De beste weightgainers: shakes om aan te komen

Weightgainers ofwel mass gainers zijn shakes die je drinkt om aan te komen in lichaamsgewicht, en bij voorkeur zoveel mogelijk in spiermassa. Deze shakes worden verkocht als poeder, dat je mengt met water of melk.

Weightgainers bevatten een hoge concentratie aan eiwitten én koolhydraten, uit één of meer verschillende bronnen. Ook zijn er soms andere toevoegingen, zoals creatine of specifieke BCAA’s. Om weight gainer shakes te maken gebruik je poeder dat je koopt in potten of zakken, en meng je het met water of melk.

Omdat deze shakes een hoge caloriedichtheid hebben, en in vloeibare vorm gemakkelijk zijn te nuttigen, is dit een snelle manier om veel kilocaloriën binnen te krijgen. Door meer kilocaloriëen te nuttigen dan je dagelijks verbruikt, kom je aan.

Er zijn veel verschillende weight gainers te koop, maar welke moet je kiezen? Om deze vraag te beantwoorden staat er in dit artikel alle informatie om de beste weight gainer te kiezen voor jouw doelen. Wil je snel een keuze kunnen maken, heb ik ook een top 3 voorgeselecteerd.

Top 3 beste weightgainers

Hieronder meer informatie over mijn top 3 weight gainers.

#Gainz van Dedicated Nutrition

Gainz van Dedicated Nutrition is mijn nummer 1 keuze zijn vanwege de goede voedingswaarden, de hoge caloriedichtheid, en omdat de ingrediënten langzaam en geleidelijk worden opgenomen in het lichaam. Zo bevat Gainz bijvoorbeeld geen snelle suikers. Door deze geleidelijke opname kun is Gainz geschikt om op elk moment van de dag te nemen.

De verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten in dit product liggen dicht bij een normaal, gezond voedingspatroon. Er zit in 100 gram #Gainz 30 gram eiwit, 54 gram koolhydraten, en 15 gram vet. Voor een weight gainer is dat een relatief hoge hoeveelheid eiwitten en vetten.

De vetten in dit product zijn voornamelijk afkomstig uit kokospoeder, een gezonde bron van vetten. Door de vetten in Gainz, heeft dit product de hoogste caloriedichtheid van de gainers die op dit moment in Nederland te koop zijn. Per 100 gram poeder krijg je namelijk 471 kilocalorieën binnen. Als je veel moeite hebt om genoeg caloriën binnen te krijgen om aan te komen, dan is dit daarom je beste optie.

De hoge concentratie eiwitten in dit product is gunstig voor spierherstel en groei. Door de hoge concentratie eiwitten in #Gainz kan je eiwitshake zo overbodig worden. De eiwitten in Gainz zijn voornamelijk afkomsting uit melk-eiwit isolaat en whey concentraat.

De koolhydraten zijn voornamelijk afkomstig uit havermeel. Van de 54 gram koolhydraten in dit product is 0 gram suiker. Havermeel bevat complexe koolhydraten. Deze worden langzaam opgenomen, en voorzien je lichaam over een lange periode van energie.

>> #Gainz bestellen

Clean Gains van Body en Fitshop

Clean gains bevat vergeleken met andere weight gainers erg veel eiwitten, langzame koolhydraten, en is erg gunstig is geprijsd.

Dit product bestaat voor wel 39,2% uit eiwit, voornamelijk afkomstig uit whey concentraat en melk-eiwit concentraat. Net als #Gainz van Dedicated Nutrition, bevat Clean Gains koolhydraten afkomstig uit havermeel.

Clean gains bevat vergeleken met andere weight gainers relatief weinig koolhydraten, namelijk zo’n 38,3%. Per 100 gram poeder zit er in Clean Gains verder zo’n 6 gram vet. Verder zijn er aan deze gainer extra vitaminen en mineralen toegevoegd.

Clean gains bevat verder geen enkele kunstmatige smaakstoffen en kleurstoffen. Om toch te zorgen voor een zoete smaak, is er gebruik gemaakt van de  zoetstof stevia. Ondanks de kwalitatief goede ingrediënten, is de prijs van Clean Gains laag gebleven. Met de grootste verpakking van 4.5 kg, betaal je omgerekend slechts  €7,75 per kilogram poeder.

>> Clean Gains bestellen

Mammoth 2500 / Mammoth Mass

Mammoth 2500 is wereldwijd al jaren lang een van de populairste weightgainers. Mammoth 2500 is erg goedkoop, en bevat een mix aan snelle en langzame koolhydraten.

Mammoth bevat vergeleken met de eerder genoemde weightgainers een hoog percentage koolhydraten (71,9%), en is daarmee voornamelijk nuttig als shake na de training.

Er worden koolhydraten gebruikt uit maltodextrine, havervlokken, zoete aardappe, en quinoa. Van deze vier koolhydraatbronnen, is alleen maltodextrine een snelle koolhydraat. De andere bronnen zijn relatief langzaam.

Het eiwitgehalte van Mammoth 2500 is zo’n 18.8%, en afkomstig uit drie verschillende eiwitbronnen; whey isolaat, micellar caseïne, en calcium caseïnaat.

Verder zijn er meerdere aminozuren (waaronder BCAA’s) toegevoegd aan Mammoth. Een groot voordeel van Mammoth is de lage prijs. Met de grootste verpakking betaal je slechts €7,39 per kilogram poeder.

>> Mammoth 2500 bestellen

TIP: Bovenstaande, en andere weight gainers met elkaar vergelijken? Gebruik de weight gainer vergelijktabel. Hier kun je producten filteren op verschillende eigenschappen, zoals voedingswaarden, ingrediënten, en prijs per kilogram.

Weight gainer kopen – waar moet je op letten?

Behalve mijn top 3, zijn er meer interessante opties. Voor een groot gedeelte komt het kiezen van een weight gainer ook neer op persoonlijke voorkeur. Daarom licht ik hieronder de belangrijkste eigenschappen waarin weight gainers kunnen verschillen verder toe. Zo kun je zelf een goed geïnformeerde keuze maken bij het kopen van een weight gainer.

Verhouding macronutriënten: eiwit, koolhydraten, vetten

Elke weight gainer bevat een andere verhouding tussen eiwitten, koolhydraten, en vetten. Als je weight gainer shakes drinkt als onderdeel van je dieet, dan zorgen deze shakes voor een flink gedeelte van je dagelijks inname aan calorieën.

Gebruik je een voedingsschema, met een doelstelling aan inname van verschillende macronutriënten? Dan is een weight gainer met vergelijkbare macro-verhoudingen de beste optie; zo past de weight gainer het beste in je voedingsschema.

Veel gainers bevatten echter te weinig eiwitten en vetten voor een optimaal dieet bij krachttraining, en teveel koolhydraten. Eiwitten zijn de bouwstenen voor de spieren, en daarom belangrijk in je dieet. Vetten zijn een belangrijke energiebron, en daarnaast nodig voor veel ondersteunende functies in het lichaam. Van de drie verschillende macronutriënten hebben vetten ook de hoogste caloriedichtheid (9 kcal per gram). Daarom zijn vetten gunstig in shakes die je drinkt om aan te komen.

Veel weight gainers bevatten simpelweg te veel koolhydraten voor krachtsporters. Vaak kiezen producenten van deze supplementen hiervoor omdat dat simpelweg goedkoper voor ze is. Neem je een weight gainer met veel koolhydraten, dan moet je vervolgens weer compenseren door extra eiwitten en vetten in te nemen. Wel kan een hoge concentratie koolhydraten nuttig zijn voor duursporters; deze hebben juist veel koolhydraten nodig, omdat deze de voornaamste brandstof zijn bij het doen van cardio.

Gebruikte koolhydraatbronnen (carbs) – snel of langzaam?

Er worden veel verschillende koolhydraatbronnen gebruikt in weight gainers. Het lichaam neemt het ene type koolhydraten sneller op dan het andere. Vlak na een training wil je een snelle opname van koolhydraten, om snel weer de glycogeenvoorraad in de spieren aan te vullen. Wil je juist als ontbijt of tussendoortje een weight gainer kunnen nemen, dan hebben langzame koolhydraten (complexe koolhydraten) de voorkeur. Deze worden geleidelijker opgenomen, en voorzien het lichaam gedurende een langere periode van energie.

De maatstaaf waarmee koolhydraten als snel of langzaam worden geclassificeerd, is de Glykemische Index (GI). De GI geeft aan hoe snel de koolhydraten de bloedsuikerspiegel verhogen. Hierbij is pure glucose de maatstaaf, en heeft dit een waarde van 100. Hoe hoger de waarde, hoe sneller de koolhydraten. In de tabel hieronder alle koolhydraatbronnen die veel worden gebruikt in weight gainers.

Koolhydraatbron: Glykemische Index:
Maltodextrine 105
Glucose/druivensuiker/
dextrose
100
Maïszetmeel/maizena 85
Tarwe(meel) 70
Sucrose 64
Rijst(meel) 55
Zoete aardappel 54
Quinoa 53
Haver(meel) 49
Fructose 22

Bronnen voor bovenstaande tabel oa: glycemicindex.com en bodybuilding.com.

Wat opvalt is dat maltodextrine, een koolhydraat met een zeer hoge glykemische index, op productlabels niet onder de kop ‘waarvan suiker’ wordt vermeld, maar een snellere opname heeft dan normale suikers. Houd daar rekening mee.

Dat een weight gainer 0 gram suiker bevat, betekend dus niet dat er alleen maar complexe koolhydraten in zitten!

TIP: Met de weight gainer vergelijktabel kun je gemakkelijk weight gainers zoeken die gebruik maken van specifieke koolhydraatbronnen.

Gebruikte soort eiwitten/eiwitbron in de weight gainer

Ook tussen de verschillende soorten eiwitten die in weight gainers worden gebruikt zit verschil. Twee belangrijke eigenschappen van een eiwitbron zijn de biologische waarde, en of het een compleet aminozurenprofiel heeft.

De biologische waarde geeft aan welk gedeelte van de eiwitten uit de eiwitbron door het lichaam opgenomen kunnen worden. Bij deze waarde is Ei-eiwit een referentie-waarde van 100 toegekend. Bij een lage waarde, bestaat de eiwitbron voor een gedeelte uit eiwitten waar het lichaam niets mee kan. Dit zijn kwalitatief gezien dus minder goede eiwitbronnen.

Een eiwit heeft een zogenaamd compleet aminozuurprofiel als deze alle 9 essentiële aminozuren bevat. Dit zijn aminozuren die je lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan maken van andere moleculen. Daarom moet je deze aminozuren binnen krijgen via voeding. Als je een groot gedeelte van je eiwitten binnenkrijgt via shakes, dan is het dus nuttig om te kiezen voor een eiwitbron met een compleet aminozuurprofiel.

In onderstaande tabel een overzicht van veel gebruikte eiwitbronnen in weight gain shakes, met de bijbehorende biologische waarde, en of het een compleet aminzuurprofiel bevat.

Eiwitbron Biologische waarde Compleet aminozuurprofiel?
Whey eiwit 104 Ja
Ei-eiwit 100 Ja
Beef 80 Ja
Caseïne 77 Ja
Soy (soja) 74 Ja
Pea (erwten) 55-65 Nee

(Bron: oa en.wikipedia.org/wiki/Biological_value)

Ook zit er bij eiwitten een verschil in de opnamesnelheid. Ook hier geldt dat vlak na een training de snellere eiwitten een (iets) betere keuze zijn, en langzame eiwitten een betere keuze voor dagelijks gebruik. Het verschil in opnamesnelheid tussen verschillende eiwitten is echter een stuk minder dan bij koolhydraten.

De meest gebruikt typen zijn whey concentraat, whey isolaat, en whey hydrolisaat. Hiervan is whey concentraat de langzaamste, en whey hydrolisaat de snelste. Caseïne-eiwitten zijn een stuk langzamer dan alle drie de type whey-eiwitten.

Voor meer informatie over de beste eiwitten, zie ook het artikel ‘beste eiwitshake‘.

Overige toevoegingen

Naast de normale koolhydraatbronnen en eiwitbronnen, zijn er soms andere stoffen toevoegingen aan een weight gainer.

BCAA’s. Veel weight gainers voegen extra BCAA’s toe. BCAA’s zijn belangrijke essentiële aminozuren, die de eiwitsynthese kunnen verhogen. Meer informatie over BCAA’s lees je hier.

Creatine. Creatine is een belangrijke energiedrager in de spiercellen. Door een supplement met creatine te nemen, verhoog je de hoeveelheid creatine in de spieren, waardoor je langer een zware krachtinspanning kunt leveren. Als er creatine wordt toegevoegd aan de weightgainer, is het meestal creatine monohydraat. Weight gainers met creatine hebben het voordeel dat het een alles-in-een product is; je hoeft je creatine dan niet meer los in te nemen.

Vitaminen en mineralen. De koolhydraatbronnen en eiwitbronnen die in de weight gainers worden gebruikt, bevatten vaak minder vitaminen en mineralen dan complete voedingsmiddelen. Vitaminen en mineralen zijn micronutriënten die het lichaam nodig heeft voor vele biologische processen. Als je veel caloriëen binnenkrijgt met weightgainers, dan kan daarom een tekort ontstaan. Om dit nadeel te voorkomen, worden er bij sommige weight gainers vitaminen en mineralen toegevoegd.

Oplosbaarheid

Een weight gain poeder dat goed oplost, drink je gemakkelijker weg dan een gainer waarin onopgeloste klonten achter blijven. De oplosbaarheid van een shake is erg afhankelijk van de ingrediënten. De meeste whey poeders, en snelle koolhydraten lossen erg goed op. Twee stoffen die minder goed oplossen zijn haver, en caseïne. Lees ook eens de productreviews op de site van de verkoper. In de reviews wordt de oplosbaarheid van de shake vaak genoemd.

Smaak en zoetstoffen

Weight gainers worden vaak verkocht in grote potten of zakken, met kilo’s poeder tegelijk. Als je deze shakes dagelijks neemt om snel aan te komen, is het belangrijk dat de smaak je in ieder geval niet tegenstaat.

Daarom kun je het beste een weight gainer kopen die geen exotische smaak heeft, maar gebruik maakt van smaakstoffen die je ook kent uit veel andere voedingsmiddelen, zoals chocolade en vanille. Lees op de site van de verkoper ook eens door de reviews; vaak wordt hierin iets genoemd over de smaak van het product.

Verder kunnen er ook verschillende zoetstoffen worden toegepast; natuurlijke of kunstmatige zoetstoffen. Sommige producten zijn ook volledig ongezoet. Probeer je bepaalde zoetstoffen te vermijden, lees dan altijd eerst de volledige ingrediëntenlijst door.

Prijs

De prijs kan een belangrijke factor zijn bij het kopen van een weight gainer. Weight gainers zijn vergeleken met veel vast voedsel erg voordelig. voor weinig geld krijg je veel kilocaloriëen binnen. Wil je ook nog eens de voordeligste weight gainer kiezen, dan kan je simpelweg vergelijken op prijs. Dat kan door te filteren op prijs in de weight gainer vergelijktabel.

Vind je andere eigenschappen belangrijk, dan kun je voor je persoonlijke voorkeur kiezen aan de hand van een prijs-kwaliteitverhouding. Ook hiervoor kun je gebruik maken van de vergelijktabel.

Weight gainer nadelen – word je dik van weight gainers?

Weight gainers zijn shakes om aan te komen, en een manier om snel veel kilocalorieën binnen te krijgen. Net als met de kilocalorieën uit elk ander voedingsmiddel, kan een te hoge inname ervoor zorgen dat je dik wordt, en veel vetmassa aanzet. Veel weightgainers hebben in de gebruiksaanwijzing simpelweg een te hoge dosering staan, waarop ze adviseren om meer dan 200 gram poeder in te nemen, waardoor je in één keer 1000 kcal binnen krijgt.

Als je normaal genoeg calorieën binnen krijgt om op hetzelfde gewicht te blijven, dan zit je met het nemen van weight gainers dus ook meteen 1000 kcal boven je onderhoud. Dat is voor bijna iedereen veel te veel. Om gezond aan te komen, met als doel het opbouwen van spiermassa, hoef je niet meer dan zo’n 10-20% boven je onderhoud te zitten.

Maak daarom een schatting van je calorieverbruik, en stel daar op af hoeveel kcal je binnen wil krijgen met je weight gainer. Je kunt dit berekenen aan de hand van een voedingsschema. Je kunt hiervoor gebruik maken van onze voedingsschema excelsheet.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen over het kopen van een weight gainer? Laat hieronder een bericht achter. Weight gainer gekocht? Dan hoor ik graag hoe deze bevalt!

2 gedachten over “De beste weightgainers: shakes om aan te komen”

    • Hoi Joey,

      Geen van de genoemde weightgainers in dit artikel is lactosevrij. Wel kun je zelf gemakkelijk een lactosevrije weightgainer samenstellen. In het artikel ‘lactosevrije eiwitshakes‘ noem ik een aantal goede lactosevrije eiwitshakes. Door dit samen met één of meer koolhydraat supplementen (die vind je bijvoorbeeld hier) te mengen in een shake maak je je eigen weight gainer. Kies bij voorkeur voor koolhydraten met een lage Glykemische Index (zie hierboven in het artikel).

      Groet,
      Guido

      Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend