Split schema

Door | 16 december 2013

Het split schema is 1 van de meest gebruikte schema’s voor krachttraining. Het is een zeer eenvoudig schema en wordt om die reden door veel beginners gebruikt. Je kan er weinig aan fout doen en je hoeft maar op enkele belangrijke zaken te laten. Met een beetje denkwerk maakt iedereen een degelijk splitschema voor zijn kracht training.

Wat is een Split schema?

Een split schema is niets meer of minder dan een schema waarin je elke dag een andere spiergroep traint. Je traint per dag 1 grote spiergroep. De 4 grote spiergroepen zijn je borst, schouders, rug en je benen. Stel je traint 4 dagen per week. Dan kun je een onderstaand schema hanteren:

Maandag: Borst en Triceps
Dinsdag: Rust
Woensdag: Rug en Biceps
Donderdag: Rust
Vrijdag: Schouders en Triceps
Zaterdag: Rust
Zondag: Benen en Biceps

Hier kun je naar wens nog extra oefeningen toevoegen voor de abs of cardio aan toevoegen. Voor de basis is dit een prima schema. Vooral voor beginnende krachtsporters is dit perfect omdat er veel rust is. Als je net begint met trainen dan heeft het geen zin om direct 7 dagen per week de sportschool op te zoeken. Je spieren zijn dat niet gewend en krijgen niet de tijd om te herstellen. Tijdens het herstellen groeien je spieren juist het meest. Rust is dus belangrijk.

Ook met een 3 daagse split kun je prima uit de voeten. Je kunt je borst en schouders prima op dezelfde dag trainen. Zelfs al zou je een 3 daagse split doen waarbij je 1 spiergroep niet wekelijks traint maar per 1.5 week dan is dit nog voldoende om ze goed te prikkelen en te laten groeien.

Kortom het splitschema is een zeer makkelijk schema en vooral effectief voor de beginnende krachtsporter. Daarbij komt dat dit fitness schema makkelijk te hanteren is en je er flexibel mee om kunt gaan. Zo kun je de dagen gerust wisselen omdat er al een rustdag tussen zit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *