalen kettlebells zijn de duurste kettlebells die je kunt kopen, maar hebben een aantal belangrijke voordelen. Zo zijn stalen kettlebells nauwkeurig in afwerking en precies in gewicht. Ook heeft staal van de beschikbare materialen de hoogste dichtheid. Daarom zijn ook de zwaarste stalen kettlebells nog redelijk compact en daardoor nog handelbaar. Staal heeft net als gietijzer het nadeel dat het de ondergrond gemakkelijk kan beschadigen. Daarom is ook bij het gebruik van stalen kettlebells een dempende ondergrond een goed idee.

Kleur en officiële kleurcodering, gewichtsmarkering

Ben je van plan veel met kettlebells van verschillende gewichten te trainen? Dan maakt de kleurcodering het gemakkelijk om snel het juiste gewicht te vinden. Dit is al helemaal het geval als alle kettlebells in je set dezelfde afmeting hebben, zoals bij een set competition kettlebells.

De kleurcodering kan verschillen bij verschillende merken en sets. Sommige merken houden een eigen kleurcodering aan. Er is echter een kleurcodering voor officiële kettlebell wedstrijden, die het meeste wordt aangehouden. Deze is als volgt:

8 kg Roze
12 kg Blauw
16 kg Geel
20 kg Paars
24 kg Groen
28 kg Oranje
32 kg Rood
36 kg Grijs
40 kg Wit
44 kg Zilver
48 kg Goud

Als er geen kleurcodering wordt gebruikt, dan is het gewicht ook altijd wel af te lezen aan het getal op de kettlebell. Hoe duidelijker dit getal zichtbaar is, hoe beter.

Verstelbare kettlebells

Je kunt ook kiezen voor verstelbare kettlebells, die zwaarder of lichter zijn te maken in gewicht. Het voordeel van een verstelbare kettlebell is dat ze minder ruimte innemen dan een hele set kettlebells, en vaak ook goedkoper zijn dan een hele set.

Vragen of opmerkingen?

Heb je nog vragen over het kopen van kettlebells? Plaats dan hieronder een bericht. Opmerkingen over de inhoud van het artikel, of ervaring met de genoemde producten? Ook dan hoor ik het graag.

Plaats een reactie

Send this to a friend