Complexe koolhydraten

Er zijn een aantal essentiële voedingsstoffen voor de krachttraining. Een daarvan zijn eiwitten. Het belang van eiwitten is al vele malen bewezen. Om deze eiwitten goed op te nemen en om massa aan te komen zijn goede, gezonde vetten ook belangrijk. Daarnaast zijn koolhydraten van groot belang. Koolhydraten zijn zeer belangrijk bij de krachttraining. Ze voorzien je spieren van energie.

Enkelvoudige koolhydraten en complexe koolhydraten

Er is een verschil op te maken tussen snelle koolhydraten en langzame koolhydraten. De langzame koolhydraten worden ook wel complexe koolhydraten genoemd en snelle koolhydraten worden ook wel enkelvoudige koolhydraten genoemd. De complexe koolhydraten zijn de koolhydraten die je graag wilt hebben. Omdat deze koolhydraten langzamer door het lichaam worden opgenomen worden ze minder snel omgezet tot reserves.

In brood en aardappelen zitten bijvoorbeeld veel snelle koolhydraten. Zit je rustig achter je bureau op je werk brood te eten? Dan kun je deze snelle koolhydraten niet zo snel kwijt en worden ze als reserves opgeslagen. Dus als je een dag niet traint maar wel veel snelle koolhydraten binnen krijgt door bijvoorbeeld brood en aardappels, dan worden deze al snel opgeslagen als reserves. Je moet dan de volgende dag extra hard werken om deze reserves te verbranden. Je kunt op dagen dat je niet traint dan ook beter snelle koolhydraten tot een minimum beperken en proberen complexe koolhydraten binnen te krijgen.

Hoe kom je aan complexe koolhydraten?

Complexe koolhydraten zijn makkelijk binnen te krijgen omdat ze in alledaagse producten zitten. Doordat complexe koolhydraten langzamer worden opgenomen zul je ze gaandeweg verbranden voordat ze worden opgeslagen.

Als ontbijt kun je beginnen met een goede bak havermout. Daarbij kun je je gewone brood vervangen voor volkorenbrood, bruinbrood, meergranen brood of roggebrood. Doe hier wat kipfilet op en ook je eiwitten worden weer aangevuld! Een prima ontbijt of lunch dus!

Als diner vervang je de enkelvoudige koolhydraat rijke aardappel voor de zoete aardappel. De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd vind je in elke supermarkt en bevat complexe koolhydraten in plaats van enkelvoudige koolhydraten. Je vindt complexe koolhydraten vooral in zilvervlies rijst. Het vervangen van gewone rijst voor zilvervliesrijst is al een goede stap. Ook je gewone pasta vervangen voor volkorenpasta helpt aanzienlijk.

Om voldoende goede koolhydraten binnen te krijgen kun je er ook voor kiezen om shakes toe te voegen aan je dagelijkse voeding. Zo is er bijvoorbeeld True Mass 1200 van BSN. Deze shake bevat per maatschep maar liefst 100 gram aan complexe koolhydraten die gehaald zijn uit havermeel. Daarbij bevat deze shake ook nog eens 25 gram eiwitten. Deze shake is voor iedere krachtsporter een zeer goed aanvulling op de dagelijkse voeding!

Plaats een reactie