De deadlift – waarom en hoe?

Een van de populairste en meest beoefende krachtsporten, die veel door zowel mannen als vrouwen beoefend wordt, is powerlifting. De deadlift is een van de drie oefeningen waarbij je met powerlifting zoveel mogelijk gewicht moet tillen.

Welke spieren train je met deadlifts?

Met de deadlift train je voornamelijk de quadriceps, de erecta spinea, gluteus maximus, en de hamstrings. Mits goed uitgevoerd, is de deadlift een complete workout. Je gebruikt ook je hele ‘core' om je lichaam tijdens de lift te stabiliseren. Bij een goed uitgevoerde deadlift train je dus ook je buikspieren.

Het is erg moeilijk om de deadlift precies goed uit te voeren. Verwacht dan ook niet dat dit binnen een paar keer oefenen lukt. Soms gaat er zelfs meer dan een jaar overheen voordat je de perfecte deadlift doet. Omdat een verkeerd uitgevoerde deadlift makkelijk tot blessures lijdt, doet je er zeer verstandig aan om de deadlift eerst zonder gewichten uit te voeren.

Hoe voer je een deadlift uit?

Simpel gezegd voer je de deadlift als volgt uit:

– De halter ligt voor je en je staat met je ongeveer benen op heupbreedte.
– De juiste startpositie is met een rechte rug, en de benen gebogen.
– Pak de stang stevig vast, ongeveer op schouderbreedte. Houdt de armen hierbij volledig gestrekt.
– Til de halter op door de benen te strekken, en de torso naar achteren te bewegen door de billen aan te spannen, totdat je rechtop staat.
– Vanuit de rechopstaande positie laat je de stang weer tot de grond zakken. Houdt ook hierbij de rug recht.

Bij de deadlift til je helemaal niet uit de armen. Alleen de billen en benen tillen het gewicht, en de rugspieren houden de rug recht. Neem de tijd om de juiste techniek aan te leren, en voer het gewicht pas op als u de deadlift helemaal goed uitvoerd.

Plaats een reactie

Send this to a friend