Hoeveel eiwit zit er in pindakaas? En wat is de eiwitrijkste pindakaas?

Hoeveel eiwit zit er in pindakaas? Is pindakaas eiwitrijk? In dit artikel een overzicht van de voedingswaarden van verschillende soorten pindakaas. Afhankelijk van je dagelijkse calorieverbruik en doelstelling qua macronutriënten kun je zo gemakkelijk een keuze maken of je beter wel of geen pindakaas eet in je dieet.

Voedingswaarden pindakaas – hoeveel eiwit in pindakaas?

In de onderstaande tabel zie je de voedingswaarden van 14 verschillende soorten pindakaas. Je kunt in deze tabel sorteren op voedingswaarden.

Per 100 gram Eiwit KH Vet Kcal
Calvé pindakaas 21 11 58 664
Calvé met stukjes pinda 20 15 55 651
AH pindakaas 20 14 55 645
AH pindakaas met stukjes 21 13 54 635
AH 100% pindakaas naturel 26 12 48 600
AH biologisch 100% pindakaas met stukjes 27 12 49 615
Plus Pindakaas naturel 20.87 9.4 58.57 662
Jumbo pindakaas met stukjes 21.4 18.2 50.4 624
XXL Nutrition protein peanut butter 48.2 8.5 31 567
Body & Fit naturel peanut butter 27 10 53 639
XXL Nutrition natural peanut butter 27.1 13.4 43.3 551.63
Myprotein peanut butter 30 12 46 579
Bulkpowders Crunchy roasted peanut butter 29.1 11.8 46.1 564
Depindakaaswinkel Sportpindakaas 30 12 48 605

Omdat pindakaas voornamelijk uit pinda's bestaat, hebben veel soorten pindakaas vergelijkbare voedingswaarden. Van de verschillende noten bevatten pinda's de meeste eiwitten. Zoals je in de tabel kunt zien bevat pindakaas daarom redelijk wat eiwit, maar ook veel vet.

De meeste gewone pindakazen bevatten zo'n 20% eiwit, en 55% vet. Door de hoge concentratie aan vet heeft pindakaas ook een hoge caloriedichtheid.

Wil je meer eiwit in je pindakaas, dan is ‘naturel pindakaas' een betere keuze. Deze pindakaas bestaat simpelweg uit gemalen pinda's, zonder toevoegingen. De meeste soorten naturel pindakaas bevat zo'n 27% eiwit, en daarnaast ook iets minder vet. Onder de natuurlijke pindakaas zijn de eiwitrijkste opties die van MyProtein en Bulkpowders. Deze bevatten beide zo'n 30% eiwit, en zijn nog steeds volledig naturel.

Ten slotte is er nog één pindakaas beschikbaar die veel meer eiwit bevat dan alle andere opties: XXL Nutrition protein peanut butter. Aan deze pindakaas zijn extra eiwitten toegevoegd, waardoor deze pindakaas wel 48,2% eiwit bevat.

Wel of geen pindakaas tijdens je dieet?

Afhankelijk van je doelstelling van je voedingsschema kun je dus een afweging maken of pindakaas voor jou wel of geen goede keuze is. Vanwege de hoge caloriedichtheid en een redelijk hoge hoeveelheid eiwit is pindakaas een goede optie als je aan wil komen.

Ook als je af wil vallen kun je pindakaas eten, zolang je hierdoor niet boven je doelstelling qua dagelijkse hoeveelheid calorieën uitkomt. Met de gratis voedingsschema Excel sheet kun je dit doorrekenen. In de uitleg van dit voedingsschema staan ook richtlijnen voor dagelijkse hoeveelheden eiwit, koolhydraten en vetten.

Wat betreft micronutriënten bevat pindakaas een hoge concentratie B vitamine's, vitamine E, en magnesium.

In de tabel heb ik ook een aantal alternatieven voor normale pindakaas uit de supermarkt getoond. Deze alternatieven hebben betere voedingswaarden voor sporters: meer eiwit, en minder vetten en koolhydraten. Daardoor kan je pindakaas eten zonder hiervoor te compenseren. Hieronder licht ik deze opties verder toe.

Sportpindakaas van de Pindakaaswinkel: eiwitrijke pindakaas

De Sportpindakaas van de Pindakaaswinkel bevat 30 gram eiwit per 100 gram pindakaas. Daarmee heeft deze pindakaas zo'n 50% meer eiwit dan de pindakaas van Calvé en Albert Heijn.

Om het eiwitgehalte te verhogen, is er aan deze pindakaas plantaardig eiwitpoeder van Personal Protein toegevoegd. Dat is eiwitpoeder met eiwitten uit erwten. Naast het toegevoegde eiwitpoeder, bevat deze pindakaas grove stukjes pinda.

Door het hoge eiwitpercentage, bestaat deze pindakaas ook voor een kleiner gedeelte uit vetten. Dat maakt de hoeveelheid calorieën in deze pindakaas ook lager dan gemiddeld.

Net als de andere soorten pindakaas die de Pindakaaswinkel verkoopt, bevat deze pindakaas géén toegevoegde suikers, en geen palmolie. Met met slechts 0.1 gram zout per 100 gram pindakaas, is Sportpindakaas ook zoutarm.

Door de goede voedingswaarden is de Sportpindakaas een betere keuze dan normale pindakaas bij het opbouwen van spiermassa, of juist om af te vallen.

Deze pindakaas wordt verkocht in potten van 420 ml, en zijn hier te bestellen voor €5,95 per pot.

Pindakaas met extra eiwit: XXL Nutrition protein peanut butter

XXL Nutrition Protein Peanut butter is een pindakaas waar extra eiwitten aan zijn toegevoegd. De toegevoegde eiwitten zijn whey isolaat; geïsoleerde eiwitten uit melk. Door de toegevoegde eiwitten bevat deze pindakaas veel meer eiwit dan alle andere opties. Het eiwitpercentage is wel 48%.

Ook bevat deze pindakaas minder vet, en daardoor per portie ook minder kilocalorieën. Met slechts 31% vet heeft deze pindakaas ook het laagste vetgehalte van alle opties uit de tabel op deze pagina. Ook is deze pindakaas relatief koolhydraatarm: per 100 gram bevat deze pindakaas slecht 8.5 gram koolhydraten.

Met deze voedingswaarden is het ook mogelijk om boterhammen pindakaas te eten bij een streng dieet. Om hierbij nog meer eiwit binnen te krijgen zou je zelfs je normale brood kunnen vervangen door eiwitbrood.

Protein peanut butter van XXL Nutrition wordt verkocht in potten van 600 gram. De huidige prijs per pot is €8,95. Je kunt dit product hier bestellen.

Plaats een reactie