Eiwitpoeder van de AH – een goede keuze?

Bij sommige grote winkels van Albert Heijn is eiwitpoeder te koop. Ook online, op AH.nl, kun je eiwitpoeder bestellen bij je boodschappen. Maar is het eiwitpoeder van de AH een goede optie, of zijn er beter alternatieven?

Om die vraag te beantwoorden ga ik in dit artikel in op de eigenschappen van alle eiwitpoeders die je kunt kopen bij de AH. Ook vergelijk ik deze producten met elkaar, en met een aantal alternatieven die je online kunt bestellen.

Eiwitpoeders van de Albert Heijn vergelijken

Om een duidelijke vergelijking te kunnen maken heb ik alle eiwitpoeders van de Albert Heijn in onderstaande tabel gezet. Ter vergelijking staan er in deze tabel ook drie andere veel gekochte eiwitpoeders.

Product: Prijs, €/kg Voedingswaarden/100 gram Eiwitbronnen:
(naam) (vanaf) Kcal: Eiwit: KH: Vet:
Whey perfection (Bodyenfitshop.nl) €13,19 401 79,4 6,9 5,8 Whey concentraat, whey isolaat, whey hydrolisaat
Perfect Whey Protein (XXLnutrition.com) €13,74 400 78,5 7,4 6,3 Whey concentraat
Whey Isolate (XXLnutrition.com) €19,98 400 89,2 2,5 1,0 Whey isolaat
Pulsin Soya pro­tein Isolate (AH.nl) €31,96 389 90 0,5 2,9 Soja-eiwitisolaat 
Mo­di­fast Pro­te­ïn sha­pe milk­sha­ke aard­bei (AH.nl) €42,04 328 52 21 3,2 Melkeiwitten
Mo­di­fast Pro­te­ïn sha­pe milk­sha­ke vanille (AH.nl) €42,04 328 54  15 1,8 Melkeiwitten 
Vi­fit Sport Va­nil­le poe­der (AH.nl) €42,71 352 57 27 1.7 Whey concentraat, caseïne
Pulsin Whey protein concen­tra­te (AH.nl) €51,96 412 82 4 7.5 Whey concentraat
Lin­woods Hemp pro­tein+ broc­co­li spinach pow­der (AH.nl) €54,71 404 51 8,1 16 Hennep-eiwit, erwten eiwit
Lin­woods Hemp pro­tein+ vi­ta­mi­ne d & co-en­zy­me q10 (AH.nl) €54,71 405 55 6,9 15  Hennep-eiwit, erwten eiwit, pompoeneiwit
Lin­woods Hemp pro­tein+ bee­t­root pow­der (AH.nl) €54,71 410 50 11 16  Hennep-eiwit, erwten eiwit

Meer opties vergelijken? Bekijk het artikel “Eiwitpoeder vergelijken“. Meer informatie over de belangrijke eigenschappen van een goed eiwitpoeder lees je hier.

Conclusie: Eiwitpoeder van de AH is onnodig duur

Uit bovenstaande tabel is te zien dat alle eiwitpoeders die je kunt kopen bij de Albert Heijn veel duurder zijn dan vergelijkbare producten die je online kunt bestellen. Zo kost Pulsin Whey Protein Concentrate van de AH per kilogram eiwitpoeder €51,96.

Een vergelijkbaar product is Perfect Whey Protein van XXL Nutrition; dit is ook een whey concentraat met een eiwitpercentage van zo'n 80%. Het grote verschil is de prijs: Bestel je de de grootste verpakking, dan betaal je omgerekend per kilogram slechts €13,74. Het eiwitpoeder van de AH is per kilogrom dus bijna 4 keer zo duur!

Vanwege de onnodig hoge prijs raad ik daarom aan om niet te kiezen voor eiwitpoeder van de AH. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor Perfect Whey Protein van XXL Nutrition of Whey perfection van Body & Fitshop. Behalve de veel gunstigere prijs zijn dit ook kwalitatief goede eiwitten.

Alle eiwitpoeders van de AH

Wil je toch eiwitpoeder kopen bij Albert Heijn? Hieronder meer informatie over alle 8 eiwitpoeders die je op dit moment kunt kopen bij de AH.

Pulsin Soya protein Isolate

Pulsin Soya Protein Eiwitpoeder Albert HeijnPulsin Soya Protein Isolate is een eiwitpoeder waarbij het eiwit is gewonnen uit soja. Dit maakt dit een interessante optie voor vegetariërs, veganisten, en mensen met een lactose-intolerantie.

Van alle eiwitshakes die je kunt kopen bij de AH heeft dit eiwitpoeder de hoogste eiwitconcentratie, namelijk 90%.

Als je geen vegan bent en ook geen lactose-intoleratie hebt, zijn er echter betere keuzes. Soja-eiwitten zijn kwalitatief gezien namelijk niet de beste eiwitten die je kunt innemen.

Soja heeft namelijk een relatief lage biologische waarde, wat betekent dat het lichaam lang niet alle eiwitten in soja kan opnemen en gebruiken. Andere eiwitbronnen zoals whey (eiwit uit melk) en ei-eiwit zijn veel beter opneembaar en daarom betere eiwitbronnen.

Wel is dit product koolhydraatarm (0.5% koolhydraten), en is dit per kilogram het goedkoopste proteïnepoeder dat te koop is bij de Albert Heijn. Toch is het met een prijs van €31,96 per kilogram nog steeds veel te duur. Je kunt namelijk hier bij Body en Fitshop twee kilogram soja-eiwit isolaat kopen voor €24,90. Dat is met een prijs van €12,45 per kilogram ruim twee keer zo goedkoop.

Dit eiwitpoeder kopen? Bekijk op ah.nl.

Modifast Pro­te­ïn sha­pe milk­sha­ke (aardbei en vanille)

Modifast Protein Shape Proteine Poeder AhModiFast Protein shape milkshake is een eiwitshake die zich qua marketing vooral richt op afvallen. Omdat eiwit van de drie macronutriënten het beste zorgt voor onderdrukking van het hongergevoel, kunnen eiwitshakes je helpen bij het afvallen. De eiwitten in Modifast Protein Shape zijn afkomstig uit whey en caseïne.

Modifast bevat echter een relatief lage hoeveelheid eiwitten voor een eiwitshake. Zo bestaat slechts 52 gram van de 100 gram poeder uit eiwit. Een eiwitshake met een hoger eiwitpercentage werkt dus beter (zie ook mijn artikel ‘beste eiwitshake om af te vallen‘).

Behalve het lage eiwitpercentage heeft Modifast nog een belangrijk nadeel: de hoge prijs. Modifast kost op dit moment bij de Albert Heijn €10,09 voor 240 gram poeder. Dat komt neer op een prijs van 42,04 per kilogram; erg duur voor een eiwitshake. Dit poeder is beschikbaar in twee verschillende smaken: aardbei en vanille.

Dit eiwitpoeder kopen? Bekijk op ah.nl.

Vifit Sport High Protein recovery shake

Vifit Sport High Protein Recovery Shake EiwitshakeVifit sport is een eiwitshake waarbij de bedoeling is dat je deze direct na de training drinkt. Daarmee is dit product dus eigenlijk een zogenaamde ‘post-workout'-shake. Dit soort shakes bevatten opzettelijk ook koolhydraten, omdat je deze verbruikt bij het sporten.

Vifit High Protein recovery shake heeft daarom een relatief laag eiwitpercentage van 57%, en een relatief hoog koolhydraatpercentage: 27%. Daarnaast zijn er een aantal vitaminen en mineralen toegevoegd die kunnen helpen bij het herstel.

De eiwitten in deze shake zijn caseïne en whey; eiwitten uit melk. De enige smaak die op dit moment beschikbaar is bij de AH is vanille. Dit product wordt verkocht in zakken van 350 gram, voor €14,95. Daarmee komt ook dit product uit op een hoge prijs van €42,71 per kilogram poeder.

Dit eiwitpoeder kopen? Bekijk op ah.nl.

Pulsin Whey Concentrate Protein Powder – beste AH eiwitshake

Pulsin Whey Protein ConcentrateAls je eiwitpoeder bij de Albert Heijn wil kopen is dit product kwalitatief gezien de beste keuze. Pulsin Whey Concentraat bevat whey concentraat eiwitten, en heeft een hoog eiwitpercentage van 82%. Whey is een eiwitbron met een hoge biologische waarden, en kan dus door het lichaam goed gebruikt worden voor spiergroei.

Naast eiwitten bevat dit poeder een lage hoeveelheid koolhydraten (4 gram) en vetten (7,5 gram). Dit poeder bevat geen toegevoegde smaak- en zoetstoffen.

Hoewel Pulsin Whey Concentrate een goed eiwitpoeder is, ligt de prijs erg hoog. Een zak van 250 gram poeder kost bij de Albert Heijn €12,99.

Een goed alternatief is Perfect Whey Protein van XXL Nutriton. Dit is hetzelfde soort eiwitpoeder, whey concentraat, en kost omgerekend slechts €13,79 per kilogram.

Dit eiwitpoeder kopen? Bekijk op ah.nl.

Lin­woods Hemp pro­tein+ (drie varianten)

Linwoods Hemp Protein+Linwoods Hemp Protein wordt bij de AH verkocht in drie verschillende varianten: Lin­woods Hemp pro­tein+ broc­co­li spinach pow­der (51% eiwit), Lin­woods Hemp pro­tein+ vi­ta­mi­ne d & co-en­zy­me q10 (55% eiwit), en Lin­woods Hemp pro­tein+ bee­t­root pow­der (50% eiwit).

Naast eiwit bevat dit poeder (afhankelijk van de gekozen variant) zo'n 10 gram koolhydraten, 16 gram vet, en 10 gram voedingsvezels. Verder zit er in het poeder een grote hoeveelheid mineralen, waaronder ijzer en zink.

De eiwitbron in deze eiwitpoeders is hennep-eiwit. Het eiwit wordt hierbij gewonnen uit de hennepzaden. Volgens Wikipedia heeft dit eiwit een biologische waarde van 87. Dat houdt in dat het lichaam het voor een plantaardig eiwit goed kan opnemen en veteren.

Wel is het aminozuurprofiel van hennep-eiwit met een PDCAAS-score van 61 laag. Dit houdt in dat hennep-eiwit niet alle aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft. Het is daarom niet aan te raden om grotendeels afhankelijk te zijn van dit type eiwit voor je dagelijkse eiwit-inname.

Ook is de prijs van Linwoods Hemp protein+ erg hoog. Omgerekend betaal je per kilogram €54,71. Met een lage eiwitconcentratie, een matige eiwitbron, en de hoge prijs is dit eiwitpoeder wat mij betreft zeker geen aanrader.

Toch dit eiwitpoeder bestellen? Bekijk op ah.nl: Broccoli spinach, Hemp protein+, Hemp protein+ beetroot powder.

Vragen, opmerkingen, eigen ervaringen?

Heb je nog vragen of opmerkingen over eiwitpoeder van de Albert Heijn? Laat hieronder een bericht achter. Heb je ervaring met een van de genoemde producten? Dan hoor ik graag hoe deze bevalt!

Plaats een reactie