Het belang van een voedingsschema

Als we aan schema's denk bij krachttraining dan denken de meesten aan een trainingsschema. Het is natuurlijk belangrijk om een goed trainingsschema te hebben. Toch valt of staat het eindresultaat met een goed eet-schema. Je kan nog zo hard trainen maar als je te veel calorieën binnen krijgt dan ga je geen resultaat zien. Het is simpel, je moet weten wat je binnenkrijgt om resultaat te behalen.

Waar moet je op letten bij een voedingsschema?

Allereerst moet je een doel stellen. Wil je massa aankomen? Dan zul je boven je behoeft moeten eten. Je moet dus meer calorieën binnenkrijgen dan je lichaam eigenlijk nodig heeft. Zo creëer je je een overschot aan calorieën. Belangrijk daarin is weer dat je weet wat je dagelijkse behoefte is. Dit is makkelijk uit te rekenen met een formule.

De formule voor mannen is anders dan voor vrouwen. Mannen kunnen de onderstaande formule gebruiken:

88,362 + (gewicht_in_kg X 13,397) + (lengte_in_cm X 4,799) – (leeftijd_in_jaren X 5,677)

Voor vrouwen is de formule:

447,593 + (gewicht_in_kg X 9,247) + (lengte_in_cm X 3,098) – (leeftijd_in_jaren X 4,33)

Dit is je energiebehoefte wanneer je de hele dag niks zou doen. Om een overschot te creëren moet je dus ook weten hoeveel calorieën je met je dagelijkse werkzaamheden verbrand. Ook daarvoor zijn verschillende overzichten en richtlijnen te vinden.

Weet wat je eet

Zo weet je exact hoeveel calorieën je nodig hebt. Er zijn tal van manieren om bij te houden wat je binnen krijgt. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van onze voedingsschema Excel sheet, of gebruik maken van een app, zoals Myfitnesspal. Aan de hand daarvan maak je een goed voedingsschema. Probeer je hier ook zo veel mogelijk aan te houden.

Ga je informatie zoeken over een voedingsschema dan zal je vaak de 30-50-20 regel tegenkomen. Dit houdt in dat 30% van je dagelijkse calorie-inname uit eiwitten moet bestaan, 50% uit koolhydraten en 20% uit vetten. Met normale voedingsmiddelen is het niet altijd even makkelijk om aan die verhoudingen te komen, vooral niet aan die hoeveelheid eiwitten. Daarom worden er vaak voedingssupplementen gebruikt. Zo kan je gemakkelijk meer eiwitten binnenkrijgen. Daarnaast is het op de labels van bijvoorbeeld eiwitshakes precies te zien wat je binnen krijgt.

Er zijn tal van supplementen te vinden in deze categorieën. Zo kun je de extra eiwitten nemen, extra koolhydraten nemen en extra vetten nemen. Op die manier is het makkelijker om je aan je schema te houden.

Plaats een reactie

Send this to a friend