Een schema die door zijn naam niet veel te raden overlaat. Het Upperbody Lowerbody schema is een schema dat snel aan populariteit wint onder de bodybuilders. Doordat je geen 4 daagse split doet kun je met een Upperbody Lowerbody schema elke spiergroep 2 keer per week trainen met een trainingsweek van 4 dagen, een groot voordeel dus.
Een ander voordeel van een Upperbody Lowerbody schema is dat je je benen niet kunt overslaan. Helaas blijkt dat veel krachtsporters hun benen niet belangrijk genoeg vinden waar andere professionele bodybuilders juist zeggen dat dit de belangrijkste spiergroep is. Met een Upperbody Lowerbody schema ontkom je niet aan de gevreesde legday.
Een dergelijk schema kan er als volgt uit zien:
Upperbody
– Incline bench(borst)
– Flyes(borst)
– Military press(schouders)
– Skullcrushers(triceps)
– Bent over row(rug)
– Hammer Curls(biceps)
Lowerbody
– Squat (benen en onderrug)
– Leg press (benen)
– Stiffed leg deadlift (onderrug)
– Calf press (kuiten)
– Leg raise (benen)
Upperbody
– Pullup(rug)
– T-bar row(rug)
– Priester Curls(biceps)
– Benchpress(borst)
– Kickbacks(triceps)
– Side lateral raise(schouders)
Lowerbody
– Deadlift (onderrug)
– Leg curl (benen)
– Front squat (benen)
– Calf raise (kuiten)
– Crunch (buik)
Op deze manier hou je altijd voldoende rust tussen je spieren, train je 4x in de week en pak je alle benodigde oefeningen. Je kunt natuurlijk zelf een keuze maken tussen de oefeningen mocht je sportschool niet alle benodigde apparaten hebben. Zo kun je bijvoorbeeld een squat vervangen voor leg presses of één van de tricep oefeningen voor een closed grip benchpress om zo je borst extra te stimuleren.
Een trainingsschema is iets wat erg persoonlijk is. Niet iedereen heeft evenveel hersteltijd nodig. Daarbij komt dat ook niet iedereen traint met dezelfde doelen. Zorg ervoor dat je naar je lichaam luistert en neem niet klakkeloos een schema van iemand over.
Verander je van schema, geef jezelf dan wel een paar weken de tijd om eraan te wennen. Een nieuw schema is altijd even wennen. Een regelmatige afwisseling is belangrijk maar overdrijf het niet.