Whey eiwitshake zonder aspartaam – wat zijn je opties?

Aspartaam is een populaire zoetstof, die 200 keer krachtiger een zoete smaak oproept dan suiker. Daardoor kan het in zeer kleine hoeveelheden worden gebruikt om een producten een zoete smaak te geven.

Aspartaam bevat, net als suiker, 4 kcal per gram. Daspartaam-molecuuloor de kleine hoeveelheden die er nodig zijn, is het voor voedingsproducenten een uitkomst om de hoeveelheid calorieën in voedingsmiddelen te drukken. En zo soms ook bij eiwitpoeder, waar de combinatie van een hoog eiwitgehalte en een goede smaak belangrijk is.

Er zijn veel onduidelijkheden over de veiligheid van het gebruik van aspartaam. Hoewel het meeste bewijs aangeeft dat aspartaam veilig is voor consumptie, blijft de discussie bestaan. In dit artikel zal ik op deze discussie verder niet ingaan.

Omdat aspartaam een slechte naam heeft gekregen, wordt het steeds vaker vermeden. De meeste eiwitshakes die in Nederland veel worden verkocht, zijn ondertussen overgestapt op andere zoetstoffen. Eiwitshakes maken nu vooral gebruik van de zoetstoffen sucralose, en acesulfaam-K.

Wil je alle kunstmatige zoetstoffen vermijden, dan zijn er ook shakes die alleen natuurlijke zoetstoffen gebruiken. Een natuurlijke zoetstof die aan populariteit wint, is stevia. Stevia is een sterke zoetstof, tot 150 keer zoeter is dan suiker, en bevat 0 calorieën.

De laatste optie is kiezen voor een eiwitshake die geen enkele zoetstof gebruikt. Eiwitshakes zonder zoetstoffen worden verkocht als naturel, en bevatten meestal ook geen kleurstoffen.

We geven je hier een aantal populaire mogelijkheden per categorie: eiwitshakes zonder aspartaam, whey eiwitshakes met stevia (natuurlijke zoetstof), en ‘Naturel' eiwitshakes; zonder enige zoetstoffen.

Whey eiwitshakes zonder aspartaam (met andere zoetstoffen)

Er is ondertussen volop keuze als je een shake zonder aspartaam zoekt. Sterker nog, het is moeilijk om nog shakes te vinden die wel aspartaam bevatten. Je kunt bij populaire Nederlandse supplementenwinkels zoals XXL Nutrition, Body en Fitshop, en Bodystore, altijd de ingrediëntenlijst van een product bekijken. Zoek op het gold-standard-100-whey-protein-kopenlabel naar ‘aspartaam', of het bijbehorende E-nummer van aspartaam: E951.

Goede shakes die geen aspartaam bevatten zijn bijvoorbeeld Whey Isolaat van XXL Nutrition, en Gold standard 100% Whey.

Omdat er ruim keuze is, kan je naast het ontbreken van aspartaam, je keuze voor een eiwitpoeder ook baseren op andere eigenschappen. Voor meer informatie over het kiezen van een goede eiwitshake, lees eens mijn artikel: beste eiwitshakes.

Whey eiwitshakes met stevia (natuurlijke zoetstof)

Shakes met stevia zijn iets moeilijker te vinden, maar er zijn toch een aantal opties.

Bij Body en Fitshop kun je kiezen voor Clean Whey, een whey isolaat dat is gezoet met stevia en vruchtensuiker.

Bij XXL Nutrition kun je bij Whey Isolaat kiezen voor de smaak ‘SteviaVanille'. Naast stevia bevat deze shake geen andere zoetstoffen.

Whey eiwitshakes zonder kunstmatige en natuurlijke zoetstoffen: Natural

Bij Body en Fitshop zijn zowel whey isolaat als whey concentraat beschikbaar zonder enige zoetstoffen. Je kunt bij Whey Perfection, de standaard whey concentraat shakes, kiezen voor naturel. Selecteer bij smaak ‘Naturel (smaakloos)'. Wat betreft whey isolaat is hetzelfde mogelijk. De standaard whey isolaat van Body en Fitshop is Isolaat perfection.

De populairste eiwitshakes van XXL Nutrition zijn ook beschikbaar zonder zoetstoffen. Je kunt zowel bij Whey Isolaat van XXLnutrition, als bij Perfect Whey Protein onder smaak kiezen voor ‘neutraal'.

Ook bij Bodystore.nl kun je het huismerk whey concentraat, Whey Excellent, en het huismerk whey isolaat, Isolaat Excellent, bestellen zonder enige toegevoegde zoetstoffen, door bij smaak ‘naturel' te kiezen.

6 gedachten over “Whey eiwitshake zonder aspartaam – wat zijn je opties?”

  • Hoi Niels,

   Sucralose en aspartaam zijn twee verschillende stoffen, en hebben een andere molecuulstructuur. Zie ook wikipedia: sucralose en aspartaam.

   Wil je alle zoetstoffen vermijden, dan kun je het beste kiezen voor één van de genoemde naturel opties.

   Groet,
   Guido

   Beantwoorden
 1. Bedankt voor het artikel! Ik ben zoekende naar gezonde eiwitshakes. Een eiwitshake die echt goed bij mij past. Zodoende ben ik enorm blij met deze informatie!

  Beantwoorden
 2. Ik ben op zoek naar aminos en of bcaa poeders zonder sucralose, aspartaam, aseculfaam k. Maar die kan ik letterlijk geen 1 vinden. Weet jij er toevallig 1?

  Groetjes,

  Andy

  Beantwoorden

Plaats een reactie

Send this to a friend